Hlavní navigace

NFA otevřel nový depozitář. Uložena v něm bude produkce od padesátých let do současnosti

21. 6. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: NFA
Vznikl na zastavené ploše 1820 m², mimo záplavové oblasti a letecké koridory a pojme až 100 miliónů metrů filmu.

V obci Hradištko ve Středočeském kraji byl otevřen nový depozitář Národního filmového archivu (NFA), který má zajistit stabilní prostředí pro cenný filmový materiál i nefilmové sbírky. Jeho součástí je také digitální laboratoř, zajišťující kontrolu a archivaci nativně digitálních audiovizuálních děl, tedy především současné kinematografie. Laboratoř bude rovněž zodpovídat za migraci ze starších páskových a optických digitálních médií do standardizované souborové podoby, vhodnější pro současný styl zpřístupňování kulturního dědictví.

V novém depozitáři bude uložena především veškerá barevná produkce československé a české kinematografie od padesátých let do současnosti, ale také zabezpečovací materiály ke starším filmům, které NFA překopíroval z nitrátních na nehořlavé materiály. Mezi ty patří například filmy Hermíny Týrlové, Jiřího Trnky nebo Karla Zemana. Do nového depozitáře se však přestěhují i některé cenné černobílé filmy.

NAPSALI JSME: Obchod na korze dostal před 50 lety Oscara

Jak se vyznat v digitálně převáděných filmech NFA

Starci na chmelu restaurovaní do 4K

Depozitář NFA - Hradištko.
Autor: Ivan Svoboda

Depozitář NFA – Hradištko.

Filmový materiál je nutné chránit před vlivy prostředí, čemuž odpovídá i řešení nové budovy. Relativní vzdušná vlhkost 35 % zamezí vysychání a smršťování filmu a konstantní teplota –5 °C zastaví chemické procesy, které zkracují životnost materiálu. Před stěhováním každý film projde aklimatizační komorou, ve které stráví 24 hodin. Celkově vzato se to týká 10 000 negativů hraných a 21 000 negativů nehraných filmů, 4 000 duppozitivů hraných a 10 000 duppozitivů nehraných filmů a 15 000 kopií.

Součástí nové budovy jsou i depozitáře pro uložení archivních sbírek soudobé dokumentace, mimo jiné 1500 exemplářů velkoplošných filmových plakátů. Speciálního uložení se dočkají i skleněné fotografické negativy zachycující portréty filmových osobností, záběry z natáčení nebo reklamy na filmy promítané dříve v kinech před začátkem představení.

BRAND24

NFA - schématické znázornění nového depozitáře na Hradištku.
Autor: NFA

NFA – schématické znázornění nového depozitáře na Hradištku.

Filmový materiál je prokazatelně nejspolehlivějším nosičem pro pohyblivé obrazy, a proto NFA mnoho let usiloval o vybudování depozitáře, který zajistí dlouhodobé uchování našeho filmového dědictví. Nový depozitář splňuje nejpřísnější standardy péče a my se díky němu dostáváme na úroveň nejúspěšnějších filmových archivů v Evropě, říká generální ředitel NFA Michal Bregant.

Depozitář za 155 mil. Kč vznikl podle návrhu ing. arch. Martina Kotíka a projektu společnosti Arch.Design. Realizovala ho stavební společnost Hochtief CZ, financován byl v rámci programu Ministerstva kultury ČR „Péče o národní kulturní poklad“.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).