Hlavní navigace

Loewe Bild 5.55 OLED set: stabilní systém, výtečná výbava, dobré HDR

9. 8. 2017
Doba čtení: 14 minut

Sdílet

 Autor: Loewe
Ve dvou variantách a dvou úhlopříčkách přichází na náš trh zatím nejlevnější OLED od Loewe. Pojďme se podívat, jaký je, v čem je omezen a co vlastně nabízí.

O nové kombinované řadě Bild 5 (LCD i OLED) jsme se před nedávnem zmiňovali v souvislosti s jejím pražským uvedením. Televizor v případě zkoušené verze Bild 5.55 OLED s hodně lesklou obrazovkou (má jen 5 mm, celý panel má hloubku 56 mm a hmotnost 20,5 kg) překvapil už cenou v kombinaci s výbavou. Ta je v případě zmiňovaných 140 cm nakonec 99 000 Kč za základní verzi bez zvukové lišty a podstavce (původně se mluvilo o rovných 100 000 Kč).

Pro jistotu si zopakujme to, co bylo už jednou řečeno při uvádění televizoru na český trh. A protože testujeme verzi s obrazovkovou technologií OLED, zaměřme se právě na ni. Více informací o verzích s LCD najdete na odkazu níže.

Loewe Bild 5 OLED opět používá duální televizní tunery v prakticky kompletním osazení, tedy DVB-T/C/T2/S/S2; chybí DVB-C2, které ale stejně nejspíše nikdo nevyužívá. Vestavěn je pevný disk s kapacitou 1 TB, který můžete využít nejen pro nahrávání, ale i pro TimeShift, tedy přehrávání živého TV vysílání se zpožděním. Nechybí podpora internetových rádií a zesilovač typu 5.1 mající 2× 20 wattů (sinus).

Televizory také mohou využít funkce HDMI (CEC) pro spolupráci s externími zařízeními (např. zapnutí TV společně s dalším zařízením), což je v případě verze bez reproduktorů jistě užitečné. U HDR jsou podporovány systémy HDR 10, HLG a – na rozdíl od LCD verze Bild 5 – i Dolby Vision.

Verze s obrazovkou OLED jsou následující:

  • Loewe Bild 5.55 OLED – 140 cm, 55", rozlišení Ultra HD, 99 000 Kč. Tzv. set verze stojí 114 000 Kč.
  • Loewe Bild 5.65 OLED – 165 cm, 65", rozlišení Ultra HD, 146 000 Kč, Bild 5.65 OLED set – 159 000 Kč.

U televizorů s obrazovkou OLED můžete k základní verzi, která je bez podstavce a audiočásti (elektronika, rozhraní a tunery přítomny jsou), dokoupit zvukovou lištu, nebo můžete rovnou sáhnout po tzv. set verzi, kterou jsme obdrželi na test. Ta přijde na 114 000 Kč a už obsahuje tradičně vysoce kvalitní a bytelný stolní podstavec a poměrně mohutnou zvukovou lištu, která je rovnou namontována pod obrazovku. Varianta základní je pak určena pro majitele domácích kin a A/V sestav (audio–video), kteří zvuk přímo z televizoru nevyžadují, nebo ho dokonce vůbec nechtějí. Zajímavá ale může být i v případě, že zatím samostatný A/V systém nemáte, ale rádi byste si ho pořídili přímo od Loewe a měli tak na všechno jedinou „dálku“.

Protože má Loewe Bild 5 OLED zabudován zesilovač typu 5.1, tedy regulérní prostorový zvuk, můžete sáhnout po doplňku jménem Loewe Klang 1 (podlahové reprosoustavy) nebo po kompletní bezdrátové sadě reprosoustav Klang 5.

Jak vidíte, Loewe u řady Bild 5 dává hodně na výběr a jen málokterá značka dnes takto uvažuje. Výsledkem je škála obrazovek a výbavy, jakou hned tak neuvidíte. Třeba včetně dřevěného podlahového stojanu. Bild 5 OLED je momentálně nejlevnějším televizorem Loewe s touto obrazovkou. Alespoň do té doby než přijde Bild 4.55 OLED. Ten má stát 86 000 Kč, bude bez pevného disku a minimálně do konce roku pouze v této jediné úhlopříčce.

ČTĚTE TAKÉ: Basys v Praze představil OLED televizory Loewe. Včetně zatím nejdostupnějšího Bild 5

V Praze byl uveden nepřehlédnutelný Loewe Bild 9 s výsuvnou obrazovkou

Loewe Reference 55: excelentně vybavený modulární televizor s opravdovým videorekordérem

Loewe Bild 7.55: To nejlepší, co si dnes můžete pořídit

Volba pro kalibraci (vyčištění) panelu OLED. I zde je důležité nechat televizor alespoň 30 minut, spíše hodinu, v pohotovostním režimu a neodpojovat ho fyzicky od 230 V, což zde jde navíc snadno! Z tohoto důvodu také nikdy nekupujte televizor OLED vystavený v obchodě. To byste si museli být hodně jisti, že s ním bylo zacházeno správně, tj. že měl možnost si provést automatickou údržbu.
Autor: Bohumil Herwig

Volba pro kalibraci (vyčištění) panelu OLED. I zde je důležité nechat televizor alespoň 30 minut, spíše hodinu, v pohotovostním režimu a neodpojovat ho fyzicky od 230 V, což zde jde navíc snadno. Z tohoto důvodu také nikdy nekupujte televizor OLED vystavený v obchodě. To byste si museli být hodně jisti, že s ním bylo zacházeno správně, tj. že měl možnost si provést automatickou údržbu.

Instalace tradiční Loewe, opět bez vypnutí titulků na DVB

Sestavení bytelného podstavce je jednoduché, pokud nejprve přišroubujete plochou část ke stojině (klíče jsou v balení) a teprve potom vše nasadíte do panelu. Ten se na stolním podstavci otáčí a dnes už takových televizorů mnoho není. Loewe si to ovšem při bytelném návrhu dovolit může.

Softwarová instalace je průhledná, pokud si zvyknete na to, že se většinou na další krok posouváte tlačítkem rychloposuvu. Někdy je ale třeba vše potvrdit tlačítkem OK.

Výrobce vám bohužel v rámci instalace nedá možnost vypnout teletextové titulky jdoucí z DVB-T/T2, takže pokud si instalaci děláte sami, musíte chvíli pátrat v menu nastavení. I u OLED za tuto cenu se ale předpokládá, že si TV necháte nainstalovat. A je to i vhodné, protože samotná obrazovka má pár milimetrů a poškodit ji nedá – jako u každé OLED – příliš práce. Designéři bohužel stále volí tu nejefektnější variantu, ale v jiných ohledech také tu nejhorší. Na instalaci si dejte pozor, zvláště pokud televizor montujete na stěnu. Tady se šetřit rozhodně nevyplatí.

Setřídění naladěných stanic provedete buď přesunutím po jednotlivých položkách, nebo můžete vybrat souvislý blok a ten přesunout najednou.

Loewe s výhodou umožňuje uložit vaše nejoblíbenější stanice na tlačítku Home, které se tak stává opravdu ústředním bodem vstupu do všech funkcí, včetně chytrých, menu nastavení či třeba internetových rádií.

Dálkový ovladač je velice dobrý, k tomu aby byl výborný by potřeboval trochu lepší rozložení tlačítek. Zejména změnu pozice řady na níž je EPG, Home a PiP. A také výrazně lepší umístění tlačítka Back!
Autor: Loewe

Dálkový ovladač je velice dobrý, k tomu, aby byl výborný, by potřeboval trochu lepší rozložení tlačítek. Zejména změnu pozice řady, na níž je EPG, Home a PiP. A také výrazně lepší umístění tlačítka Back.

Ovládání à la Loewe

O něm bylo na stránkách DigiZone.cz napsáno už mnohé, takže nemá smysl se opakovat. V menu nastavení a dalších menu se dá kolovat, což je vynikající, na druhou stranu rozložení univerzálního dálkového ovladače by potřebovalo dotáhnout a zvláště mrzí faktická nemožnost automaticky nahmátnout tlačítko Back (Zpět).

Home, přes které řešíte – nebo můžete řešit – v podstatě všechno, je sice po ruce, ale i zde by to mohlo být umístění lepší, což je dobře vidět na snímku dálkového ovladače.

V multimédiích se pak Loewe orientuje pouze na fyzická tlačítka, softwarové ovládání k dispozici není. OK v tuneru vyvolá seznam naladěných kanálů, v multimédiích vyskočí z přehrávání do souborového manageru.

Výtečné devítidenní EPG, někdy s drobnými potížemi

Zatímco zvuk ztlumíte okamžitě po zapnutí televizoru, na možnost vyvolat programovou nabídku si musíte pár sekund počkat. Následně se objeví klasický náhled pro jedenáct stanic, do další nabídky, například pro změnu dne či přímý skok na kanál, stačí zmáčknout tlačítko Menu.

Vstup (a také výstup) do programové nabídky je bez přerušení zvuku a naprosto hladký. Takto to v podstatě nikde neuvidíte, nebo jen opravdu málokde.

Po EPG se můžete volně pohybovat, na kanál (do celoobrazovkového náhledu) skočíte v okamžiku, kdy na aktuálním pořadu zmáčknete OK. Pokud to uděláte na nějakém budoucím, je vám nabídnuto například nahrání pořadu a také obecné časovače. Volba „upozornění na pořad“, kterou byste jen odmáčkli a o nic se nestarali, je skryta pod nicneříkající položkou „Zaznamenat“. Vzhledem k tomu, že nad ní je „Nahrát“, je to ještě nepřehlednější. Pokud si ale k pořadu zadáte upozornění, zjistíte, že se televizor dokáže z pohotovostního režimu probudit. A to také umí málokterý.

U pořadu vidíte základní popis, rozšířený vyvoláte buď přes Menu, nebo „i“. Co bohužel nevidíte, je čas začátku a konce, což je rozhodně škoda.

Při prvním zapnutí po instalaci byl problém s natahováním dat. Jakmile se ale vstoupilo na multiplex, bylo vše v pořádku a data začala nabíhat. Při dalších zapnutích už problém nebyl a televizor si data obnovoval automaticky z paměti, kde je měl uložená, aniž se staral o to, na jakém multiplexu jsme se právě nacházeli. Paměť si také umí aktualizovat.

Bezproblémové HbbTV, výborný Tidal

Do chytrých funkcí, a nejen do nich, vstupujete přes tlačítko Home. Najdete tu aplikace jako YouTube (bez potíží funkční, včetně absence otravného cvakání tlačítek), iConcerts, DVB rádio, kvalitně udělaný příjem internetového rozhlasu a také streamování muziky ze serveru Tidal, které má Loewe certifikované.

O řadě funkcí jsme se už několikrát zmiňovali, tentokráte jsme si proto vzali na paškál Tidal, server pro typicky bezztrátové streamování muziky ve formátu FLAC, do kterého nám přístup opět zapůjčil Basys, dovozce televizorů Loewe.

Nabídka serveru Tidal je velice bohatá a vedle vyhledávání skladeb, vlastního seznamu a naposledy přehrávané muziky můžete sáhnout po žánrech nebo doporučeních serveru. Škoda jen, že v informacích ke skladbě chybí, v jakém formátu a jaké kvalitě je k dispozici. V každém případě muzika důkladně prověřila zvukovou lištu, která je na úrovni kvalitní samostatné zvukové lišty.

Pokud chcete audiovýstup přenechat externímu A/V systému, musíte se na něj přepnout před vstupem na Tidal. Loewe tu sice umožňuje ovlivnit například hlasitost sluchátek či vypnout obrazovku a ponechat pouze zvuk, na tlačítku Menu ale už přepnutí na externí audio není. Naštěstí se to dá obejít přes tlačítko Home a Nastavení.

A dojem z „Tidal muziky“ na Bild 5.55 se zvukovou lištou? Výborný! Slyšet byly nejen výšky a středy, ale také basy, i když tu není samostatný subwoofer. Pro toho, kdo se nechce zatěžovat „dospělým“ A/V systémem nebo domácím kinem, je audiolišta Loewe výborným doplňkem, který dokáže dostatečně ozvučit i středně velký prostor (zkoušeno v 35 m2). To všechno s jediným ovladačem.

Pokud jde o napojení mobilu přes Wi-Fi Miracast a následné sdílení obrazovky, Loewe to stále nepodporuje. Je třeba buď nainstalovat aplikaci Loewe, nebo aplikaci jako iMedia Share.

HbbTV je povoleno hned po instalaci TV a jak na kanálech FTV Prima, tak u ČT a Óčka nemělo potíže. V případě Seznam.cz TV automaticky naběhlo úvodní video a na jinou stanici se dá přepnout, i když jste poměrně hluboko v nabídce videí.

HbbTV se zdálo být zcela bez problémů a tak by to mělo vypadat.

Řada nastavení, včetně volby funkce pro jedno tlačítko

Popis některých specialitek platných i zde můžete najít i u recenze Loewe Bild 7.55. Pochopitelně bez fikaností typu výsuvná obrazovka, které tu nejsou. I tak je ale zapotřebí říci, že televizor nebylo třeba po obrazové stránce příliš upravovat, poladit potřeboval pouze zvuk, ale to je čistě osobní pocit recenzenta, který má rád zejména více výšek.

Přednastavených obrazových režimu je pět, včetně jednoho pro světlé prostředí, jednoho pro kino a jednoho s individuálně nastavitelnými hodnotami. Manuálně vedle obvyklých veličin jako kontrast, jas či sytost upravíte i teplotu barev, gama korekci a pleťovou barvu. Pokud jste ale hračičkové, tady se u obrazu příliš nevyřádíte. Jsou tu i volby pro nastavení 3D, to však podporováno není.

U zvuku najdete pět režimů poslechu, včetně podpory případného externího subwooferu a přednastavené volby pro řeč, pop a klasickou hudbu. Pro muziku jako takovou a pro film si můžete odděleně nastavit vlastní profil podle chuti (seřizují se basy a výšky). Nechybí ani obvyklé volby pro externí zvukový výstup či například synchronizaci. Hned na prvním místě v části Zvuk pak najdete druh audiovýstupu, který může jít buď na interní reprosystém, nebo externí.

K tomu všemu si připočtěte značné množství časovačů, včetně tří týkajících se rychlého spuštění TV třeba o víkendu, což pochopitelně spotřebovává více energie. Jsou tu i bohaté volby pro ladění pozemní i satelitní, spoustu nastavení pro zobrazování či nezobrazování nabídek, včetně například hlasitosti, atd. atd.

V části Nastavení DVB pak vypnete teletextové titulky zapnuté po instalaci a o kousek níže jsou také položky pro PiP, tedy obraz v obraze. Ten si můžete nastavit ve dvou velikostech a umístit do jedné ze čtyř pozic (rohy).

V položce DR+ lze zvolit jak dlouho „před“ a jak dlouho „po“ se má pořad zaznamenávat a můžete si také vybrat, zda se má nahrávat včetně DVB titulků. Je tu i volba „DR+ streaming“, v níž povolíte (zakážete) streamovat z vašeho televizoru.

Výbornou volbou je pak možnost přiřadit tlačítku na dálkovém ovladači označeném hvězdičkou jinou funkci. Může to být například vyvolání obrazového, resp. zvukového menu, přepnutí na hlasitost sluchátek či spuštění aplikace pro internetový rozhlas.

Jak vidíte, možností je opravdu spousta, a to jsme zmínili jen některé.

I v souborovém manageru pro multimédia lze kolovat, byť omezeně. Navíc nabízí rozumně velké ikony, takže toho na obrazovce vidíte poměrně dost. Do režimu seznamu se ale bohužel přepnout nedal.
Autor: Bohumil Herwig

I v souborovém manageru pro multimédia lze kolovat, byť omezeně. Navíc nabízí rozumně velké ikony, takže toho na obrazovce vidíte poměrně dost. Do režimu seznamu se ale bohužel přepnout nedal.

Multimédia stále nedotažená

Souborový manager je pohodlně ovladatelný, ale dá se v něm kolovat pouze ve vertikální pozici. Horizontálně překvapivě nikoli.

Fotografie televizor přehrál v JPG a PNG, adresář se snímky ve 3D (MPO) však ani neotevřel, čímž dal najevo, že tam k přehrání nevidí nic.

Z testovacích hudebních souborů si poradil s obvyklou směskou, včetně FLAC a dokonce i FLAC s CD vzorkováním.

Ve videu Bild 5 zvládl například MKV (L4.0, L4.1), což se hodí pro starší nahrávky, dále pak soubory v rozlišení HD Ready a Full HD s kodekem HEVC i s čistým MPEG-4, H.264 či AVCHD. Jakmile se však přešlo na Ultra HD (4K), kodek H.264 už přehrán nebyl, nahrávky s H.265/HEVC však pracovaly bez problémů. Ještě je dobré říci, že televizor nepodporuje zvuk v DTS HD Master Audio, se základním DTS si ale poradí.

Podání videí s HDR bylo prakticky přirozené, ani utlumené, ani přehnané. Zkoušeny byly ukázky s HDR10 a Dolby Vision. Bild 5 systém identifikoval značkou v levém horním rohu, kde můžete najít i další údaje.

Při přehrávání videí si televizor pamatoval pozici i po odskoku do tuneru, připravte se ale na to, že se vše ovládá pouze fyzickými tlačítky a stále nejsou podporovány externí titulky. Co je však horší, zcela nesystémově je řešeno přetáčení. Nefunguje totiž klasicky, nýbrž tak, že televizor při zmáčknutí tlačítka přeskočí o 2 minuty vpřed (nebo vzad), pokud jsme v tomto okamžiku stlačili rychloposuv zpět, skočil o minutu. Na kratší časový interval se nám dostat nepodařilo. Při přidržení tlačítka pak byl proveden skok i o 4 a více minut. Najít přesnou pozici se v tomto okamžiku nepodařilo. Mělo by to jít pouze přes přímý skok na čas, ten ale nepracoval.

Jaký je? Velice dobrý

Na televizoru zaujme především stabilní a robustní unixovým operační systém s bezchybným přechodem do EPG a většinou i velmi rychlou reakcí na povely. Tady je náskok nad konkurencí jasně patrný. Úhel pohledu sice poctivé Loewe udává na 120 ° ze všech stran, ale jsme u OLED, takže je to jen bohapustá teorie. Problém je možná v metodice měření, možná někde jinde. Subjektivně vzato totiž nevidíte naprosto žádné obrazové zkreslení ani při pohledu prakticky z boku.

Loewe Bild 5.55 OLED je velice dobrým televizorem prakticky po všech stránkách. Nedotažena zůstávají multimédia, resamplování není subjektivně vzato takové jako u dražších modelů firmy, ale na to si nelze, vzhledem k cenovému rozdílu, stěžovat. Obraz je velice dobrý se sklonem k přirozeným barvám. Na chabých stanicích slabý a rychle zde uvadá a ukazuje šum. Při vyšším datovém toku či rozlišení, zvláště od HD Ready výše, pak televizor ožívá a tady je vidět, co mu svědčí. Škoda nedotažených multimédií, špatně umístěného USB 3.0 a pouze jednoho HDMI 2.0. To první je znát i u jiných televizorů Loewe, to druhé a třetí jde na vrub návrhářů a marketingu. Pokud se s omezeními spokojíte, Bild 5 rozhodně dobře poslouží. A ve verzi Set pak i těm, kteří chtějí kvalitní nahrávání, lepší zvuk a stále jeden dálkový ovladač. K zahození ale nejsou ani dva tunery, možnosti rozšíření zvuku nebo individualizace televizoru a plnokrevný internetový rozhlas. O tomhle se vám jinde může jen zdát.

UX DAy - tip 2

Hodnocení

pro: excelentní výbava, stabilní a robustní operační systém, dobré podání HDR, velmi kvalitní dílenské provedení, výborné EPG i s probuzením TV, ale…

proti: …chybný překlad upozornění na pořad (Zaznamenat), v multimédiích nejsou podporovány externí titulky a ne vše pracuje, jak má, pouze jedno HDMI 2.0, problematicky umístěné USB 3.0

  Loewe Bild 5.55 OLED
cena: 114 000 Kč, verze „set“
úhlopříčka, formát: 140 cm (55"); 16:9
obrazovka: OLED (pixely WRGB), žádné podsvícení; 3840 × 2160 bodů; úhel pohledu 120 °, jas 750 cd/m2, 1 ms
tuner a zvuk: 2× DVB-T/C/S, DVB-T2/S2 (HEVC), analogový; zesilovač 2× 20 W sinusový (hudební: 2× 40 W), Dolby Digital, Dolby Digital Plus, DTS; integrovaný receiver 5.1; výstup na subwoofer; zvuková lišta
přehrává (udáváno): přes USB (formáty neudány): MP3, M4A, WAV (PCM), WMA (ne bezztrátové), FLAC, Ogg Vorbis; JPG, PNG; AVI, WMV, WMV9/VC1, MPEG-1/2/4, H.264, H.265/HEVC, MOV, MKV, FLV, MPG, TS/PS, MPEG-4 AVC
spotřeba (udávaná podle EU): 150 W, pohotovostní režim: < 0,49 W, 0 W; tlačítko úplného vypnutí; roční spotřeba 208 kWh; energetická třída B
vstupy/výstupy: vzadu (směrem dolů): 2× HDMI (1.4, 1× ARC), digitální audio výstup (cinch), USB 3.0, Ethernet (LAN – 100 Mb/s), anténní vstupy, digital audio link; na boku: 2× HDMI (1× 2.0), A/V vstup (speciální konektor), audiovýstup (jack), sluchátka (jack), 2× USB 2.0, 2× PCMCIA (CI+), servisní (RS-232, RJ-12); Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac), 2,4 i 5 GHz
rozměry (švh); hmotnost: 1230 × 794 × 300 mm (bez podstavce 56) mm; 20,4 kg (bez podstavce)

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • natáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • uživatelská příručka je přímo v televizoru, v papírové podobě dostanete „rychlé nastavení“ (Quick Start)
  • záruka: 24 měsíců

Televizor bez reprosystému a podstavce anebo kompletní?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).