Hlavní navigace

Nokia vytvořila alianci firem na podporu DVB-H

25. 1. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
25. 1. 2006

Přední světový výrobce mobilních telefonů, finská Nokia, sestavila s dalšími technologicky zaměřenými společnostmi sdružení na podporu standardu pro mobilní příjem digitální televize (DVB-H). Členy aliance Mobile Digital TV jsou firmy Intel, Motorola, Texas Instruments a Mondeo, za kterým stojí kapitál Crown Castle International, uvádí ve své zprávě server Aktuálně.cz. Nově vzniklé sdružení si vytklo za cíl propagovat DVB-H hlavně na severoamerickém trhu, protože např. na většině území USA by měla být vysílací infrastruktura připravena už v roce 2007.

BRAND24

Mobilním operátorům příjmy z hlasových služeb kvůli konkurenci a regulačním zásahům klesají, a tak mají o spojení mobilu a televize velký zájem. Aliance Mobile DTV už provozuje nebo dokončuje zhruba deset zkušebních sítí DVB-H, mj. v Austrálii, Británii, Finsku, Francii, Německu, ve Spojených státech a ve Španělsku. Silným konkurentem standardu, který prosazuje Nokia a další, je televizní vysílání v normě DMB, které vychází ze standardu pro digitální rozhlas T-DAB. Výhodou DMB je kvalitní příjem signálu i při vysoké rychlosti (až 200 kilometrů v hodině) a obecně menší citlivost na změnu polohy při sledování televize. Vysílání v této normě bylo uvedeno do řádného provozu zatím jen v Jižní Koreji, nově se chystá také do Číny.

Můžete si přečíst také oficiální tiskovou zprávu společnosti Nokia [v angličtině].

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).