Hlavní navigace

Nabitý týden: Nova vysílá v DVB-T2, Seznam spustil televizi a v Las Vegas začal CES

13. 1. 2018
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: TV Nova
TÝDENNÍ REVIZE – Společnost Digital Broadcasting představila plány své přechodové DVB-T2 sítě a RRTV se nelíbí ruské dokumenty vysílané Českou televizí.

Digital Broadcasting dostaví svoji DVB-T2 síť letos v létě

Pět kanálů z portfolia skupiny Nova začalo vysílat v přechodové DVB-T2 síti 13 společnosti Digital Broadcasting. Ta chce do poloviny března pokrýt svou přechodovou sítí necelých šedesát procent obyvatel a vysílat z celkem patnácti lokalit. Zbytek vysílačů chceme zprovoznit do konce srpna, samozřejmě za předpokladu, že budou zkoordinovány potřebné kmitočty. Měli bychom tak dosáhnout celoplošného pokrytí na stejné úrovni, jakou vykazuje přechodová síť 12 společnosti České Radiokomunikace, uvedl na tiskové konferenci Radim Pařízek, majitel společnosti Digital Broadcasting. Celá přechodová síť 13 by pak měla být dostavěna do konce letošního července.

Nova zahájila vysílání v DVB-T2, pět programových pozic umístila do přechodové sítě 13

Radim Pařízek – Výstavbu přechodové DVB-T2 sítě chceme dokončit letos v létě

Jaká byla tisková konference Digital Broadcasting? Prohlédněte si fotogalerii

Prohlédněte si prezentaci z tiskové konference Digital Broadcasting

Televize Seznam zahájila vysílání

Televize Seznam vysílá od pátečního rána v SD kvalitě v celoplošném zemském multiplexu 3 společnosti České Radiokomunikace a její HD varianta je pak součástí nabídky vybraných satelitních, kabelových a IPTV operátorů. Podle programového ředitele Jakuba Ungra nechce být televize Seznam klasickou zpravodajskou televizí, ale pružně reagovat na aktuální dění. To reflektují i promojingly a vizuální identita, která využívá reálných dat a vstupů na sociální sítě. Grafické ztvárnění kanálu připravilo osvědčené studio Oficina. Celkem projekt zaměstnává kolem osmi desítek lidí.

Seznam zahájil vysílání své televize (včetně programového schématu)

Prohlédněte si video ke spuštění televize Seznamu

Podívejte se do zákulisí vznikající televize Seznam

Seznam zatím neví, kdy vypne HbbTV vysílání v multiplexu 4

Seznam spustil opravdovou televizní stanici. Jak vypadá?

Shrnutí novinek z CESu už zítra

Z města „hříchu a neřestí“, amerického Las Vegas, se na pár dnů stala Mekka elektroniky. Vedle klasické spotřebky nebudou chybět ani novinky v příruční zdravotní technice nebo samoříditelná auta. Tradičního veletrhu se letos účastní více než 3900 vystavovatelů z více než 150 zemí. Očekává se na 170 000 návštěvníků a asi 7000 novinářů. Ti využívají i tzv. CES Media Days, které probíhají 7. a 8. ledna. 

Shrnutí nejdůležitějších novinek z letošního ročníku nabídne zítřejší článek.

Začíná nejdůležitější veletrh spotřební elektroniky na světě, CES 2018

CES 2018: Samsung se k OLED nevrátí. Nyní má MicroLED

RRTV: Byl Berija dobrým manažerem?

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání zahájila s provozovatelem Brno TV řízení o přestupku, kterého se měl dopustit provozováním televizního vysílání programu TV Brno 1 prostřednictvím videoserveru YouTube, aniž je k tomu oprávněn podle tohoto zákona nebo podle zvláštního zákona. Rada také upozornila Českou televizi na porušení vysílacího zákona odvysíláním dvoudílného pořadu Zapomenutí vůdci: Lavrentij Berija. Oba pořady podle názoru radních vyzdvihovaly Berijovy ‚manažerské‘ úspěchy i charakter, ve světle čehož dochází k bagatelizaci zejména jeho účasti na zatýkání, popravách a stranických čistkách během tzv. Velkého teroru nebo jeho role iniciátora deportací kavkazských národů

Novinky ze světa set-top boxů

Ke dvojici už představených boxů Mecool M8S Pro a Pro Plus přibyla nová dvojice přístrojů s označením Pro L a Pro W. První, s označením Pro L, je osazen procesorem Amlogic S912 a ve specifikaci má OS Android 7.1.1 Nougat. Což je takové drobné mlžení, ke kterému jsme se ještě vrátili. Box používá stejný case jako model Pro. Druhý, s označením Pro W, je osazen procesorem Amlogic S 905 W, což je low cost verze známějšího S 905 X, která podporuje dekódování videa jen do 4K@30fps. Nainstalovaný má klasický OS Android (AOSP) 7.1.1 Nougat s firemním GUI. Box používá case modelu Pro Plus, pro odlišení je zde chromová lišta nahrazena červenou.

Co nabízí set-top boxy Mecool M8S Pro v nově uvedených verzích L a W 

Pokud vás vůbec netěší představa doplnění televizoru o set-top box pro nový pozemní standard, řešením může být věcička, kterou schováte mimo dosah očí. Právě to je základní vlastností představovaného modelu za 1249 Kč, něčím navíc, co jej v současné záplavě jednoduchých set-top boxů pro T2 signál odděluje od konkurence. Výrobcem je německá firma Fuba a zkratka zastupuje slovní spojení „funktechnische Bauteile“, které bychom mohli přeložit jako „součástky pro rádiovou techniku“, což byl také prvotní výrobní sortiment.

Fuba ODE8510 T2 Stealth: nenápadný přijímač pro české DVB-T2 se šikovnými nahrávacími možnostmi

Novinky ze světa televizí

Tento týden se uskutečnilo první setkání nově navrženého poradního orgánu České televize, který sdružuje osobnosti reprezentující vybrané české instituce, sdružení a spolky. Hlavním cílem nově ustavené Divácké rady by mělo být posilování zpětné vazby s veřejností, vytvoření prostoru k diskusi o pořadech a programových plánech České televize, ale také nastavení a vyhodnocování úspěšnosti plnění veřejné služby

Česká televize představila novou Diváckou radu, pozvala do ní šest desítek zástupců

Už za pár týdnů se na obrazovkách televizí Nova a Markíza objeví další, už osmý ročník soutěže amatérských zpěváků SuperStar 2018. Zúčastnění zpěváci budou bojovat nejen o titul SuperStar pro letošní rok, ale i o výhru v hodnotě dvou milionů korun. Přesný termín, od kdy bude aktuální ročník SuperStar televize Nova vysílat, odmítla na dotaz serveru DigiZone.cz tisková mluvčí televizní skupiny Anna Suchá upřesnit. Jedinou konkrétní informací tak zůstává složení poroty, do které usedne osvědčený Pavol Habera, někdejší finalista z roku 2009 Ben Cristovao a zpěvák skupiny Monkey Business Matěj Ruppert, které doplní zpěvačka Katarína Knechtová.

Nova oznámila složení poroty letošního ročníku soutěže Superstar

Sitcom o partě kamarádů okolo třicítky je volně založený na životních zkušenostech jeho autorů Craiga Thomase a Cartera Bayse. Fanoušky zaujal díky excentrickému humoru a unikátní stavbě příběhu plnou zvratů, hádanek a zdánlivých nedorozumění. Oblíbený sitcom nasadí Prima Comedy Central v podobě tří dílů vysílaných hned za sebou, a to každý všední den od 18:30 hodin. Stanice začne s vysíláním seriálu od jeho první série a postupně odvysílá všech devět natočených řad. U příležitosti jeho premiéry na kanálu Prima Comedy Central připravila stanice soutěž pro diváky, která odstartuje v pondělí 15. ledna. Soutěžící mohou vyhrát třeba cestu do New Yorku i s ubytováním pro dva nebo strávit odpoledne v laserové herně s partou kamarádů.

Prima Comedy Central nasadí seriál Jak jsem poznal vaši matku na každý všední den

Televize Prima spojila se startem nové sezóny seriálu Modrý kód i osvětovou kampaň základů první pomoci, na které spolupracovala s Českým červeným křížem. Diváci televize Prima se tak setkají se seriálovými hrdiny v pětici spotů, které názorně demonstrují techniky zachraňující lidské životy. Instruktážní spoty jsou zaměřeny na situace, jako je resuscitace, masivní zevní krvácení, odstranění překážky z dýchacích cest, bezvědomí a cévní mozková příhoda.

Krátce

Společnost Towercom se stala majitelem většinového podílu v druhém největším DVB-T a DAB+ operátorovi na Slovensku, společnosti AVIS. Společnost AVIS provozuje po celém Slovensku už několik let místní multiplexy, ve kterých kromě lokálních televizí vysílají i české stanice, jako je Šlágr nebo TV Noe. Navíc má ve svém portfoliu i dva DAB+ vysílače v Nitře a Banské Bystrici.

Towercom chce využít regionální vysílače pro placené kanály

Počty vyráběných kusů televizorů s obrazovkami provedenými technologií OLED (Organic Light-Emitting Diode) výrazně rostou. V listopadu 2017 bylo dosaženo nového měsíčního maxima, když bylo vyrobeno 270 000 kusů. Podle IHS Markit přichází růst ruku v ruce s klesajícími cenami zejména přístrojů s úhlopříčkou 140 cm (55"). Počet LCD televizorů v listopadu 2017 naopak meziměsíčně mírně poklesl (o 1,6 %) na 24,4 mil. kusů.

Rok 2017 byl pro televizory OLED přelomový. V listopadu byly překonány všechny rekordy

BRAND24

Společnost Philips oznámila, že na všechny monitory zakoupené v České republice od začátku letošního poskytne záruku tři roky bez ohledu na produktovou řadu. Dosud byla záruční doba monitorů odlišná v závislosti na příslušné produktové řadě. Zákazníci, kteří si koupili model z řady B, P, S a BDM, mohli využít tříleté záruky, ale zákazníci, kteří si pořídili monitor řady V, C nebo E, měli standardní záruku na pouhé dva roky.

Philips prodloužil záruku všech nabízených monitorů na tři roky

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).