Hlavní navigace

Na satelitu Astra se objevily tři nekódované francouzské stanice v HD kvalitě

1. 7. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Nejatraktivnější novinkou je z pohledu tuzemského diváka stanice TV5 Monde, která je dostupná i v nabídce vybraných placených služeb v České republice a na Slovensku.

Hned tři nové nekódované programy ve vysokém rozlišení (HDTV) se objevily od 1. července na satelitní pozici 19,2 stupně východně, družice Astra. Jde o HD verze již existujících stanic se standardní kvalitou obrazu. Konkrétně jsou to stanice TV 5 Monde FBS (France Belgique Swiss), LCP (La Chaîne parlementaire) a I>Télé. Nekódované, tedy free-to-air (FTA) šíření znamená, že pro sledování těchto programů není vyžadována žádná dekódovací karta a satelitní diváci je tak mohou sledovat všude, kam zasahuje vyzařovací diagram dané družice. Tato skutečnost se týká České republiky i Slovenska.

ČTĚTE TAKÉ: Hronec potvrdil cit pro festivalový film a z Cannes veze pro Film Europe opět vítěze

Nejatraktivnější novinkou je z pohledu tuzemského diváka stanice TV5 Monde, která je dostupná i v nabídce vybraných placených služeb v České republice a na Slovensku. Telekomunikační firmy ji ovšem doposud nabízely pouze ve standardní kvalitě. Stanice není lokalizována do češtiny ani slovenštiny. Pozice 19,2 stupně východně je významným „parkovištěm“ pro zájemce o volně šířené kanály ve vysokém rozlišení. K dispozici jsou tu mimo jiné německé veřejnoprávní kanály (celostátní i zemské verze), ruská zpravodajská televize RT a nedávno se zde objevila i HD verze BBC World News.

Parametry příjmu TV 5 Monde FBS HD: 12129/V, SR 29700, FEC 5/6, norma DVB-S2/QPSK, kódování žádné (FTA)

BRAND24

Parametry příjmu LCP HD: 12168/V, SR 29700, FEC 5/6, norma DVB-S2/QPSK, kódování žádné (FTA)

Parametry příjmu I>Télé HD: 12012/V, SR 29700, FEC 5/6, norma DVB-S2/QPSK, kódování žádné (FTA)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).