Hlavní navigace

Nemůžete naladit ČT :D a ČT art? Chyba nemusí být jen na vaší straně

2. 9. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Anténáři, které oslovil server DigiZone.cz, se shodují na tom, že reálné pokrytí Regionální sítě 7, v niž jsou stanice šířeny, je menší, než udává Česká televize i operátor multiplexu.

Regionální multiplexy vysílají z jiných kót

Česká televize spustila v sobotu 31. srpna své nové programy ČT :D (Déčko) a ČT art. V podstatě ve stejnou dobu zaplavily diskusní fóra i některé profily na sociální síti Facebook nářky řady koncesionářů, kteří nebyli schopni tyto programy, jež jsou součástí Regionální sítě 7 (jinak označované multiplex 1a), naladit. Na této vlně se pochopitelně svezly některé zpravodajské servery, které se snažily příčiny odhalit. Server DigiZone.cz za tímto účelem oslovil tři známé anténáře, jež s touto problematikou denně přicházejí do styku, a snažil se zjistit, zdali je problém skutečně na straně České televize, případně samotných diváků.

Je celkem pochopitelné, že regionální multiplexy vysílají z jiných kót než České Radiokomunikace (ČRa). S tím se nedá nic dělat. Na tuto skutečnost si bohužel musíme obecně zvyknout. Není s tím možné nic dělat. ČRa se chovaly v minulosti velice monopolisticky a za vše si v podstatě nechaly dobře zaplatit, řekl DigiZone.cz anténář Zbyněk Poisl působící v okrese Šumperk, který v minulosti spolupracoval s Českou televizí na přípravě promo spotů týkajících se přechodu na digitální vysílání, a dodal: Lidi si zvykli na to, že mají dejme tomu patnáct, šestnáct programů z jednoho vysílače, z jednoho směru, na jednu anténu.

Také Regionální síť 12, jak se nový multiplex Czech Digital Group označuje, bude vysílat z pražského Žižkova, stejně jako multiplexy 1 až 3.
Autor: Foto pro DigiZone.cz: Čestmír Polák

Řada lidí si myslí, že nové multiplexy jsou šířeny ze stejných vysílačů jako ty od Českých Radiokomunikací. Samozřejmě to je nesmysl.

Jedna anténa nestačí

Lidé si zároveň odvykli, že dříve přijímali například televizi Prima na samostatnou anténu než všechny ostatní programy. Důvodem, proč lidem nové programy nefungují, je fakt, že se nové programy snaží naladit na stávající anténu. Tato anténa ale není na vysílač nasměrovaná, nemá patřičný zisk a tak dále. konstatoval Poisl, jehož slova potvrzuje i externí spolupracovník DigiZone.cz Jakub Melín ze společnosti DVB Servis. Signál Regionální sítě 7 je často mnohem slabší než zbylé sítě, a tak i když pro multiplexy ČRa nebyl nutný zesilovač, pro příjem RS7 už na mnoha místech bude, vysvětlil Melín.

Spolupracovník serveru DigiZone je ale toho názoru, že problémem nového multiplexu je především fakt, že má reálně menší pokrytí, než se teoreticky udává. Operátor Progress Digital a ČT sice tvrdí, že pokrytí je už nyní přes 80 % populace (nezaměňovat s pokrytím území, to je mnohem nižší), ale na mnoha místech, která mají být pokryta, je i tak příjem sítě problematický, uvedl Jakub Melín a odhaluje jednu z příčin: Může za to i horší kvalita použitých vysílačů – zatímco ČRa nebo zahraniční sítě ze všech sousedních států využívají špičkové vysílače Rohde & Schwarz nebo NEC, provozovatel RS 7 používá levnější italské vysílače Electrolink a levnější antény Sira. Výstavba sítě tak není tolik nákladná, ale využití levnějších komponent se logicky projeví i na kvalitě vysílaného signálu.


Autor: DVB Servis

V řadě případů nebude zájemcům o nové multiplexy stačit jediná anténa.

Antenáři se shodují: Reálné pokrytí sítě je nižší

O faktu, že reálné pokrytí multiplexu je nižší, než uvádí Česká televize nebo společnost Progress Digital, je přesvědčen i Zbyněk Poisl. Jednou z problematických oblastí je například Svitavsko, kde by se mělo vysílat z lokality Hřebečov. Svitavy nejedou. Jde o technickou závadu. Měření jsem provedl v sobotu a výkon je tu přibližně 50 Wattů. Pokrytí absolutně neodpovídá tomu, co je deklarováno, tedy 10 kW. Kdy bude tento problém odstraněn, to netuším. Jde o technickou závadu na vysílači, kterou je nutné odstranit, uvedl Poisl. Na obranu operátora je však nutné uvést, že ještě v neděli na webových stránkách psal o zkušebním provozu. Pokud by vysílač běžel, mohlo by se reálné pokrytí sítě pohybovat okolo 70 % obyvatelstva ČR.

Anténář Aleš Pipek, který se pohybuje především v Pardubickém kraji, vidí problematické lokality především na Ústecku, Liberecku, Šumpersku apod. Velký problém je především právě sever Čech. Z osobní zkušenosti vím, že v Liberci tento multiplex skutečně nelze naladit. Signál z Černé hory se tu nezachytí. Stačí si uvědomit, kolik je tu lidí, kolik je tu rodičů. V tomto případě jde tedy určitě o oprávněné nářky, konstatuje Pipek, který si zároveň shodně s Melínem myslí, že jde o multiplex, který je složený z levnějších komponentů, čili nemůže dosáhnout takové kvality jako sítě Českých Radiokomunikací.

Největší vliv na pokrytí má ale umístění vysílacích stanovišť. Provozovatel Regionální sítě 7 se snaží více méně kopírovat lokality Českých Radiokomunikací tak, aby byly v zákrytu nebo ve stejném azimutu od velkých měst. Jsou některá nešťastná stanoviště, jako je například Chlum u Hradce Králové nebo Zlín – Segment. Na druhou stranu jsou i výborná stanoviště jako například Černá hora nebo Kleť. V těchto lokalitách podle mě nemohou mít diváci s pokrytím problém, sdělil pardubický anténář s tím, že levnější komponenty použité RS7 způsobují především rušení na sousedních kanálech. Kanály jako takové se pochopitelně rušit nemohou, ale použitím levnějšího „železa“ dochází k prolézání na sousední kmitočty.

BRAND24

Pokrytí udávané operátorem Regionální sítě 7 a Českou televizí je podle oslovených anténářů nižší.
Autor: Progress Digital

Pokrytí udávané operátorem Regionální sítě 7 a Českou televizí je podle oslovených anténářů nižší.

Veřejnoprávní multiplex v MPEG-4? Nesmysl

Bylo tedy umístění nových programů do Regionální sítě 7 jediným možným řešením? Zbyněk Poisl má jasno: V tuto chvíli ano. Jsem přesvědčen o tom, že nebylo zbytí. A překlopit veřejnoprávní multiplex 1 celý, případně zčásti, do komprese MPEG-4, jak radí někteří „odborníci“ na diskusních fórech? To vidí anténáři jako naprostý nesmysl. 50 % lidí, kteří se na tyto programy dívají, nemají možnost příjmu MPEG-4. Znamenalo by to nákup nových televizorů a nových set-top-boxů, což by způsobilo revoluci, myslí si Poisl, kterého doplnil Pipek: Z technologického hlediska toto vysílání jinak řešit nešlo. To, že někteří lidé tento multiplex nezachytí, to je bohužel fakt.

Velice diskutovaným problémem na technicky orientovaných diskusních fórech je ale nastavení Regionální sítě 7. Multiplex využívá takové nastavení kódového poměru a ochranného intervalu, které vyžaduje pro bezproblémový příjem silnější a kvalitnější signál, než například veřejnoprávní multiplex z vysílačů ČRa. Ve spojení s horším pokrytím je toto samozřejmě důvodem, že příjem této sítě v mnoha případech problematický nebo nemožný, vysvětluje Jakub Melín a dodává: Mezi hlavní problémy příjmu ČT :D a ČT art patří mj. nestandardně nastavený MPEG-2 stream, kdy nedodržení maximální hodnoty jistého parametru způsobuje na části televizí a set-top-boxů rozpad obrazu nebo jeho trhání, a to i při naprosto bezproblémovém signálu.

Jsou podle vás stížnosti na nedostatečné pokrytí Regionální sítí 7 oprávněné?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).