Hlavní navigace

Krajská města by se nového multiplexu Radiokomunikací mohla dočkat v půli roku

18. 3. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Síť nebude regionalizovatelná. „Tato síť je postavena níže, takže komerčně by to nedávalo příliš smysl,“ řekl redakci našeho webu zástupce generálního ředitele operátora Martin Gebauer.

Na přelomu prvního a druhého pololetí letošního roku, tedy na přelomu června a července, by se mohla dočkat spuštění komerčního provozu Regionální síť 8. Na dnešním setkání s novináři to řekl serveru DigiZone.cz ředitel pro rozvoj Českých Radiokomunikací Marcel Procházka. K podpisu smlouvy s prvním zákazníkem by už však mohlo dojít v horizontu několika týdnů. České Radiokomunikace budují tento multiplex postupně. Regulátor, tedy Český telekomunikační úřad (ČTÚ), už přidělil telekomunikační společnosti kmitočtové příděly pro všechna krajská města. Nyní začne výstavba zbylých vysílačů.

K TÉMATU: Regionální síť 8 Českých Radiokomunikací teoreticky pokryla všechna krajská města

Tímto produktem zasáhneme také klienty, kteří nedosáhnou na prémiové celoplošné multiplexy. Je zde spousta projektů nejen regionálního zaměření, ale jsou zde programy, které by zasáhly dejme tomu pouze městské obyvatelstvo. Proces získávání kmitočtů byl poměrně dlouhý, protože jsme museli některé kanály koordinovat nejen národně, ale i mezinárodně. Nedostali jsme se ideálně na všechny naše vysílače, ze kterých jsme vysílat chtěli, ale budeme vysílat odjinud, konstatoval pro DigiZone.cz zástupce generálního ředitele Českých Radiokomunikací a jejich finanční ředitel Martin Gebauer.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Regionální síti 8 chybí kanál už pouze v Ostravě, nově ho získala pro Jihlavu

V současné době jsou pro Regionální síť 8 spuštěny ve fázi testů dva vysílače. Jde konkrétně o Prahu – Žižkov a Karlovy Vary – Tři Kříže. Ostrý provoz záleží na dohodě s potencionálními zákazníky. Diskuse probíhají, nicméně v téhle chvíli ještě nemůžeme komentovat výsledek, protože ho v tuto chvíli ještě nemáme. Až bude podepsaná smlouva, pak pochopitelně budeme moci tuto zprávu komunikovat. Počítám, že prvního zákazníka oznámíme v horizontu čtyř až šesti týdnů, doplnil Gebauer. Zemská digitální síť by měla po svém dobudování pokrývat okolo padesáti procent obyvatelstva České republiky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).