Hlavní navigace

Konec Novy z Ústí umožnil i příjem německého digitálního rozhlasu

2. 9. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
2. 9. 2010

Dlouho očekávané ukončení vysílání televize Nova na kanále R12 z vysílače Buková hora na Ústecku k poslednímu srpnu přivítali zejména příznivci digitálního rozhlasu. Nejen, že ČTÚ může vypsat licenční řízení na celoplošnou T-DAB síť v III. televizním pásmu, ale konec provozu posledního výkonného vysílače na kanále R12 je dobrou zprávou i pro sousední Sasko. Analogová Nova z Bukové hory totiž výrazně rušila tamní digitální rozhlas v systému T-DAB, který vysílá na kanále 12A – a to i přesto, že vyzařovací diagram Bukové hory byl před lety upraven tak, aby měl na německé území větší potlačení. Po mnoha letech, kdy docházelo ve velké oblasti k vzájemnému rušení, se pokrytí Saska výrazně zlepší. Německé vysílače mohou také výhledově zvýšit vyzářený výkon, který i kvůli české analogové TV doposud nepřesahoval 1 kW.

ČTETE TAKÉ: Vypnutí analogu na Bukové hoře otevře cestu digitálnímu rozhlasu

Digitální rozhlas ze Saska je také možné naladit nově v příhraničních oblastech ČR a dále ve vnitrozemí, kde to dříve kvůli rušení od Bukové hory nebylo možné. Vysílá se na kanálech 12A a 5C s vertikální polarizací a multiplex obsahuje celkem sedm stanic. Programy MDR Klassik, DLF, DRadio Kultur a DRadio Wissen se vysílají v normě DAB, MDR Info, MDR Sputnik a 90elf pak v DAB+. Zájemci mohou příjem zkoušet i na antény používané dříve pro kanál R12 z Bukové hory.

Tipy C

K TÉMATU: Perspektivy digitálního rozhlasu T-DAB v České republice

Na některých místech by se mohl zlepšit i příjem T-DAB vysílání z Bavorska, které výkonná Buková hora v ČR také rušila. V Bavorsku se vysílá na kanále 12D a v ČR je signál možné zachytit ze známých vysílačů Hoher Bogen nebo Ochsenkopf. Používají se vyšší výkony než v Sasku a vysílání zasahuje velkou část západních Čech, a místy i střední a jižní Čechy. V Bavorsku je použita pouze norma DAB a vysílá se zde celkem osm programů. Seznam vysílačů a programů německého digitálního rozhlasu lze najít například na webu UKWTV.DE.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Majitel servisní společnosti DVB Servis zabývající se instalací anténních systémů pro příjem rozhlasu a televize. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).