Hlavní navigace

Nebude Nova Cinema odpadkovým košem televizní zábavy?

20. 11. 2007
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Společnost CET 21 představila včera novinářům nový filmový program Nova Cinema, který odstartuje 1. prosince v 11 hodin. Kde všude si budou moci diváci kanál z rodiny mediálního impéria CME naladit? Jaké bude jeho programové schéma? Bude se moci Nova Cinema poměřovat s takovými jmény, jako jsou HBO či AXN? A jakým způsobem bude program vysílat reklamu? Na to včera zástupcům médií odpovídal generální ředitel Novy Petr Dvořák a mediální analytik stanice Milan Kruml.

Přehlednost především

Nova Cinema bude mít nastavený hlavní vysílací čas jinak, než jsou diváci v Česku dnes většinou zvyklí. Program bude ve všední dny od osmi večer vysílat akční seriál, poté bude následovat hlavní film dne a po něm přijde na řadu další snímek. V sobotu začne tzv. prime time až s úderem deváté hodiny, televize ho opět zahájí seriálem. Před ním poběží od 19 hodin rodinný film a po seriálu pak film dne od 22 hodin. Je to schéma, které bude nějakou dobu platit, ale kanál, stejně jako ostatní televize na trhu, se bude vyvíjet a bude reagovat na zkušenosti s diváckým ohlasem, řekl novinářům Milan Kruml, mediální analytik televize Nova.

Programové schéma Novy Cinema
Hlavní vysílací čas – všední dny:
20:00 drama / akční snímky
21:00 „trhák“ dne
23:00 film
Hlavní vysílací čas – víkend:
19:00 film
21:00 seriál
22:00 film
Během celého týdne:
12:00 / 11:00 za stříbrným plátnem
13:30 telenovela
Od 14:30 bloky seriálů
0:30 / 0:00 erotika
Sobota a neděle:
12:00 až 13:30 animované pořady pro děti

Zdroj: Nova Cinema

Milan Kruml také naznačil, že Nova Cinema by měla být programem přehledným, ve kterém se diváci snadno zorientují. Každý filmový žánr dostal ve vysílání vlastní prostor a barvu. Akce má červenou, drama tmavě modrou, romantika růžovou, seriály zelenou atd. Vedení Novy nevylučuje v budoucnosti přidání dalších formátů, a pokud to bude zapotřebí i další práci s formáty současnými. Budeme se ale držet toho, že každý formát má svou barvu a divák by ho měl ve vysílání jasně identifikovat, dodal Kruml.

Právě barevná identifikace žánrů zůstává zatím ještě malým překvapením. Mediální analytik Novy totiž na konferenci zmínil, že barvu sledovaného pořadu deklarující jeho žánrové zařazení divák uvidí vždy, když si na filmový program přepne. Jak to Nova Cinema dokáže? Nejjednodušší cestou je pravděpodobně přizpůsobovat barevnosti žánru podklad loga stanice, ale to zatím pouze odhadujeme.

Většinou reprízy, ale na úvod jedna premiéra

Nabídka Novy Cinema je podle slov Milana Krumla velmi bohatá. K vidění budou filmy z kategorie blockbusterů neboli trháků, kde až na výjimky nepůjde o premiéry. Aby však nový kanál k obrazovkám diváky přilákal, hned v první vysílací den, 1. prosince, přinese na české obrazovky poprvé sci-fi Svět zítřka. Mimochodem, postupně jak Milan Kruml, tak Petr Dvořák nemohli přijít filmu na (české) jméno a na jazyk se jim dral stále jen anglický název – Sky Captain. Zachránila je vždy až mluvčí stanice Veronika Šmítková. Vracíme se k pořadům, které jsou již z hlediska ohlasu na Nově prověřené, a divákům se líbí, konstatoval mediální analytik Novy.

Novináře zajímalo, podle jakého klíče bude CET 21 rozhodovat o tom, které filmy umístí na „velkou“ Novu a které na Novu Cinema. Generální ředitel Novy Petr Dvořák musel dokonce čelit dotazu, jestli chystaná stanice nebude hrát jen ten odpad, co hlavnímu programu přebude z nakoupených filmových balíků.

Programové schéma – pracovní dny
12:00 za stříbrným plátnem
13:00 dokumentární snímky široké zaměření, rozličná škála
13:30 telenovela Terra Nostra
14:30 seriálový blok Roseanne, Na zdraví! Gilmorova děvčata, Melrose Place
18:00 (pondělí až čtvrtek) film, romance, rodinné drama Pomáda, Jack, Ostrov pokladů, Amy hledá přítele
18:00 (pátek) film pro náročnějšího diváka Cover Girl, Evelyn, Vánoční koleda
20:00 seriál Alias, Třetí hlídka
21:00 film týdne, minisérie, kratší snímky, starší filmy Barva peněz, Philadelphia, Letec, Koktejl, Včera narozeni, Showtime, Mise na Mars, Divoké kočky, Zelená karta, Dr. T a jeho ženy, Bouře století, Vdovy
23:00 film (akční, thriller, dobrodružný, komedie) Arachnofobie, Havárie letu 323, Bláznivá jízda, Opuštěná, Svůdná zlodějka, Království ohně
00:30 erotika Akta sex

Zdroj: Nova Cinema

Já bych to definoval jinak. Z toho, jak je kanál situovaný, vyplývá, že to není kanál na odpad. Je to program na filmy, které už na hlavním kanálu byly, ale myslíme si, že svoje diváky si ještě najdou. Také je to kanál na snímky, které osloví užší cílovou skupinu. Rozhodně se nebude jednat o odpadkový koš, prohlásil Dvořák.

Co se týká filmových balíků, které bude CME nakupovat od velkých amerických studií, bude to tak, že „trháky“ budou nejdříve odvysílané na Nově. Protože má a asi vždycky bude mít víc diváků a vysoká nákupní cena filmů se proto zaplatí právě tady. CET 21 samozřejmě ale využije možnosti filmy opakovat a pro ně bude prostor právě na Nově Cinema.

Programové schéma – víkend
11:00 za stříbrným plátnem
12:00 animované seriály Liga špačků
13:30 telenovela Terra Nostra
14:30 pořady o vaření Hrnečku, vař!
15:30 sitcom Roseanne, Na zdraví!
17:15 akční / krimi seriály Divoká karta, Lovci pokladů
19:00 film pro celou rodinu Malé ženy, Agent WC40, Šimpanz Mookie, Supersvůdníci 2, A co Bob?, Svět draků
21:00 krimi seriál JAX IX.
22:00 film dne (známější snímek) Insider: Muž, který věděl příliš mnoho, Svět zítřka, Interview s upírem, Zámek hrůzy, Vyvolený, Nebezpečné pády, Dokonalý gentleman, Královna prokletých
0:00 erotika

Zdroj: Nova Cinema

Nova Cinema by si měla ukrojit pořádný díl z kabelového koláče

Myslím si, že vzhledem k tomu, jakou distribuci jsme pro kanál zvolili (satelitní a kabelová televize, pozn. aut.), tak si nemůžeme dělat ambice, že bychom dosáhli na celkové pokrytí České republiky. Počet domácností, které mají kabelový nebo satelitní příjem, se pohybuje okolo pětatřiceti procent, prohlásil k plánovanému zásahu počtu diváků generální ředitel Novy. Počítá s tím, že Nova Cinema by měla hrát významnou roli v koláči 10 až 11 procent, který je určen kabelovým a satelitním televizím. Měla by být role stejně tak významná, jakou v současné době hraje např. Galaxie sport, řekl Petr Dvořák.

Nova Cinema chystá do svého programu zařadit také dokumenty, což by mohlo některé diváky překvapit. Toto tvrzení ale vyvrátil mediální analytik Milan Kruml. Televize Nova má spoustu dokumentů v časech, které jsou tomu vyhrazené. Máme jasno asi o čtyřech typech dokumentů – příroda, historie, cestování a hudební dokumenty. Chceme se soustředit na to, co je pro diváka nejatraktivnější, řekl Kruml. Nova Cinema by se nemusela vyhnout ani žánru celovečerního dokumentu. Vše je ale zatím ve hře a stadiu úvah.

Nova Cinema logo velké

Filmy s dabingem a zaměření na mladší diváky

Cílová skupina nového filmového a seriálového kanálu bude podle generální ředitel stejná jako u Novy, tzn. 15–54 let. CET 21 chystá pro příští rok prodávání reklamních balíčků, tzn., že reklama bude prodávána nejenom na hlavním kanále, ale i na Galaxii sport a Nově Cinema a z toho se budou vytvářet celkové balíky. Z hlediska užšího směřování bude nový kanál brát ohled hlavně na to, že je ho možné sledovat hlavně ve větších aglomeracích a tím pádem se zaměří především na masovějšího městského diváka. Myslíme si, že kanál bude mít mladší cílovou skupinu než Nova, řekl o budoucích divácích Novy Cinema Petr Dvořák.

Filmy budou vysílány stejně jako na dnešní Nově. Někdy tedy budou s duálním zvukem, u kterého si přijdou na své jak příznivci dabingu, tak zastánci originálního znění. Co se týká titulků, tak ty vysílat nebudeme, protože český divák je vůči nim příliš agresivní a tuto variantu nepreferuje, zklamal ředitel Novy případné zájemce o titulkované filmy. V programu bude převažovat americká tvorba, ale divák určitě dostane nabídku i tvorby evropské.

A že program nesplňuje zákonnou podmínku 50 procent vysílacího času pro pořady vyrobené v EU? Jedná se o specializovaný filmový kanál, a ten podle našeho právního názoru nemusí tuto podmínku splňovat, odpověděl na dotaz DigiZone.cz Petr Dvořák.

Ilustrační satelitní komplet

Jak naladit Novu Cinema přes satelit?

Přehled všech placených satelitních služeb v České republice najdete v samostatné příloze serveru DigiZone.cz Satelitní televize v České republice. Začátečníci uvítají základní informace, co je třeba k satelitnímu příjmu, jak satelitní vysílání funguje a proč jsou některé programy kódované, zatímco jiné nikoli. Zjistíte, co potřebujete k tomu, abyste si objednali služby platforem CS Link a Digi TV, se kterými se Nova Cinema na distribuci už domluvila, i jak si předplatit UPC Direct, s jehož provozovatelem CET 21 ještě jedná.

Realizační tým patnácti lidí, zatím bez ředitele

V organizační struktuře bude Nova Cinema zařazena stejně jako jiný standardní kanál. Znamená to, že bude mít vlastní skladbu programu a nebude mít vlastní obchodní oddělení. To je společné pro všechny kanály. Finanční řízení bude zajišťovat vedení Novy. Vysílání nového programu bude řízeno ze zpravodajské budovy News Centre, protože to umožní nové odbavovací pracoviště.

Konkrétní čísla, neboli o kolik se navýšil stávající rozpočet Novy, nechtěl ředitel televize Nova komentovat. Pro nás to v současné době znamenalo, že máme navíc přibližně patnáct lidí, kteří budou na kanál dohlížet, řekl Dvořák a dodal: Je možné, že se u nás objeví některá jména, která jste byli zvyklí vídat na jiných televizích. Na diváky by prý mohlo čekat nejedno překvapení. Co se týká programového ředitele a vedení, tak toho už CET 21 určilo, ale zatím ho nechce prozradit s tím, že se ho novináři včas dozvědí.

DOKUMENT: 16 stránková brožura, kterou Nova Cinema rozdávala novinářům [PDF, 813 kB]

Nova Cinema jede po jiné koleji než HBO nebo AXN

Mediální analytik Novy Milan Kruml uvedl, že Nova Cinema nebude konkurentem pro HBO nebo AXN. Oba kanály spadají do kategorie placených, kdežto náš program ne. Půjde o volně přijímatelný program (na satelitu bude vysílán sice kódovaně, ale diváci si ho nebudou muset platit nad rámec základních balíčků, pozn. aut.), řekl Kruml. HBO i AXN mají podle něj jinou strategii a jiný obchodní model. Jsou to dva světy, které je od sebe zapotřebí odlišovat, dodal.

A jaký bude vztah staré a nové Novy? Budou se doplňovat, poutat navzájem na své pořady? Podle představitelů nikoli. Zatím budeme vysílat dva tři programy, a tak to vypadá jako dobrý nápad. Ale například při pěti programech z jedné rodiny, jako má CME například v Rumunsku, už to není udržitelné. A podle mne by to vedlo i k chybám v programování, které by se televizi dřív nebo později vymstily, řekl novinářům Milan Kruml. Obě Novy budou na sobě proto programově nezávislé.

BRAND24

DVB-S a kabel? Ano. DVB-T? Až v budoucnu. IPTV? Zatím bez dohody.

Nova Cinema odstartuje 1. prosince v 11 hodin v satelitních platformách CS Link a Digi TV i v sítích řady kabelových operátorů (Self Servis Brno, FCA Praha, KT Přerov, SATT Žďár nad Sázavou, KT Třinec a Elsat České Budějovice). Pro diváky v DVB-S bude kanál šířený prostřednictvím karet Trade and Technology a Gital na družici Astra 1E, kde nahradí Novu ve vysokém rozlišení, a přes Intelsat v satelitní platformě Digi TV. S UPC zatím probíhají jednání, jejichž skončení se očekává tento týden.

Co se týká multiplexu B, kde v současné době testuje CET 21 Novu ve vysokém rozlišení, vedení televize zatím s jeho provozovatelem nevyjednávalo o zařazení nové stanice. Nechce totiž žádné dočasné řešení. Chceme stabilně umístit Novu do kabelu a na satelit. O pilotních projektech se budeme bavit, až se kanál rozběhne. S IPTV operátory jsme zatím nejednali, řekl novinářům Petr Dvořák.

Jak často si plánujete zapnout Novu Cinema?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).