Hlavní navigace

Komerční televize v Austrálii se bránily EPG kvůli nahrávání

16. 11. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
16. 11. 2007

Australští diváci zemského digitálního vysílání se od 1. ledna příštího roku konečně dočkají plnohodnotného elektronického průvodce programem (EPG). V Austrálii, kde DVB-T sleduje už 30 procent domácností, dosud televizní program na celý týden vysílaly pouze veřejnoprávní sítě ABC a SBS. Komerční televize omezovaly svoje informování diváků pouze na aktuální a následující pořad. Bránily se tak snadnému programování digitálních videorekordérů (PVR).

V Austrálii má nyní vzniknout nezávislý dodavatel jednotného EPG všech stanic vysílaných v DVB-T. Regionální síť WIN TV už svůj sedmidenní program začala elektronicky poskytovat, další místní vysilatelé Prime a NBN se ke stejnému kroku mají odhodlat 19. listopadu. O týden později začne EPG dodávat také regionální síť Southern Cross a jako poslední se přidá programový průvodce televize Seven Networks.

Tipy C

Absence plnohodnotného EPG byla jednou z hlavních vad na kráse australského DVB-T. Ani teď, když se všechny strany shodly na jednotném průvodci, není jasné, jestli všichni budou dodávat data divákům skutečně na sedm dní dopředu. Obavy komerčních televizí z PVR, který má potenciál výrazně omezit sledování reklamy u diváků, jsou totiž nadále velké.

Zdroj: RapidTVNews.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).