Hlavní navigace

Nikdy nevysílající Berkova TV7 definitivně přišla o licenci. Pět let poté, co ji získala

2. 8. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ze zákona by přitom provozovatel měl zahájit vysílání do 360 dnů od získání vysílací licence. TV7 se ale odvolávala na technické překážky, které jí měly bránit ve startu.

Po pěti studiích Regionální televizní agentury (RTA) přišla o licenci i jejich sesterská celoplošná televize TV7, která nikdy nezahájila vysílání. Program, který získal licenci na základě tzv. diginovely vysílacího zákona z roku 2008, vznikl jako programová síť regionálních studií RTA. Oficiálně jej vlastnil českokrumlovský podnikatel Jaroslav Berka, jemuž patřila i RTA a server Česká média. Později se ukázalo, že skutečným vlastníkem RTA byl někdejší spolumajitel Novy a později skupiny PPF Jiří Šmejc.

K TÉMATU: Řízení o odebrání licence televizi TV7 pokračuje, provozovatel o ni ještě nepřišel

TV7 měla provozovat společnost EBD se sídlem v Kájově u Českého Krumlova. Licenci stanice získala v únoru 2008, vysílání však nikdy nezahájila kvůli dohadům se společností Czech Digital Group (CDG) na obchodních podmínkách, za jakých bude moci vstoupit do celoplošného multiplexu 3. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) tento spor prohlásil za technickou překážku, která brání TV7 ve vysílání, a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) tak stanici nemohla odebrat licenci.

Tipy C

ČTĚTE TAKÉ: Půldruhého roku po svém zániku vrátila studia RTA vysílací licence, TV7 o ni přijde

Koncem loňského roku ČTÚ konstatoval, že technická překážka, která bránila TV7 v zahájení vysílání, už pominula a RRTV poté vyzvala společnost EBD, aby neprodleně zahájila vysílání. Když se tak nestalo, radní TV7 odebrali licenci. „Rada odňala provozovateli EBD, s.r.o., dle § 63 odst. 2 písm. a) zákona č. 231/2001 Sb., licenci č.j. cun/2272/08, spis. zn.: 2007/842/cun/EBD, ze dne 26. února 2008, k provozování televizního vysílání programu TV7 prostřednictvím pozemních vysílačů v systému DVB-T, neboť provozovatel nezahájil televizní vysílání ve lhůtě do 360 dnů po nabytí právní moci rozhodnutí o udělení licence,“ konstatovala Rada v tiskové zprávě ze svého aktuálního zasedání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).