Hlavní navigace

LG a SES testují na Astře vysílání s technologií High Frame Rate, HFR

18. 5. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oznámeno bylo na konferenci SES Industry Days, kde bylo také možné technologii v praxi sledovat na televizoru LG OLED.

My jsme vás o vysílání informovali před pár dny v našem satelitním okénku. Šířeno je přes družici Astra 1 (19,2 °E) na frekvenci 10714 H 23500 3/4 namísto UHD testů HLG test stream a Test technique UHD NRJ. Kanál HFR test vysílá video s rozlišením Ultra HD (4K), 3840 × 2160 bodů, HEVC, s datovým tokem asi 25 Mb/s. HFR znamená High Frame Rate a konkrétně tento test je vysílán se 100 sn./s v podobě smyčky panoramatického záběru krajiny (viz foto) s několika rychlostmi pohybu kamery. Právě na něm si můžete otestovat, zda ho vaše zařízení umí zobrazit plynule a bez sekání.

Technologii HFR uvedly společnosti SES a LG Electronics během desátého ročníku konference SES Industry Days v Lucembursku. Na televizoru LG OLED byl zobrazován s využitím zatím zkušební verze firmwaru jako ukázka možností, které HFR nabízí.

PŘEČTĚTE SI: Nové hvězdy na satelitním nebi. Novinky ve vysílání od 9. do 14. května

Alza uvedla na domácí trh OLED televizory LG OLED65W7V a LG OLED77W7V

SES zajistí kapacitu HD kanálů z portfolia M7 Group pro střední a východní Evropu

LG a SES - test kanálu HFR test.
Autor: LG

LG a SES – test kanálu HFR test na LG OLED.

HFR je novou vysílací technologií, která zvyšuje kvalitu přenosu obsahu v Ultra HD (4K) vyšším počtem snímků za sekundu (sn./s, fps), a to až 120. Tato hodnota představuje maximální možnou úroveň pro vysílaný obsah. Ve srovnání se současnými technologiemi, které podporují obvykle jen do 50 sn./s, jde však o skutečně významný pokrok. Zvýšená frekvence snímků je velmi důležitá zejména při zobrazení rychlého pohybu, typicky při sportovních přenosech. Ukazuje přirozený živý obraz a zároveň eliminuje jeho degradaci spojenou s pohybem.

BRAND24

Thomas Wrede, viceprezident SES pro nové technologie a standardy, k tomu říká: Technologie HFR představuje významný pokrok směrem k dalšímu zvyšování kvality satelitních přenosů v Ultra HD, zejména pro sportovní přenosy a živě vysílané televizní programy.

LG a SES - test kanálu HFR test.
Autor: Martin Hovorka

LG a SES – test kanálu HFR test.

Jak také SES ve své zprávě oznámil, celosvětoví poskytovatelé satelitního vysílání se momentálně připravují na spuštění druhé fáze šíření Ultra HD (4K). Ta bude využívat specifikaci DVB UHD-1, Phase 2, včetně technologie 4K HFR. Standard ale také zahrnuje například vysoký dynamický rozsah HDR a novou generaci zvuku NGA.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).