Hlavní navigace

Levný set-top box pro DVB-T/T2? Zkuste Maxxo T2 H.265 s výtečným poměrem cena/výkon

13. 7. 2017
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Expro Mobil
AKTUALIZOVÁNO – Set-top box pro příjem budoucího zemského vysílání v DVB-T2/HEVC přichází s překvapivými vlastnostmi a výtečnou cenou.

AKTUALIZOVÁNO, 14. 7. 2017: pod bodem Instalace upravena část o třídění kanálů.

U levných přístrojů je snad vždy problém se jménem. Na dodacím listě je tak napsáno Maxxo T2 H.265, na krabici Maxxo STB-T2 HEVC/H.265 a v seznamu Českých Radiokomunikací DVB-T2 ověřeno, které si ovšem se správnými jmény přístrojů hlavu nelámou, je uvedeno Maxxo DVB-T2/HEVC-265. Podle dodacího listu je to ale Maxxo T2 H.265 a pod tímto jménem je také set-top box zalistován u drtivé většiny internetových obchodů.

Na krabici s dodaným přístrojem ještě vidíte obrovské logo „ČRa DVB-T2 ověřeno“ a pár důležitých údajů: podpora Full HD, přehrávání multimédií přes USB 2.0, Dolby Digital a připojení přes Ethernet (LAN). To slouží zejména pro televizní vysílání šířené přes domácí síť, tedy IP > TV.

Po rozbalení vidíte nejen velice malý set-top box, ale také jen základní vybavení. V krabici je tak pouze přístroj s pevně připojeným kabelem pro napájení (žádný externí zdroj), příručka a dálkový ovladač. Součástí dodávky není kabel HDMI či analogové audio-video (A/V), což je v tomto případě SCART. Vzhledem k ceně 899 Kč se tomu vůbec divit nemůžeme.

A ještě poznámka k „DVB-T2 ověřeno“: boxu byl pod názvem Maxxo DVB-T2/HEVC-265 vydán certifikát pro firmware verze „May 25 2017 17:46:14“ k 31. květnu 2017. Logo tak – jako obvykle – platí pouze pro danou verzi firmwaru. Tu snadno zjistíte v menu nastavení.

Ultrarychlá instalace

Softwarová část instalace je velice jednoduchá a zvládne ji opravdu každý. Stejně jako napojení boxu k televizoru. To se dělá buď přes analogový SCART, nebo digitální HDMI. Po zapnutí se pak objeví instalační menu složené z jediné obrazovky. Na ní zvolíte zemi, jazyk a v třetím bodu jen odmáčknete ladění kanálů.

Toť vše.

Po chvíli je automaticky naladěno jak DVB-T, tak DVB-T2 (zde jsou kanály označeny přídomkem „T2“), titulky v rámci vysílání DVB jsou zapnuty a obrazový režim si Maxxo připojený na 4K televizor Sencor SLE 49US500TCS nastavil na 1080i, což sice nebylo ideální (televizor snáší i 1080p/50 Hz, což je pro box maximum), ale stále je to lepší než zvolit něco jako 480p, jako se nám to před nedávnem stalo u Technisat Digipal Isio HD.

Manuálně pouze musíte vypnout titulky, protože ty jsou automaticky spouštěny na televizních kanálech, které je podporují. A protože se celkově vypnout nedají, je třeba u každého kanálu zmáčknout tlačítko SUB a dát „Vypnout“.

Set-top box dovoluje, vedle tradičního manuálního třídění naladěných kanálů, seřadit stanice také automaticky například podle jména či ID služby. U manuálního třídění se stanice s pomocí červeného teletextového tlačítka, šipkových tlačítek a OK přesouvají na novou pozici. Bohužel si ale stále udržují původní čísla, takže i když jsou v seznamu na tlačítku OK seřazeny podle vás, při zmáčknutí například čísla 5 obdržíte původní kanál s tímto pořadovým číslem, a nikoli ten, který jste si na pozici 5 umístili vy.

Naštěstí se to dá obejít, na což nás upozornil výrobce. Je třeba nejprve ve volbě „Nastavení programů“ vypnout položku LCN, která se díky chybce nevypíná, pokud si zadáte například třídění podle ID služby. Jakmile to uděláte a manuálně si stanice seřadíte, přepíše si Maxxo T2 zároveň i čísla jejich pozic, takže pak správně funguje i přímé zadání čísla kanálu.

Pokud potřebujete ze set-top boxu napájet anténu, volbu najdete po úvodní instalaci v menu. Pokud máte připojen ethernetový kabel, objeví se vám i volba pro síť, resp. síťové aplikace, kde najdete FTP stahování, Počasí, RSS, IPTV, On-line video a Google Maps.

Volba „IPTV“ pak slouží pro televizní signál pouštěný do domácí sítě a jde vlastně o IP > TV. HbbTV přístroj nepodporuje, stejně jako například nějaké dohrávání aplikací. V intencích prohlášení Českých Radiokomunikací by tak vlastně ani jít certifikovat neměl, ale zjevně se v průběhu procesu cosi změnilo. Společnost ČRa totiž od začátku tvrdila, že pokud set-top box má připojení k internetu, bude muset podporovat HbbTV, jinak certifikovat nepůjde.

Vše je v pohybu…

Jak vidíte, některá tlačítka mají popisky dole, jiná nahoře. Naopak vysloveně příjemné je, že přepínání kanálů postupnou volbou a řízení hlasitosti obstarávají šipkové klávesy.
Autor: Expro Mobil

Jak vidíte, některá tlačítka mají popisky dole, jiná nahoře. Naopak vysloveně příjemné je, že přepínání kanálů postupnou volbou a řízení hlasitosti obstarávají šipkové klávesy.

Ovládání povětšinou bez potíží, kompaktní dálkový ovladač

V menu nastavení (na první úrovni je provedeno horizontálně) se dá kolovat, mezi druhou a první úrovni přeskakujete s pomocí tlačítka Exit. Jakmile si na tohle zvyknete a zvyknete si i na občas přehozené popisky u tlačítek (někdy jsou nahoře, jindy pod tlačítkem), máte vyhráno.

Na přístroj za 800, 900 Kč je ovládání překvapivě pohodové, i když kompaktní dálkový ovladač pro popisky funkcí příliš prostoru nedává.

Seznam naladěných kanálů vyvoláte přes OK, přepnutí kanálů můžete provést i postupnou volbou šipkou nahoru/dolů a také přímou volbou přes číselnou klávesnici. Jak bylo ale řečeno, pokud tak učiníte a naladěné stanice si setřídíte podle svého, nebudou v tomto případě vámi určené pořadí zachovávat.

Co se týče multimédií, ta mají speciální tlačítka ve spodní části ovladače (níže jsou jen barevná teletextová), tlačítko nahrávání pořadu je ale více po ruce nad kurzorovým křížem. Příjemné je označení tlačítka pro TimeShift, tedy přehrávání živého televizního vysílání se zpožděním, což najdete u Pause. Toto tlačítko je samostatné, a nikoli sdružené s Play.

Jednoduchá, ale přehledná programová nabídka.
Autor: Bohumil Herwig

Jednoduchá, ale přehledná programová nabídka.

Devítidenní EPG, které si na nic nehraje

Programová nabídka má jeden náhled a pro jeden kanál ukazuje pořady na několik hodin dopředu. I když chybí ten klasický, což je obecně set-topboxový problém, vše je uděláno překvapivě dobře. Vstup do EPG je rychlý, zvuk se nepřeruší, obraz běží na pozadí, jak můžete vidět ve fotogalerii. Pro vybraný pořad vidíte i značnou část podrobnějšího popisku, operace jsou rychlé a tak by to mělo fungovat.

Po EPG se můžete v rámci vybraného kanálu volně pohybovat, v okamžiku výběru jiného jste na něj automaticky přepnuti. Vynikající je, že pokud programová nabídka pro vybraný kanál na jiném multiplexu není k dispozici, Maxxo si ji prakticky okamžitě po přepnutí na jednu ze stanic stáhne a tohle jen tak neuvidíte.

Na pořad se můžete nechat i upozornit nebo si ho nahrát, ale protože si box neumí zapnout televizor napojený přes HDMI, příliš velký smysl to nemělo. Snad jen kdybyste při sledování jednoho pořadu nechtěli propásnout jiný. K dispozici je i seznam takovýchto upozornění, ale na dané verzi firmwaru se do něj vybraný pořad neukládal.

V EPG, které je na set-top box této třídy opravdu výborné, ale také narazíte na jeden ovládací problém. Na další den se posunete pouze tak, že opakovaně mačkáte tlačítko „šipka dolů“. Na dálkovém ovladači jsou sice tlačítka Page+ a Page-, ta ale nefungovala, což je škoda.

Nastavení minimální

V menu nastavení v případě obrazu upravíte poměr stran, včetně automatického, výstupní rozlišení (maximem je 1080p, 50 Hz), TV systém (PAL, NTSC) a také videovýstup (RGB nebo CVBS).

Dále v menu například najdete úpravu audiopopisu, volby pro digitální audiovýstup či nastavení multimédií. V části Video je pak úprava velikosti externích titulků (malé, velké), barva jejich pozadí a barevnost. Co bohužel chybí, je možnost centrálně vypnout titulky v DVB (DVB-T/T2), takže pokud to požadujete, což chce drtivá většina z nás, musíte si to zajistit u každého kanálu zvlášť. Chybí také podpora HDMI (CEC), tedy ovládání zařízení napojeného přes HDMI, typicky současné vypnutí a zapnutí set-top boxu a TV. Co se týče nahrávání, stačí zasunout libovolnou USB paměť se souborovým systémem FAT32 nebo si ji v boxu takto naformátovat, což ale není nutné.

Jakmile zmáčknete tlačítko REC, nahrávání se spustí prakticky okamžitě a poznáte to podle drobně blikající ikony v levém horním rohu. Zajímavé je, že vám set-top box v tomto okamžiku dovolí přepnout kanál. Když se pak na nahrávku podíváte, uvidíte, že tu je pouze jeden soubor a nahrávání se automaticky přerušilo v okamžiku přepnutí stanice, i když box i poté signalizuje, že nahrává.

Nahrávky jsou ukládány do adresáře HBPVR ve formě „CT24-20170712164847-.mts“ a jdou běžně přehrát v počítači například přes VLC. V případě TimeShiftu ukládány nejsou, což je správně, a i v tomto případě vše probíhá solidně svižně.

Rozhodně výtečně, pokud se podíváte na cenovku Maxxa.

Souborový manager v multimédiích.
Autor: Bohumil Herwig

Souborový manager v multimédiích.

Multimédia i s externími titulky ve videu, v plné češtině a s výbornými možnostmi

Přehrávání multimédií bývá – u set-top boxů a televizorů malých značek – prakticky vždy problematické. Tady je překvapením, byť jednu, dvě specialitky vyžaduje.

I zde si na začátku musíte vybrat, jaký druh multimédií chcete přehrávat: foto, video, hudbu nebo vaše nahrávky. Souborový manager je však výborný a graficky kultivovaný, pohybujete se v něm známým způsobem OK, šipková tlačítka. Přes OK dokonce i soubor k přehrání spouštíte, což je příjemná změna. Až potud je vše standardní jako u dobrých televizorů a multimediálních přehrávačů. Jediné, co po spuštění videa musíte udělat, je jeho zvětšení na celou obrazovku prostřednictvím červeného teletextového tlačítka. Další specialitkou je to, že tu není softwarové ovládání prostřednictvím TV obrazovky a vše je na tlačítkách dálkového ovladače, což v tomto případě nepředstavuje problém. Zvyknout si asi budete muset na absenci přehrávací lišty, která vám ukazuje pozici ve videu a čas začátku a konce. Tady časy zjistíte buď přes tlačítko Info, nebo přes červené teletextové tlačítko zmenšující celoobrazovkový náhled.

Titulky mající klasicky stejné jméno jako přehrávané video jsou automaticky vkládány do obdélníkového podkladu ve standardní šedé. Velikost fontu je dostatečná pro televizor s úhlopříčkou nějakých 110, možná 120 cm.

U videa Maxxo T2 H.265 mj. zvládl i soubory v čistém MPEG-4 i H.264, přehrál však i HEVC, a to jak v HD Ready, tak v plném rozlišení Full HD. Například podaní špičkově natočeného Full HD souboru, AVCHD, 20 Mb/s se zvukem v Dolby Digital bylo na set-top box výtečné a na úrovni kvalitního televizoru dvacetkrát, třicetkrát dražšího.

Potěšila i hudba, kde se z testovacích skladeb přehrál jak FLAC, tak MP3 či WAV, WMA podporováno není.

Fotografie oficiálně přehrávač zvládá pouze v JPG, v útlé příručce najdete ještě zmínku o BMP. V našem případě si navíc poradil i s GIF a PNG.

Maxxo dokáže při přerušení přehrávání ve videu navázat, a to i tehdy, když mezitím přehrajete něco jiného nebo si odskočíte do televizního tuneru.

Vynikající.

Vše je tak na úrovni kvalitního televizoru dobré značky, a to je hodně, ale hodně příjemné překvapení.

Seznam naladěných kanálů vyvoláte tlačítkem OK.
Autor: Bohumil Herwig

Seznam naladěných kanálů vyvoláte tlačítkem OK.

Jaký je? Výborný, a nejen na danou cenu

Společnost Expro Mobil, která dávala set-top box na ověření budoucího celoplošného příjmu televizního vysílání v DVB-T2/HEVC, ho nabízí přes několik prodejců a také na stránkách Můj pramen, na nichž byste se měli rovněž dozvědět správné parametry. Právě odtud, z obalu a také z příručky jsou převzaty do tabulky.

Připravte se na průměrnou – v rámci set-top boxů, nikoli TV – citlivost přijímacího členu, která však ceně odpovídá. Mínusem je ještě pár drobností typu vypnutí DVB titulků při příjmu signálu přes televizní vysílání či absence přepnutí na další den v EPG. Klady, nejen vzhledem k ceně, ale určitě převažují.

Obraz i zvuk jsou podávány překvapivě dobře, včetně HD kanálů České televize, potěšilo kultivované provedení grafiky menu či třeba EPG a také svižnost práce set-top boxu. Ten naladil jak stávající kanály DVB-T, tak vysílání přechodového pražského multiplexu, a jak bylo řečeno, označil je přídomkem T2.

Dálkový ovladač je takový, jaký je, potíže možná budou mít lidé se slabším zrakem, protože znaky nejsou příliš rozměrné, kompaktnost provedení to ale ani nedovoluje. Rozložení je v rámci možností solidní, v nabídkách se dá kolovat, včetně výpisu multimediálních souborů, což urychluje ovládání.

Pokud požadujete levný set-top box, máte dobré příjmové podmínky a chcete ho využít i pro přehrávání multimédií, resp. videí s externími titulky, lze ho jen doporučit. S tím posledním mají dnes problém i mnohem dražší set-top boxy.

BRAND24

Hodnocení

pro: výtečný poměr cena/výkon, čeština v menu, EPG, externí titulky ve videu i v teletextu, kultivované grafické provedení nabídek, na set-top box dobré a svižné EPG (má ale problém s přepnutím na další den), výtečná multimediální kompatibilita, včetně externích titulků u videí, digitální koaxiální audiovýstup, dobře provedené nahrávání, ale…

proti: …s možností přepnout kanál během záznamu, chybí centrální vypnutí DVB titulků

  Maxxo T2 H.265
cena: 899 Kč
vybrané funkce: EPG, přehrávání multimédií; nahrávání, TimeShift; po připojení na domácí síť příjem IP > TV, počasí, atd.
tuner a zvuk: DVB-T, DVB-T2 (H.265/HEVC, H,264); MPEG 1/2/4, Dolby Digital (AC-3 a EAC-3), Dolby Atmos, podpora vícekanálového zvuku
příjem (rozlišení): 480i, 576i, 720p, 1080i, 1080p, (SD až Full HD)
čtečka přístupových karet: ne
přehrává (udáváno): přes USB (FAT32): mj. MP3, MP4, JPEG, H.264, H.265, AVI, MKV; titulky neudány
vstupy/výstupy: na zadní straně: HDMI (verze neuvedena), SCART, digitální koaxiální audio výstup, USB 2.0, Ethernet (LAN), anténní vstup a výstup (RF out); na čele: USB 2.0
spotřeba (udávaná podle EU): 8 W, pohotovostní režim: < 1 W; energetický štítek nedodán
rozměry (švh), hmotnost: 168 × 35 × 95 mm; 450 g

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× baterie (AAA)
  • externí napájení
  • uživatelská příručka
  • záruka: 24 měsíců

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).