Hlavní navigace

LG 42PJ650: velmi dobrá plazma pro příjem DVB-T

17. 3. 2010
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Dnešní test vlastně žádným testem nebude. Podařilo se mi totiž sehnat předprodukční vzorek z nové řady plazmových televizorů, která zanedlouho (nejspíše v dubnu) přijde na český trh. A i když televizor dorazil v plné výbavě, v oficiálním balení a s produkčním štítkem, byl jsem upozorněn, že jde o vzorek, a že ne všechno je ještě vyladěno. LG 42PJ650 se však předvedl ve velmi dobrém světle a na typické závady ve firmwaru jsem prakticky nenarazil.

Plazmový panel (1024×768p bodů) je zabudován do bezrámové konstrukce představené na zářijovém veletrhu IFA v Berlíně. Vrchní krycí deska je tak po celé ploše a po stranách ještě trochu přesahuje. Výsledkem je lehounká obruba poskytující – v kombinaci s „rámovou“ černou – zajímavý efekt.

LG 42PJ650 - přední panel

Čelní deska kryje celý panel a konstrukce je tudíž zcela bez rámu. Tím, že je „černý rám“, resp. podbarvení, vlevo a vpravo užší než nahoře a dole, dostáváte pocit ještě větší úhlopříčky, než jakou ve skutečnosti 42PJ650 má (107 cm).

Výsledný dojem je příjemně elegantní zvláště v okamžiku, kdy zmáčknete dálkový ovladač. Tehdy se totiž v pravém dolním rohu rozsvítí modrá LED…

Pohodová instalace, pohodové ovládání

Na to první jsme u televizorů LG už zvyklí. Ani zde není jiná. Automaticky se ladí jak DVB-T, tak analogový příjem a kanály jdou následně i velice jednoduše setřídit.

Menu představuje „LG klasiku“. Nejvyšší úroveň je ikonová, následně se vstoupí do běžného textového menu. Ovládání je jednoduché a průhledné, v nabídkách se navíc dá kolovat, což dnes není bohužel častým zvykem, a třeba ve srovnání se současným velmi expresivním menu televizorů Sony, je to nebe a dudy.

LG 42PJ650 - rychlé menu

Tzv. Q.Menu je určeno k rychlému přestavení nejpotřebnějších parametrů, včetně formátu obrazu, nastavení zvuku či šetřících režimů.

Vše doplňuje rovněž tradiční sdružené ovládání na tlačítku Q.Menu (viz foto) přes které pohodlně zvolíte formát obrazu, jeho režim, zvuk či odpojíte USB paměť.

Přepracovaný dálkový ovladač mi přijde příjemnější než předchozí, avšak i u něj chybí tlačítka pro přeskok po kapitolách či po skladbách. To je u výrobků korejských firem bohužel známá věc. A i když často bývají sdružena s tlačítky pro převíjení, u této plasmy tomu tak není. Samotnému televizoru je to pochopitelně jedno, u filmů pouštěných přes USB či při ovládání přes HDMI (CEC) na tom budete podstatně hůře.

Rozložení tlačítek dálkového ovladače je výborné a všechny nejdůležitější funkce jsou po ruce, sdruženy kolem kurzorového kříže s OK uprostřed. Na dosah ruky máte i EPG, což musím jenom pochválit, protože jiní výrobci se k tomu stále ještě nepropracovali.

LG 42PJ650 - ovládání na TV

Ovládání na televizoru je umístěno v pravém dolním rohu. LED září jen při stlačení dálkového ovladače, tlačítko úplného vypnutí chybí.

Ovládání přímo na televizoru je dotykové a najdete ho v pravém spodním rohu. Je prakticky kompletní, takže vedle obvyklé hlasitosti a přepínání programů se můžete pohybovat i v menu a volby odmačkávat.

Tlačítko pro fyzické vypnutí chybí, což je u plasmy nepochybně škoda.

LG 42PJ650 - spojené EPG

V osmidenním EPG je příjemné přepnutí do přehledné verze ukazující co se právě vysílá a co bude následovat. Dělá se to jednoduše přes teletextové tlačítko.

Dvounáhledové EPG

EPG je bez náhledu navoleného kanálu, zvuk se však po přepnutí nepřeruší a v této verzi je i bez zobrazení času začátku a konce pořadu na který najedete. Pro ně musíte vstoupit do dalšího menu.

Rovněž tu není stahování programové nabídky na pozadí, takže když nejste delší dobu na některé z vysílacích sítí, televizní program se nezobrazí. Tohle se však nejspíše nezmění, protože takto se chovaly televizory LG i v minulosti.

Pořad si můžete nechat připomenout (přístroj musel být zapnut), a to dokonce i s možnou úpravou času. V obou případech i s přepnutím na příslušný kanál. Televizor vás na to upozorní a slušně se optá. Pouze v okamžiku, kdy jsem si pouštěl film přes USB, byl jsem přepnut ihned, bez upozornění.

EPG má dva náhledy – klasický a dvousloupcový, který ukazuje pořady ve stylu „Teď“ a „Další“. Oba si můžete vyvolat na osm dnů dopředu.

LG 42PJ650 - boční rozhraní

Na levém boku najdete takováto rozhraní. Chybí především sluchátkový výstup.

Funkce v nižší střední

Jistým mínusem – pokud to tak bude i ve finální verzi – je absence sluchátkového výstupu a pouze dvě rozhraní HDMI (jedno vzadu, druhé na levém boku). Nechybí však USB a solidní podpora multimédií, ke které se ještě dostanu. Na rozdíl od nejvyššího modelu 47SL9000 testovaného před více než měsícem, zde nemůžeme, ani ve finální verzi, čekat například Bluetooth.

Například úsporné režimy, kde nechybí „inteligentní čidlo“, čtyři manuální volby a obrazovku si můžete nechat i vypnout, takže jde jen zvuk, jsou však neméně bohaté. To je samozřejmě skvělé a příjemně „anti-ČEZové“ :-).

LG 42PJ650 - obraz průvodce

„Průvodce nastavením obrazu“ je dobrou volbou pro první kroky v doladění přesně podle vašich představ. Pomáhá i s potlačením mo­aré.

Výborně udělaný je také „Průvodce nastavením obrazu“, který podle vašich preferencí a s použitím nejrůznějších fotografií pomůže se základními úpravami. Ty jde doladit v ručních nastaveních, které by uspěly minimálně o třídu výše. Zapnout tak například můžete vylepšení ostrosti hran, ve dvou stupních upravit barevný rozsah, režim černé či gama korekci. Představených režimů obrazu je osm, včetně jednoho s automatickým šetřením energie a dvou expertních.

„Poměr stran“ formátu obrazu změníte v šesti volbách mezi kterými nechybí 4:3 či 14:9 a režim „Originální“ kdy jde obraz na panel tak, jak je vysílán. Pokud přijde v režimu 4:3 uvidíte po stranách šedivé pruhy. Škoda, že v dané verzi nešly změnit na černé, to by bylo podstatně méně rušivé.

LG 42PJ650 poměr stran

Pokud měníte poměr stran obrazu přes menu, uvidíte takovouto šikovnou nápovědu.

Pokud si formát obrazu nastavíte přes menu (druhou variantou je tzv. Q.Menu), uvidíte i šikovnou nápovědu ukazující, jak bude daná varianta na panelu vypadat.

Zajímavou volbou u zvuku – vedle automatického nastavení – je i manuální výběr formátu MPEG či Dolby Digital.

LG 42PJ650 - úspora energie

Úsporu energie nastavíte bud přímo v menu nebo si vyberete volbu APS – „Auto Power Save“. Tento režim se mi však neosvědčil, neboť tmavé barvy začaly splývat a detaily se zcela vytrácely.

A ještě poznámka k této kapitole: Spotřebu jsem tentokráte neměřil – nepřipadalo mi to vůči předprodukčnímu vzorku fér. Nicméně LG udává pouhých 184 W, ale když jsem to prozkoumal blíže, zjistil jsem, že je to v režimu APS (automatického šetření energii), který je v praxi bez úprav nekoukatelný. Počítejte tedy s nějakými možná 100 W navíc. Pokud jde o pohotovostní režim, ten nabízí špičkových 0,1 W.

Přebohaté video

Jakmile zastrčíte USB paměť, objeví se (většinou) menu, kde si vyberete buď prohlížení fotografií, poslech hudby nebo sledování videa. Následně se vám v daném adresáři zobrazí všechny podporované formáty. Nazpět do hlavního „USB menu“ se však už nedostanete. Musíte manažer souborů ukončit a znova vyvolat. Tohle je jediná netransparentnost v ovládání, na kterou jsem narazil a po pravdě se divím, že ji LG stále neodstranilo.

LG 42PJ650 - manažer souborů, přehrát

Po zasunutí paměti se většinou objeví ikonové menu. Samotný manažer souborů vidíte vpravo, včetně náhledu vybraného videa. Příjemné je, že přehraný soubor můžete z „flašky“ rovnou vymazat.

Jinak manažer souborů pracuje v bezchybné češtině a v levé části ukazuje náhled či někdy i bližší informace k danému souboru.

Fotografie si můžete nechat přehrát i s muzikou (pokud ji máte na stejně USB paměti) a zobrazují se svižně. U muziky v MP3 (nic jiného není podporováno) se mi přehrál i soubor s datovým tokem 320 kb/s.

Video zvládá LG 42PJ650 mnohem lépe a poradí si s řadou formátů v DivX (AVI), s MKV, či MPG, resp. MPEG-2 ze starších a MPEG-4 z nejnovějších videokamer, např. Samsung SMX-K44. Problém nebyl ani s HD nahrávkami v H.264 třeba z fotoaparátů a televizor kupodivu zvládl i formát MOV (opět MP4) z nejnovějšího ultrazoomu Nikon L110. Naopak si neporadil s WMV a občas zaváhal nad nějakým zvukovým formátem. I tak je toho dost a dost.

Velmi neobvyklé je, že si v průběhu přehrávání můžete upravit vlastnosti zvuku i obrazu, a to vskutku všestranně. Ukázkový je pak i „resampling“ ze systému PAL na rozlišení HD Ready, a to i při prostém 170 či 350MB seriálovém dílu, tedy nějakých 40minutách. V tomhle LG zkrátka stále exceluje.

LG 42PJ650 - nastavení přehrávání videa a titulky

Pět velikostí titulků od nejmenších až po skutečně velké, by mělo vyhovět prakticky každému.

U videa jde nastavit velikost přehrávaného obrazu (původní rozlišení, či celá obrazovka), jazyk titulků (vybírá se znaková sada) a v pěti stupních i jejich velikost. Ovlivnit můžete i synchronizaci a pozici titulků na panelu.

Tohle je pochopitelně vysoce nadstandardní a škoda jen nemožnosti navázat na zastavený film po stlačení „Stop“, po vypnutí televizoru či po prostém přepnutí třeba na nějaký pořad v televizi. Při stlačení „Pause“ se totiž po čase přehrávání samo spustí.

Pokud by se tohle vyřešilo, byla by podpora videa nejlepší na trhu.

LG 42PJ650 - nastavení úspory energie

Zobrazení stupně nastavené úspory energie.

„Hladký obraz“, klidné barevné přechody

Řekněme si rovnou, že v této verzi má tahle plazma tendenci obraz v tmavých detailech ztmavovat. Dobře je to vidět na režimu, který se vám – na dané předprodukční verzi firmwaru – nastaví hned po instalaci. Jde o tzv. „APS“ (Auto Power Save) a rozhodně bych se přimlouval za to, aby LG přestavilo firmware tak, aby kupujícího hned úvodem neděsilo (zvláště když v obchodech vidí jen „přepálenou“ klasiku). Tady totiž v tmavé, detaily nesplývají, ale před očima přímo mizí. Není divu, že bez úprav je tento režim v podstatě nekoukatelný. Hned jsem tedy přepnul na „Standardní“, který je naopak příjemný, byť s na můj vkus trochu živějšími barvami. Že tahle plasma umí i barvy přirozenější, mi dokázala například při promítání fotografií.

Pohledové úhly jsou ze všech stran excelentní a nikde nevidíte (jen velmi nepatrně shora) obvyklé, měnící se barvy. Výborná je reakce na pohyb či švenk kamery a ani v tomto ohledu prakticky nelze mít námitek.

Černobílý film byl podáván rovněž velice příjemně, skoro filmově, a méně kvalitní záznamy se televizor poctivě snažil převést z rozlišení PAL na rozlišení panelu 1 024×768 bodů, což se mu skvěle – nebojím se toho slova ani u předprodukční verze – dařilo. A výsledek? Na obraz – až na zmiňovanou tendenci ztmavovat tmavé scény – byla radost pohledět.

LG 42PJ650 - manuál v TV - stručný návod

Stručná příručka v televizoru pomůže nejen s dálkovým ovladačem. Ta papírová je totiž pro asi patnáct televizorů a je opravdu nepřehledná.

A cena?

Ta samozřejmě řekne své. Mimochodem minulý víkend, kdy jsem tento článek dopisoval, se na internetu o tomto přístroji objevily v Google pouze tři zmínky a žádná konkrétní. Jen měli někteří chytráci v Polsku zaveden dopředu název televizoru…

Přiznám se, že se mi tahle dostupná (nejspíše bude) HD Ready plasma líbí a jsem zvědav na kolik nakonec přijde. Černá je tady černá (někdy možná až moc) a co vám na obrazu vadí, si v bohatém nastavení lehce upravíte. Zvuk byl příjemně plný a vůbec ne typicky televizní a při přepínání mezi jednotlivými režimy byl opravdu slyšet rozdíl, což se často nepoštěstí.

To co mi na LG 42PJ650 vadilo nejvíce, byla příručka, zjevně už ve finální podobě. Určitě by se mělo zákonem zakázat dělat jeden manuál pro pomalu patnáct televizorů. V tom se nemůžou vyznat snad ani v Koreji…

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

A ještě na jedno jsem zvědav: jak se popasuje s konkurenčním Panasonikem. A protože tenhle model určitě nebude v kategorii nástupců G10, G15, tedy TX-P42G20E (Panasonic ještě novinky na svém webu nemá) vybavených mj. i připojením na internet, mohlo by skutečně jít plazmu v nižší či spíše nejnižší cenové kategorii kolem 20 000 Kč.

S rozlišením panelu 1 024×768 bodů a danou výbavou by tedy byla konkurenční ke stávajícímu modelu Panasoniku TX-P42X10Y (16.995 Kč). K o jedničku vyššímu TX-P42S10E (21.995 Kč) konkurenční nebude, protože ten je už ve Full HD.

Nechme se ale překvapit – televizor má přijít na trh na počátku dubna o cenu se podělím hned, jak ji budu znát. V každém případě je však 42PJ650 po čertech příjemná věcička.

BRAND24

LG 42PJ650 - tabulka

Balení obsahuje
– dálkový ovladač
– 2× mikrotužkové baterie (AAA)
– natáčitelný podstavec
– napájecí kabel (počítačový, třížilový)
– pásek pro upevnění kabelů
– utěrka
– uživatelská příručka na DVD, stručná papírová příručka a stručná příručka v televizoru

foto: autor a LG

Jakému principu televizoru dáváte přednost?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).