Hlavní navigace

Konec přepínání na ČT HD, od 1. března bude jen samostatná ČT 1 HD

22. 2. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
22. 2. 2012

Česká televize bude ve vysokém rozlišení obrazu šířit už jen výhradně svůj první program. Od 1. března se současný kanál ČT HD, na kterém se střídaly pořady programů ČT 1, ČT 2 a ČT 4, změní na ČT 1 HD a stanice nabídne shodný program s klasickou Jedničkou. Úprava znamená pro diváky především zpřehlednění. Z ČT HD se tak prakticky stane ČT 1 HD, sdělila mluvčí ČT Michaela Fričová.

K TÉMATU: ČT 1 HD bude od března vysílat celodenně, ČT HD zmixuje ČT 2 a ČT 4

V praxi to tedy znamená, že ČT přestane v HD kvalitě vysílat sportovní přenosy nebo přírodopisné dokumenty. Původně přitom Kavčí hory počítaly s tím, že „přepínací“ program ČT HD zachovají a vedle něj spustí samostatnou ČT 1 HD. Vznik dalšího programu v HD kvalitě sice veřejnoprávní televize nevylučuje, od března tomu tak ale ještě nebude. Zatím tak není jasné, zda a přes jaké vysílací platformy ČT nabídne letošní fotbalové Euro či letní olympijské hry v Londýně ve vysokém rozlišení.

KOMENTÁŘ: ČT HD – co se jim hodí do krámu?

Tipy C

Aktuálně je ČT HD společnou platformou pro vysílání Jedničky, Dvojky a sportovní Čtyřky ve vysokém rozlišení, přičemž mezi zmíněnými programovými okruhy přepíná podle toho, který z nich zrovna nabízí pořad v nativním vysokém rozlišení. O půlnoci z 29. 2. 2012 na 1. 3. 2012 nastane změna a ČT HD bude natrvalo vyhrazené Jedničce, potvrzuje mluvčí ČT. Změna proběhne na satelitu, odkud signál nynější ČT HD přebírají i ostatní vysílací platformy.

Pokud lidé tento kanál naladí na svých přijímačích, mohou si jej bez obav uložit na předvolbu, na níž očekávají příjem Jedničky České televize. Od začátku března pak pod daným číslem předvolby najdou ČT 1 neustále, trvale ve vysokém rozlišení, slibuje Michaela Fričová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).