Hlavní navigace

Nastal čas pro luxusní televizi?

3. 2. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Žijeme v době závratných změn a jasnějšího rozdělování společnosti. Nůžky se rozevírají všude a zřejmě to patří k současnosti. Díkybohu je možné vybrat si cokoliv, hlavně to nejlepší z našich představ. Stav financí samozřejmě musí jít ruku v ruce s uvažovanou změnou. Můžete mít luxusní vozy, šaty, parfémy, věci nemovité i movité. Existuje zde stále obrovský prostor pro nové příležitosti. Jako jednu z takových příležitostí vidím příchod televize v luxusním pojetí.

Žijeme v době, kdy nástup LCD a plazmových televizorů do našich domácností nabírá na obrátkách. Doma si nádhernou a drahou, technologiemi nacpanou televizi vybalíte z krabice a chcete se pokochat úžasným obrazem a zvukem. Ale ejhle, po připojení k placené satelitní službě (UPC Direct či Digi TV) zjistíte, že kvalita obrazu a zvuku ani zdaleka nedosahuje vašich představ. Tak nízkým datovým tokům českých televizních programů prostě málokdo konkuruje. Asi nejlepší volbu, co se kvality obrazu a zvuku se týče, nabízí CS Link, bohužel však bez dostatečné programové nabídky, na kterou jsme si již díky službám DTH jaksi zvykli.

BRAND24

Divák prolistuje pár odborných webzinů v papírové či virtuální podobě a dojde k názoru, že jinou volbu zatím nemá. Věřím, že by příchodem nové služby s vyšším rozlišením obrazu nastal pořádek a spokojenost. Nastala by tak konečně doba opravdového důvodu pořídit si moderní a drahý televizní zobrazovač. Fotbalový míč by nahradil dosavadní pseudočtvereček, přírodo-naučné pořady by tak získaly zcela nový rozměr a diváky by přestaly bolet oči ze mžourání na rozmazané filmové záběry. Technologie HDTV do našich končin zcela jistě míří, leč nějakou dobu ještě potrvá, než zaklepe na vrata. Proto by tuto pomyslnou dobu mohl vyplnit provozovatel opravdové televize pro čím dál náročnější diváckou obec.

Lukrativní období by to bylo zcela jistě. Nastala již totiž doba, kdy požadavek programové nabídky pokulhává za požadavkem kvalitního obrazu a zvuku. Opravdu by stačilo, kdyby tento nový poskytovatel služeb dodával české standardně rozlišené programy v kvalitní podobě. Místo cca 2,1 Mbps datového toku odpovídajících cca 4–5 Mbps, jako je tomu u západoevropských standardních programů zvykem. Lze nahlédnout i do slovenské kuchyně, kde komerční programy tečou k divákovi v daleko vyšší kvalitě než ty tuzemské. I když je toto doménou přímo televizních stanic, které by tak musely vynakládat více prostředků pro uspokojení těchto dychtivých diváků, ovoce by to přineslo zcela jistě. Nastal by „Konec očních lékařů v Čechách!“.

Našla by si HDTV v České republice dostatek diváků, aby se ji vyplatilo provozovat?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Maloobchodní prodejce DVB-T přijímačů....
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).