Hlavní navigace

Mobilní televize ano, mobilní televize ne

22. 3. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Nepamatuji se, že by se ohledně digitalizace televizního vysílání o něčem tak dlouze debatovalo bez výsledku, jako o zemském vysílání pro mobilní telefony. Rozhřešení nepřinesl ani druhý workshop Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) o digitální dividendě, který proběhl toto úterý a středu v pražských Vysočanech.

Osobně jsem byl na místě jen ve středu, takže nemůžu hodnotit, co o mobilní televizi padlo na úvodním dni konference. Ve středu se ale účastníci dočkali dosti protichůdných vyjádření. Nezávislý expert Jan Kramosil ve své prezentaci několikrát zdůraznil, že vysílací standard DVB-H (placená mobilní televize) se přeceňuje a že vůbec není jisté, zda se v něm u nás bude vysílat. Jen o několik hodin později ale v závěrečné diskusi předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák tvrdil, že kmitočty pro mobilní televizi jsou de facto k dispozici a je potřeba je přidělit ještě před vypnutím analogového televizního vysílání, tedy do roku 2012.

Ono se to nemusí přímo vylučovat, protože mobilní televize může vysílat i v korejském standardu DMB nebo klasickém DVB-T, ale i tak mi připadalo, že přítomní diskutéři vlastně pořádně neví, co si s mobilní televizí počít. Vždyť o provoz placené služby DVB-H má ze tří tuzemských mobilních operátorů zájem už jen T-Mobile, který ale na druhou stranu těžko bude sám provozovat vysílací síť, jíž mají podle ČTÚ využít všichni tři operátoři najednou. Do „mobilního multiplexu“ se totiž vejde okolo 40 televizních stanic, a tak velký výběr by byl u jednoho operátora zbytečný.

Nemluvě o tom, že provoz multiplexu je finančně náročný a rozdíl mezi náklady dělenými třemi nebo jednou je výrazný. Zvlášť v době finanční krize, kdy firmy sedí na penězích a bojí se utrácet. Vždyť i samotný ČTÚ stále váhá, zda, kdy a jak vypsat tendr na provozovatele takového multiplexu. Snad už rok, měsíc co měsíc, předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák odpovídá na pravidelných setkáních s novináři na otázku, kdy úřad konečně tuto soutěž vypíše. Naposledy bylo k tomuto tématu řečeno, že zřejmě již letos, a že to bude soutěž „technologicky neutrální“, tedy že nebude určeno, v jakém standardu by měla mobilní televize vysílat.

BRAND24

Do toho nám tu už mnoho měsíců funguje mobilní příjem digitální televize zdarma přes mobilní telefony společnosti LG Electronics, s níž na tomto projektu úzce spolupracuje mobilní operátor Vodafone. Nejsou k tomu třeba žádné nové multiplexy, mobily signál přijímají z digitálních sítí určených pro příjem programů na klasickém televizoru. Těžko si představit, že Vodafone bude na jedné straně nabízet příjem digitální televize zdarma, a vedle toho tu samou digitální televizi za měsíční poplatky.

Jistě, v placené verzi by asi operátor nabídl další atraktivní kanály, ale ve volně šířené nabídce jsou v podstatě zastoupeny všechny základní druhy televizních stanic, takže by si za ty další připlácel opravdu jen málokdo. Za situace, kdy placená mobilní televize funguje z celé Evropy pouze v Itálii, částečně v Německu a Skandinávii, to nevypadá s touto službou v České republice růžově.

Podaří se v České republice zprovoznit placenou mobilní televizi?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).