Hlavní navigace

Na návštěvě u… Východočeské televize V1 v Hradci Králové

20. 11. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

UVNITŘ FOTOGALERIE – Nová regionální televize vysílá z prostor bývalé Galaxie, TV3, Novy Sport či RTA Východní Čechy v areálu královéhradeckého letiště Věkoše.

Sídlo, kterým prošlo už šest televizí

Patří mezi pět nových krajských televizí, které letos vstoupily do celoplošného multiplexu 3 a využily nabídky Českých Radiokomunikací vysílat jen z vybraných vysílačů této sítě. Východočeská televize V1 zahájila vysílání letos 9. září, už na jaře se ale stala jedním ze zakládajících členů Asociace krajských televizí (AKT), jejímž tahounem byla především pražská TV Metropol (v té době vysílající také v multiplexu 3, nyní v pražské Regionální síti 4 Leoše Pohla). Prakticky vyplnila prostor po královéhradeckém studiu RTA Východní Čechy, po němž převzala i sídlo – studio v areálu královéhradeckého letiště Věkoše.

Mezi řadou přízemních budov je televize V1 snadno přehlédnutelná. Člověk musí vědět, kterým směrem se vydat a pak ho upozorní služební auta s logy této televize. Teprve poté si všimne názvu V1 u vchodu do malé budovy, kde se od devadesátých let vystřídala celá řada televizí. Většinu z nich provozoval, nebo se v nich alespoň angažoval Martin Kindernay, bratr šéfa Novy Sport a Fandy Marka Kindernaye. Ať už šlo o RTV Gemmu, Galaxii, TV3, Galaxii Sport, nebo třeba nikdy nerealizovaný projekt televize TV7, který připravovala Regionální televizní agentura (RTA) Jaroslava Berky, u všech nechyběl ani starší z bratrů Kidernayů.

„Vybavení od RTA? Všechno šlo do kontejneru“

Martin Kindernay nechybí ani u Východočeské televize V1. Oficiálně je jejím programovým ředitelem, ale jak sám říká, přidělil si dalších asi šest funkcí, aby studio nemuselo přijímat další zaměstnance. „Kolegové mě přemlouvají, ať zřídíme třeba funkci marketingového a PR manažera, ale já jim říkám, že musíme být střídmí. Byl jsem u mnoha televizních projektů, které skončily na tom, že zaměstnávaly příliš mnoho zbytečných lidí,“ líčí Kindernay v ředitelské zasedačce vedle střižny, která bezprostředně sousedí se samotným televizním studiem. V1 se sem nastěhovala začátkem léta poté, co získala vysílací licenci.

Prostory to jsou na první pohled skromné. Když se zeptám, co všechno V1 převzala po končícím studiu RTA, které odtud vysílalo na společných analogových frekvencích a později i digitální pozici s televizí Prima, než ji tato televize „odřízla“ vznikem „nové“ Primy family, Martin Kindernay se usměje. „Zůstaly tu po nich možná dvě kamery. Jinak šlo všechno do kontejneru, včetně studiových dekorací. Nebylo to použitelné,“ říká. Totéž se nedá říct o redaktorech a moderátorech RTA. Východočeské zprávy V1 uvádí Kindernayova žena Pavla, která je moderovala i pro východočeskou RTA. Zůstali i někteří redaktoři.

Bezpásková technologie odstavila matadory z Galaxie

Vysílací studio V1 není nijak veliké, řešené je ale tak, že vedle permanentně využívaného moderátorského stolu pro zpravodajství může televize v jiném rohu místnosti stavět další dekorace pro pravidelné magazíny. Třeba pro Hvězdy na dlani, což je magazín o regionálních celebritách, který připravuje a moderuje Eva Myšíková, bývalá parlamentní zpravodajka televize Nova a jedna z hlavních tváří V1, která za tuto regionální televizi také komunikuje s novináři. V blízké střižně se můžeme podívat na začátek vůbec prvního dílu tohoto magazínu a Martin Kidernay si pochvalu bezpáskové řešení celé televize.

„Na rozdíl od RTA tu nikdo neběhá s kazetami, všechno se řeší po síti. Kvůli tomu jsme ale bohužel nemohli přijmout některé bývalé zaměstnance Galaxie nebo RTA, protože se s novou technologií nesžili. Byli zvyklí na staré analogové řešení,“ vysvětluje programový šéf V1. Nový systém je podle něj šitý na míru především sítím regionálních televizí s kombinovaným celoplošným a regionálním vysíláním. „Doufáme, že ho brzy využijeme. Chybí nám celoplošná síť, abychom mohli vedle regionálních reklamních časů mohli nabízet i celostátní. Ovšem nechceme, aby to byla další Prima, jejíž pojetí spolupráce s regiony bylo od začátku postavené na hlavu,“ míní Kindernay.

Hledá se nový centrální program pro regiony

Novým centrálním programem pro regionální televize vysílající v multiplexu 3 a sdružené v Asociaci krajských televizí měla být Pětka, nová zábavná televize, již provozuje majitel pražské TV Metropol. Regiony se s ní ale nedokázaly shodnout na formě spolupráce. Pětka si ji představovala jako poskytování časů na odpojované regionální vysílání podobně jako na Primě a po zbytek času chtěla vysílat svůj program pod svým logem. Regiony ale chtějí centrální program, který by po celý den vysílal v každém regionu pod logem a názvem místní televize a po část dne nabízel místní program.

Vznik celostátní sítě regionálních televizí je podle Kindernaye klíčový pro přežití krajských televizí. Z vyloženě regionální reklamy se podle něj dlouhodobě neuživí. Samotná V1 má od svých majitelů, podnikatelů ve sklářství z Nového Bydžova, k dispozici peníze na dva roky vysílání. Podle Kindernaye chce udržet provozní náklady pod jedním milionem korun měsíčně, celková investice by tedy měla dosáhnout částky nejméně 25 milionů korun. K tomu se ale musí připočíst nákup vysílací technologie, služebních aut a dalšího vybavení studia, i když samotné sídlo televize je opravdu skromné.

Maskérna v kumbálu

Kromě samostatné kanceláře pro ředitele, střižny, vysílacího studia a dvou dabingových studií jsou zde už jenom skromné kanceláře pro grafiky, obchodní oddělení a jedna společná místnost pro redaktory, která připomíná narychlo předělanou bývalou školní třídu. Nechybí v ní tabule ani klasické smaltované umyvadlo u dveří. Vtipně vypadá maskérna, podle Martina Kindernaye ojedinělá mezi regionálními televizemi v Česku. Tvoří ji opravdu maličký kumbálek s vyřazeným stolkem, rozvrzanou židlí a zrcadélkem opřeným o zeď. „Moderátory ale na obraz nepouštíme bez toho, aniž by se přepudrovali,“ ujišťuje Kindernay.

Celá televize zabírá všeho všudy polovinu přízemí pravého křídla budovy, všechny místnosti spojuje společná chodba ne delší padesáti metrů. Na ní zaujmou historické televizní kamery. Jinak je vidět, že V1 se do budovy stěhovala opravdu rychle a stejný byl i její start. Martin Kindernay přiznává, že jde v podstatě o upravený projekt celoplošné televize TV7, jejíž program poslední tři roky připravoval pro majitele RTA. Protože však „Sedmička“ nikdy neodstartovala, využil kontaktů a možností získat akviziční pořady pro nový projekt V1. Díky tomu tato televize vysílá starší přírodovědné dokumenty BBC, ale nakoupila i kompletní archiv původních magazínů pražské televize Top TV, jež zanikla před pěti lety.

BRAND24

Archiv Topky dochází, V1 musí posílit vlastní tvorbu

Pořadů Top TV je sice dost, ale protože tvoří značnou část celodenního vysílání V1, bude je muset Východočeská televize postupně nahradit vlastní tvorbou. Uvažuje dokonce, že na některé úspěšné formáty Top TV naváže vlastním pokračováním. Konkrétně by mělo jít o Miláčky s Honzou Musilem nebo Zdravoděje Evy Jurinové. Oba magazíny se totiž dají velmi dobře využít při prodeji product placementu, televizních pořadů pro chovatele domácích mazlíčků navíc moc televizních magazínů neexistuje. „Časem bychom chtěli taky investovat do rekonstrukce budovy, potřebuje to,“ říká Kindernay.

Zastaralé sídlo má ale obrovskou výhodu v nízkém nájmu, relativní blízkosti centra města, není tu problém zaparkovat a především je napojené trasami Českých Radiokomunikací, takže se z něho dá okamžitě vysílat. Proto se v této budově vystřídalo tolik televizí – kromě těch, v nichž se přímo angažoval Martin Kindernay, také Nova Sport a motoristický kanál Sport 5, který se teprve nedávno přestěhoval do Prahy.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).