Hlavní navigace

Nova na podzim vymete šuplíky. Sází hlavně na seriál Expozitura

2. 8. 2011
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Samé „ležáky“ si připravila pro diváky na letošní podzim televize Nova. Nabídne jim sice zcela nový původní krimiseriál Expozitura, čtyři nové díly z cyklu Soukromé pasti či další díly původního sitcomu Comeback, ve všech případech jde ale o pořady, které natočila již před mnoha měsíci či dokonce lety a čekala s jejich odvysíláním na příhodnou dobu, kdy skončí ekonomická krize a bude moci jejich sledovanost náležitě zhodnotit prodejem reklamních časů. Na Nově se tedy kromě Expozitury neobjeví vůbec žádná novinka, televize vsadí na osvědčené pořady. UVNITŘ TISKOVÉ MATERIÁLY TV NOVA

Prime time bude na Nově výhradně český

Nova si dala s přípravou pondělní tiskové konference o podzimním programovém schématu velkou práci. Sezváním novinářů do svého sídla na Barrandově, dokonce do místnosti, kde probíhají porady nejužšího vedení televize, přímým přenosem na webu tn.cz moderovaném nejpopulárnějšími tvářemi Televizních novin Lucií Borhyovou a Reyem Korantengem a sezváním mnoha televizních hvězd se snažila přebít fakt, že v podzimním programu prakticky nenabídne nic nového. Tedy jak se to vezme: nějaké novinky se na Nově objeví, ale ty měla televize připravené už poměrně dlouho a teď je jenom vytáhne z šuplíku. Tou nejočekávanější novinkou je krimiseriál Expozitura, který si v onom šuplíku pobyl dokonce tři roky.

Ukazuje se, že diváci teď dávají přednost původní dramatické tvorbě a komediálním žánrům, prohlásila na včerejší konferenci programová ředitelka Novy Alex Ruzek. Nejsledovanější česká televize proto podle ní letos na podzim vynechá velkou soutěžní show, kterou nabízela loni (Talentmania) a nasadí proti konkurenci původní seriály (Prima nabídne stejně jako loni na podzim soutěž Česko Slovensko má talent). Hlavní vysílací čas na Nově tedy bude na podzim vyloženě „český“, převážně seriálový. Vrátí se totiž jak nekonečný seriál Ulice a mýdlová opera Ordinace v růžové zahradě 2, ale také nové díly Comebacku, Soukromých pastí a zmíněná Expozitura.

TK Nova podzim 2011

Tiskovou konferenci pojala Nova jako show á la Televizní noviny. Lucie Borhyová s Reyem Korantengem právě zpovídají generálního ředitele Novy Jana Andruška (Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz)

Vysílací časy a dny? Zatím neřekneme

Zatímco u Ordinace Nova dopředu deklarovala, že neopustí svůj koncept úterních a čtvrtečních večerů od 20:00, a Ulici bude patřit všednodenní podvečer od 18:30, u všech ostatních seriálů a novinek televize odmítla sdělit, v jaké dny a časy je nasadí. Vzhledem ke konkurenci si to zatím necháme pro sebe, vysvětlil generální ředitel Novy Jan Andruško. Nejde o nic překvapivého: stejně se chovají Nova s Primou už delší dobu. Na tiskových konferencích pouze představí programové novinky, jejich nasazení ale do poslední chvíle upravují podle toho, co zjistí o konkurenci. Ne jinak se zachová i televize Prima, která svoje podzimní novinky představí na tiskové konferenci zítra.

Jisté je jedno: společně s letními prázdninami Novu nadobro opustí turecká telenovela Tisíc a jedna noc. Ačkoli to na tiskové konferenci vůbec nezaznělo, dvojitou dávkou Šeherezády během letních měsíců se Nova tohoto průšvihu letošního jara zbaví ještě před hlavní podzimní sezónou. A nic nenasvědčuje tomu, že by podvečerní časy mezi Odpoledními Televizními novinami a Ulicí chtěla zaplnit nějakou další telenovelou z Východu. Tisíc a jedna noc totiž sice má v podvečeru slušnou sledovanost, ale hlavně u diváků starších 54 let, což je přesně ta skupina, kterou Nova kvůli inzerentům oslovovat nechce. Šeherezáda tak Nově sice vylepšuje celodenní skóre v nejširší cílové skupině diváků starších patnácti let, na jejích příjmech se to ale příliš neprojevuje.

TK Nova podzim 2011

Programová ředitelka Novy Alex Ruzek, generální ředitel Jan Andruško a ředitel internetu Pavel Krbec na pondělní tiskové konferenci v Praze (Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz)

Expozituru představili „primáci“ Kroupa s Klímou

Největší naděje z podzimních novinek klade Nova do seriálu Expozitura, který svého času připravil tým investigativců z pořadu Na vlastní oči. Pod scénářem jsou podepsáni Janek Kroupa, Josef Klíma (oba po zrušení pořadu Na vlastní oči odešli na konkurenční Primu, kde mají obdobný pořad Soukromá dramata) a Radek John, který byl mezitím z Novy odejit, stal se papírovým předsedou Věcí veřejných, dostal stranu do Poslanecké sněmovny a vlády, stal se ministrem vnitra a zase jím přestal být. Dva ze tří autorů seriálu přišli na Novu osobně: Janek Kroupa s Josefem Klímou přijali pozvání marketingového oddělení Novy a ochotně vyprávěli, jak seriál inspirovaný kauzou tzv. Berdychova gangu vznikal.

Všechno je natočené podle skutečnosti. Jedinou fikcí je, že si hlavní hrdina ve chvíli, kdy se nemůže rozhodnout, hází mincí, řekl Kroupa (mince s logem seriálu Expozitura Nova na konci tiskové konference rozdávala novinářům). Šéf Novy Jan Andruško označil Expozituru za vůbec nejdražší projekt původní dramatické tvorby na Nově. Na přímou otázku, kolik peněz tedy výroba tohoto seriálu stála, ale odpovědět odmítl. Bylo to finančně dost náročné, protože třeba všechny scény s výbuchy aut jsou reálné, pokaždé jsme nechali explodovat skutečné auto, řekl k tomu reportér Kroupa. Nově se ještě před uvedením seriálu na obrazovku podařilo prodat jeho námět do Spojených států a Ruska.

TK Nova podzim 2011

Někdejší reportér televize Nova a jeden z autorů scénáře seriálu Expozitura Josef Klíma pózuje fotografům při návštěvě sídla Novy. Klíma nyní pracuje společně s kolegou Jankem Kroupou pro konkurenční Primu. (Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz)

PRESS KIT: Seriál Expozitura (PDF, 39MB)

Ordinace a Ulice s několika novými tvářemi

Po letní přestávce se na podzim na Novu vrátí stálice a pilíře její sledovanosti, seriály Ulice a Ordinace v růžové zahradě 2. Oba posílí o několik nových postav. V Ulici se jako nováček objeví herec Filip Blažek coby extrovertní homosexuál Martin Havránek a seriál se dočká nových dekorací. Změnil se i šéf autorského týmu Ulice, Matěje Podzimka v červnu vystřídal Tomáš Baldýnský, který Ulici pomáhal zakládat a především stojí za původním sitcomem Novy Comeback. Na podzim ale ještě budou na obrazovce dobíhat díly Ulice, které vznikaly za šéfování Podzimka. Ty, za nimiž jako šéf autorského týmu stojí Baldýnský, se na Nově objeví od ledna příštího roku (Baldýnský je v pořadí už čtvrtým šéfautorem tohoto seriálu).

Změny nastanou i v Ordinaci v růžové zahradě 2, momentálně nejsledovanějšího původního českého televizního seriálu. Přibudou v něm dvě nové postavy. Doktora Bohdana „Bobo“ Švarce, bratra hejtmana Švarce, si zahraje Martin Zounar, dětského lékaře Šimona Žáčka upoutaného na vozíku zase Saša Rašilov. Oddělení plastiky v kamenické nemocnici posílí doktorka Erika Jánská, kterou si zahraje Anna Kulovaná, a negativní roli bývalé trestankyně Marcely Rosické ztvární známá moderátorka Tereza Pergnerová. Nové díly Ordinace nabídnou ještě více emocí a dramatických zápletek než dosud, ujišťovala novináře programová ředitelka Novy Alex Ruzek.

Ordinace - Saša Rašilov

Jednu z nových postav v seriálu Ordinace v růžové zahradě 2 si zahraje i Saša Rašilov – ochrnutého dětského lékaře na vozíku (Foto: TV Nova)

PRESS KIT: Seriál Ulice (PDF, 24,5MB)

PRESS KIT: Seriál Ordinace v růžové zahradě 2 (PDF, 17MB)

Čtyři nové díly Soukromých pastí. Další vznikají

Podobně jako s „konzervovanou“ Expoziturou vyjde Nova na podzim i se čtyřmi novými díly cyklu Soukromé pasti, které lze bez nadsázky označit za televizní filmy. Čtveřice premiérových příběhů naváže na právě reprízovanou první řadu Soukromých pastí, která má dvanáct dílů. Pokud by Nova zachovala letní vysílací dny a časy, tedy neděli večer od 20 hodin, dostalo by se na čtyři nové díly v listopadu. Zda tomu tak bude i ve skutečnosti, Nova zatím tají. Jisté je, že od letošního jara, kdy vedení Novy čelilo otázkám novinářů, kolik nových dílů Soukromých pastí má připraveno a kdy je nasadí do vysílání, žádný další díl nepřibyl. Už na jaře šéfka programu Alex Ruzek mluvila o čtyřech dílech.

Premiérové části Soukromých pastí mají o 15 minut delší stopáž než původní dvanáctka z první řady, která měla stopáž rovnou hodinu. Podle vedoucí projektu Terezy Kopáčové tak jde skutečně už o jakési filmy. A čemu se budou nové díly Soukromých pastí věnovat? Epizoda Manželství nebo život se zaměří na manželskou nevěru, část nazvaná V síti zase nebezpečí komunikace a navazování vztahů přes internet, díl Nezabiješ pomstě manžela za vraždu jeho ženy a Útěk snaze vypočítavé a ambiciózní dívky získat pro sebe muže, který je už zadaný. Na dalších scénářích se pracuje, takže počítáme se vznikem třetí řady Soukromých pastí, ujistil šéf Novy Jan Andruško.

Soukromé pasti - V síti

V jednom z nových dílů Soukromých pastí, příběhu s názvem V síti, hraje hlavní roli Kryštof Hádek (Foto: TV Nova)

PRESS KIT: Nové díly cyklu Soukromé pasti (PDF, 6,4MB)

Posledních osm premiérových částí Comebacku

Premiérových dílů se na podzim dočká i původní sitcom Novy Comeback, s nímž programové oddělení televize dělalo poslední měsíce na obrazovce psí kusy. Míchalo reprízované části s novými premiérovými díly, takže v tom diváci museli mít slušný zmatek. Podzim přinese osm absolutně posledních částí Comebacku, jehož třetí řada je zároveň závěrečná. Programová ředitelka Novy Alex Ruzek nechtěla na tiskové konferenci komentovat dotazy novinářů, zda televize připravuje nějaký nový původní sitcom, autorský tým Comebacku se ale už mezitím rozešel. Jeho šéf Tomáš Baldýnský momentálně vede tým nekonečného seriálu Ulice (viz výše) a i zbytek se zdá vymýšlením příhod pro Ozzáka a spol. už vyčerpán.

Komunistickým seriálům na Nově během podzimu odzvoní. Po úspěchu Plechové kavalerie nevylučujeme zájem o další podobné seriály, pokud Česká televize nabídne jejich vysílací práva k prodeji. Možná to ale neudělá, když zjistila, jak tyto seriály dobře fungují, prohlásil generální ředitel Novy Jan Andruško. Rovněž programová šéfka Alex Ruzek, která si v minulosti stěžovala, že nejžádanější československé seriály od ČT získává konkurenční televize Barrandov, naznačila jednání o nákupu práv k podobným titulům. Něco tak silného jako Plechová kavalerie ale mezi nimi není, řekla. Čeští diváci prý nyní žádají především komediální žánry, a mezi ně počítají i tyto staré seriály.

Comeback - Ozzák

Comeback jde do finále, na podzim si diváci užijí posledních osm nových dílů sitcomu s Ozzákem (Foto: TV Nova)

PRESS KIT: Nové díly sitcomu Comeback (PDF, 11MB)

Filmové premiéry: Ženy v pokušení, Kajínek či Jménem krále

Nova na podzim slibuje i celou řadu českých filmů, na nichž se buď koprodukčně podílela, nebo je přímo produkovala. Druhý případ se týká historického detektivního dramatu Jménem krále či snímků Kajínek a Hasiči, které Nova uvede v premiéře jako vůbec první česká televize. Jinak tomu bude třeba u filmu Ženy v pokušení, na němž se podílel i placený filmový kanál HBO (jeho majitel je ale spolumajitelem vlastníka Novy, mediální skupiny CME) a v premiéře jej již odvysílal. Další koprodukční české filmy už Nova vysílala a na podzim se znovu zopakuje. Jde o snímky Taková normální rodinka, Bobule, 2Bobule, Doktor od jezera hrochů, Jak se krotí krokodýli, Medvídek, Obsluhoval jsem anglického krále, Rafťáci, Vratné lahve a Účastníky zájezdu.

Ještě horší situace nastane u zahraničních filmů, které bude Nova pouze opakovat. Diváci se tak například od 19. srpna znovu dočkají prvních pěti dílů Harryho Pottera (zřejmě jimi zaplní páteční večery až do konce září), trilogie Dannyho parťáci, všech čtyř dílů Indiana Jones, obou dílů Slečny drsňáka, Cesty do středu země, Spider-Mana 3, Růžového pantera 2, Valkýry, Temného rytíře, či komedií Bejvalek se nezbavíš, Yes Man a Až tak moc tě nežere. Ze zahraničních seriálů se vrátí v premiérové sedmé řadě Dr. House a v osmé řadě Kriminálka Miami. Nova také odvysílá druhou a třetí řadu Tudorovců, seriál Hannah Montana či osmou a devátou řadu Smallville.

Film Ženy v pokušení

Ženy v pokušení budou mít na podzim televizní premiéru na Nově. Před několika měsíci je ale už uvedl prémiový filmový kanál HBO. (Foto: TV Nova)

PRESS KIT: České filmy v podzimním schématu Novy (PDF, 11,5MB)

PRESS KIT: Zahraniční filmy v podzimním schématu Novy (PDF, 11,2MB)

PRESS KIT: Zahraniční seriály v podzimním schématu Novy (PDF, 11,7MB)

Nova Cinema? Někdy až překvapivě kvalitní filmy

Přehršel českých i zahraničních filmů nabídne Nova na podzim i na svém druhém kanálu Nova Cinema. V řadě případů půjde na tomto programu o premiéry. Z českých snímků Nova Cinema slibuje Příběhy obyčejného šílenství, Na vlastní nebezpečí a Vrať se do hrobu. Z těch zahraničích stojí za zmínku především Amores Perros: Láska je kurva, Gejša, World Trade Center či Babel. Filmový kanál Novy ale na podzim nabídne i snímky Noc patří nám, Mstitelé, Spider-Man, Nepřítel za branami, Berlínské spiknutí, Výplata, Collateral, Desperado, Tenkrát v Mexiku, Tristian a Isolda, Legenda o slavném návratu, 6. batalion, Bílý oleandr, Růžový Cadillac, Madisonské mosty, trilogii Policajt z Beverly Hills, Finty Dicka a Jane, Před svatbou ne a Úsměv Mony Lisy.

Ze zahraničních seriálů Nova Cinema na tiskové konferenci k podzimnímu schématu zmínila čtrnáctou řadu amerického seriálu Pohotovost, premiéru amerického sci-fi seriálu Flash Gordon a nové díly Námořní vyšetřovací služby. Zejména Flash Gordon by mohl k Nově Cinema přivést některé diváky Primy Cool, protože cílí na podobnou skupinu. Jde o příběh Stevena Gordona, který žije s matkou v Marylandu. Otec mu zemřel při záhadné nehodě, na Stevena ale dohlíží jeho bývalý asistent, výstřední doktor Hans Zarkov. Ten objeví trhliny v prostoru, které umožňují cestovat mezi Zemí a planetou Mongo. Steven („Flash“) se tam vypraví, ovšem Mongo ovládá diktátor Ming…

Film Amorres Perros: Láska je kurva

Nova Cinema se na podzim blýskne i takovou filmovou lahůdkou, jakou je Amores Perros: Láska je kurva (Foto: TV Nova)

PRESS KIT: Podzim 2011 na Nově Cinema (PDF, 6,9MB)

Nova Sport s žádnou překvapivou novinkou. Bez NHL

Prakticky žádné novinky nechystá na podzim placený kabelový a satelitní kanál Nova Sport, jehož ředitel Marek Kindernay se na pondělní tiskové konferenci ani neobjevil. Nova Sport nabídne vše, co dosud vysílala, ovšem v programových tipech zcela chybí hokejová NHL. Místo ní program avizuje tři přímé přenosy ruské KHL týdně, vždy v pondělí a pátek od 17:25 a v sobotu od 11:55 hod. Tuto sezónu se v ní představí i slovenský tým HC Lev Poprad. Domácí hokejovou Tipsport extraligu bude Nova sport vysílat živě jednou týdně ve čtvrtek. Na fotbalových přenosech je oproti minulé sezóně nic nemění, z domácí Gambrinus ligy nabídne Nova sport jeden přenos týdně vždy v pátek od 20:05 hod.

Společně s „velkou“ Novou nabídne Nova Sport několik přenosů závodů Formule 1 a Formule GP2, a také závodů Moto GP. Z tenisu pak čtyři turnaje série ATP Masters, jeden turnaj série ATP World Tour 250 a Turnaj mistrů. Chybět nebude ani basketbalová NBA a přenosy z golfových turnajů PGA European Tour. Už na polovinu srpna přichystala Nova Sport přenosy rozhodujících utkání mistrovství světa v badmintonu. Nadále pak zachová celou řadu specializovaných sportovních magazínů: World of Free Sports, Outdoor speciál, Golf CS, Mercedes Benz Jachting, Sport Plus, ATP Tennis, Trans World Sport a European PGA Tour.

NHL

O Nově Sport se na tiskové konferenci moc nemluvilo, a tak úplně zapadlo, že z ní zmizí přenosy a záznamy hokejové NHL (Foto: TV Nova)

PRESS KIT: Podzim 2011 na Nově Sport (PDF, 6,2MB)

MTV nabídne dva nové, i když přebírané formáty

Téměř žádných novinek se na podzim nedočkají ani diváci česko-slovenské verze hudebního kanálu MTV. Nova slibuje zavedení dvou nových formátů, které ale převezme od centrály MTV. Od 4. září nasadí každou neděli seriál Nešika o patnáctileté Jenně Hamilton, které se po trapné nehodě začíná od základu měnit život. Pubertální středoškolačka se zrovna nachází v bolavé fázi dospívání a čekají na ni první zákeřné nástrahy lásky, charakterizuje jej tiskové oddělení Novy. Druhou novinkou bude od října vysílaná reality show Výzva rivalů, která nabídne souboj několika týmů o výhru 300 tisíc dolarů uprostřed džungle na pobřeží Kostariky.

Od 7. září pak MTV nabídne každou středu čtvrtou řadu amerického seriálu Pařba v Jersey Shore, který Nova označuje za „nejúspěšnější americký seriál poslední doby“. Z vlastní tvorby bude česko-slovenská MTV pokračovat ve vysílání původního magazínu Backstage z pozadí české klubové scény. Hlavním podzimním tahákem ale bude přenos z tradičního udělování hudebních cen MTV EMAs 2001, letos z Belfastu. MTV jej nabídne exkluzivně 6. listopadu. Na jednom pódiu se sejdou například Eminem, Lady Gaga, Miley Cyrus, Justin Bieber, Katy Perry, Linkin Park nebo 30 Seconds To Marks, láká Nova. Slibuje také další premiéry videoklipů českých a slovenských interpretů, účastníků SuperStar na Nově.

Seriál Nešika

Jednou z povedených novinek na MTV by mohl být americký komediální seriál Nešika (Foto: TV Nova)

PRESS KIT: Podzim 2011 na MTV Czech (PDF, 12,5MB)

Internet Novy: 3D filmy a videopředpověď počasí

Na podzim nebudou zahálet ani internetové stránky Novy. Videopůjčovna Voyo.cz slibuje téměř 500 nových filmových titulů včetně českých snímků Kajínek a V peřině. Z hollywoodských blockbusterů nabídne třeba Počátek či Temného rytíře. Část titulů bude dostupná v 3D verzi, včetně původního sitcomu Novy Comeback. Interaktivnější podobu dostanou stránky kontaktního pořadu Volejte Novu, který využije pro komunikaci s diváky i sociální sítě. Zpravodajský server tn.cz slibuje ještě více „breaking news“ typu přímých přenosů startu raketoplánu s českým komentářem. Novinkou budou pravidelné videopředpovědi počasí.

BRAND24

Vznikne také cosi jako „novácká Wikipedie“, kterou televize nazývá „Novapedií“. Bude to encyklopedie osobností, celebrit a organizací, napojená na databázi aktuálních a archivních článků. Jména a názvy, obsažené v textech, budou zvýrazněny a jejich prostřednictvím se čtenář dostane na daný profil. Získá přístup k velkému množství informací. Každý profil budce obsahovat osobní informace, galerie obrázků a nabídne výčet článků, které se dané osobnosti týkají, přiblížila Nova v tiskových materiálech o novinkách na internetu.

PRESS KIT: Podzim 2011 na webech Novy (PDF, 7,7MB)

Na který původní seriál televize Nova se na podzim těšíte nejvíce?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).