Hlavní navigace

MPEG-2 versus MPEG-4: co říkají multiplexeři

24. 1. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Před dvěma týdny jsme přinesli v článku Pavla Gregory srovnání kompresních standardů MPEG-2 a MPEG-4 v zemském digitálním vysílání. Reagovali jsme tak na skutečnost, že Polsko vážně uvažuje o spuštění řádného digitálního vysílání v novějším standardu MPEG-4, zatímco většina zemí světa používá při zavádění DVB-T osvědčenější MPEG-2. Dnes vám nabízíme pohled provozovatelů tří přechodných digitálních sítí, multiplexu A, B a C.

Martin Roztočil, Radiokomunikace (multiplex A)

Martin Roztočil

Obecně formát MPEG-4 umožňuje zkomprimovat datový tok natolik, že může obsahovat až dvojnásobek programů než MPEG-2. MPEG-4 AVC má především význam v oblasti placených služeb, jako je např. vysílání do mobilních telefonů DVB-H, resp. IPTV. Rovněž pro šíření programů HDTV v sítích DVB-T bude mít zásadní význam a vývoj určitě přinese i využití pro jiné aplikace. Vzhledem k tomu, že počátek digitálního vysílání by měl mít charakter „free to air“, resp. dosavadních 50–70 tisíc již prodaných set-top-boxů a další, které se v nejbližším období do prodeje dostanou, umí zpracovat pouze formát MPEG-2, bude jej digitální vysílací síť A v souladu s dohodou se zákazníky a provozovateli vysílání i nadále minimálně v tzv. přechodném období využívat. Předpokládám, že po roce 2007 v defini­tivních digitálních vysílacích sítích mohou být využívány obě normy. Zákazníci s největší pravděpodobností rozhodnou, zda pro jejich záměry bude vhodný MPEG-2 (např. SD, regionální vysílání), nebo MPEG-4 (HD, telekomunikační aplikace, interaktivní služby, atd.) Vypadá to tak, že by mohl MPEG-4 postupně nahrazovat MPEG-2, a nebo přijde nějaký nový kompresní formát, který nahradí oba…

Jiří Rajdus, Czech Digital Group (multiplex B)

Jiří Rajdus

Czech Digital Group (CDG) si je vědoma neustále se zrychlujícího tempa vývoje elektronických komunikací zejména v oblasti digitální televize. Je nepochybné, že nástup nových technologií je na jedné straně podmiňován financováním, stejně jako je urychlován možnostmi zisku ze zavádění nových technologií na straně druhé. Digitální vysílání je ve většině Evropy v počáteční fázi a jeho rozvoj a úspěch je podmíněn rychlým rozšiřováním přijímačů a to je zase závislé na ceně. Většina států Evropy i ostatního světa, kde se zavedl systém DVB-T, zahájila vysílání v kódování MPEG-2, a to umožnilo za několik let snížit cenu přijímačů na dnes již přijatelnou úroveň. Tato cena tak může urychlit zavádění digitální televize v dalších státech. V tomto okamžiku nastupuje ještě ne zcela prověřená technologie MPEG-4 a zdá se, že jsme opět na začátku s rozhodováním. Teď už ne zda digitální vysílání ano či ne, ale zda MPEG-2 nebo MPEG-4. Zcela nepochybné však je, že rozhodování nebude ležet ani tak na operátorech sítí, jako na provozovatelích TV vysílání a jejich obchodních plánech s důrazem na počet diváků, kteří budou moci okamžitě jejich program sledovat. Pět let zkušebního vysílání v ČR a začátek pravidelného vysílání v minulém roce do této chvíle přesvědčilo o výhodách digitální televize odhadovaných téměř 100.000 majitelů přijímačů (a ty jsou pouze v MPEG-2) v Praze a s rozšiřováním do dalších oblastí toto číslo nepochybně rychle poroste. Toto je hlavní důvod, proč CDG v současnosti podporuje standard MPEG-2 jako ekonomicky výhodnější pro všechny privátní stanice s volně šířeným digitálním televizním a rozhlasovým vysíláním. MPEG-4 je v tuto chvíli na začátku se všemi problémy nejen sortimentu a ceny přijímačů; CDG se domnívá, že tento formát se začne používat pro první kanály placené televize a hlavně pro televizi s rozlišením HDTV. CDG v nejbližším období provede testy ve formátu MPEG-4 a bude připravena nabídnout případným zájemcům i tento formát pro vysílání.

BRAND24

Petr Adamec, Český Telecom (multiplex C)

Petr Adamec

Český Telecom (ČTc) již od roku 2000 testuje zařízení a technologie určené pro vysílání DVB-T. Můžeme tedy prohlásit, že máme v tomto ohledu nejen aktuální znalosti, ale i několikaletou zkušenost. ČTc provozuje od roku 2002 MPEG-2 kompresní a transportní systém, jehož pomocí je dnes primárně šířen obraz k analogovým vysílačům. Současně sledujeme všechny relevantní technické normy. Na základě těchto zkušeností a předpokladu budoucích potřeb diváků jsme dospěli k názoru, že je nutné se vážně zabývat myšlenkou přejít v horizontu do jednoho roku (tj. do konce roku 2006) na kompresní algoritmy definované jako H.264 (MPEG-4 AVC) nesené uvnitř MPEG-2 TS. Domníváme se tedy, že kompresním algoritmem pro definitivní či tzv. standardní sítě DVB-T multiplexů bude MPEG-4 AVC, a to ve svých aktuálních verzích a modifikacích. Jsme přesvědčeni, že s nástupem nové generace set-top-boxů bude diskuze na téma MPEG-2/MPEG-4 definitivně vyřešena. Nová generace set-top-boxů bude nejen zpětně kompatibilní, ale bude schopna vyhovět i budoucím požadavkům, např. HDTV, MHP aplikacím apod.

O výhodách a nevýhodách obou kompresních standardů více v článku MPEG-2 versus MPEG-4: Začínáme nestíhat?.

S kým v této anketě nejvíce souhlasíte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).