Hlavní navigace

Na co se podívat na Netflixu, pokud neumíte anglicky?

29. 5. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Netflix
Výběr titulů lokalizovaných do češtiny je sice omezený, ale nudou neumřete. A navíc se můžete sami zapojit.

I když astronomicky máme stále první období roku, horké víkendy oznamují, že se léto hlásí o své plnou parou, a s ním všechny související radovánky. Například sobotní pařby a nedělní relax. Pokud tedy patříte k těm, co si na konci týdne dopřejí Netflix and chill, ať už se pod tím druhým pro vás osobně skrývá cokoliv, a pokud máte rádi české titulky, nabízí vám Netflix v české verzi hned několik velmi dobrých tipů, jimiž své televizní choutky můžete ukojit více než dostatečně.

Narcos – seriál „na motivy skutečných událostí“ popisuje život drogového barona Pabla Escobara, největšího výrobce a pašeráka kokainu, který dokázal být na seznamu FBI a několika tajných služeb kvůli nesčetným vraždám a drogovým obchodům v takové míře, že si mohl topit v kamnech stodolarovkama a zároveň se stát jednou z nejoblíbenějších lidových postav v Kolumbii – don Pablo bohatým bere a chudým dává, říkali o něm příslušníci kolumbijské spodiny, kterým třeba postavil fotbalový stadion nebo kanalizaci – a na masové hroby přitom zapomněli. Seriál nemoralizuje ani neidealizuje – jsou tam vypjaté scény, kdy chtě nechtě Pablovi držíte pěsti, a také chvíle, kdy jste rádi, že to schytá. Horké slunce, krásné holky, drogy, sex, akce… radost pohledět.

Making a murderer – jeden z nejkontroverznějších počinů Netflixu a seriálové scény vůbec. Jaké to je, když vás obviní z vraždy, odsoudí na 32 let do vězení, po 18 letech propustí z vězení jednak proto, že se kdosi prořekne, že „kohosi zabil a sedí za to někdo jinej“, a taky proto, že DNA prokáže vaši nevinu? Za 18 let se stane spousta věcí – opustí vás žena, rodina se k vám nechce znát, děti jsou cizí lidi… logicky si to nechcete nechat líbit, tak se začnete soudit o náhradu škody. No a najednou vás obžalují z vraždy znovu… spikli se všichni proti vám? Nebo z vás prostě společnost svým nesprávným rozhodnutím vyrobila vraha? Upozorňuji: toto je dokument, ne hraný seriál.

Bloodline – na první pohled standardní bohatá a rozvětvená rodina z Florida Keys si žije svoji naleštěnou potěmkinovskou idylku, když vtom se vrací dlouho neviděný sourozenec Danny, černá ovce, a idylické zátiší dostane trhliny jako rány dýkou v plátně obrazu. Třeba ta zátoka opodál, s průzračnou vodou a štěbetavými racky… ta taky vypadá po jeho příchodu trošku drsněji, zvláště v noci, když se začnou odhalovat temná tajemství. Krev v seriále není pouze v názvu, ale všude – jak už bychom od seriálu, který v sobě spojuje rodinnou idylku Dallasu a atmosféru Temného případu, čekali.

Marco Polo – fanouškové historických seriálů mohou zaplesat. Netflix se nebojí do televizní produkce investovat, když cítí příležitost, a na Marco Polovi je to znát. Známý příběh o cestě italského kupce do Mongolska je přesně takovým vizuálním drahokamem. Příběh se odehrává na dvoře vládce Kublaj Chána a zabývá se více konverzačními a vztahovými zápletkami než akcí a bojem – ale scénáristé dokážou divy, takže stejně nakonec skončíte přikovaní u televize.

Jessica Jones, Daredevil – pro fanoušky komixu povinnost. Oba seriály natočil Netflix podle komixové předlohy Marvelu a své předloze dělají určitě čest. Ano, i zde je potřeba brát ohledy na specifické obecenstvo – seriál nenaplníte vybuchujícími mrakodrapy a šílenými automobilovými honičkami od první do poslední minuty. Ale milovníci komixů jsou velmi specifická sorta lidí – něco jako fanoušci Depeche Mode. Ať už je výsledný produkt téměř jakýkoliv, stejně jej budou poslouchat / dívat se na něj. V případě komixových adaptací Netflixu je ale cílová skupina daleko širší, a pokud vám nevadí komixová filozofie, dejte oběma těmto seriálům šanci.

A je toho hodně dalšího, na co by se mohl český divák na Netflixu kouknout s českými titulky. Ať už se jedná o kriminální seriál Blacklist (původně NBC) o dvojitém agentu Raymondu Reddingtonovi, původní komedii Grace and Frankie s Jane Fondovou, historické drama s prvky cestování časem Outlander (původně Starz), nebo hraný dokument Saints and strangers (National Geographic) o kolonizaci Ameriky.

Největší pecky ovšem na Netflixu stále česky otitulkované nejsou, ať už se jedná o „dětské“ sci-fi Stranger Things, které je poctou poetice osmdesátých let, mysteriózní OA, zřejmě největší překvapení Orange Is The New Black o životě v ženské věznici a o tom, jaké to je sžívat se s kriminálnicemi, když jednou v životě zakopnete (natočeno neuvěřitelných 5 sérií), nebo zřejmě nejznámější původní seriál Netflixu House of Cards, ve kterém Kevin Spacey a Robin Wrightová ztvárnili modelový americký prezidentský pár bez jakýchkoliv morálních zábran, jdoucí přes jakékoliv překážky za neomezenou mocí (perlička: Robin Wrightová se před pátou sezónou nechala slyšet, že současná americká administrativa jim bere vítr z plachet, protože skutečnost je daleko děsivější, než se oni snažili v seriále popsat). A to už nemluvím o dalších a dalších převzatých seriálech – Vikings, Peaky Blinders, Breaking Bad, Mad Men…

No a kdyby se váženému divákovi nechtělo ani číst titulky, s českým dabingem může shlédnout všechny Pokémony, Lego, Jurský park nebo Lídu Baarovou od Filipa Renče. Pro ty jazykově zdatnější má Netflix nabídku: vydělávejte si překládáním titulků a ještě k tomu se dívejte na Netflix zdarma. Bohužel, pravděpodobně nedostatečný editorský dohled je na titulcích někdy znát, například u seriálu 3% jsem se nestačil občas divit. V titulcích je ale jinak budoucnost, to pochopili už čeští poslanci, kteří odhlasovali, že v České televizi bude u zahraničních děl možnost přepnout mezi dabovanou verzí a titulky.

BRAND24

Což vás ovšem – pokud vám jde opravdu o Netfix&chill – nemusí zajímat. Audiovizuální doprovod k nedělní siestě si můžete vybrat podle chuti, je z čeho.

Bingewatchingu zdar!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Komentátor, fejetonista, milovník dobrého piva, reklamy a world music.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).