Hlavní navigace

Multiplex 4 chce být levnější než sítě Českých Radiokomunikací. Až o polovinu

27. 1. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Nemůžete naladit televizní multiplex 4? Nezoufejte. Od středy má totiž plánovanou třídenní výluku, která souvisí s převodem této vysílací sítě na nového operátora. Od Telefóniky jej přebírá ostravská společnost Digital Broadcasting, vlastněná majitelem ostravského Rádia Čas a chystané dětské televize Pohoda Radimem Pařízkem. Bezplatný převod kmitočtů už schválil Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který očekává, že nový provozovatel postupně spustí všechny plánované vysílače určené pro krajská města a jejich okolí.

Telefónica z multiplexu 4 tak úplně nevycouvala

Odchod Telefónikymultiplexu 4 není tak úplný, pro Pařízkovu firmu bude nadále zajišťovat technický provoz sítě, stejně jako to dělají České Radiokomunikaceveřejnoprávního multiplexu České televize nebo multiplexu 3 společnosti Czech Digital Group (CDG), kterou stoprocentně ovládají. Pařízek je tak vlastně „papírový“ operátor, který bude skládat datový tok multiplexu, uzavírat smlouvy s provozovateli televizí a rádií a objednávat si vysílače od Telefóniky. A Telefónica se zbaví podnikatelského rizika v oboru, který jí zjevně nesvědčí (navíc provozuje svoji placenou televizní službu O2TV, takže neměla důvod se nějak starat o rozvoj multiplexu 4 s volně šířenými programy).

Přetrvávající spolupráci nového operátora multiplexu 4 s Telefónikou potvrdil ve středu večer zpravodajskému kanálu ČT 24 předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák. Držitelem takzvaného přídělu, postaru licence, se stane firma Digital Broadcasting, která ve spolupráci s Telefonikou, doufáme, rozšíří multiplex 4 po všech krajích České republiky obdobně jako zbývající sítě (DVB-T). Nepředpokládáme, vzhledem k tomu, že tato síť je koncipovaná spíše pro regionální televize, že dosáhne stejného pokrytí, ale počítáme s tím, že hlavně zasáhne kraje a další efekt, s nímž počítáme, že bude takříkajíc nízkonákladová, prohlásil Dvořák.

Pavel Dvořák - Ekonomika ČT 24

Zatím nejvíc informací o převodu multiplexu 4 na firmu Radima Pařízka řekl ve středeční Ekonomice ČT 24 předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák (Screenshot: ČT)

Za poloviční až třetinovou cenu než v multiplexu 3

Radim Pařízek je zatím k vlastním plánům s multiplexem 4 poněkud skoupý na slovo. Serveru DigiZone.cz nezvedal telefon a jiným médiím jen naznačil, že hodlá televizím nabídnout výrazně nižší ceny za šíření signálu než konkurenční České Radiokomunikace. Právě ty měly o multiplex 4 také zájem, chtěly jej využít pro digitální vysílání druhé generace DVB-T2. Telekomunikační úřad ale podle Dvořáka nechce, aby všechny potenciálně celoplošné sítě pro zemské digitální televizní vysílání přímo nebo nepřímo provozovala jediná firma. Pařízek slibuje, že v multiplexu 4 zachová stávající programy ČT HD, Nova HD a Óčko.

Už máme ale i zájemce z řad regionálních stanic, se kterými jednáme, prozradil nový provozovatel multiplexu 4 regionálním Deníkům. Pro MF Dnes byl ještě sdílnější: Určitě to bude znamenat více kanálů pro diváky, a to třeba i ve vysokém rozlišení či 3D vysílání, pokud bude zájem, uvedl. Jak ale chce získat klienty, když se to Telefónice za deset let provozu dočasného multiplexu C i řádné vysílací sítě 4 nepodařilo a i multiplex 3 je poloprázdný? Podle šéfa ČTÚ Pavla Dvořáka výrazně nižšími cenami. Nejsem expert přes kalkulace tohoto šíření televizního signálu, ale předpokládám, že cena bude určitě nejméně jedna polovina, jedna třetina, uvedl Dvořák pro ČT 24.

Radim Pařízek Rádio Čas

Multiplex 4 je nyní úzce navázán na ostravské Rádio Čas Radima Pařízka. Právě firma, která provozuje toto rádio, vlastní společnost Digital Broadcasting, na kterou Telefónica převedla kmitočty sítě 4. (Foto: archiv)

Óčko, TV Pohoda… a regionální televize. Ale které?

Vzhledem k tomu, že České Radiokomunikace mají mít podle zástupců několika menších digitálních televizí až 80procentní marži na poplatcích za šíření signálu ve svých multiplexech, nemusí to být nereálné. Vznik konkurenčního operátora navíc už několik let požadují provozovatelé menších televizí, třeba hudebního kanálu Óčko. Právě tato televize loni uvažovala o návratu do multiplexu 3, když České Radiokomunikace začaly nabízet možnost vysílat jen z vybraných vysílačů. Óčko ale nakonec zůstalo v multiplexu 4 a této síti patrně zůstane věrné i nadále. Pokrytí větších měst s větší hustotou obyvatel za nižší cenu mu plně vyhovuje.

Sám Pařízek letos hodlá spustit vlastní dětskou televizi Pohoda, která se určitě objeví v multiplexu 4, a existuje i řada regionálních televizí, které uvažují o pozemním vysílání. Myslím, že zájem pochopitelně bude, protože my se ve své praxi setkáváme s celou řadou žádostí o to, aby mohly vysílat lokální, městské, krajské televize, a ty budou mít v této chvíli šanci se v tomto multiplexu uplatnit, neskrýval naděje v rozhovoru s Přemyslem Čechem v Ekonomice ČT 24 Pavel Dvořák. Faktem však je, že České Radiokomunikace stihly multiplexu 4 na poslední chvíli „vyfouknout“ hned tři silné regionální provozovatele: plzeňská Zak TV, liberecký Genus Plus a ostravská TV Polar před několika dny uzavřely smlouvy na vysílání v jejich multiplexu 3.

Óčko - vysílání 16:9

Hudební televize Óčko je zatím jediným placeným klientem multiplexu 4. Chystá se v něm zůstat i po změně operátora. Zde screenshot vysílání Óčka ze satelitu. (Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz)

Praha, Brno, Ostrava. A přibudou další města

Multiplex 4 má kmitočtové příděly pro všechna krajská města České republiky, do této středy však reálně vysílal jen v Praze, Brně a Ostravě. Telefónica v minulosti krátce zprovoznila vysílač i v Plzni, později ho ale vypnula. Na Digital Broadcasting přešly všechny kmitočty sítě 4, tedy i ty dosud nevyužívané. Změna operátora multiplexu 4 ale zároveň znamená změnu individuálních oprávnění od ČTÚ, a kvůli vydání nových oprávnění pro Pařízkovu firmu se musela tato vysílací síť na tři dny odmlčet (požádat o vydání individuálních oprávnění a získat písemné rozhodnutí ČTÚ). Serveru DigiZone.cz to řekl mluvčí ČTÚ František Malina. Výluka nemá podle šéfa Rady ČTÚ Pavla Dvořáka nic společného s připravovanou změnou kmitočtů multiplexu 4 (všechny kanály nad 60 mají být vyměněny), k té má dojít později.

V žádosti o převod bylo deklarováno, že budou dodrženy podmínky stanovené v přídělu, odpověděl Malina na dotaz serveru DigiZone.cz, zda se Pařízek zavázal dodržovat nějaký časový harmonogram spouštění vysílačů multiplexu 4. Příděl byl udělen na 20 let a pozbývá platnosti 4. března 2022. Podmínky přídělu se převodem nemění. Pokud společnost Digital Broadcasting nebude plnit zákonné podmínky a podmínky uvedené v přídělu, má ČTÚ možnost v souladu s platnou legislativou příděl odebrat, dodal mluvčí ČTÚ. Radim Pařízek zatím žádný časový harmonogram rozšiřování sítě 4 nezveřejnil, patrně tak ale učiní na internetových stránkách www.multiplex4.cz a www.mux4.cz, jejichž domény si jeho firma Digital Broadcasting tento týden registrovala.

Přenosový vůz Telefónica O2

Telefónica zůstává technickým operátorem multiplexu 4, bude pro Radima Pařízka zajišťovat vysílače a jejich provoz (Foto: archiv)

Pokrytí až 70 procent populace Česka

Multiplex 4 je naplánovaný na pokrytí až 70 procent obyvatel České republiky. Telefónica v minulosti několikrát zveřejnila časový harmonogram spouštění této sítě, nikdy jej ale nedodržela. ČTÚ jí však nemohl kmitočty odebrat, protože je firma získala ještě podle starého zákona, který tuto možnost nepřipouštěl. Naposledy Telefónica zveřejnila plán spouštění multiplexu 4 v březnu 2009. Podle něj měla v srpnu téhož roku začít vysílat v Kutné Hoře, Ústí nad Labem, Karlových Varech a Písku, v dubnu 2010 v Jihlavě, v červnu 2010 v Olomouci a Uherském Hradišti, v srpnu 2010 v Jablonci nad Nisou, Chrudimi a Hradci Králové a v dubnu 2011 v Ostravě (zde skutečně začala vysílat, dokonce o dva roky dříve).

BRAND24

Mapa teoretického pokrytí multiplexu 4, kterou zástupci Telefóniky prezentovali v březnu 2009 na tehdejším kolokviu ČTÚ k naplňování Technického plánu přechodu ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání, ale počítala se spuštěním celé řady dalších vysílačů malého výkonu. K tomu však nikdy nedošlo a Telefónica odmítala na téma dalšího osudu multiplexu 4 komunikovat.

Mux 4 - po spuštění všech vysílačů

Prapůvodní plán Telefóniky na konečné pokrytí multiplexu 4 z podzimu 2008

Do kdy podle vás Radim Pařízek spustí všechny vysílače multiplexu 4 podle Technického plánu přechodu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).