Hlavní navigace

Multiplexu 4 zvoní hrana. Příští rok může být jeho poslední

12. 9. 2011
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Český telekomunikační úřad vede se společností Telefónica Czech Republic správní řízení o odebrání kmitočtového přídělu pro digitální pozemní multiplex 4. V praxi to znamená, že pokud tento operátor rychle nezačne síť budovat, regulační orgán mu přidělené frekvence příští rok sebere, a to nejen ty, na nichž ještě nevysílá, ale i ty, které již využívá. Důvod je prostý - operátor síť nebuduje a není naděje, že se to v budoucnu nějakým způsobem změní. Podle ČTÚ budou v roce 2012 splněny všechny důvody, aby byly kmitočty Telefónice odňaty.

Síť nemá garantované pokrytí ani stálé zákazníky

Jak je na tom multiplex 4 v současné době s pokrytím a zákazníky, není nutné asi příliš rozebírat, ale pro jistotu alespoň v kostce: V nabídce operátora je v tuto chvíli v podstatě jediný řádný klient, který za distribuci signálu platí. Je jím hudební televize Óčko. Pouze několik měsíců se zde „ohřála“ nová pražská stanice TV Metropol, která přijala nabídku společnosti Czech Digital Group (CDG) na přestěhování do multiplexu 3. Důvod byl pochopitelný. Po dvou měsících vysílání jsme zjistili, že pokrytí 4. multiplexu není úplně kompatibilní s mapami, které nám Telefónica poskytla. Předchozí pokrytí Prahy pro nás nebylo dostačující, uvedl v rozhovoru pro ekonomický deník E15 výkonný ředitel Metropole Marek Vítek důvod, proč už stanice nechtěla pokračovat v distribuci signálu u tohoto operátora. Lépe na tom není ani televize Óčko. Jak uvedli pro server DigiZone.cz shodně generální ředitel Jiří Balvín a šéf techniky Lukáš Hnilička, stanice od Telefóniky neobdržela ani to. Spoléhali jsme se na mapy zveřejněné na webu ČTÚ, uvedli.

Stanice musely počítat s experimentálním šířením

Do multiplexu jsme vstupovali mnohem dříve než Metropol. Naše dohody byly takové, že multiplex 4 je pouze experimentální a neměli jsme žádné záruky o pokrytí nebo něco podobného. Tyto podmínky jsme akceptovali, konstatoval technický ředitel Hnilička o povaze šíření televize Óčko v síti. Stanice měla tehdy ještě kromě Brna a Ostravy garantované pokrytí i pro Plzeň a tři vysílače v Praze. Jak se později ukázalo, na západě Čech operátor vysílání této sítě přerušil, i když se čas od času objevovaly více či méně zaručené informace, že ho opět obnoví. Na webu ČTÚ je však nadále uvedená informace, že multiplex 4 v Plzni vysílá. Na tuto skutečnost server DigiZone.cz regulační orgán upozornil. Jedná se pravděpodobně pouze o administrativní chybu, která již delší dobu zůstává neopravena. Ze sítě španělské společnosti plánuje odejít i hudební televize Óčko. Dlouhodobě jedná s konkurenční CDG o přesunu do multiplexu 3. Poslední jednání proběhla minulý týden v pátek, ale jejich výsledek nebyl serveru DigiZone.cz v době psaní tohoto textu znám.

MTV - Jiří Balvín 500

Vedení televize Óčko (na fotce generální ředitel Jiří Balvín) o možnosti přesunu do multiplexu 3 stále jedná. Poslední schůzka se zástupci společnosti Czech Digital Group proběhla minulý týden v pátek. Jak asi dopadla? (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Na co se server DigiZone.cz Telefóniky ptal

- Proč se Telefónice nedaří dlouhodobě získat zákazníky do multiplexu 4?
- Jaké jsou perspektivy této sítě? Počítáte s jejím dalším provozem, nebo ho vzdáte?
- Jakou část nákladů na provoz multiplexu 4 hradily stanice Óčko a Metropol? Předpokládáme, že neuvedete, o jakou šlo částku, proto postačí alespoň přibližné číslo v procentech na chod této sítě.
- Poměrně často máme od našich čtenářů z Brna hlášeny výpadky multiplexu 4 v tomto městě. Proč k nim dochází?

Telefónica: Komerční provoz multiplexu 4 by vyžadoval statisíce

Přesto, že většina běžných televizních diváků možná nemá o existenci multiplexu 4 vůbec tušení, společnost Telefónica Czech Republic ho hodnotí kladně. Operátor pro DigiZone.cz uvedl, že například úspěšně vyzkoušel vysílání v MPEG-2, MPEG-4, šíření televizního signálu ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) nebo provozování interaktivních aplikací s využitím zpětnovazebního kanálu (ADSL). Současný počet komerčních televizních programů, které jsou zaštítěny stabilním vlastníkem vysílacích práv s dostatečným příjmem z reklamy či s jiným finančním zdrojem, jenž může finančně náročné šíření prostřednictvím DVB-T zajistit, je velmi malý. Zároveň jsou zde i jiné platformy šíření, než je právě prostřednictvím terestrické sítě, konstatovala Blanka Vokounová z tiskového oddělení společnosti. I sama Telefónica v podstatě přiznává, že raději zůstává u „testovacího“ provozu, než aby se hnala do komerčního. Náklady na provozování multiplexu v testovacím prostředí jsou velké. Komerční provozování multiplexu by vyžadovalo investici v hodnotě několika set milionů korun včetně dalších provozních nákladů. Každý takový krok je potřeba vyhodnotit z hlediska efektivity investice, zdůvodnila Vokounová skutečnost, proč zůstává multiplex 4 nadále ve fázi testů.

Disney Channel screenshot 2011

Dokážete si představit, že by byly v rámci DVB-T šířeny i placené kanály? (Screenshot: autor)

Placené DVB-T? Názor mimo realitu

Šíření DVB-TČeské republice vnímáme jako perspektivní, nikoli však za stávajících podmínek, tvrdí Telefónica. Budoucnost je podle ní nutné hledat v placených televizních kanálech a doprovodných datových službách, například TV banking, který by fungoval prostřednictvím televize podobně jako bankovní aplikace na internetu. Minimálně první uvedený faktor je ale opravdu hodně mimo realitu. Jak se totiž v průběhu let ukázalo, čeští televizní diváci zkrátka o placené televize šířené prostřednictvím DVB-T zájem nemají. Takové programy by brali tehdy, pokud by byly šířeny zdarma, což pochopitelně u kabelových a satelitních stanic nehrozí. Tuto skutečnost potvrdil například v nedávném rozhovoru pro DigiZone.cz ředitel motoristického kanálu Sport 5 Jiří Hojgr. Jednu dobu se uvažovalo o tom, že tu bude možnost kódovaného DVB-T vysílání. Tehdy ještě nebyla tato otázka stoprocentně zablokována, uvedl Hojgr, který se před čtyřmi lety podílel coby šéf kanálu Galaxie sport (předchůdkyně Novy Sport, pozn. red.) podílel na testování kódování u tohoto programu v rámci multiplexu společnosti Czech Digital Group.

Galaxie sport - screenshot 500

I v Galaxii sport (dnes Nova Sport) před lety v rámci měsíčního experimentálního vysílání pochopili, že šíření placeného kanálu v DVB-T je nesmysl. (Screenshot: autor)

Pro kódované kanály není v pozemních sítích prostor

V současné době fungují v České republice v podstatě tři multiplexy, z nichž naplněny jsou pouze dva (multiplexy 1 a 2). Multiplex 3 je s výjimkou Prahy obsazena pouze jednou televizní stanicí (Prima love) a jedním rádiem (Proglas). Vývoj ukázal, že touto cestou se u nás terestrická televize zatím vyvíjet nebude. Programy jsou volně dostupné, takže v tom okamžiku kódování ztratilo smysl, řekl v již citovaném rozhovoru pro DigiZone.cz šéf tematické stanice Sport 5. Telefónica však tomuto tvrzení oponuje. Věříme, že pokud jde o placené TV kanály, nadešel již pro ně vhodný čas a jsou zajímavou perspektivou. V současnosti probíhají jednání společnosti Telefónica s poskytovateli placených kanálů, konstatovala Blanka Vokounová z tiskového oddělení české pobočky španělského operátora. Pokud se však na dané vyjádření podíváme střízlivým pohledem, mohlo by oklamat možná člověka, který se v dané problematice vůbec neorientuje. Většina diváků, kteří chtěli přijímat placené programy, už dávno přesedlala na kabelovou televizi nebo satelit.

Pro monotematické televize není v DVB-T prostor, míní šéf stanice Sport 5

Osobnost Jiří Hojgr 100
Motoristický kanál Sport 5 vysílá od letošního července jakési propagační okno v českobudějovickém terestrickém multiplexu společnosti GIMI. Při té příležitosti jsme vyzpovídali ředitele tohoto programu Jiřího Hojgra, který je v branži televizního vysílání v podstatě matadorem. Na počátku 90. let působil ve společnosti Kabel Plus, předchůdkyni UPC, a zakládal Galaxii sport, která se později změnila na dnes velice populární Novu Sport. Hojgr v rozhovoru hovoří o možnostech tematických stanic vysílat v DVB-T a situaci na poli terestrické televize vůbec.

Některým otázkám se operátor vyhnul

Zástupce operátora, který prostřednictvím tiskového oddělení Telefóniky reagoval na otázky zaslané serverem DigiZone.cz, vůbec však neodpověděl na některé z nich, které se přímo dotýkají fungování multiplexu 4. Tiskové oddělení společnosti tak například nechalo bez odpovědi otázku, jaká je perspektiva této sítě do budoucna. Je jasné, že operátorovi se do budování sítě příliš nechce a zákazníci mu spíše ubývají, než aby se k němu hrnuli – viz nedávný odchod televize Metropol do konkurenčního multiplexu 3. Zajímavé by bylo jistě zjištění, jak velkou částkou na chodu multiplexu se podílelo právě Óčko s Metropolí. Pokud by komerční chod multiplexu 4 vyšel měsíčně na stovky tisíc korun, kolik asi stojí ten experimentální? Skutečnost, ke které se firma nechce z pochopitelných důvodů vyjádřit. Přesto, že částka, kterou jedna z televizí platila operátorovi, je součástí obchodního tajemství, zástupci hudebního kanálu v jednom z rozhovorů pro DigiZone.cz uvedli, že se jednalo v podstatě o symbolický poplatek pohybující se v řádu desítek tisíc korun.

BRAND24

Budova ČTÚ

Jak se tváří na (ne)vysílání multiplexu 4 Český telekomunikační úřad? Přečtěte si níže. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Telefónica přidělené kmitočty sama vrátí, nebo jí je ČTÚ odebere

Trpělivost s (ne)budováním multiplexu 4 už došla také Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ), který zahájil se společností Telefónica Czech Republic správní řízení o odebrání kmitočtového přídělu. Laicky řečeno, společnost by o kanály, na nichž vysílá (nebo vysílat měla), přišla. V Praze, Brně a Ostravě by tedy multiplex 4 přestal vysílat a v dalších lokalitách už nikdy svůj signál šířit nezačal. Podle očekávání se však proti tomuto kroku operátor odvolal, čímž se celá věc pochopitelně protáhne. Jsme s Telefónikou dohodnuti, že v historicky krátké době budoucnost multiplexu 4 vyřešíme, uvedl koncem minulého týdne pro server DigiZone.cz předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák. Ve hře jsou v tuto chvíli tři varianty. Buďto Telefónica kmitočty sama vrátí nebo v polovině příštího roku zahájíme jejich totální odebrání, konstatoval Dvořák s tím, že budou naplněny všechny skutkové podstaty. Třetí možností, kterou předseda Rady ČTÚ též zmínil, je možnost prodeje přidělených kanálů. Je tedy pouze na společnosti Telefónica Czech Republic, kterou z nabízených variant si zvolí. Osobně si myslím, že se brzy dohodneme na řešení, abychom tu neměli kmitočty a pseudo síť, dodal Dvořák.

Jak to podle vašeho názoru dopadne s multiplexem 4?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).