Hlavní navigace

Mascom MC 1321T: digitální kombajn

25. 4. 2006
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Pevný disk kapacity 160 GB, dva ladicí obvody a rozhraní USB 2.0, to jsou hlavní přednosti robustního set-top-boxu Mascom MC 1321T. Jeho majitelé mohou digitální vysílání sledovat, přerušovat, nahrávat, přenášet do PC a zde ho vypalovat třeba na DVD. Mascom nabízí za cenu deseti tisíc bohatou výbavu a plnou podporu češtiny, ale ne všechno mu jde bohužel bez chyby.

Na DigiZone.cz jste si mohli dosud přečíst tři recenze na digitální přijímače, které umožňují nahrávání pořadů na pevný disk. Finepass FTR-1000 DR vynikal sympatickou cenou a dobře řešeným nahráváním, chyběla mu ale čeština a špatně ořezával obraz. Humax PVR-8100T koncepčně vycházel z oblíbeného základního modelu F3 Fox-T, navíc přidal 40 GB pro záznam vysílání, ovšem podporu české diakritiky podle normy ISO 6937 nenabídl ani on. Na úspěch prvního kompletně počeštěného set-top-boxu DigiPal 2 mohl proto navázat TechniSat DigiCorder T1. Kdo si nahrává pořady jen tehdy, když není u televize, a nevytváří si rozsáhlé videotéky, byl pravděpodobně s výrobkem spokojen. DigiCorder T1 s tradičně šedivým menu téměř bez grafických prvků umí nahrávat dobře a jeho obsluha je snadná. Ale podobně jako dříve recenzované přijímače nenabízí cestu, kudy záznam vyvést v digitální podobě rychle pryč – chybí mu rozhraní USB 2.0. Na žádném z uvedených set-top-boxů také majitelé nemohou jeden pořad nahrávat a jiný aktuálně vysílaný sledovat. A tady je chvíle, kdy na scénu přichází nový Mascom.

Mascom MC 1321T

První pohled na digitální přijímač

Mascom MC 1321T je hranatý set-top-box v černém provedení se stříbrným oválem na předním panelu. Rozměry přístroje jsou blízké klasickému videorekordéru: 5,5 centimetru na výšku, 28 na šířku a 26 do hloubky. Digitální přijímač váží 3,4 kilogramu, ale přes své velké proporce je nezvykle úsporný. V pohotovostním režimu spořádá 7 W, za provozu nejvýš 10 W, což je na zařízení se zabudovaným pevným diskem slušná dieta. V balení se nachází dálkový ovladač se dvěma malými tužkovými bateriemi, třížilový A/V kabel a český i anglický manuál.

Přední panel digitálního přijímače nabízí tradiční displej, který ukazuje na zeleně svítícím segmentovém displeji buď čas, nebo číslo zvoleného programu. V pravé části je pod plexisklem displeje infračervený snímač signálů dálkového ovládání. Stříbrný ovál má uvnitř několik tlačítek. Nalevo je spínač, kterým uživatel probudí set-top-box z režimu standby. Po pravé straně je tlačítek šest: Menu / OK, Exit a směrové šipky. Společnými silami jsou schopná nahradit nejzákladnější povely z dálkového ovladače, a to jsem si později v testu poněkud nedobrovolně ověřil.

Mascom MC 1321T zezadu

Na zadním panelu naleznou uživatelé dva konektory SCART, dva cinche pro analogový stereo zvuk a výstup kompozitního videa. Obraz by měl z přístroje putovat ven také přes S-video, zvuku slouží ještě digitální optický výstup S/P-DIF. Komunikační rozhraní má digitální přijímač ve dvojí podobě: jako RS-232 na aktualizaci firmware a jako USB 2.0 pro přenos záznamů do počítače. Výbavu doplňuje vypínač, kterým může majitel odříznout spotřebič od přívodu elektrické energie.

Set-top-box má jednu dvojici vstupu a výstupu pro anténu, kterou doplňuje druhý, samostatný anténní vstup. V konektorech je ovšem trochu zmatek, aspoň v originální uživatelské příručce. Nejprve jsem zapojil pokojovou anténu do vstupu Aerial In, ale tudy jsem nic nenaladil. Prohlédl jsem si tedy nejdříve anglický manuál, ve kterém je na třech obrázcích anténa zapojená do konektoru, který jsem použil i já, ale text věc komentuje slovy: Connect the TV antenna to SIGNAL IN. Signal In je označení druhého anténní vstupu, skrze který už jsem digitální vysílání naladil bez problémů. Česká příručka situaci objasňuje: Aerial In je vstup pro analogový signál, průchozí do TV OUT. Signal In je anténní vstup pro přivedení DVB-T signálu z antény.

Základní nastavení

Mascom MC 1321T ovladac

Po zapnutí přijímače se na chvíli rozsvítí červená dioda označená Standby a na displeji se objeví zelené L, které signalizuje nahrávání ovladačů. Jakmile je set-top-box připravený na povely uživatele, ukáže na displeji číslice 0102 a zobrazí menu volby jazyka. Čeština je na prvním místě, kromě ní je k dispozici dalších osm jazyků. Pozorné ucho zaznamená jemné hučení pevného disku úctyhodné kapacity 160 GB. Dálkový ovladač tlumočí set-top-boxu vůli jeho majitele rychle, a tak je úvodní nastavení otázkou několika chvil.

Česká uživatelská nabídka nemá problémy s žádnými národními znaky, a to proto, že její diakritika je kompletně ořezaná. Hlavní menu je i v češtině vedené jako main menu – originální obrázek ponechal výrobce pro všechny mutace stejný. Uživatel má na výběr ze šesti položek, v doplním pruhu se mu navíc zobrazuje nápověda ke klíčům na dálkovém ovládání. Položky jsou: Instalace, Organizovani sluzby, Nastaveni prijimace, Stav prijimace, Timer a PVR a jejich popis je srozumitelně vyvedený v obou jazykových verzích manuálu přijímače. Je sympatické, že i český text doplňují obrázky, ale některé z nich si může prohléhnout pouze bystré oko – přetisk grafiky je málo kvalitní.

Mascom MC 1321T menu

Instalace si vyžádá heslo, kterým jsou na úvod tradičně čtyři nuly. Výběr nabízí automatické i manuální prohledávání kmitočtového spektra, navíc také možnost obnovení továrního nastavení. Před startem automatického ladění dostane majitel přístroje věcnou hlášku: Upozorňujeme, že kvalita a správné umístění antény mají významný vliv na kvalitu příjmu. Doporučení provází také odkaz na nabídku antén firmy Mascom na jejím webu. Já nejprve zkoušel ladit programy s anténou ve zdířce Aerial In, ale jak jsem popsal už v odstavci o konektorech, tudy jsem nepochodil. Správná cesta vede přes vstup Signal In, pomocí kterého byl signál kvalitní a já nemusel ani vysunovat teleskopické pruty pokojové antény. Jedinou výjimkou byl multiplex B, jehož příjem byl trhaný a málo kvalitní. V tomto případě ale manipulace s anténou nijak nepomohla, problémy souvisely pravděpodobně s obtížemi, které v Praze Czech Digital Group zažívá s dosluhující pět let starou technikou. V dřívějších testech byl příjem druhého multiplexu v pořádku. Před laděním si zájemci mohou vyzkoušet úroveň signálu na vybraném kanálu a zapnout si napájení pro anténu. Vyhledávání programů zvládl Mascom MC 1321T za dvě minuty a po uložení změn se už spustil první naladěný program multiplexu A.

Set-top-box v akci

Přepínání programů je rychlé a údaje na informačním panelu i v elektronickém průvodci (EPG) se zobrazují správně česky. Digitální přijímač tedy podporuje obě normy kódování diakritiky – jak ISO 6937, tak v tuzemském DVB-T méně užívaný standard 8859–2. Bezchybnou češtinu má i teletext, který navíc obsahuje paměť na stovky stran. V EPG se zobrazují čtyři programy nad sebou a uživatelé mohou vidět jejich programové údaje pro pět půlhodinových úseků vedle sebe. Není to moc a set-top-box by potřeboval především možnost rychlého posunu mezi dny v týdnu, ale pro základní orientaci i toto nastavení stačí. Průvodce pořady rozhlasu a televize umožňuje snadné předání údajů časovači nahrávek, který se postará o jejich záznam. Uživatel si může vybrat, zda chce pořad uložit pouze jednou, denně nebo týdně. Časovač nabízí deset pozic.

Nahrávání je oblastí, která budoucí majitele přístroje Mascom MC 1321T zajímá pravděpodobně nejvíce. Set-top-box má dva tunery, a tak udělá svému pánovi (paní) pomyšlení. Záznam jednoho pořadu je u zařízení s pevným diskem samozřejmostí, nový Mascom umí nahrávat ale v jednu chvíli pořady dva a na třetí se může uživatel dívat ještě ze záznamu. Další možností je sledovat jeden program a vysílání druhého si ukládat. Time-shifting, tedy pohyb v právě sledovaném pořadu, je pro MC 1321T běžnou záležitostí. V menu si majitelé mohou nastavit, zda chtějí mít uvedenou funkci zapnutou permanentně, nebo jen na vyžádání pomocí tlačítka pauzy. V prvním případě nahrává set-top-box kontinuálně a uživatele čeká volba, jak daleko má přístroj „vidět dozadu“. Při druhé možnosti začne digitální přijímač zaznamenávat až ve chvíli, kdy k tomu dostane pokyn.

Mascom MC 1321T soft

Nahrávky pořadů je možné přehrávat až osminásobnou rychlostí tam i zpět, zpomalovat na polovinu nebo čtvrtinu a vybírat si v nich úseky na opakované pouštění. Uživatelé si mohou do záznamů vkládat záložky a skákat na vybraná místa. Jednoduchý pohyb nabízí také číselník dálkového ovládání, který při přehrávání funguje tak, že jednotlivá tlačítka znamenají skon na desítky procent aktuální nahrávky (5 tedy přenese zájemce do poloviny děje). Dva ladicí obvody s sebou přinášejí také funkci obrazu v obraze (PIP). Diváci díky ní mohou sledovat dva programy současně a v případě zájmu prohodit malé okno s velkým. Mascom MC 1321T nabízí přesun okna se zmenšeným vysíláním mezi čtyřmi rohy obrazu většího, a tak můžou uživatelé vidět vždy to, co chtějí.

Pevný disk pojme až 160 hodin záznamů. Komu je to ale málo nebo kdo se chce podělit o své nahrávky s kamarády, bude chtít přenést data do PC a vypálit si je na DVD. Set-top-box má pro tento účel rozhraní USB 2.0, které má však několik „ale“. Připojení k počítači je možné pouze v pohotovostním režimu, ne tedy za provozu. Disk se bohužel neukáže v PC jako externí zařízení, jak bývá slušností v dnešní době USB klíčů. Místo toho si majitel přístroje musí stáhnout jednoduchý manažer souborů, který potřebnou komunikaci obstará. Předtím je ale nutné nainstalovat správný ovladač set-top-boxu, který je v zazipovaném souboru naštěstí také. Vlastní přenos rozhodně plně nedosahuje možností, které nabízí specifikace USB 2.0. V praxi jsem naměřil přenosovou rychlost zhruba 1 MB za sekundu, což není při gigabytových objemech nahrávek žádná výhra, na druhou stranu je to ale lepší než nic.

Nedostatky a shrnutí

Měl jsem dobrou vůli přinést čtenářům DigiZone.cz screenshoty z běžného fungování set-top-boxu. Mascom MC 1321T se ale rozhodl, že víc než uživatelské menu nezachytím. Zatímco při standardním propojením přes kabel SCART do televize fungoval přístroj bezchybně, po zapojení do televizní karty v PC přes kompozitního video se začal vzpouzet. Dříve jsem stejnou cestou získal obrázky už od celé řady digitálních přijímačů. Co bylo špatně? Přístroj se sice tvářil na oko přátelsky a zapojení vypadalo dobře, set-top-box ale najednou zapomněl, že umí přijímat digitální programy a snažil se mě jen uklidnit hláškou, že vyhledává signál. Síla signálu přesahovala 90 procent, jeho kvalita se ovšem zdála přijímači nulová. Když jsem zapojil přístroj zpět do televize a výstup do počítače odpojil, fungovalo vše opět normálně.

Umí dobře česky - pečeť

Zkusil další varianty jako vyvést kompozitní signál přes konvertor ze SCART konektoru, který pro televizi fungoval dobře, nebo použít S-video výstup, ale marně. Mascom se nedal přesvědčit. Právě S-video se ukázalo jako nejhorší řešení, protože set-top-box do příslušného konektoru nebyl schopný vygenerovat nic srozumitelného, ať jsem přepínal formát výstupu, jak jsem chtěl. Výsledkem byl jen nesynchronizovaný a podivuhodně barevný signál, který původní vysílání připomínal jen minimálně. Abych to neměl už vůbec jednoduché, přestal mi navíc korektně fungovat dálkový ovladač. Na přepínání ani na další tlačítka prakticky nereagoval, proto jsem musel přikročit k manuálnímu řízení na předním panelu. To funguje bezchybně, jen se přes něj nedají zadat čísla. V kritický moment, kdy je pro změnu instalace nutné zadat čtveřici nul, jsem ale ovladač přeci jen přemluvil k heroickému výkonu a potřebné čtyřčíslí z něj odeslal. Ne že by mi to nakonec pomohlo. Zajímalo by mne, proč se začal set-top-box chovat tak nezdvořile. Asi mám zkrátka smůlu a narazil jsem na skrytou výrobní vadu.

Mascom MC 1321T je digitální přijímač s vynikající výbavou, který nabízí pestrou škálu možností. Kdo rád nahrává, bude se s výrobkem cítit jako ryba ve vodě. PIP také leckoho potěší a díky modulátoru mohou přístroj využívat i majitelé starších televizorů. Za cenu deseti tisíc korun je Mascom úderným řešením do dnešní digitální doby. Pro budoucnost mu ale chybí rozhraní Common Interface, kterým by dohnal absentující podporuji komprese MPEG-4. Majitelům přístroje doporučuji, ať ho zbytečně nedráždí propojováním s PC po video cestě, aby se nedočkali podobného odporu, jakého jsem byl svědkem já. Není od věci mít dobře schovaný záruční list přístroje – třeba se bude hodit.

Mascom MC 1321T
Celkové hodnocení 9,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 3 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1,5 b.

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

Databáze: Mascom MC 1321T

BRAND24

Orientační cena: 7990 Kč (Koupit)

Foto a screenshoty: Autor

Jaké médium využíváte pro archivaci oblíbených filmů a pořadů nejčastěji?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).