Hlavní navigace

Na návštěvě u... příprav Událostí České televize

6. 11. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Po sérii návštěv různých rádií a televizí se dnes poprvé zaměříme na konkrétní televizní pořad. Navštívili jsme totiž zpravodajský velín veřejnoprávní České televize, kde jsme se zaměřili na výrobu hlavní zpravodajské relace Události. Se štábem České televize jsme strávili celý jeden den a v následujícím článku vám nabízíme chronologické shrnutí a bohatou fotogalerii nejen z Kavčích hor.

9:10 Redakční porada

Pro návštěvu jsme si vybrali středu 4. listopadu. Koloběh událostí začal již krátce po deváté hodině ráno, kdy probíhá první pravidelná porada všech redakcí zpravodajství České televize. Na ní se probírají jednotlivá témata, která se v ten den budou natáčet v terénu. Po schválení denního plánu vyjíždějí z Kavčích hor zpravodajské štáby, a vedoucí vydání začíná postupně pracovat na první verzi scénáře večerních Událostí.

Pohled na redakční poradu České televize (fotografie kliknutím zvětšíte)
Návštěva Události ČT 01
Návštěva Události ČT 19

Takto vypadá dopolední porada vedoucích vydání zpravodajských relací společně s redaktory

Dopoledne – výjezd štábu

Následně vyjíždí konkrétní štáb, který jde natočit reportáž v terénu. Plánování výjezdů uskutečňuje produkce zpravodajských štábů. My jsme se vydali točit reportáž s redaktorem Tomášem Vlachem. Po desítkách minut v koloně jsme dorazili na místo určení a zaznamenali rozhovor s respondentem. Samo točení reportáže může někdy působit jako adrenalinový sport. Špatná situace na cestách vás častokrát zbrzdí, nicméně štáby s tím obvykle počítají a mají dostatečnou časovou rezervu.

Produkce zpravodajských štábů
Návštěva Události ČT 03
Návštěva Události ČT 04

Zde se plánují výjezdy štábu

Příprava na výjezd stábu
Návštěva Události ČT 05
Návštěva Události ČT 06

Redaktor Tomáš Vlach se připravuje na výjezd se zvukařem a kameramanem

Štáb v koloně
Návštěva Události ČT 07
Návštěva Události ČT 08

Dlouhá kolona může někdy ohrozit práci reportéra, pokud nedorazí na místo včas

Natáčení reportáže

Samotnému natáčení předchází zapojení techniky a nastavení kamery. Rozhovor s respondentem trvá několik minut, do samotné reportáže se však obvykle dostane jen několik sekund. Pokud štáb zpovídá několik respondentů na různých místech, musí se pokaždé opakovat nastavení techniky a tudíž natáčení jedné reportáže může zabrat někdy i celý den.

Příprava techniky
Návštěva Události ČT 09
Návštěva Události ČT 10

Nastavení kamery, rozhovor může začít

Natáčení v praxi
Návštěva Události ČT 11
Návštěva Události ČT 12

Respondent odpovídá na zvídavé otázky reportéra

Návrat štábu
Návštěva Události ČT 13
Návštěva Události ČT 14

Po skončení natáčení se štáb vrací na Kavčí hory

Médium – detail
Návštěva Události ČT 15
Návštěva Události ČT 16

Podobně jako Nova, i Česká televize využívá Blu-ray disky jako záznamové médium pro účely zpravodajství

Indexace reportáže
Návštěva Události ČT 17
Návštěva Události ČT 18

Po návratu se zaznamenaný materiál zaindexuje v archivu

14:30 – Druhá redakční porada

Po druhé hodině odpolední následuje druhá redakční porada, tentokrát už jen za účasti vedení jednotlivých redakcí a šéfredaktora zpravodajství Michala Petrova. Vedoucí vydání všech zpravodajských relací mají připravené scénáře, které následně společně konzultují a doplňují. Zároveň se zde plánuje i činnost na následující den. Konkrétně na středeční poradě přítomní diskutovali o tom, zda budou ve čtvrtek v přímém přenosu vysílat jednání Senátu o koncesionářských poplatcích. Tento blok se nakonec objevil na internetu na webu www.ct24.cz.

Návštěva Události ČT 40

Odpoledne následuje porada vedoucích redakcí a vedoucích vydání. Probírají se předběžné scénáře jednotlivých relací. Plánují se témata nejbližších vydání Událostí, Událostí v regionech, Událostí, komentářů a ranního Studia 6.

15:30 – Přesun do newsroomu

Po skončení porady následuje přesun do newsroomu vedle studia, ze kterého se vysílají Události. Zde má každá relace vyhrazený svůj prostor. Štáb událostí je přítomen hned vedle studia. Ve stejné místnosti je i štáb kontinuálního zpravodajství ČT 24, připravuje se zde i regionální zpravodajství Událostí v regionech z pražského studia.

Newsroom
Návštěva Události ČT 20
Návštěva Události ČT 21
Návštěva Události ČT 22
Návštěva Události ČT 23

Pohled do zpravodajského Velína České televize. Odtud se připravuje a vysílá každá zpravodajská relace.

Nyní vám nabízíme pohled přímo do prostoru, kde se připravují Události. Vedoucí vydání středeční relace byla Hana Andělová, která připravovala přesný bodový scénář relace, a konzultovala s redaktory obsah a stopáž všech reportáží. Minutáž událostí nesmí překročit 30 minut, proto musí být vedoucí vydání vůči redaktorům nekompromisní. I tak se ale redaktoři pokouší „smlouvat“ s každou jednou vteřinou navíc by mohli do reportáže vložit víc faktů. Nakonec se scénář koriguje tak, že se některé nadbytečné reportáže přesunou do jiného času nebo dne.

Směna Událostí
Návštěva Události ČT 24
Návštěva Události ČT 25

Zleva: vedoucí vydání středečních Událostí Hana Andělová, napravo režisér Vladimír Kotlář

16:00 – Příchod moderátorů

Přibližně tři hodiny před vysíláním přicházejí do zpravodajského velína moderátoři. Ve středu večer provázela diváky dlouholetá dvojice Iveta Toušlová – Bohumil Klepetko.

Moderátoři se připravují na vysílání
Návštěva Události ČT 26
Návštěva Události ČT 27

Moderátoři korigují své vstupy před vysíláním a procvičují výslovnost

Pohled do studia

Takto vypadá moderní vysílací studio zpravodajských relací z několika úhlů. Studio se využívá zejména v odpoledních a večerních hodinách. Ranní relace se vysílají ze Studia 6 včetně bloku Před polednem. Od 12.00 je ale toto studio permanentně vytížené, protože se odtud vysílají všechny kontinuální zpravodajské relace na programech ČT 1 a ČT 24. My jsme našli krátkou časovou skulinku po skončení večerních Událostí v regionech, i díky tomu vám přinášíme tyto fotografie.

Pohled do zpravodajského studia
Návštěva Události ČT 28
Návštěva Události ČT 30
Návštěva Události ČT 31
Návštěva Události ČT 29

Pohled do studia, odkud se vysílá většina zpravodajských relací ČT 1 a ČT 24

Poslední přípravy

Blíží se 19. hodina a moderátoři jsou na svých místech. Napětí vrcholí na obou stranách – ve studiu i v zákulisí, dolaďují se poslední detaily. I když pro všechny zúčastněné je tato práce víceméně rutinou, těsně před vysíláním ještě nastává mnoho momentů, které vás můžou překvapit a proto je potřeba všechno pohlídat do posledního detailu.

Návštěva Události ČT 42

Začalo odpočítávání, napětí vrcholí…

Vteřiny před vysíláním
Návštěva Události ČT 33
Návštěva Události ČT 34

Tato pohyblivá kamera snímá zpravodajský velín z ptačí perspektivy. Diváci mají možnost shlédnout zajímavý pohled vždy 15 vteřin před začátkem Událostí.

19:00 – začátek vysílání!

Po úvodní znělce otevírají vysílání Událostí oba moderátoři úvodním vstupem. Vysílání sleduje kromě režie i vedoucí vydání, která je v přímém kontaktu s celým štábem. Dokonce i v průběhu vysílání může ještě zasáhnout do řazení jednotlivých reportáží. Umožňuje to redakční systém Octopus, který využívají všechny české celoplošné televize pro odbavení zpravodajských relací.

Začátek vysílání
Návštěva Události ČT 35
Návštěva Události ČT 36

Moderátoři otevírají vysílání Událostí

V průběhu vysílání
Návštěva Události ČT 37
Návštěva Události ČT 38

Všechno klaplo, Iveta Toušlová a Bohumil Klepetko jsou v obraze

Po vysílání…

Po skončení hlavní zpravodajské relace je celodenní dřina u konce. Následuje sportovní zpravodajství, které má oddělený štáb, a moderátoři i vedoucí vydání tak můžou svou práci pro dnešek uzavřít.

Návštěva Události ČT 41

Moderátoři Iveta Toušlová a Bohumil Klepetko společně s vedoucí vydání Hanou Andělovou po skončení středečních Událostí

BRAND24

Za možnost realizace této fotoreportáže bychom rádi poděkovali všem zúčastněným za jejich ochotu a vstřícnost. Záznam středečního pořadu můžete shlédnout zde

Fotografie: Ivana Dvorská, Digizone.cz

Líbí se vám zázemí redakce zpravodajství České televize?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).