Hlavní navigace

Novela autorského zákona, nové modely televizí a nové technologie pro přechod na DVB-T2

12. 11. 2016
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Hisense
TÝDENNÍ REVIZE – Parlament projednával novelu autorského zákona, naši spolupracovníci otestovali nové televizory a operátoři testovali technologie potřebné pro vysílání ve formátu DVB-T2.

Jak by měl zákon upravovat duševní vlastnictví?

Novela autorského zákona, která je nyní před třetím čtením ve sněmovně, je dle evropského střihu. Snaží být všeobjímající a řešit všechno. Věnuje se tak takřka všemu, od audiovizuálních médií přes karikaturu až po poplatky autorským svazům a problematiku rozmnoženin. Proti sobě stojí zcela nesmiřitelně dva soukromé zájmy – zájem autorů a zájem uživatelů. Jedni mají nemalé peníze dostat, druzí je mají v míře nemalé platit. Má se ale vůbec veřejné právo vměšovat do soukromoprávních vztahů? Ano, má. Minimálně ve veřejném zájmu. Postupně se totiž ukázalo, že problematika je složitější. Začalo být zřetelné, že novela autorského zákona je vlídná k – a někdy skoro až na míru – nejrůznějším kolektivním správcům. Ukázalo se, že nejvíce by novela poškodila obce, které by byly náhle vystaveny nejen skokovému navýšení autorských poplatků (to platí ostatně i pro restaurace, hotely, prodejny a další veřejnosti přístupná místa, která používají reprodukovanou hudbu či která vlastní veřejnosti přístupné televizní monitory, takže i kadeřnictví o jednom křesle v bývalé kočárkárně) o padesát procent, ale hlavně k nepredikovatelnému zvyšování těchto poplatků v budoucnosti.


Autor: OSA

Ochranný svaz autorský

Parlamentní projednávání autorského zákona aneb mnoho psů, zajícova smrt

Nové televizory na českém trhu

JVC LT-55VU83A je přijímač s 55palcovou, tj. 139centimetrovou obrazovkou s rozlišením Ultra HD, či chcete-li 4K, tedy 3840 × 2160 bodů. Za necelých 19 000 Kč je určitě zajímavý. Vzhled přijímače první dojem spíše vylepší. Obrazovku rámuje jen tenká obruba z černého plastu, horní a boční hrany přijímače pak lemuje pás broušeného kovu, který celkovému vzhledu dodává jakousi solidnost. Spodní partie je už v režii očekávaných plastových materiálů, ať už jde o spodní lištu s „chromovým“ nástřikem, ozdobenou v mírně rozšířeném středu logem značky, či o dvojici noh umístěných cca 10 centimetrů od obou okrajů. Samozřejmě že pokud nebudeme televizor stavět na stolek či podobnou podložku, nemusíme je vůbec využít a pomocí normalizovaného systému VESA přijímač připojíme k držáku pro instalaci na zeď.


Autor: JVC

JVC LT-55VU83A: i když bez HDR, obrazově nad průměrem

Nejnovější v Česku se objevivší značku Hisense si náš autor Bohumil Herwig zatím nikam neřadí. Po testu dvou výrobků to ani nejde, ať jsou jakkoli zajímavé. A Hisense H43M3000 a také Hisense H50M3300 zajímavé rozhodně jsou, včetně výborného poměru cena/výkon. Nabídka tohoto čínského výrobce produkujícího televizory i v Plzni, a to momentálně nejen pro Česko, ale pro celou Evropu, zahrnuje jednak TV a jednak bílou techniku, konkrétně chladničky a pračky. Nás ale zajímají televizory a v tomto případě – podle českých stránek – jde o 18 výrobků v úhlopříčkách od 81 do 191 cm. Velmi široká je i tunerová škála zahrnující i modely s DVB-T2/HEVC, kterých je plných 16. Pokud jde o rozlišení, v nabídce jsou jak přístroje s HD Ready, tak s Full HD. Naprostá většina – jedenáct – je však Ultra HD, včetně obou recenzovaných. Ty jsou vybaveny středně lesklými obrazovkami s úhlopříčkou 109 cm (43"), resp. 127 cm (50").

Hisense H50M3300.
Autor: Hisense

Hisense H50M3300.

Hisense H43M3000 a H50M3300: příjemné překvapení ze solidně odvedené práce 

Jaké technologie jsou potřeba na přechod na DVB-T2?

Operátor celoplošných sítí DVB-T, společnost Digital Broadcasting, připravil ve spolupráci s Českou televizí testování čtyř významných výrobců technologie komprimace a multiplexace ve standardu DVB-T2 s použitím kodeku HEVC. Akce se zúčastnily za dodavatele technologie společnosti ATEME, Rohde&Schwarz, Harmonic, Ericsson v přímém zastoupení, či v zastoupení regionálními dodavateli, společnostmi Rohde&Schwarz – Praha, Triton.sk a Sunteq. Za odbornou veřejnost byli přítomni techničtí pracovníci zastupující většinu velkých společností českého a slovenského televizního trhu, mezi nimi zástupci České televize, CET21, FTV Prima, Viacom, Teléfonica O2, UPC a mnoha dalších.

Digital Broadcasting ve spolupráci s Českou televizí prověřil výrobce technologií pro přechod na DVB-T2

Zemské vysílání zůstává dominantní platformou

Zemskou platformu využívá pro příjem televizního vysílání stále více než polovina domácností. Zájemců o příjem terestrického vysílání navíc meziročně narůstá – nyní o něm uvažuje deset procent oslovených respondentů. O přesunu na jinou platformu pak uvažuje méně dotázaných než v uplynulých letech. I v případě přechodu z analogového na digitální vysílání, kdy došlo k mírnému poklesu diváků využívajících terestrické vysílání, se ukázalo, že domácnosti se po určitém zaváhání postupně vracely k zemské bezplatné televizi, uvedl Marcel Procházka, ředitel regulace a strategie Českých Radiokomunikací.

Marcel Procházka

Terestricky šířené televizní vysílání využívá 58 procent českých domácností 

Radiožurnál předběhl Evropu 2

Celkem osloví tuzemské rozhlasové stanice každý týden 7,418 milionu posluchačů, což znamená lehký pokles oproti minulému měřenému období. Nejposlouchanější Rádio Impuls poslouchá podle průzkumu Radio Projekt aspoň jednou týdně 1,88 milionu posluchačů, tedy o skoro padesát tisíc posluchačů méně než minulý půlrok. Druhou Evropu 2 si během týdne naladí 1,606 milionu a třetí Frekvenci 1 pak 1,53 milionu posluchačů, i u těchto stanic jde o horší výsledky ve srovnání s minulým měřením.

V týdenní poslechovosti zůstává vše při starém, v denní poskočil Radiožurnál na třetí místo

FTTH služby ve Španělsku

Při sestavování článku o Ultra HD vysílání se nashromáždilo slušné množství materiálu o zahraničních operátorech. A začneme u společnosti, která zde hraje takříkajíc na domácím hřišti. Ano, je to Telefónica, respektive její brand Movistar. Je hlavním hráčem na španělském trhu, a to s 3,8 miliónu klientů. Následovat ji bude španělská divize Vodafone, včetně dceřiné společnosti ONO s 815 000 klienty, a španělská pobočka společnosti Orange (jedná se pouze o klienty užívající FTTH televizi, nikoliv o celkový počet klientů).

FTTH ve Španělsku v podání operátorů Movistar, Vodafone a Orange

Krátce

Satelitní operátor Skylink oznámil, že v rámci plánovaného procesu změny formátu vysílání veřejnoprávních i komerčních českých a slovenských televizních stanic dojde 14. listopadu 2016 k ukončení satelitního vysílání programů Prima a Nova a dále pak šesti kanálů veřejnoprávní České televize: ČT1, ČT2, ČT24, ČT sport, ČT :D a ČT art ve standardním rozlišení SD. K dalšímu kroku by mělo dojít 31. prosince 2016, na kdy je plánováno ukončení vysílání SD verzí všech slovenských veřejnoprávních a komerčních televizních stanic.

Skylink - parametry pro naladění náhrad za SD stanice, listopad 2016.
Autor: Skylink

Skylink – parametry pro naladění náhrad za SD stanice, listopad 2016.

Skylink: konec vysílání stanic Prima, Nova a ČT ve standardním rozlišení je už za rohem 

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání na svém letos už dvacátém zasedání projednala 44 bodů programu. Celkem vyhodnotila 41 stížností diváků a posluchačů, vydala tři upozornění na porušení zákona a rozhodla o zahájení jednoho správního řízení. Uložila také dvě pokuty. První z nich postihla společnost Unilever, která by měla zaplatit sto tisíc korun za zadání reklamy na produkt Flora Gold s jemnou máslovou příchutí. Loni v září ji odvysílala TV Prima a Rada ji označila za nekalou obchodní praktiku.

RRTV udělila licence pro vysílání rádia Hey v České Lípě a Rumburku 

BRAND24

LG přináší ve spolupráci s platformou Paymentwall možnost získání placeného obsahu pro chytré televizory se systémem webOS. Záměr LG Electronics je evidentní – zavést placené služby pro své chytré televizory (aplikace, hry či třeba i filmy) v co nejkratším čase a v co nejvíce zemích. Právě to má umožnit spolupráce se společností Paymentwall, která nabízí nejen řešení, ale má také zmapovánu situaci v asi 200 zemích světa, včetně podpory více než 140 různých platebních metod.


Autor: Bohumil Herwig a LG

Rozjíždějí se placené služby pro LG Smart TV. Jsou k dispozici i pro Česko a Slovensko 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).