Hlavní navigace

Názory k článku Kterak IPTV boří dogmata

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 3. 2006 9:43

    Michal Krsek
    Nejsem si vubec jist, zda-li je mozne cosi jako must carry v IPTV svete implementovat.

    IPTV je technologie, ktera umoznuje klientum naladit si libovolny kanal, ktery odpovida jejich prohlizeci (pokud ji tedy poskytovatel nezprzni). Prikladem ceske IPTV v plnem provozu je treba Ocko. Pokud je IPTV realizovano pres Internet unicastem, pak proste pro must carry neni prostor. Mozna si muzeme hrat na to, ze must carry bude implementovano ve smyslu "dejte nasi adresu do vaseho EPG".

    Must carry ma mozna smysl pro uzavrene site, ktere reprezentuje treba (planovany) projekt Telecomu nebo prenosy z olympiady v siti viaGIA provozovanych T-systems Pragonet (tam slo o multicast). V pripade, ze provozovatel IPTV provozuje uzavrenou sit (treba nepropaguje dal svoji multicastovou domenu), mozna by to smysl melo.
  • 4. 3. 2006 13:03

    BOB (neregistrovaný)
    Pane Peterko,

    před nedávnem jsem si o Vámi popisovaném problému (na úrovni o několik pater níže) přemýšlel. Váš článek mi doplnil a potvrdil opodstatněnost mých zčásti laických úvah. Nejsem si ale jist, že více než čtvrtina z "kompetentní množiny" (abych neurážel, nebudu konkrétnější, které), je schopna bez poradců rozlišit internet a zmíněné dráty. Budou nuceni využít služeb odborníků (jestli vůbec). Logicky, lidí z oboru. Možná de facto, nikoli de iure, v režimu jinak klasického střetu zájmů. Na základě takto nanápadného lobby bude asi novela mediálního zákona asi schválena. Co tím chci říci.

    Regulovat "vysílání" přes internet naštěstí jednoduše nejde. Ale služba IPTV, kterou připravuje TELEKOM a jejíž dosah si v tuto chvíli uvědomuje asi jen malý zlomek populace, by z mediálního zákona asi vypadnout neměla. Ne pro omezování kohokoli, ale především pro pojmenování a definování věcí.

    Nejsem přítelem restrikcí, miluji svobodu lidského ducha a uvědomělého a zodpovědného počínání. Ale i s těmi, kteří tvoří hlasovací majoritu k otázce u Vašeho článku, se možná shodneme, že pravidla silničního provozu slouží většině. Byť Vyhláška nekompromisně zasahuje do svobody rozhodování jednotlivce, kterému naštěstí není dovoleno svobodně se rozhodovat, chce-li jezdit vpravo nebo vlevo.

    Podobně to vidím s IPTV.

    BOB - Burger
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).