Hlavní navigace

Na Primu Zoom se vrací král montérů James May

11. 7. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

UVNITŘ PROGRAMOVÉ SCHÉMA – Prima Zoom vás provede historickým Římem, bojovými operacemi, rychlostními pokusy, světem zvířat včetně mamutů i smrtí.

Prima Zoom zveřejnila programové tipy pro 29. týden letošního roku. 

Nové premiérové bloky

20.00–22.00

22.00–24.00

Pondělí

Cestovatelé a dobrodruzi

Tajemství Země a vesmíru

Úterý

Po stopách historie

Zvířata a my

Středa

Fascinující příroda

Drsný svět

Čtvrtek

Zaostřeno na války

Volání divočiny

Pátek

Úžasné oceány

Záhady a konspirace

Sobota

Úchvatná říše zvířat

Odkaz dávných civilizací

Neděle

Život naostro

Zázraky vědy a techniky

18. 7. 20.00 – Osudy Říma (Pomstění Caesara)

Čtyřiačtyřicet let před narozením Krista ovládalo římské impérium obrovské území kolem celého Středozemního moře. Gaius Julius Caesar se prohlásil za doživotního panovníka říše a měl v rukou veškerou moc. Vládl bez omezení jako císař. To se nezamlouvalo většině senátorů, kteří si přáli zachovat republiku. Vůdci těchto nespokojenců, Cassius a Bruttus, proto připravili protiúder. Když Caesar kráčel v doprovodu své pravé ruky Marka Antonia do Senátu, Cassius a Bruttus ho ve snaze zachránit republiku nemilosrdně zavraždili. Antonius byl druhým nejmocnějším mužem říše, a tak měl dost důvodů bát se o svůj vlastní život. Zároveň uvažoval, jak Caesara nejlépe pomstít. V Římě mezitím zavládla panika. Síly přívrženců republiky a Caesarových stoupenců byly vyrovnané. Mnozí byli přesvědčeni, že došlo k vraždě jednoho z bohů, a tak je Řím prokletý a odsouzený k zániku. Hrozila občanská válka a krveprolití. Nakonec získalo římské impérium hned dva nové panovníky. Byli jimi Antonius a Octavianus, kteří si rozdělili vliv v celé oblasti Středozemního moře. Jejich hlavními prioritami se stalo ovládnutí obchodu na východě v Alexandrii a nadvláda nad Egyptem. Podaří se i nadále udržet těžce vybojovaný mír?

19. 7. 20.00 – Mamuti, obři z doby ledové

Ještě před 15 tisíci lety byla naše planeta obydlena milióny mamutů. Jejich předkové během dřívější epochy zamířili z afrických savan na sever a rozšířili se po celém světě. K této migraci došlo za výrazně teplejšího klimatického období, takže když začala doba ledová, mamuti se museli přizpůsobit. Jejich adaptace na nové podmínky patří k nejvýznamnějším v dějinách Země. Světově proslulý odborník na mamuty Dick Mol se v tomto filmu vydává po stopách původních obrů z doby ledové. Vrací se do Namibie, pročesává dno Severního moře, kde pátrá po zkamenělinách, a díky pomoci hledačů zlata se mu na severu Kanady podaří vykopat z permafrostu perfektně zachovalé mamutí kosti. Postupně odhaluje životy těchto výjimečných zvířat i důvody, proč před 3700 lety nakonec vyhynula.

19. 7. 21.00 – SOS zpěvných ptáků (Nebezpečná cesta)

Ptačí zpěv zní na Zemi už několik miliónů let. Stal se hudebním doprovodem dějin lidstva a je také neodmyslitelnou kulisou naší současnosti. Jenže než se nadějeme, mohl by umlknout navždy. Zpěvní ptáci jsou kvůli lidské nedbalosti a jejím nechtěným důsledkům v ohrožení. Od šedesátých let 20. století ptáci rychle ubývají a jejich populace hromadně vymírají. Mezinárodně uznávaná odbornice doktorka Bridget Stutchburyová varuje, že za posledních padesát let už jsme přišli až o polovinu zpěvného ptactva. Snímek SOS zpěvných ptáků odhaluje ohromující množství člověkem způsobených příkoří, která plošně zasáhla všechny druhy od lesňáčkovitých přes žluvy a dlasky až po drozdy. Naštěstí ještě není vše ztraceno. Zjistěte, jak nejlépe odpovědět na ptačí SOS, a seznamte se s hrdiny, kteří už vyslyšeli jejich volání o pomoc.

19. 7. 23.00 – Smrt na Matterhornu

Sedm mužů stojí na vrcholu Matterhornu, poslední dosud nepokořené alpské hory. Už teď je jisté, že se jim podařilo zapsat se do dějin. Ale pak na ně udeří katastrofa: lano se přetrhne. Čtyři z nich umírají. Jenže jak to bylo doopravdy? Skutečně se lano přetrhlo nešťastnou náhodou, nebo ho někdo schválně přeříznul nožem? Tento film se vrací k záhadným tragickým událostem, které se odehrály v nadmořské výšce 1200 metrů. Vznikl přímo na místě a zachycuje je do nejmenších detailů.

20. 7. 21.00 – Elitní jednotky Nového Zélandu (Výběrový kurz)

Tvůrci tohoto akčního seriálu měli po tři roky bezprecedentní přístup k světově uznávaným, ale málo známým elitním jednotkám Nového Zélandu. Díky tomu se jim podařilo natočit záběry z hlavního velitelství NZSAS i operací v srdci Zélandu, zmrzlých Jižních Alp nebo nebezpečně rozpálených bojišť Afghánistánu. Právě přijatí nováčci se během několika drsných měsíců mění v perfektně vytrénované profesionály, v mžiku oka připravené k nasazení v zámořské válce proti terorismu. Tak náročný trénink přitom zvládne dokončit méně než 10 % rekrutů. Seriál zároveň představuje historii elitních jednotek s kořeny ve druhé světové válce a nasazených v roce 1955 v Malajsii. Elitní jednotky Nového Zélandu byly dlouho opředené mýty a tajemstvími. Tohle je první příležitost dozvědět se pravdu.

UX DAy - tip 2

23. 7. 21.00 – Radost z rychlosti s Guyem Martinem II (Světový rekord na tandemovém kole)

Po bleskově rychlé první sérii se Guy Martin vrací, aby znovu posunul hranice vědy a techniky. A samozřejmě především rychlosti. Tentokrát se pokouší sestavit nejrychlejší káru na světě, překonat rychlostní rekord na vznášedle, sestrojit supervýkonné tandemové kolo a rozdrtit motocyklový rekord v americkém závodě The Race to the Clouds. Jako obvykle vyhledal nejlepší vědce a techniky v celé Velké Británii, aby mu pomohli.

23. 7. 23.00 – James May: Král montérů II (1. díl)

Král montérů James May se vrací v pokračování zábavného seriálu, ve kterém rozebírá a znovu skládá dohromady (ne)obyčejnou techniku z našich domácností, aby zjistil, jak přesně funguje. Chcete tomu taky přijít na kloub? Rozhlédněte se po bytě, v garáži nebo kůlně. Co se stane, když zmáčknete tlačítko nebo zatáhnete za páku? Kolik samostatných částí nějakého přístroje se musí roztočit, aby vše fungovalo tak, jak má? James May vám to všechno nejen ukáže, ale i vysvětlí. Tentokrát si posvítil na vnitřnosti gramofonu, modelu vláčku, kuchyňského robota a miniaturní motorky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).