Hlavní navigace

Multiplex 3 změnil taktiku, umožní televizím vysílat z vybraných vysílačů

9. 7. 2011
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Osm programových pozic pro digitální televize obsahuje celoplošná zemská digitální síť 3. Obsazena je však zatím pouze jediná – v multiplexu 3 vysílá pouze ženský kanál Prima love. České Radiokomunikace jako stoprocentní vlastník operátora multiplexu 3, společnosti Czech Digital Group (CDG), nyní nabízejí televizím možnost vysílat jen z vybraných vysílačů této sítě. Klienti si tedy mohou vybrat mezi kompletním pokrytím, kombinací několika regionů, nebo pokrytím pouze jednoho vybraného regionu. Právě takový požadavek na CDG vznášely televize Óčko a ještě neexistující TV7 Jaroslava Berky.

V multiplexu 3 mohou televize vysílat neceloplošně

Televizím, které by chtěly vysílat z pozemních digitálních vysílačů a nemají dost prostředků na celostátní vysílání, se vedle omezeného multiplexu 4 od společnosti Telefónica otevírá další možnost. Firma CDG, kterou vlastní České Radiokomunikace, začala nabízet šíření digitálního signálu z vybraných vysílačů multiplexu 3. Tedy přesně to, co požadovala například hudební televize Óčko předtím, než z multiplexu 3 odešla a později se objevila v konkurenčním multiplexu 4.

Nabídku na šíření DVB-T signálu ve vybraných regionech zveřejnila CDG již 24. června prostřednictvím svého webu. Nazvala ji „Regionální Silver SD“ a nabízí jejím prostřednictvím výhradně vysílání ve standardním rozlišení obrazu 544×576 bodů, bitrate 2,1 Mbit a kompresním standardu MPEG-2. Zájemci si mohou vybírat z jedenácti regionů, v nichž mohou vysílat, případně je zkombinovat do jiného než celoplošného pokrytí. Jde o Prahu + Střední Čechy, Jižní Moravu, Severní Moravu, Východní Čechy, Západní Čechy, Severní Čechy, Jižní Čechy, Olomoucko, Zlínsko, Liberecko a Vysočinu.

Jan Potůček: Multiplex 3 přestal trvat na celoplošném vysílání televizí, nabízí i regiony

Boj o reklamu v České televizi jde do finiše

Pokud by poslanci na poslední chvíli odmítli kompromis ohledně reklamy v České televizi, který od letošního listopadu zakazuje vysílat reklamu na programech ČT 1, ČT 24 a na internetových stránkách ČT, a zachovali ji v dnešní podobě po další dva roky, je televize Nova připravena vyvolat další mezinárodní arbitráž se státem. V rozhovoru pro ekonomický týdeník Euro to řekl generální ředitel Novy Jan Andruško. Zároveň popřel, že by tak vyhrožoval státu mezinárodním soudem.

Pokud poslanci příští týden zakáží vysílání reklamy na programech ČT 1 a ČT 24, povede to podle Ivana Hyžáka, generálního ředitele společnosti Media Master, která je prodejcem reklamních časů na ČT, ke zdražení cen výrobků a služeb na českém trhu. Jsme přesvědčeni, že by reklamní zadavatelé byli v této nové situaci nuceni přenést finanční zátěž do koncových cen svých produktů a služeb, což by vedlo ke zvýšení spotřebitelských cen. Negativní cenové dopady by však v konečném důsledku nesl český občan – spotřebitel, u­vedl.

Jan Potůček: Nova pokračuje ve výhrůžkách arbitráží. Podklady už máme, říká Andruško

Jan Potůček: TV Barrandov chce odklad na placení „filmové daně“ do roku 2014

Jan Potůček: Omezení reklamy na ČT zvedne spotřebitelské ceny, varuje její prodejce

Jan Andruško - PSP ČR, 13.1.2011

Generální ředitel Novy Jan Andruško přitvrzuje v boji proti zachování reklamy na České televizi. Aktivní ale začali být i její zastánci. (Foto: TV Nova)

Televize Harmonie uvažuje o vysílání v DVB-T

Televize Harmonie, nejmladší z hráčů na našem televizním trhu, do budoucna uvažuje o vysílání ze zemských digitálních vysílačů. Stanice se snaží oslovit především starší diváky, a to konkrétně od věku 45 let. V případě, že bude mít projekt dobrou koncepci a podaří se mu oslovit diváka, rozhodně má naději na úspěch. „Snažíme se nabízet to, co jiné televize nenabízejí. Za prvé opomíjejí cílovou skupinu z hlediska věku, za druhé opomíjejí určité žánry, které by byly úspěšné, a za třetí nepřihlíží k potřebám určité formy,“ řekl v rozhovoru pro DigiZone.cz o současných televizích ředitel Harmonie Jiří Heger, který je také předsedou představenstva známé teleshoppingové firmy Tena.

Lukáš Polák: Televize úplně opomíjejí určité skupiny diváků i žánrů, říká šéf TV Harmonie

Markíza Cinema získala licenci pro pozemní vysílání na Slovensku

Filmový kanál Markíza Cinema, který vzniká po vzoru rumunské televize Pro Cinema i české Novy Cinema, získal v pondělí od slovenské Rady pro vysílání a retransmisi licenci pro celoplošné zemské digitální vysílání. Informoval o tom ředitel kanceláře slovenské vysílací rady Ľuboš Kukliš. Markíza Cinema bude třetím programem slovenské televize Markíza, která je sestrou české Novy, s níž ji pojí stejný majitel – bermudská mediální skupina CME.

Markíza nyní provozuje vedle svého hlavního programu také digitální ženský kanál TV Doma, který je dostupný ve slovenském multiplexu 2. Markíza Cinema by mohla obsadit pátou programovou pozici v této digitální síti.

Jan Potůček: Markíza získala licenci pro celoplošné digitální vysílání Markízy Cinema

Markíza studio

Nejsledovanější slovenská televize Markíza, která má stejného vlastníka jako česká TV Nova, tento týden získala licenci pro celoplošné zemské digitální vysílání pro svůj třetí program, filmový kanál Markíza Cinema

Stručně

První cenu, zlatou sošku Promax, získalo na světové soutěži televizního designu PromaxBDA v New Yorku české grafické studio Oficina za logo design ženského kanálu Prima love. Stejné studio stojí i za grafikou sesterské Primy Cool, za niž loni získalo dvě druhé ceny v evropské verzi Promaxu, informoval na svém blogu Filip Rožánek z internetové sekce Českého rozhlasu.

Jan Potůček: Znělka Primy love získala prestižní zlatou sošku PromaxBDA za design

Soutěž o nejoblíbenější českou píseň všech dob připravuje televize Barrandov. Nechala si už u Úřadu průmyslového vlastnictví registrovat název a logo tohoto pořadu – „Ta naše písnička česká, soutěž o nejoblíbenější českou písničku všech dob“. Barrandov tak patrně navazuje na již dříve registrovaný název „To byl váš hit“, který evokoval zájem televize o licencovaný formát Český hit od slovenské produkční společnosti Maya.

Jan Potůček: TV Barrandov chystá soutěž o nejoblíbenější českou píseň všech dob

Dva nové premiérové pořady vlastní výroby nabídne od poloviny července televize Nova. V úterý 12. července uvedou moderátoři Dalibor Gondík a herec Petr Rychlý zábavnou show A je to doma! O pět dnů později, 17. července, odstartuje letní publicistický speciál Česko k neuvěření z dílny redaktorů oblíbeného magazínu Víkend, sdělila Marie Fianová z tiskového oddělení Novy.

Jan Potůček: Nova má dva nové letní pořady: zábavný A je to doma! a Česko k neuvěření

Po Nově, Primě a televizi Barrandov dokryla východočeský Náchod digitálním signálem i veřejnoprávní Česká televize. Její dokrývač vysílá ze stejné lokality jako multiplex 2, který odstartoval před týdnem. Obě digitální sítě lze naladit z hotelu Na Vyhlídce, veřejnoprávní multiplex 1 využívá kanál 53. Podle Štěpána Jandy z tiskového odboru ČT jde ale zatím o zkušební provoz, který by měl po jednom až dvou týdnech přejít do řádného vysílání.

Jan Potůček: Česká televize dokryla digitálním signálem Náchodsko. Zatím zkušebně

Analogové kmitočty, na kterých už nevysílá, ale zatím si je ponechávala ve svém vlastnictví, začala státu vracet televize Nova. Doposud přitom tyto vysílací kanály blokovala pro další použití. Ustoupili jsme z obranné strategie, začali jsme kmitočty odevzdávat. Možná ale kdybych celou analogovou sadu pořád držel, diskuse se státem by vypadala jinak, prohlásil v rozhovoru pro týdeník Euro generální ředitel Novy Jan Andruško v narážce na vyjednávání se zákonodárci o otázce omezení nebo úplného zrušení reklamy v České televizi.

Jan Potůček: Nova začala vracet státu analogové kmitočty, které vypnula. Už je neblokuje

Za takřka „zločinný pořad“ považuje lobbista a bývalý šéfredaktor zpravodajství České televize Jan Dobrovský interaktivní relaci Hyde Park na zpravodajském kanálu ČT 24. Dotazy v něm totiž podle něj pokládají různí psychicky vyšinutí a zaujatí lidé. „Každý sociolog a psycholog vám řekne, že vyrovnaný člověk napíše nebo zavolá do pořadu zřídkakdy. Musí být rozčílený, nebo mimořádně naštvaný. Nejde tedy o průřez společenským názorem, ale o nějakou excitaci,“ řekl Dobrovský v rozhovoru pro server MediaGuru.cz.

Jan Potůček: Hyde Park na ČT 24 je zločinný pořad, tvrdí bývalý šéfredaktor zpráv ČT

Jan Potůček: Milan Fridrich se zastal Hyde Parku na ČT 24. Je reflexí změny médií, říká

Hyde Park 500

Interaktivní pořad Hyde Park na zpravodajském kanálu ČT 24 se stal terčem kritiky bývalého šéfredaktora zpravodajství České televize Jana Dobrovského. Naopak někdejší šéf ČT 24 a nynější ředitel Nových médií ČT Milan Fridrich se pořadu zastal. (Foto: Česká televize)

Pouhé dva díly turecké telenovely Láska v Istanbulu stačila odvysílat slovenská komerční televize Joj, než ji úplně stáhla z obrazovky. Úspěch Tisíce a jedné noci, kterou v hlavním vysílacím čase nabízí konkurenční Markíza, se nedostavil. Telenovela Láska v Istanbulu končí v letní struktuře dvojky na trhu už po dvou dílech a zapisuje se do její historie jako jeden z největších propadáků, konstatuje server Mediálne.sk.

Jan Potůček: Televize Joj stáhla po dvou dílech tureckou telenovelu Láska v Istanbulu

Polední Televizní noviny, jednu z denních zpravodajských relací televize Nova, zmizely od tohoto týdne z vysílání nejsledovanější české televize. Podle programových plánů Novy s nimi televize nepočítá ani v následujících dvou týdnech. Ředitel PR Novy Vladimír Mužík serveru DigiZone.cz potvrdil, že jde o plánovanou letní přestávku. Polední Televizní noviny se vrátí po prázdninách, možná už koncem srpna, uvedl Mužík doslova.

Jan Potůček: Nova na léto přerušila vysílání Poledních Televizních novin

Nejen hudební televize Óčko, ale už i konkurenční česko-slovenská MTV nabízí divákům uveřejnit přímo na televizní obrazovce vzkazy a různé zprávy. Po odeslání SMS zprávy se objeví ve spodní liště přímo ve vysílání. Od pátku 1. července mají diváci možnost prostřednictvím SMS poslat vzkaz, který se následně objeví přímo ve vysílání v pořadech In Love with MTV a Party Zone, přiblížila Marie Fianová z tiskového oddělení televize Nova, která tuzemskou verzi MTV provozuje.

Jan Potůček: Česko-slovenská MTV zavedla po vzoru Óčka placené SMS vzkazy ve vysílání

BRAND24

Velké problémy s příjmem televizního signálu mají od konce června diváci v Krkonoších, konkrétně v Peci pod Sněžkou. Televize tu totiž vypnuly veškeré analogové televizní dokrývače, ale digitální signál z vysílače Černá hora sem nedosáhne. Vadí mu kopec. Digitální dokrývače v Peci zatím nezprovoznil ani jeden z tří multiplexů, které jsou dostupné z Černé hory. České Radiokomunikace totiž čekají na vyjádření televizí, které by musely provoz takových dokrývačů zaplatit.

Jan Potůček: Pec pod Sněžkou má televizní tmu. Analog tu skončil a DVB-T není

Která televize podle vás využije jako první nabídku multiplexu 3 vysílat jen z vybraných vysílačů?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).