Hlavní navigace

Liberec se dočká digitální televize, ale přijde o analogovou ČT 2

30. 7. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Další krajské město se zítra dočká zemského digitálního televizního vysílání. Diváci v Liberci a okolí budou moci od půlnoci z pátku na sobotu naladit z vysílače Ještěd digitální vysílání České televize a Českého rozhlasu. Ještě před spuštěním této digitální sítě ale bude muset skončit analogové vysílání programu ČT 2 z Ještědu. Právě na jeho pozici poté odstartuje takzvaný veřejnoprávní digitální multiplex. Ta samá digitální síť spustí za měsíc vysílání také z krkonošské Černé hory.

Co a jak naladíte z Ještědu

Z Ještědu začne v noci z pátku na sobotu digitálně vysílat pouze Česká televize a Český rozhlas. Obě média se dělí o jednu společnou digitální síť, v níž bude možné naladit televizní programy ČT 1, ČT 2, ČT 4, ČT 24 a rozhlasové stanice ČRo 1 – Radiožurnál, ČRo 2 – Praha/ČRo 6, ČRo 3 – Vltava, ČRo Rádio Wave, ČRo Rádio Česko, ČRo Leonardo a ČRo D-dur. Pro příjem této sítě si musí divák zajistit digitální přijímač: buď set-top-box, který zapojí mezi anténu a analogový televizor, nebo integrovaný digitální televizor, který má v sobě přímo zabudovaný digitální tuner, a tak k němu už není nutné připojovat set-top-box. Veřejnoprávní digitální multiplex bude zachytitelný na kanále 43.

Programy veřejnoprávního multiplexu
TV ČT 1 logo 2007 zmenšené
TV ČT 2 logo 2007 zmenšené
TV ČT 24 logo 2007 zmenšené
TV ČT 4 Sport logo 2007 zmenšené
Rádio ČRo 1 - Radiožurnál logo
Rádio ČRo 2 Praha logo
Rádio ČRo 3 Vltava logo
Rádio ČRo 4 - Radio Wave logo
Rádio ČRo D-dur logo
Rádio ČRo Leonardo logo
Rádio ČRo Radio Česko logo

Právě na kanále 43 z Ještědu ale vysílá analogový program ČT 2, který Česká televize ještě před spuštěním digitálního vysílání vypne. O analogovou ČT 2 přijdou ti diváci z Liberce a okolí, kteří mají v jejím obraze vpravo dole varovný piktogram složený ze čtyř šedých čtverečků, doplněný informační lištou s textem týkajícím se přímo vysílání z Ještědu. Pokud by ale přece jenom nějakému divákovi na Liberecku pokračovalo analogové vysílání ČT 2 i po 31. červenci, a to včetně varovného piktogramu v jeho obrazu, pak zřejmě přijímá jeho signál z krkonošského vysílače Černá hora, na kterém se bude analogová Dvojka vypínat o měsíc později, 31. srpna.

Analogové dokrývače ČT 2, závislé na signálu z Ještědu, by měly být v době vypínání Dvojky na Ještědu přeladěné na jiný zdroj signálu. Analogové vysílání programů ČT 1, Nova a Prima bude z Ještědu pokračovat až do konce června 2011. Další malé analogové vysílače v Libereckém kraji budou pokračovat v tomto typu vysílání ještě o pět měsíců déle – do konce listopadu 2011. Přesné termíny vypínání všech analogových televizních vysílačů v této oblasti i v celé České republice najdete v této příloze.

Mux 1 - pokrytí Liberec Ještěd

Předpokládané pokrytí digitálním signálem České televize z libereckého vysílače Ještěd (Zdroj: Česká televize)

Kdy se na Liberecku objeví digitální Nova a Prima?

Start digitálního vysílání na Liberecku se aktuálně týká opravdu jen České televize. Komerční televize bude možné tímto způsobem z Ještědu naladit až od srpna příštího roku. Poslední srpnový den 2010 odtud začne vysílat digitální síť 2 Českých Radiokomunikací s televizemi Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool a TV Barrandov. Multiplex 3, který aktuálně obsahuje hudební televizi Óčko (ta z něj ale od tohoto pátku 31. července zmizí), zpravodajský kanál Z1 a televizi Public, vysílání z Ještědu neplánuje. Diváci, kteří jsou v dosahu severočeského vysílače Buková hora, ale mohou tuto síť naladit už dnes na kanálu 55 a od srpna 2010 začne vysílat také z Černé hory na kanálu 60.

Ještěd - výměna antény

Výměna antény na Ještědu, ke které došlo v červnu 2009, umožní z tohoto vysílače spustit zemské digitální televizní vysílání (Foto: Radek Plechač)

Digitální síť 4 společnosti Telefónica O2, v níž momentálně testují televize Nova a ČT 1 vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) sice vysílání na Liberecku plánuje, vysílač by ale měla mít v Jablonci nad Nisou, odkud by se měla ohlásit v srpnu příštího roku. S tím však nelze dopředu moc počítat, protože Telefónica O2 slibované termíny spouštění nových vysílačů multiplexu 4 dlouhodobě nedodržuje a okolo rozšiřování této digitální sítě do dalších regionů je mnoho nezodpovězených otázek. Ti diváci, kteří chtějí digitálně přijímat Novu, Primu a další programy obsažené v multiplexech 2 až 4 už dnes, mají jedinou možnost: přejít na některý ze tří dalších typů příjmu digitální televize. Buď na satelit, digitální kabelovou televizi nebo IPTV (kliknutím na názvy těchto platforem získáte podrobnější informace).

Digitální ČT se rozšiřuje i do Votic

Liberec není jediným místem, kde v pátek spustí Česká televize svoje zemské digitální vysílání. Veřejnoprávní multiplex se stejným obsahem jako na Ještědu začne vysílat také ze středočeského vysílače Votice – Mezivrata. Z něj dosud mohli diváci digitálně přijímat pouze programy obsažené v multiplexu 2, tedy Novu, Novu Cinema, Primu, Primu Cool a TV Barrandov. Stejně jako na Ještědu, ani z Mezivrat už nebude vysílat žádná další digitální síť. Multiplexy 3 a 4 tento vysílač nemají zahrnutý ve svých plánech. Digitální vysílání České televize z Votic diváci naladí na kanálu 53 – stejném, na kterém ČT digitálně vysílá i z pražských vysílačů Žižkov a Cukrák. Společně s nimi vytvoří Mezivrata takzvanou jednofrekvenční síť.

Mux 2 - pokrytí Votice Mezivrata

Předpokládané pokrytí digitálním signálem České televize z votického vysílače Mezivrata (Zdroj: Česká televize)

BRAND24

Právě vysílání v jednofrekvenční síti ale může způsobit problém některým divákům zemského digitálního vysílání ČT ve středních Čechách. Především těm, kteří se budou nacházet blíže k votickému vysílači Mezivrata, ale jeho signál pro ně bude slabší než signál silnějšího, ale vzdálenějšího vysílače Cukrák. V takových případech vzniká tzv. efekt pre-echo, který se projevuje kostičkováním a zamrzáním obrazu (signály z obou vysílačů se navzájem vyruší). Jak tento problém řešit, se můžete dočíst v článku našeho spolupracovníka Davida Kříže.

Česká televize na léto naplánovala spuštění ještě jednoho silného digitálního vysílače na východě Čech, z trutnovské Černé hory. Poté by měl signál veřejnoprávního multiplexu zasáhnout celou oblast Čech a další rozvoj této sítě se zaměří na Moravu. V Čechách však bude pokračovat měření intenzity signálu a vyhodnocování, pro která místa se Kavčím horám vyplatí zprovoznit digitální dokrývače a opakovače.

Dotkne se vás spuštění digitálního vysílání České televize z Ještědu nebo Votic?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).