Hlavní navigace

LG OLED55B7: rozlišení 4K a technologie OLED za 80 tisíc korun

26. 7. 2017
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: LG
Ultra HD OLED televizorů pod sto tisíc korun je už poměrně dost. Tenhle je však z letošní kolekce a disponuje poslední verzí operačního systému WebOS 3.5.

LG Electronics momentálně dělí své televizory do čtyř kategorií: Full HD, UHD, Super UHD a OLED. V OLED jsou sice i Full HD, ale na druhou stranu je tu zastoupena i prémiová řada Signature, tedy to nejlepší, co může tento korejský výrobce nabídnout.

Recenzovaný LG OLED55B7 s lesklou obrazovkou, resp. série B7 jako taková, je ke koupi ve dvou velikostech: 140 cm (55") a 165 cm (65") vždy s rozlišením Ultra HD (4K). Nepatří tedy mezi OLED s rozlišením Full HD jako naposled uvedený LG 55EG9A7 taktéž z kolekce 2017 (sedmičkou končí letošní modely).

Asistent instalace u chytrých televizorů LG...
Autor: Bohumil Herwig

Asistent instalace u chytrých televizorů LG.

Tady se pohybujeme ve vyšší třídě, byť k vrcholu ještě nějaký kousek je. Nicméně oba modely B7 už jsou vybaveny poslední verzí WebOS 3.5, u něhož se ovšem výrobci stále ještě nepodařilo zajistit například hladký vstup do EPG bez zvukového výpadku. Je tu také v podstatě kompletní sada standardů pro technologii HDR, která je v tomto případě aktivní. Jde tak o HDR10, Dolby Vision a HLG; jak to bude s Technicolor HDR, se zatím neví. Z moderních videokodeků je podporován nejen H.265/HEVC, ale také VP9 a v obou případech jde o maximálních 4K/60p, 10 bitů.

Televizor přijde na 79 990 Kč, verze s úhlopříčkou 165 cm na 119 990 Kč.

Instalace opět s ptákem fazolákem. Bohužel…

Sestavení podstavce je jednoduché, a pokud ho máte smontován (základna plus jedna stojina), dá se do něj panel posadit a následně přišroubovat.

Softwarová instalace by byla taktéž rychlá, kdyby si LG odpustilo nejrůznější zdržovačky s ptákem fazolákem letícím kolem planety nebo se vyvalujícím na pláži. Zřejmě si nějaký korejský marketingový manager myslí, že tímto způsobem v Evropě zaujme nebo instalaci odlehčí.

Televizor naladil 90 TV kanálů (některé vícekrát) a 22 rozhlasových stanic (tady to platilo taktéž), což svědčí o mimořádně citlivé přijímací části. Naladily se taktéž kanály přechodové sítě DVB-T2/HEVC a byly v seznamu označeny přídomkem T2.

Třídění kanálů je uděláno opravdu výtečně. Stanice můžete buď přesouvat fyzicky, nebo si vytvořit seznam oblíbených. Jde to jak po jednom kanálu, tak hromadně a výběr není omezen na pouhý souvislý blok stanic, jak je zvykem, ale můžete vybírat zcela libovolně a pak je přesunout hromadně. Tohle umí opravdu málokdo.

Pohybový dálkový ovladač je jedním slovem výtečný.
Autor: Bohumil Herwig

Pohybový dálkový ovladač je jedním slovem výtečný.

Ovládání s částečnou možností kolovat, výtečná „dálka“

V ceně dostanete jediný dálkový ovladač (pohybový), ale protože jde o MR15RA, tzv. magický (viz foto), vůbec to nevadí. Je totiž výtečně navržen a s velice dobrým rozložením. Pohyb kurzorové šipky je navíc přesný a projde do většiny aplikací s výjimkou např. HbbTV, kde podpora chybí. Ovladač se dá také postavit na stůl, což je určitě šikovné.

Tlačítko OK vyvolá v tuneru informaci o kanálu a pořadu (na seznam stanic je tu List), v multimédiích pak vyvolá softwarové ovládání, což je – společně se šipkou vlevo a vpravo, které mohou zajišťovat i přeskok o 15 s – jediná možnost, jak pracovat s multimédii. Vyhrazená tlačítka na kompaktní „dálce“ chybí.

Přes speciální tlačítko AD můžete vyvolat vstupy a výstupy nebo třeba odchytit snímek aktuální obrazovky. Pokud ovšem nemáte vyvoláno menu nebo domovskou nabídku.

Menu nastavení při prvním zmáčknutí tlačítka ozubeného kolečka zobrazí nejpoužívanější funkce a LG je vymyslelo opravdu dobře. Najdete tu přednastavené zvukové a obrazové režimy a také možnost přepnout audio z interních reprosoustav na externí, což se řadě majitelů hodí. S výhodou se tu dá i kolovat, takže můžete třeba i okamžitě přejet na vstup do kompletního nastavení. I v něm se dá na první úrovni kolovat, na další už to nejde. I tak je ale ovládání velice dobré, či spíše výborné, kurzorová šipka vynikající, i když bychom ocenili možnost ji nějak operativně vypnout.

Programová nabídka EPG se někdy vyvolává dosti dlouho, ale možnosti má značné. Včetně probuzení TV z pohotovostního režimu při nastavení upozornění na pořad.
Autor: Bohumil Herwig

Programová nabídka EPG se někdy vyvolává dosti dlouho, ale možnosti má značné. Včetně probuzení TV z pohotovostního režimu při nastavení upozornění na pořad.

Osmidenní EPG s probuzením televizoru

Pokud si zadáte upozornění na pořad, televizor se zvládne probudit z pohotovostního režimu, což je vynikající a bohužel stále méně a méně vídané.

Programová nabídka má jak obrazový náhled, tak zvukový, při prvním vstupu do EPG však čekáte relativně dlouho, nějakých sedm, osm sekund. Značná byla v tomto případě i zvuková prodleva (cca 6 s). Při dalších vstupech v rámci jednoho cyklu zapnutí/vypnutí jsme se už většinou dostali pod tři sekundy. Odchod z EPG byl vždy podstatně rychlejší, v rozmezí dvou, tří sekund.

Po EPG se můžete volně pohybovat, nabídka se stahuje automaticky po vstupu na konkrétní multiplex. Na kanál (v náhledu) skočíte prostřednictvím aktuálního pořadu nebo jména stanice, pokud odmáčknete Enter na pořadu budoucím, nabídne se vám mj. zadání upozornění na pořad a nahrávání.

Z programové nabídky odejdete delším podržením Back, což zajistí Exit. Můžete ale jít také cestou domovské nabídky a rovnou si skočit tam, kam chcete. Třeba na nějakou aplikaci či stanici, kterou jste si na domovskou lištu umístili.

Domovská lišta. Vlevo vidíte naposledy použitý kanál nebo funkci, zcela vlevo pak vyvoláte své stanice, které jste si sem umístili.
Autor: Bohumil Herwig

Domovská lišta. Vlevo vidíte naposledy použitý kanál nebo funkci, zcela vlevo pak vyvoláte své stanice, které jste si sem umístili.

Pohodové HbbTV, ale také HBO Go či Voyo

HbbTV jelo okamžitě po instalaci a není tudíž třeba ho povolovat. Jak na kanálech ČT, tak u FTV Prima a na Óčku pracovalo bez potíží, včetně možné změny kvality, pokud to aplikace umožňovala. Krátce bylo zkoušeno i na O2 TV Free, KinoSvět a na Nově, kde ovšem stále nechodí ve všech multiplexech.

V případě Seznam.cz TV fungovalo i úvodní automatické přehrání videa a přepínání na jiný TV kanál i hlouběji v nabídce videí. Občasné potíže dělalo jen tlačítko Back dálkového ovladače, které za některých okolností zobrazovalo, namísto přechodu o stupeň výše v nabídce Seznamu, předposlední zobrazený kanál.

Napojení mobilu přes Wi-Fi Miracast bylo v případě LG Flex 2 prakticky okamžité, obrazová kvalita v podstatě na úrovni zdroje. U mobilu Sony Xperia XZ (F8331) se systémem Android 6.0 to bylo trochu komplikovanější, ale nakonec se to povedlo také a obě zařízení se propojila. Kvalita byla obdobná, tedy maximální.

Zajímavá je jedna věc: LG disponuje, jako jedna z mála značek, aplikací pro HBO GO. Ta pracovala bez potíží, pokud byste ale z jakýchkoli důvodů chtěli využít aplikace v mobilu a jet přes ni a externí displej, objeví se hlášení, že pro přehrávání je třeba odstranit druhou obrazovku. V tomto případě tak běžel pouze zvuk. Většina aplikací pro IPTV/VoD naštěstí „big screen“ zablokován nemá, takže se tato funkce dá bez potíží využít.

Co se týče dalších aplikací pro WebOS 3.5, využít můžete Amazon Prime Video a Netflix a také klasické YouTube, ve kterém se tentokráte dalo svižně vyhledávat a aplikace nevnucovala vyhledávání hlasové, i když B7 zabudovaný mikrofon má.

Z lokálních IPTV/VoD aplikací u televizoru vedle HBO GO najdete i funkční FilmBox Live a také Voyo. U obou šlo bez potíží zadat přihlašovací údaje prostřednictvím kurzorové šipky a často s její pomocí pracoval i výběr v rámci aplikace (u Voyo to bylo spolehlivé). V případě FilmBoxu ale stále vidíme prakticky nepoužitelnou část Seriály, v níž jsou jednotlivé díly naskládány na jednu hromadu, ve které se nikdo nevyzná. Ve dvou případech také nešel daný pořad přehrát, což zjevně nebyla ani vina připojení, ani TV či aplikace, nýbrž videotéky.

Menu Obraz a údržba obrazovky OLED. Pokud TV nepřerušujete pohotovostní režim vypnutím přívodu elektrického proudu, nemusíte se o nic starat.
Autor: Bohumil Herwig

Menu Obraz a údržba obrazovky OLED. Pokud TV nepřerušujete pohotovostní režim vypnutím přívodu elektrického proudu, nemusíte se o nic starat.

Úpravy nastavení nijak velké, ale v podstatě je ani nepotřebujete

Přednastavených obrazových voleb je osm, z toho dvě s kalibrací ISF. Devátou volbou je tzv. HDR efekt, který analyzuje scénu a pokusí se o její vylepšení například prosvětlením tmavých míst (někdy se to povede, jindy nikoli). Pokud přehráváte obsah poplatný technologii HDR, objeví se režimů pět, mezi nimi HDR Kino, HDR Standardní a HDR Živý.

Manuálně u obrazu upravíte obvyklé parametry pro jas či kontrast, dále pak poměr červené a zelené, barevnou teplotu a v pokročilých nastaveních i gama korekci, pleťovou barvu a „barvu nebe a trávy“.

Obrazová nastavení můžete snadno resetovat a také říci, že ty aktuální chcete použít pro všechny vstupy.

Mezi dalšími obrazovými volbami najdete „Nastavení OLED panelu“, v nichž ovlivníte tzv. čištění obrazovky OLED (zvýšený šum). Je tu také položka pro zapnutí automatického posunu pixelů zabraňující jejich případnému vypálení. Pochopitelně je tak u LG B7 nutné opět dělat to, co u všech televizorů s obrazovkami OLED, totiž alespoň hodinu nechávat přístroj po vypnutí v pohotovostním režimu a nevytahovat síťovou zásuvku. Jestliže nejste zvyklí takto televizor odpojovat, nemusíte se o „čištění“ vůbec starat a televizor si vše zajistí sám.

U zvuku je na prvním místě volba pro zapnutí Dolby Atmos, která ho povolí spustit u takto vybaveného obsahu. Přednastavených zvukových režimů je šest, z dalších voleb jmenujme nastavení výstupního zvukového formátu, audiosynchronizaci či přepnutí výstupu audia z vnitřních reproduktorů na vnější, což je volba, kterou najdete i v úvodním nastavení, takže nemusíte vstupovat do celého menu.

Zapotřebí je ještě zmínit Quick Start+ pro rychlejší spuštění TV a tato volba byla po instalaci zapnuta. Vzhledem k tomu, že nejspíše zapříčiní zvýšenou spotřebu v pohotovostním režimu (přesný údaj nebyl k dispozici), je dobré o tom vědět. Položku najdete v části Obecné. Na stejném místě lze také vypnout kontrolku pohotovostního režimu, pohrát si se soubory cookie pro omezení reklamy a je tu i důležitá volba pro dálkové zapnutí TV. To lze zajistit nejen přes ethernetové napojení, ale také přes Wi-Fi, nebo dokonce Bluetooth. V případě Wi-Fi pak dokonce zapnete televizor z vašeho mobilu vybaveného ovládací aplikací, což se právě často nevidí.

V menu nastavení naleznete také volbu pro ovládání napojených zařízení prostřednictvím HDMI (CEC), které se zde říká SimpLink. Standardně je po instalaci vypnuta, a pokud ji povolíte, budete moci (měli byste) minimálně externí zařízení zapínat a vypínat současně s televizorem. Dálkový ovladač je však částečně univerzální a má pro zapnutí a vypnutí set-top boxu i samostatné tlačítko.

Televizor zvládá nahrávání a TimeShift, a i když LG hovoří o USB disku, ve skutečnosti k tomu žádné extra velké médium nepotřebujete. Fungovalo nám i s 32 GB USB flash paměti (viz níže). Navíc médium nemusí být spárované, speciálně formátované a vyhrazené, takže jde nahrávat i tam, kde už máte nějaká multimédia k přehrání. Televizor si pouze otestuje rychlost, což v podstatě může být jediný zádrhel.

LG si na médiu vytvořilo adresář „LG Smart TV“ a nahrávky do něj ukládalo do podadresářů typu „00000001REC“ a souborů jako „0000000100000001STR“. Přehrát běžným způsobem nejdou, televizor to však zvládá, na což je v sekci multimédií speciální volba.

Souborový manager v multimédiích můžete nastavit jak do režimu miniatur, tak do výpisu přehledného seznamu.
Autor: Bohumil Herwig

Souborový manager v multimédiích můžete nastavit jak do režimu miniatur, tak do výpisu přehledného seznamu.

Multimédia výborná, až vynikající

Na multimédia se dostanete například přes tlačítko vstupů a výstupů (nebo jinak – zdroje), kde je také sdílení obrazovky z mobilu.

Souborový manager je výtečný, byť bez možnosti kolovat, náhled se však s výhodou dá nastavit jak na miniatury (standardně), tak na výpis seznamu. Škoda jen, že před přehráváním musíte zvolit, jaký druh multimédií chcete přehrávat: Fotografie a video, Hudbu nebo Nahrávky. Na potíž narazíte v okamžiku, kdy se chcete například z přehrávání fotografií přepnout na hudbu. Přímo to nejde, takže buď musíte vyskočit do TV tuneru a začít znova, nebo vyvolat domovskou lištu a přepnout se přes její ikonu, což s sebou nese ten samý problém – začít s vyhledáváním souboru/souborů od začátku. Systém si pak buď původní aplikaci zavře sám, nebo – v případě hudby, která může běžet na pozadí – je vám nabídnuta volba pro ukončení přehrávání.

Multimédia jsme zkoušeli s novou a dlužno říci opět vynikající kombinovanou USB flash pamětí Kingston DataTraveler microDuo 3C (USB 3.0/USB-C) s kapacitou 32 GB. Televizoru dostačovala i pro nahrávání. Mimochodem LG myslelo i na řádné odpojení USB média. Stačí zmáčknout tlačítko vstupů (zdrojů) a paměť přes ikonu odpojíte. Ani tohle se často nevidí, nemluvě o tom, že se to prakticky vůbec nevidí takto operativně.

U fotografií si televizor poradil s JPG a PNG, 3D snímky (MPO) nezvládl, stejně jako BMP. U muziky přehrál běžné WAV a MP3, dále pak WMA a poradil si i s FLAC a FLAC s DTS. Ve videu zvuk navíc běžel i u ukázkového souboru s DTS HD Master Audio, nemluvě o tom, že LG OLED55B7 bez sebemenších škobrtnutí zvládl profesionálně natočený Full HD snímek s datovým tokem 20, 25 Mb/s. I ten byl podán tak, že by si ho drtivá většina spletla s kvalitním 4K.

Kompatibilita byla vynikající i u dalších kodeků a kontejnerů, včetně MKV (L4.0, L4.1) či H.265/HEVC v HD Ready i Full HD. Výtečně se přehrálo Ultra HD (4K) s H.264, což dnes není tak častý jev, protože televizory jsou optimalizovány na H.265.

Nakonec LG B7 přehrál vše, co mu bylo z testovacích videí předloženo, drobné zaváhání (první dvě, tři sekundy) bylo vidět pouze v úvodu některých testovacích videí ve 4K/HEVC. Ve dvou případech pak WebOS 3.5 ohlásil, že zvuk nezvládne.

Pokud přehráváte obsah s HDR, televizor to dá najevo zobrazením jména technologie obohaceného tlačítkem „+“ říkajícím, že je zde použito aktivní HDR. Bohužel ikonu vysvítí v pravém horním rohu, takže ji někdy překrývá hlášení. Například chybové typu „zvuk není u tohoto souboru podporován“.

LG OLED55B7 svůj úchvatný design nejvíce odkrývá při pohledu shora.
Autor: LG

LG OLED55B7 svůj úchvatný design nejvíce odkrývá při pohledu shora.

Jaká je? Povedená

Je ale také moderní, resp. hodně moderní, s čímž souvisí i to, že tu nenajdete tradiční analogový stereo audiovýstup (cinch), ale pouze kombinovaný výstup se sluchátky. To až tak nevadí (digitální audio out nechybí), ale to, že tu není ani kompozitní, ani komponentní videovstup (YUV, SCART či docela obyčejné cinchové video), znamená, že typicky starší DVD přehrávač bez HDMI nenapojíte. I tohle limituje případného majitele, ale dá se předpokládat, že pokud si kupuje takto drahý televizor, nebude mu chybět pár tisíc na něco s HDMI. V každém případě LG OLED55B7 příjemně překvapila. A to jak vysokou multimediální kompatibilitou a výtečným resamplováním z nízkého rozlišení, tak chováním na současném mizerném DVB-T2 či SD kanálech v DVB-T šířených s nízkým a velmi nízkým datovým tokem. Kde nic není, ani smrt nebere, říká přísloví. Někdy tak byla vidět menší či větší pohybová neostrost už při lehkém bočním švenku. Jakmile se signál dostal na trochu rozumnou úroveň, vše se výrazně vylepšilo a obraz se stal ostřejší.

Videa s technologií HDR byla podávána jemně, někdy se zdálo, že možná až zbytečně jemně. Rozdíly ve scéně (SDR/HDR) však byly patrné. Na druhou stranu je to lepší, než kdyby bylo vše zvýrazněné až nepřirozeně, jak je to občas také vidět.

Za cenu 79 990 Kč je LG OLED55B7 výjimečným kouskem jak po stránce obrazové a zvukové (pokud má odpovídající signál), tak designové. Vše koření vynikající dálkový ovladač, jaký u konkurence hned tak nenajdete, a spolehlivý a robustní operační systém.

BRAND24

Hodnocení

pro: výtečný obraz i resamplování, velmi citlivý tuner (subjektivně vzato), podporuje všechny momentálně nejdůležitější standardy HDR, kvalitní multimédia s výtečnou kompatibilitou, upozornění v EPG s probuzením z pohotovostního režimu, operativní přepnutí audiovýstupu

proti: někdy pomalé nabíhání seznamu naladěných kanálů a EPG, někomu může chybět analogový videovstup

  LG OLED55B7
cena: 79 990 Kč
úhlopříčka, formát: 140 cm (55"), 16:9
obrazovka: OLED (nevyžaduje podsvícení), Ultra HD, 3840 × 2160 bodů
tuner a zvuk: DVB-T/C/S, DVB-T2/S2 (HEVC), analogový; zesilovač 2× 10 W + 20 W, systém 2.2, Dolby Digital, Dolby Atmos, DTS, DTS-HD, DTS Express
přehrává (udáváno): přes USB (formáty nezjištěny): HE-AAC, AAC, MP2, MP3, PCM, WMA; dále neudáno
spotřeba (udávaná podle EU): 112 W, pohotovostní režim: < 0,3 W; tlačítko vypnutí (elektronické); roční spotřeba 155 kWh; energetická třída A
vstupy/výstupy: vzadu: 2× HDMI, digitální optický audio výstup, sluchátka/line out (jack, 3,5 mm), USB 2.0, Ethernet (LAN), RS-232 (spec. konektor), anténní vstupy; na boku: 2× HDMI, USB 3.0, USB 2.0, PCMCIA (CI+); Bluetooth (apt-X), Wi-Fi (802.11 mj. „ac“, 2,4 i 5 GHz), Intel WiDi, Wi-Fi Miracast
rozměry (švh); hmotnost: 1229 × 764 × 254 (bez podstavce 49) mm; 18,6 kg

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× tužkové baterie (AA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (dvoužilový, napevno zabudovaný)
  • uživatelská příručka (nápověda) je přímo v televizoru, v papírové podobě dostanete „rychlé nastavení“ (Quick Start)
  • záruka: 24 měsíců

Televizor s jakou technologií obrazovky byste si v ceně do 100 000 Kč vybrali? OLED nebo LCD (LED, QLED, ULED apod.)?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).