Hlavní navigace

Nezvěstná (Absentia): konečně dobrá detektivka, u které nemrzne

8. 10. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: AXN
Ani ne měsíc po premiéře uvede české AXN seriál, který je napínavou podívanou – a konečně jinak než seversky. A rovnou dabovaný…

Když televize ABC zrušila pokračování úspěšného krimiseriálu Castle, spoustě diváků drsná policistka v podání nádherné Stany Katic chyběla (i když, přiznejme si to, osm řad jakkoli úspěšného seriálu je až dost). Nyní je sympatická Kanaďanka se srbskými předky zpět a opět jako policistka. Tentokrát se ale ocitne na druhé straně barikády jako agentka FBI Emily Byrne, která během pátrání po sériovém vrahovi beze stopy zmizí a je prohlášena za mrtvou. Její manžel Nick Durand (Patrick Heusinger) se znovu ožení a s novou manželkou Alicí (Cara Theobold) vychovávají Emilyina syna. O šest let později ho ale v noci probudí telefon, kde mu neznámý hlas sdělí, že jeho žena žije, a navede ho k opuštěné chatrči v lesích. Tam objeví pod podlahou ukrytou hermeticky uzavřenou nádrž s vodou se skleněnými stěnami a v ní poloutopenou Emily. Když ji dostanou ven, musí se Emily po nezbytné rekonvalescenci vyrovnat nejen s tím, že její syn říká „mámo“ jiné ženě, ale také s tím, že je ze spojení s násilným zločinem podezřívána ona sama.

Až ji to dovede k útěku…

K TÉMATU: Spolupráce AXN a O2 je u konce. Stanice v úterý zmizí z nabídky O2 TV

FreeSat nabízí AXN zdarma. K vidění bude například seriál Nezvěstná nebo-li Absentia

Seriál je natočen v hodně rychlém akčním tempu. Kameraman si rád hraje s překvapivými momenty, upomínajícími na klasické hororové lekačky. Také režisér Oded Ruskin často mění tempo vyprávění, což nepůsobí nijak násilně – naopak. Vedle rychlých akčních pasáží je seriálový formát vynikající ve vykreslení pomalejších atmosférových ilustrativních chvil, ukazujících krutou depresi bezvýchodnosti situace – situace, kdy se Emily po šesti letech setká se svým synem, který jí řekne: „táta s mámou se nikdy nehádají, neubližuj jim“. Scéna je depresivnější ještě víc, než když se snaží dostat z uzamčeného vodního tanku, protože ze sklepa sice můžete vylézt, ale z bezvýchodné situace cesta nevede.

Náladou připomíná seriál akčnější Mlčení jehňátek. Je zde vyšetřovatelský tým FBI, agentka v hlavní roli, ve vězení zavřený sériový vrah a taky třeba mrtvola s uřezanými očními víčky. Seriál má také skvělý zvukový doprovod – schválně neříkám hudbu, protože mix ruchů, náladových hudebních ploch a drsné hudby si zaslouží přece jen obecnější popis. Až mi bylo líto, že to nevidím v kině, ale „jen“ v televizi. Například v Dolby Atmos by to mohlo vyznít naprosto dokonale.

Kdo z vás již viděl novou verzi Blade Runnera, dokáže si představit, jak asi Absentia zní.

BRAND24

Absentia (Nezvěstná) je prvním seriálovým počinem skupiny Sony Pictures Televison Networks, která provozuje například Sony Networks nebo AXN, na které nyní seriál běží. Produkce se ujal tým izraelské Masha TV, který má za sebou třeba „megaúspěšný“ Homeland. Deset dílů první řady bylo natočeno v Bulharsku během pouhých 62 dní!

Seriál Absentia (Nezvěstná) měl premiéru na 57. festivalu televizní tvorby v Monte Carlu. Stanice AXN ho vysílá od 25. září 2017, české AXN uvede první díl ve středu 11. října 2017.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Komentátor, fejetonista, milovník dobrého piva, reklamy a world music.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).