Hlavní navigace

Michal Diviš: Magio Sat sice nabídne interaktivitu, ale přes pevnou přípojku

8. 12. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 322915
V prvním kvartálu příštího roku vstoupí na slovenský trh již pátá satelitní služba: Magio Sat od Slovak Telekomu. Podílet se na ni bude partnerský Magyar Telekom, který v sousedním Maďarsku provozuje satelitní platformu T-Home, a stejně jako Slovak Telekom patří do skupiny Deutsche Telekom/T-Mobile. DigiZone.cz zpovídal projektového manažera Slovak Telekomu Michala Diviše. „Myslíme si, že o tuto službu bude velký zájem,“ říká v rozhovoru pro náš server.

Proč uvádíte satelitní televizi Magio na slovenský trh?

Základní důvodem je snaha umožnit našim zákazníkům stoprocentní pokrytí území Slovenska naší televizní službou. Do dnešního dne jsme poskytovali IPTV na pevné síti, ať už optické nebo metalické, která je sice kvalitní, ale geograficky limitovaná. Satelit přinese Magio úplně do každé domácnosti na Slovensku.

Na Slovensku je nyní s vámi už nějakých pět satelitních služeb – CS Link, Digi TV, Magio Sat, Skylink a UPC Direct. Proč by si měl zákazník vybrat zrovna vás?

Jsme velmi spokojeni se znalostí značky Magio na slovenském trhu. V současné době ji vnímá nebo zná téměř devadesát procent populace, tedy téměř každý obyvatel Slovenska. Magio je v současné době nejlepší digitální televizí na pevné síti, proto si myslíme, že tento trend bude úspěšný a bude tlačit také satelit. To je jeden argument. Druhým argumentem je naše snaha nepřicházet na trh s něčím, co už zde je. Přinášíme tedy něco nového a unikátního. Jsme vůbec první, kteří přinášejí interaktivitu přes satelit.

Michal Diviš

Jak bude ona interaktivita vypadat?

Interaktivita bude znamenat určitý uzavřený prostor, ve kterém se nacházejí různé interaktivní funkce a novinky, jako např. přehled divadel, horoskopy, telefonní seznam, počasí na Slovensku, atd. Zákazník dostane přístup k této interaktivitě pomocí broadbandu. Set-top-boxy, které jsou součástí satelitní televize, jsou boxy interaktivní a hybridní a každý box je HD ready, tedy umožňuje příjem televize ve vysokém rozlišení obrazu a kvalitě a pochopitelně v kompresním standardu MPEG-4. Každý box má ethernetový vstup a právě tento vstup umožní přístup k internetu.

Takže přístup na Magio Portal, který znají i zákazníci IPTV, bude přes ethernet?

Ano.

Jaká bude minimální konfigurace nebo doporučovaná rychlost pro tuto službu?

Nejde o velké přenosy dat, ale je optimální, aby se zákazník pohyboval alespoň okolo rychlosti 1 Mbps.

K jakým službám se zákazník prostřednictvím set-top-boxu dostane? Mohl byste je blíže popsat?

Mezi hlavní funkce patří přehled počasí u přibližně čtyřiceti měst rozložených po celém Slovensku, přehled kin a divadel a různých měn. Nechybí zde ani telefonní seznam, kde je možné vyhledávání.

Dálkový ovladač tedy bude fungovat jako klávesnice?

Ano, bude to prostředek, kterým se zákazník bude pohybovat po obrazovce.

Je tam ještě něco dalšího?

Ještě budeme nabízet horoskopy. Každý den zákazník najde nový horoskop. Kurzy měn budou sledovat vždy aktuální vývoj na trhu. Nebude tedy nutné zapínat počítat. Bude stačit, když si zákazník pustí televizor a okamžitě bude mít přístup k čerstvým informacím.

Jak tato technologie funguje?

Uplink na satelit je zabezpečený prostřednictvím platformy našeho partnera. Technické řešení patří společnosti Magyar Telekom ve skupině Deutsche Telekom a uplink se nachází v Maďarsku, stejně jako head-end.

Uplink je konkrétně kde?

Uplink je umístěný v Budapešti stejně jako technologická báze. Jako Conditional Access jsme zvolili Conax.

Pro méně znalé znamená Conditional Access co?

Conditional Access je prostředí, které obhospodařuje informace o zákazníkovi, tedy přes aktivace nebo deaktivace, přidávání programových balíčků. Je to vlastně konfigurace služby pro zákazníka.

Jak probíhá spojování všech těchto složek dohromady?

Jak jsem již řekl, jádro systému se nachází v Maďarsku v Budapešti. My se na tuto platformu napojujeme mezinárodními pronajatými okruhy, přes které dodáváme hlavně elektronického programového průvodce (EPG), který je ve slovenštině a tato data s různými notifikačními zprávami o průběžných změnách balíčků jednotlivých zákazníků jsou přenášené do Maďarska, kde jsou se všemi televizními programy tyto informace uplinkovány na satelit. Ten je od společnosti Spacecom a jmenuje se Amos 3 a parkuje na pozici 4 stupně západně.

Michal Diviš

Co se týká programové nabídky, říkali jste, že Magio Sat je vlastně IPTV službou převedenou na satelit. Bude se tedy programová nabídka Magia přes kabel a přes satelit v něčem lišit?

Bude tam drobná odlišnost v televizních programech, protože ne všechny programy, které jsou na IPTV, budou šířeny také prostřednictvím satelitu. Nabídka ale bude velmi podobná.

Podle čeho jste určovali programy, které umístíte na satelit?

Nabídku jsme určovali podle úspěšnosti na trhu a ohlasu od našich zákazníků.

Dělali jste si kvůli tomu nějaký průzkum?

Ano. V nabídce budou kromě placených televizních programů také free-to-air programy (nekódované, pozn. red.), kde zákazníci najdou také stanice různých národnostních menšin. Připravujeme také speciální balíček pro maďarské zákazníky, čili nabídka bude velmi pestrá.

Takže všechny programy, které jsou volně dostupné na satelitu Amos, budou mít k dispozici také zákazníci Magia?

V této chvíli přineseme víc než 20 free-to-air programů z Amos 2 a Amos 3.

Jak bude vypadat balíčkování programové nabídky?

Balíčkování vychází ze základního rozšířeného balíku, ke kterému si bude možné zvolit prémiové programy.

Mohl byste být konkrétnější?

V této chvíli bych to ještě nerad prozrazoval, protože služba je připravená ke komerčnímu spuštění v prvním kvartálu letošního roku a momentálně službu poskytujeme první tisícovce zákazníků. Určitě mohu prozradit to, že nabídka bude pro zákazníky velmi atraktivní a zajímavá.

Co se týká set-top-boxu, jak to bude s pevným diskem pro nahrávání pořadů?

Bude dělený na dvě části. Jedna bude určená pro nahrávky a druhá bude do budoucna předpřipravená na služby video-on-demand v případě, že se tuto službu rozhodneme poskytovat.

Co se týká té služby, její placení bude probíhat prostřednictvím faktur?

Ano, v měsíčním vyúčtování. Zákazník bude mít box v pronájmu. Ceny budou výhodné, ale v současné době je ještě nebudeme specifikovat. Bude možné si pronajmout box bez pevného disku, nebo s diskem.

Michal Diviš

Jak si bude moci zákazník vaši službu pořídit?

Připravili jsme dva způsoby, jak přinést službu k zákazníkovi. První způsob je možnost instalace technikem, když zákazníci nebudou tak zruční, aby si nainstalovali parabolu a všechny další komponenty včetně kabelů sami. Všichni ostatní, kteří si na to troufají, nebo už někdy něco podobného dělali, si budou moci zvolit samoinstalační balíček.

Chystáte nějaký výhodný poplatek? Například instalaci za korunu a podobně?

Konkrétní komerční nabídku bych opět nerad prozrazoval.

Co se týká služby, kde všude bude dostupná?

Služba bude dostupná na celém území Slovenska.

Jak jste již řekl, služba probíhá ve spolupráci s maďarským Telekomem, který je dceřinou společností Deutsche Telekom stejně jako váš Slovak Telekom. Nechce tedy firma expandovat i na další trhy, kde působí?

Jsme vůbec první na Slovensku, kteří tuto interaktivitu přináší a v této chvíli jsme první také v rámci skupiny Deutsche Telekom, kdo uvádí interaktivitu do satelitní platformy. V této chvíli je tedy Slovak Telekom určitým lídrem, co se týká této služby. Jde o určitou novinku a určitou diferenciaci oproti konkurenci.

Neodpověděl jste mi na otázku.

V současné době o tom prozatím neuvažujeme.

Takže, když si to shrneme, jaké jsou důvody Slovak Telekomu pro expanzi na satelit?

BRAND24

Důvodů je několik – zákazník nemůže být na IPTV, a proto mu chceme dát možnost i tam, kde není k dispozici pevná síť, nebo není dostatečná pro příjem služby Magio. Stoprocentní pokrytí satelitním signálem je hlavním důvodem, proč to děláme. Značka Magio je známá u devadesáti procent populace a je velmi pozitivně vnímaná jako nejlepší televizní služba na Slovensku. Proto si myslíme, že když zákazníkovi, který doposud nemohl sledovat IPTV Magio, nabídneme tuto možnost v každé vesnici i údolí na Slovensku, bude o tuto službu velký zájem.

Foto: Slovak Telekom a DigiZone.cz

Myslíte si, že se satelitnímu Magiu bude na Slovensku dařit?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).