Hlavní navigace

Konec veškerých nadějí: česká BBC se v lednu odmlčí

19. 12. 2005
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Snaha pražské redakce BBC o zachování českého vysílání této rozhlasové stanice i po 31. lednu 2006, kdy jej londýnská centrála BBC World Service chce ukončit, se minula účinkem. Redakci se sice podařilo získat pět zájemců o sponzoring vysílání, z nichž si vybrala jednoho potenciálního partnera, toto řešení ale odmítla komerční divize BBC Worldwide v Londýně. Pro české vysílání BBC to znamená v jeho šestašedesátileté historii definitivní konec.

„Nepodařilo se najít třetí cestu“

Mluvčí BBC Worldwide agentuře ČTK v pátek řekl, že společnost posoudila návrh pražské redakce BBC na střední řídící úrovni a rozhodla se jím dále nezabývat. Proto ho ani nepostoupila dále představenstvu. České vysílání BBC definitivně skončí koncem ledna, jak bylo ohlášeno v říjnu. Návrh české pobočky na pokračování českého programu na komerční bázi ve spolupráci s BBC WorldWide se totiž v Londýně nesetkal s pochopením, potvrdil na webových stránkách české BBC její šéfredaktor a jednatel vysílací společnosti BBC Radiocom Vít Kolář.

Důvodem, proč londýnská centrála BBC Worldwide odmítla plán české redakce na spolupráci se strategickým partnerem, byla podle webu české BBC značná časová tíseň a obavy, že se nepodaří udržet pohromadě tým, který měl tvořit základ úspěchu nové stanice. Nepodařilo se najít třetí cestu. Úsilí o záchranu českého vysílání BBC nebude pokračovat, uvedly ve společném prohlášení BBC World Service, BBC Worldwide a česká redakce BBC. Ještě před týdnem to přitom vypadalo, že české vysílání BBC bude po lednu 2006 pokračovat, pouze se v něm nově objeví i reklamní bloky a bude částečně sponzorováno novým partnerem.

Nepomohly ani petice za zachování BBC

Když vedení BBC World Service koncem října oznámilo, že se v rámci změny svých priorit rozhodlo uzavřít řadu evropských jazykových redakcí – včetně té české – vyvolalo to mezi našimi posluchači, ale i v českých médiích, neuvěřitelně silnou reakci. V tisících e-mailů, které přišly do redakce, nám posluchači vyjadřovali podporu a žádali, aby BBC své rozhodnutí zrušila. Mnozí z nich byli ochotni sáhnout do kapsy a podílet se na financování českého vysílání BBC, mezi nimi i řada důchodců, říká šéfredaktor pražské redakce BBC Vít Kolář. Podle nich totiž prý vysílání BBC nemá v České republice alternativu. Na záchranu české BBC vzniklo několik petic, které podepsaly na dva tisíce lidí.

BBC World Service perex

Důvody pro ukončení českého vysílání

První informace o plánovaném ukončení vysílání BBC v češtině se objevila koncem letošního října. BBC ji odůvodňovala novým strategickým záměrem postavit silnou zpravodajskou stanici v arabštině. Pražská redakce BBC se následně snažila přejít pod komerční divizi BBC Worldwide a zajistit si financování dalšího vysílání vlastní cestou: prostřednictvím investora a vysíláním reklamních spotů. Jaké byly prvotní důvody pro uzavření pražské redakce BBC, se můžete dočíst v následujícím dokumentu.

Do takové atmosféry přijel do Prahy 30. října ředitel BBC World Service, Nigel Chapman, aby všem – našim posluchačům i pracovníkům, médiím i místním úřadům a politikům vysvětlil důvody svého rozhodnutí. Nigel Chapman při všech svých jednáních v Praze vyslechl stejný názor: Vzhledem k vývoji situace ve světě chápeme rozhodnutí BBC WS zahájit televizní vysílání v arabštině, ale v případě ukončení českého vysílání BBC jste udělali chybu! Nigel Chapman nejen poslouchal, ale i jednal: obrátil se na komerční divizi BBC, BBC Worldwide, aby se společně s námi pokusila nalézt třetí cestu – komerční způsob financování českého vysílání BBC, rekapituluje Jiří Kolář snahy o zachování české BBC.

Klíčové rozhodnutí padlo 16. prosince

Během uplynulých šesti týdnů jednala česká BBC hned s pěti zájemci o vstup do nové vysílací společnosti a spolufinancování provozu českého vysílání rozhlasové stanice, která by nadále nesla označení BBC. V neuvěřitelně krátké době se podařilo za účasti zástupců BBC jednat s několika potenciálními investory, z nich pak vzešel jeden, s nímž se koncem listopadu sešla komerční ředitelka BBC Worldwide. Vše se zdálo být na nejlepší cestě. (…) Jednání však bohužel neprobíhala tak rychle a úspěšně, jak jsme očekávali, konstatuje Vít Kolář. V pátek 16. prosince BBC Worldwide oznámila, že návrh na provozování českého vysílání v České republice posoudila a rozhodla se jím dále nezabývat.

Vysílání BBC v češtině skončí tak, jak bylo původně plánováno – publicistika v pátek 23. prosince a zprávy 31. ledna 2006. BBC World Service nyní hodlá získat souhlas české Rady pro rozhlasové a televizní vysílání s tím, aby bylo v České republice možné poslouchat BBC v anglickém jazyce, slibuje česká redakce BBC. Doufáme, že Rada pro rozhlasové a televizní vysílání umožní obyvatelům České republiky, aby i nadále měli možnost poslouchat BBC v anglickém jazyce, a zdokonalovat si tak znalost tohoto světového jazyka budoucnosti, řekl Vít Kolář v pátečním projevu k ukončení vysílání BBC v češtině.

Bude BBC pokračovat aspoň v angličtině?

Žádost o změnu licenčních podmínek spočívající v ukončení vysílání v češtině a pokračování v anglickém jazyce už BBC české Radě pro rozhlasové a televizní vysílání zaslala zhruba přede dvěma měsíci. Nedávno ji ale stáhla v domnění, že se podařilo najít cestu, jak pokračovat v českém programu. Nyní tedy BBC podá žádost znovu. BBC v České republice vysílá na dvanácti samostatných vysílačích ve většině krajských měst, o jeden další se dělí s rádiem Proglas. Stanice také dodává zpravodajství rádiím Proglas a Classic FM. Ta si nyní budou muset najít nové partnery. Classic FM se už dohodl na přebírání servisu Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu a zpravodajské stanice Radio Česko.

ČT24 logo

Co se stane s Moravcovým Interview BBC?

Kam se po ukončení českého vysílání BBC přesunou oblíbené pořady, především Interview BBC Václava Moravce? Už v říjnu, kdy se objevila první informace o možném zániku české redakce BBC, o tento pořad i jeho moderátora projevil zájem veřejnoprávní Český rozhlas, konkrétně domácí redakce ČRo 1 – Radiožurnálu a zpravodajský okruh Radio Česko. Stejný zájem má ale také Česká televize, konkrétně její zpravodajský kanál ČT 24. Ten si už dokonce požádal o registraci ochranné známky Interview 24. Více v aktualitě Kavčí hory usilují o Václava Moravce, registrovaly si Interview ČT 24.

Důvodem pro radikální omezení poboček BBC v evropských zemích (ukončení vysílání se týká také redakcí v Polsku, Maďarsku, na Slovensku, v Bulharsku, Chorvatsku, Slovinsku, Řecku, Kazachstánu a Thajsku) je snaha této britské veřejnoprávní instituce vytvořit kvalitní zpravodajský servis v arabštině pro muslimské země i arabské přistěhovalce v Evropě. Tomuto plánu se podřídily veškeré ekonomické plány divize BBC pro vysílání do zahraničí – BBC Wolrd Service. Jde o největší organizační změnu za více než 70 let existence BBC, konstatuje šéfredaktor pražské redakce BBC Vít Kolář.

Vedení BBC: Jinde nás potřebují více

Proč se BBC uchýlila ke zrušení pražské redakce BBC, kterou považovala za vůbec nejlepší ze všech svých poboček v postkomunis­tických zemích bývalého Východního bloku? Posuzovali jsme to z hlediska geopolitické důležitosti cílové země, dostupnosti nezávislých médií a vlivu našeho vysílání – a výběr, který mají lidé v České republice, co se týče tištěných a elektronických médií, je ve světovém měřítku vynikající, říká šéf BBC World Service Nigel Chapman.

Podle člena vedení divize BBC pro vysílání do zahraničí Johna Rennera jsou na světě jiné oblasti, kde nyní naléhavěji potřebují nestranné zprávy a informace, ať už kvůli politickému útlaku nebo špatným hospodářským poměrům: V jiných částech světa lidé žijí v podmínkách, jaké obyvatelé České republiky už naštěstí neznají. Tam nás potřebují více.

BRAND24

Dokument: Prohlášení šéfredaktora české BBC Víta Koláře k ukončení vysílání (text a audio)

O konkrétních snahách na zachování českého vysílání BBC bude psát týdeník Reflex, který vychází tento čtvrtek (22. prosince).

Litujete ukončení českého vysílání BBC?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).