Hlavní navigace

Na návštěvě u… nové digitální televize Barrandov

9. 1. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Za pouhé dva dny se rozroste počet plnoformátových komerčních televizí u nás na tři. Vedle Novy a Primy začne vysílat nová digitální televize Barrandov, která by chtěla do čtyř let oslovovat v průměru 10 až 15 procent dospělého publika. Vysílat bude z Paláce zábavy, bývalé budovy Triku v areálu Filmových ateliérů Barrandov, jen několik desítek metrů od sídla televize Nova. Jak to vypadá v televizi Barrandov několik hodin před startem, se můžete přesvědčit v této fotoreportáži.

Televize Barrandov si za svoje sídlo zvolila bývalou budovu Triku, která patří Filmovým ateliérům Barrandov a stačilo ji jenom rekonstruovat a dodělat nějaké přístavby. Palác zábavy, jak budovu televize nazývá, obsahuje dvě televizní studia, a třetí, které dosud nebylo upravené, používá jako sklad. Celkem zde pracuje 74 zaměstnanců.

Návštěva TV Barrandov - 15

Tento snímek samozřejmě není aktuální, ale z loňského podzimu. Dnes byste se ke vchodu do televize Barrandov brodili sněhem.

Za recepcí je prosklený průhled do zpravodajského studia, kam však není vidět kvůli rafinovaným závěsům. Samotné řešení recepce je podobné jako v televizi Nova, která sídlí jen několik desítek metrů od Paláce zábavy ve dvou vlastních budovách.

Návštěva TV Barrandov - 1

Ani barrandovští si neodpustili umístit u recepce plazmový televizor, na kterém poběží aktuální vysílání televize Barrandov.

Odbavovací pracoviště televize Barrandov a technický ředitel této stanice Michal Kratochvíl, který dříve působil ve stejné funkci na Primě a technice se věnoval také v televizi Nova. U Barrandova bylo výhodou, že jsme dostali rozpočet a mohli jsme si všechno zařídit tak, jak jsme sami chtěli. A protože jsem měl na starost nejenom techniku, ale i stěny, celé odbavovací pracoviště jsme postavili podle našich představ a nemuseli jsme se přizpůsobovat již hotovému interiéru, líčí Kratochvíl.

Návštěva TV Barrandov - 2

Na obrazovkách za Michalem Kratochvílem probíhá testovací vysílání televize Barrandov. Do řádného startu musí být všechny případné problémy vyřešeny.

Pohled na největší sál odbavovacího pracoviště televize Barrandov. Vysílání je připravené i na případný výpadek elektrické energie. Při simulaci takového výpadku, kdy měla televize zapojenu veškerou techniku a pracovala na 100 procent, vydržely baterie generátoru zásobit energií celou budovu po dobu 70 minut. Tolik času by měl Barrandov na obnovu dodávky elektrické energie, pokud by došlo ke skutečnému výpadku, než by televize musela přerušit vysílání.

Návštěva TV Barrandov - 3

Technickým vybavením se TV Barrandov může rovnat News centru televize Nova, i když ta má pro jednotlivé programy vybudovaná samostatná odbavovací pracoviště.

Z odbavovacího pracoviště televize Barrandov by se za současného vybavení daly vysílat hned čtyři televizní kanály najednou. Oproti Nově by ale všechny musely být odbavované z jednoho společného pracoviště, takže podle technického ředitele TV Barrandov Michala Kratochvíla by bylo reálné odtud vysílat vedle hlavního programu ještě jeden doplňkový, tematický.

Návštěva TV Barrandov - 4

Většina obsahu vysílání TV Barrandov se vyrábí ve vysokém rozlišení a pro distribuci signálu se „zhoršuje“ do standardního rozlišení. Pokud by ale distributoři signálu měli zájem o HD kvalitu, mohou ji od Barrandova získat.

Serverovna televize Barrandov obsahuje 13 skříní a vešla se do jedné středně velké místnosti. Michal Kratochvíl během naší návštěvy zavzpomínal na doby, kdy začínala vysílat televize Nova. Tehdy bylo v Měšťanské besedě v centru Prahy, kde Nova sídlila, v serverově přes padesát skříní, které zabíraly podstatně více prostoru než ty na Barrandově.

Návštěva TV Barrandov - 5

V těchto místech se nachází asi nejdražší součást technického vybavení televize Barrandov

Avidové „čtečky“, do kterých se nahrává veškerý natočený materiál, který se potom stříhá. Televize Barrandov původně uvažovala o tom, že by se zde nahrávaly jen některé materiály, nakonec tudy ale projde veškerý hrubý materiál pro vysílání.

Návštěva TV Barrandov - 6

Rozkliknutím fotografie lehce zjistíte, že co jedna „čtečka“, to kapacita 500 GB

Stejně jako jiné programy, i televize Barrandov přijímá agenturní zpravodajství, které se načítá právě zde. Kromě klasických agentur tudy prochází i satelitní signál různých televizí, na snímku je vidět například načítání programu Visat Explorer, a na malé obrazovce mimo snímek jsme mohli vidět vysílání katarské zpravodajské televize Al-Džazíra.

Návštěva TV Barrandov - 7

Stejným způsobem putují do televize Barrandov také informace z domácí agentury ČTK

Naproti agenturním servisům stojí skříň s výstupy signálu televize Barrandov na jednotlivé vysílací platformy. Na snímku je vidět enkodér Českých Radiokomunikací pro zpracování signálu TV Barrandov pro zemský digitální multiplex 2, nad ním enkodér frýdecko-místecké společnosti Mattes AD pro HD vysílání televize Barrandov v její IPTV službě 802.tv.

Návštěva TV Barrandov - 8

HD vysílání televize Barrandov získala jako první společnost Mattes AD, ale hned v zápětí o tuto kvalitu projevila zájem také kabelová společnost UPC pro svoji digitální kabelovou službu UPC Digital

Odtud odchází signál televize Barrandov do satelitní služby Skylink. Stanice nyní vysílá pro tři satelity: zvlášť pro Skylink, Gital a UPC Direct. Brzy by měl přibýt i čtvrtý satelit pro platformu Digi TV, s jejímž operátorem však Barrandov dosud nepodepsal příslušnou smlouvu. Ne že by nechtěl, ale podle předsedkyně představenstva TV Barrandov Janky Vozárové vázne komunikace na straně Digi TV.

Návštěva TV Barrandov - 9

Signál pro satelitní službu Skylink putuje po optické trase na bratislavský vysílač Kamzík, kde se nachází satelitní uplink slovenské společnosti Towercom. Ze stejného místa posílá signál na oběžnou dráhu také zpravodajský kanál Z1.

Zpravodajské studio televize Barrandov bylo v době naší návštěvy, začátkem tohoto týdne, ještě rozestavěné. Technici však už jenom řešili umístění kamer. Přímo ve studiu jsou čtyři, což je podle technického ředitele TV Barrandov více, než má třeba Nova nebo Prima. Všechny kamery jsou ale odnímatelné a dají se v případě potřeby přemístit vedle do hlavního studia TV Barrandov, kde se točí sitcom Cyranův ostrov a další pořady vlastní výroby.

Návštěva TV Barrandov - 10

Jediným problémem zpravodajského studia je fakt, že pokud se z něj zrovna vysílá, nedá se souběžně vysílat i z vedlejšího velkého studia

Zpravodajské sofa v celé své kráse. Hlavní zpravodajský pořad 90 minut na televizi Barrandov bude poněkud jiný než Televizní noviny na Nově, Události České televize nebo Zprávy TV Prima. Samotné zpravodajské příspěvky budou tvořit mix, který televize pustí v pravidelných intervalech, a mezi ním si bude moderátor ve studiu povídat s hostem nebo hosty.

Návštěva TV Barrandov - 11

Skleněné dekorace zpravodajského studia mírně připomínají řešení studia ve slovenské televizi Joj

Hlavní studio televize Barrandov, kde zrovna stojí kulisy pro natáčení sitcomu Cyranův ostrov. Na stejném místě se ale natáčí také reality show Suďte je! nebo Talk show Jana Saudka. Ostatně, právě zde se kdysi natáčely triky do řady českých filmů. Pod celým studiem byl bazén, ve kterém se točily záběry z vodních honiček. Jako pozadí se pak mohly přidat záběry nějaké přehrady a výsledek vypadal jako realita.

Návštěva TV Barrandov - 12

Hlavní studio televize Barrandov je opravdu monstrózní. Když na to přijde, daly by se v každém rohu postavit jiné dekorace a na přeskáčku natáčet různé pořady.

Třetí studio na úplném konci budovy Paláce zábavy ještě čeká na rekonstrukci a zatím slouží jako sklad rekvizit. Což by nemuselo trvat příliš dlouho, protože barrandovští mají plno plánů a v dohledné době nevylučují spuštění druhého televizního programu, který by ale mohl být i placený. Do vedlejšího hlavního studia vede široká chodba, kam může zvenku vjet nákladní automobil a složit náklad přímo v budově.

Návštěva TV Barrandov - 13

Na snímku jsou vidět rekvizity pro reality show Suďte je!

Součástí Paláce zábavy je i bar s občerstvením v prvním patře. Právě zde loni na podzim podepisovala předsedkyně představenstva TV Barrandov Janka Vozárová a generální ředitelka Českých Radiokomunikací Jane Hannah smlouvu o zařazení této televize do zemské digitální sítě 2. Vypadá to tu rozhodně lépe než v kdejaké kantýně na Kavčích horách.

Návštěva TV Barrandov - 17

Bufet si v Paláci zábavy prosadili sami zaměstnanci. Tady vzniká celá řada nápadů, které se později objeví na obrazovce TV Barrandov.

Jedna ze sedmi střižen televize Barrandov, které sídlí v suterénu budovy. Podle technického ředitele stanice Michala Kratochvíla tu původně byla okna, kterými dovnitř proudilo denní světlo, televize je ale nechala všechna zazdít, aby toto světlo nebránilo v práci s barvou obrazu. Což ovšem někteří střihači nesli jen velmi těžce.

Návštěva TV Barrandov - 14

V době naší návštěvy pracovalo všech sedm střižen na plné obrátky

Předsedkyně představenstva TV Barrandov Janka Vozárová má kancelář v druhém patře budovy, a další ve vedlejším sídle společnosti Barrandov Studio, kterou rovněž vede. Fotografie je z pondělního rozhovoru pro DigiZone.cz.

BRAND24

Návštěva TV Barrandov - 16

Janka Vozárová (vpravo) převzala vedení TV Barrandov od Vladimíra Kuby, který byl ředitelováním stanice pověřen po odchodu generálního ředitele Kamila Spáčila. Vlevo šéfredaktor DigiZone.cz Jan Potůček.

Fotografie: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Líbí se vám sídlo a vybavení televize Barrandov?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).