Hlavní navigace

Konference Radiokomunikace 2017: vypnutí DVB-T v polovině roku 2020?

17. 10. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Václav Udatný
UVNITŘ FOTOGALERIE – Už 27. ročník pořádá agentura Unit, záštitu nad konferencí převzal předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák.

Pavel Dvořák, předseda Koordinační expertní skupiny MPO, navázal po krátké přestávce s přednáškou o aktuálním stavu realizace Strategie udržitelného rozvoje digitální televizní zemské platformy.

ČTĚTE TAKÉ: Dnes byla zahájena tradiční konference Radiokomunikace 2017

Do konce roku pokryjí České Radiokomunikace svým multiplexem DVB-T2 celou republiku


archiv

Pavel Dvořák, předseda Koordinační expertní skupiny MPO.

Vypnutí DVB-T k 30. 6. 2020?

Z hlediska veřejného zájmu je základním dlouhodobým cílem procesu rozvoje DTT zajištění udržitelného rozvoje TV vysílání jako klíčové neplacené televizní platformy v perspektivě nejbližších 15 let v současném rozsahu a ve vyšší kvalitě, což znamená zajistit nejméně do roku 2030 celoplošné pokrytí 5–6 sítí.

Ve srovnání s první vlnou digitalizace – přechodu z analogu – je tento druhý přechod výrazně komplikovanější. Dnešní uvolnění pásma 700 MHz například omezuje ve fungování i rozvoji jen jednu z technologických platforem šíření TV vysílání a může omezit soutěž na trhu šíření signálu a zprostředkovaně i mediální trh. Na rozdíl od DD I nepřináší přidanou hodnotu – jako byl vyšší počet televizních programů nebo větší množství platforem a způsobů šíření. Nezanedbatelným rozdílem není ani to, že „první“ digitalizace se dlouhodobě připravovala a evropský právní rámec byl reprezentován jen Sdělením EK k doporučenému datu, zatímco tento druhý přechod je regulován přímo v proveditelném rozhodnutí Parlamentu a Rady EU a regulační změna byla připravována uspěchaně.

Expertní skupina má téměř ukončené prenotifikační jednání s EK, podklady pro konečnou notifikaci zpracuje do začátku příštího roku. Dalšími klíčovými milníky jsou:

  • zpracování Technického plánu přechodu, který má vláda schválit nejpozději v červnu příštího roku,
  • schválit nové příděly kmitočtů bez pásma 700 MHz,
  • do roku 2019 zajistit souběžné vysílání sítí DVB-T a DVB-T2.

Následovat bude přelaďování stávajících sítí a jejich upgrade na sítě DVB-T2, ukončení vysílání v přechodových sítích a realizace Technického plánu. Vypnutí DVB-T by mělo nastat v letech 2020–2021.

Na závěr své prezentace pan Dvořák uvedl několik slidů o aktuálních údajích z celostátních výzkumů z let 2014, 2016 a nejčerstvější ze září 2017 o chování českých domácností v otázce televizního příjmu.

Na konferenci se také mluvilo o termínu vypnutí DVB-T k 30. 6. 2020 pro který existuje shoda u všech operátorů.

NAPSALI JSME: ČTÚ: do aukce kmitočtů v pásmu 3,7 GHz se hlásí sedm zájemců

Kmitočtové aukce ČTÚ

Výběrové řízení pro další harmonizované pásmo 3600–3800 MHz proběhlo v roce 2017 od 13. června do 11. července. Tyto kmitočty jsou určeny pro výstavbu vysokorychlostních přístupových sítí pro příděly s platností do roku 2032. Rozvojová kritéria jsou zaměřena výhradně na pokrytí malých obcí v rozsahu od 2000 do 10 000 obyvatel.

Jak uvedl Martin Hanuš z ČTÚ, bude povinností držitele přídělu zahájit využívání 50 % rozsahu přidělených kmitočtů do dvou let od jejich přidělení.

Vlastní aukce byla anonymizovaná a probíhala elektronicky s důkladným fyzickým i softwarovým zabezpečením. Nabídky byly podepisovány elektronickým privátním klíčem RSA. Ve dvoustém aukčním kole došlo k vyrovnání nabídky a poptávky a konečná cena u všech nabízených bloků po 40 MHz byla sedminásobkem minimální požadované ceny. Vítězi nakonec byly společnosti Vodafone CZ, PODA, O2 CZ a Nordic Telecom 5G.

Panelová diskuze

Dotazy do panelové diskuze bylo letos možné pokládat elektronicky přes web pořádající agentury Unit, administrátor pak vybíral dotazy pro aktuální panelovou diskuzi, která byla vždy po skončení jednotlivých přednáškových bloků.

Moderátor diskuze, Pavel Ellinger z ČTÚ, potom vybrané dotazy, včetně klasicky podaných „papírových“, přečetl přednášejícím. Diskuze se zaměřila na přechod na DVB-T2 v jiných zemích.

BRAND24

Ředitel kmitočtového odboru ČTÚ pan Duchač odpověděl, že v každé zemi je přístup k přechodu podle jejich vlastních podmínek. Německo přešlo prakticky střihem, v Maďarsku například o vypnutí DVB-T neuvažují.

Další dotazy směřovaly na výstavbu sítí nové generace. Zazněla také otázka od pana Moulíka z České televize, zda mobilní operátoři budou poskytovat určitý objem dat zdarma a jakou rychlostí. Bohužel státní orgány, nemohou tyto povinnosti operátorům uložit.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).