Hlavní navigace

Marie Terezie: sex, intriky, válčení a tvrdohlavá blondýna

9. 1. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: ČT
Jeden z nejsledovanějších koprodukčních počinů vyhovuje vkusu většinového diváka. Se všemi klady i zápory, které tato definice přináší.

Marie Terezie (Marie-Luise Stockinger) se stala císařovnou jen proto, že její matka Alžběta Kristýna Brunšvicko-Wolfenbütelská (Zuzana Stivínová) byla alkoholička a nebyla schopna s manželem Karlem VI. (Karl Fritz) počít dědice mužského pohlaví, respektive nebyla po narození Marie Terezie schopna počít vůbec. 

PSALI JSME: Výpravná Marie Terezie už dnes večer. Podívejte se na videa i nejnovější fotogalerii

Alžběta se ovšem již v 17 letech provdala za svého prvního manžela, španělského krále Karla Habsburského. V té době zuřila bitva o následnictví španělského trůnu a sňatek měl být potvrzením posílení protifrancouzské koalice. 

Kdyby se tedy v roce 1699 nestal Filip z Anjou dalším uchazečem o španělský trůn, Alžběta by se nemusela za Karla Habsburského provdat, ve Španělsku by se nenaučila pít sladké červené víno po hektolitrech, neztvrdly by jí játra, povila by Karlu VI. několik synů, Češi by neměli na trůně ženu a diváci by byli ušetřeni otřesného pohledu na nejrozporuplnější koprodukční seriál, který zřejmě režíroval Zdeněk Troška na perníku a se Strážnou věží v ruce.

„Jsme jen figurky na trůnech, chápeš to?“

Tedy alespoň co se „komediálních“ pasáží týče. V dvojfilmu se totiž střídají humpolácký patos a troškovský vtip s takovou frekvencí, že vlastně ani nevíte, za co máte Marii Terezii považovat. 

Scéna, kdy má být potrestána za to, že potají studuje úřední dokumenty, přičemž ji přistihne Mikoláš Esterházy (Adorjáni Bálint) a následně při přijetí trestu začne poprvé de facto úřadovat tak, až jejímu otci, matce, Evženu Savojskému a všem ostatním spadne brada, když nastíní plán, jak za pomocí svého milého vymění Lotrinsko za uznání pragmatické sankce, je chvíle, kdy tomu začnete dávat naději. 

Ale sexuální scéna (ne ta s rozbíjením postele, tolikrát omílaná v jiných recenzích), kdy Alžběta totálně našrot souloží s Karlem VI. a řve na posluhy „přineste obrazy!“ působí ve filmu, který aspiruje na nejvýpravnější a nejlepší středoevropskou koprodukci (Česká televize, rakouská ORF, slovenská RTVS a maďarská MTVA), jako bavorská pěst na rakouské oko. 

To samé platí o dialozích. Marie Terezie je nadějí pro tuto říši i pro mě samotného, říká František Štěpán Lotrinský (Vojta Kotek), aby si vzápětí vyslechl radu od Karla VI., kterého probudí tím, když s Marií Terezií řvou při prvním manželském sexu jako paviáni: Nikdy rychle, žádné presto. Andante. A vždy silencio! 

A závěrečná scéna, kdy Marie Terezie mává mečem nad hlavou, osvícena zadní projekcí jako obrázek v čínské restauraci nebo v šestákovém vydání ilustrované bible pro děti, už tomu všemu dává jen tečku mezi oči. Je na vás, jestli to bude rána z milosti, nebo úder génia, kterým se necháte oslnit.

Chceš mě trestat za to, že jsem rakouská vladařka?“ „Nechci, Marie. Já chci jen normálně žít.

Rozhodně je na co koukat…

Kostýmy a výprava jsou samozřejmě fantastické. Vzhledem k tomu, že až na výjimky se film odehrává v prostorách nejrůznějších šlechtických sídel (a údajně bylo využito 2500 kostýmů), je opravdu na co koukat. 

Potěší také herecké výkony, a to nejen zahraničních herců – Evžen Savojský (Karl Markovics) převyšuje ostatní o třídu, výborný Vladimír Javorský jako Ignatius Kampmüller, šedá duchovní eminence, jako jeden z mála v seriálu není k smíchu. 

Karl Fritz (Karel VI.) dostal jako jeden z mála šanci svou postavu pořádně rozvinout, stejně tak Zuzana Stivínová, jejíž věčně našrot Alžběta vzbuzuje především lítost – a to je vlastně historicky správně, viz první odstavec. 

Vojta Kotek nakonec také se svou rozvernou polohou zapadne a sama Marie Terezie se snaží, seč může, ale na (velmi krásnou) Marii-Luisu Stockingerovou je toho prostě moc. V porovnání s vynikajícími hereckými výkony svých kolegů oslňuje pouze svou krásou, a to prostě nestačí.

Jak trhnout rekord

Jenže jak komu. Divákům v Česku i na Slovensku se oba díly líbily tak, že trhaly rekordy ve sledovanosti. A to je samozřejmě nejdůležitější vypovídající hodnotou – proto se ty filmy točí a na nákladné výpravné koprodukce nelze klást zas tak vysoké nároky, stejně jako Slunce seno jahody nemůžete porovnávat třeba s Kleopatrou. 

Sledovanost Marie Terezie přesáhla 2 mil. diváků. Anděl páně 2 celkově 3,7 mil.

BRAND24

Druhý díl Marie Terezie opět překonal hranici dvou milionů diváků

Takže pokud se chcete trochu romanticky dojmout, lehce historicky dovzdělat, pokochat se hezkými kostýmy a přimhouříte oči nad některými evidentními lapsy, můžete se na více než tři hodiny ponořit do romantického příběhu ženy, která si vlastního manžela a rakouský trůn vlastně vyvzdorovala. A ono to není zas tak málo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Komentátor, fejetonista, milovník dobrého piva, reklamy a world music.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).