Hlavní navigace

Kodi: nová žaloba a další vývoj ve věci doplňků

22. 6. 2017
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: archiv autora
Vlny, které se v souvislosti s výrokem SDEU rozběhly do všech stran, nakonec doputovaly až na druhou stranu oceánu.

Výrok Soudního dvora Evropské Unie (SDEU) číslo 527/15 ve sporu Stichting Brein versus Jack Frederik Wullems, týkající se veřejně dostupných doplňků (add-on) Kodi, umožňujících příjem chráněných děl, byl precedentním rozhodnutím, které zapůsobilo jako ten příslovečný kámen hozený do vody. Vlny, které se rozběhly do všech stran, nakonec doputovaly až na druhou stranu oceánu. Tam, po pečlivém prostudování výroku, bylo připraveno jeviště pro další dějství – novou žalobu.

Dne 30. května 2017 podala advokátní kancelář Hagan Noll & Boyle, L. L. C. z texaského Houstonu v zastoupení svého klienta, společnosti DISH Network L. L. C., žalobu na Zem TV a tvaddons.ag. Žalobu přijal federální soud první instance, kterým je zde United States District Court, konkrétně texaský jižní distrikt, divize Houston.

NAPSALI JSME: Prodej přístrojů s Kodi nelegální? Ano…

V kostce o co jde

Společnost DISH Network podala prostřednictvím svého právního zástupce žalobu na vývojáře pro porušení autorských práv provozováním nezákonné retransmise programů, jejichž je výhradním distributorem pro území USA.

Distributorovi je zde vytýkáno, že za plného vědomí umožnil vývojáři distribuci add-onu Zem TV přes jeho webové stránky tvaddons.ag, resp. tvaddons.org.

Oběma je zde vytýkáno, že z tohoto systému nezákonně profitovali tím, že žádali od koncových uživatelů Zem TV příspěvky prostřednictvím mikroplatebního systému PayPal na webové stránce streamingboxes.com.

Společnost DISH dále uvedla, že nikomu ze žalovaných neudělila souhlas s retransmisí programů, k nimž drží exkluzivní licenci, a ani od žádného z žalovaných neobdržela žádnou kompenzaci.

Pro úplnost dodáváme, že se jedná o tyto programy: Aaj Tak, Aastha Bhajan, Aastha TV, ARY Digital, ARY News, B4U Movies, B4U Music, Dunya TV, Express Entertainment, Express News, Geo News, Geo TV, Hum Masala, Hum Sitaray, Hum TV, India Today, Movies OK, Sahara One, Sahara Samay, Times Now, Zoom.

Poznámka: Zhruba polovina uvedených programů je u nás dostupná volně v nabídce ze satelitů Astra 2 E/F/G na pozici 28,2 °E.

Kdo je kdo

  • Hagan Noll & Boyle, L. L. C.: je známá a renomovaná advokátní kancelář se specializací na technologické kauzy, porušování autorských práv (copyright) a známkoprávní spory sídlící v Houstonu.
  • DISH Network L. L. C.: je americký satelitní a broadband operátor založený jako EchoStar roku 1981. Ke konci roku 2016 obsluhoval 13,7 milionu amerických domácností. Sídlí v coloradském Meridianu a v podané žalobě je v roli žalobce – poškozeného.
  • Zem TV: je velmi populární add-on pro Kodi, umožňující příjem placených programů hlavně z oblasti indického subkontinentu. V podané žalobě je v roli vývojáře – spolužalovaného.
  • TV Addons: je jedno z nejznámějších úložišť (repository nebo jen repo) doplňků pro Kodi. Poslední informace hovořily zhruba o čísle blížícímu se 1500. V podané žalobě je v roli distributora – spolužalovaného.

O co žádá společnost DISH v žalobě?

O okamžité ukončení protiprávní retransmise programů, okamžité a úplné přerušení činnosti doplňku Zem TV, okamžité ukončení veškeré reklamy na add-on Zem TV, okamžité odstranění Zem TV ze stránek distributora, stejně tak jako o ukončení vybírání příspěvků prostřednictvím systému PayPal.

Jako kompenzaci společnost požaduje – po všech žalovaných společně a nerozdílně – částku 150 000 USD za každý případ porušení copyrightu.

Tolik žaloba, přijatá federálním soudem. Její plné znění: DISH – US fed.soud – žaloba (PDF, angličtina)

Následky

Komunitou vývojářů doplňků pro Kodi po informaci o žalobě zveřejněné 5. 6. na webu Torrentfreak proběhl značný otřes a mnoho z nich bylo touto žalobou značně šokováno. Prakticky okamžitě došlo k ukončení živé retransmise programů prostřednictvím Zem TV a add-on posléze zmizel i z nabídky repa tvaddons.ag.

To však byl pouze začátek. Většina vývojářů totiž tento software tvoří jako nevýdělečné hobby a případná kompenzace 150 000 USD (nebo více) by pro ně byla prakticky likvidační.

Doplněk Zem TV.
Autor: archiv autora

Doplněk Zem TV.

Během 14 dnů měsíce června se k vývojáři známému jako „Shani“ přidalo i několik dalších velmi známých tvůrců jako Cosmix (tvůrce Pheonixu), One242415 (stojící za jedním z nejdéle fungujících addonů Navi-X) či Rockcrusher (Vortex) nebo Echo Coder.

Největší šok však měl teprve nastat. Dne 13. června vyšla, taktéž na Torrentfreaku, blesková zpráva, že největší repo Kodi doplňků – TV Addons – prakticky přes noc zmizelo ze světové sítě.

Okolnosti zmizení jsou stále nejasné, bylo však provedeno téměř dokonale. Zmizely veškeré DNS záznamy o doméně TV Addons, čímž se stránky staly nedostupné veřejnosti, stejně tak zmizely i účty TV Addons na Facebooku a Twitteru. Podle Torrentfreaku jsou nedostupné i e-mailové schránky společnosti.

Jediným důkazem o existenci TV Addons je stránka na YouTube, která však kromě úvodního banneru a informací o uživateli neobsahuje žádné další soubory (stav k 16. 6. 2017, 11:00 hod.). Zpráva postupně proběhla světovými zpravodajskými servery a je pravidelně doplňována. Kupříkladu na wirelesshack.org je aktuálně 137 komentářů hlásících nefunkční doplňky.

Spekuluje se, zdali úplné odstavení TV Addons je iniciativou vzešlou od IP providera, či přímo od správců samotných stránek. Pro druhou možnost svědčí i současné zmizení uživatelských účtů na sociálních sítích.

Nedostupné komunikační kanály TV Addons (repo Torrentfreak.com)

S odstavením serverů TV Addons přestal zároveň okamžitě fungovat i software Fusion, zajišťující transfer doplňků z repo do jednotlivých přístrojů.

Autor provedl i vlastní pokus o přístup na stránky TV Addons, se stejným výsledkem jako tým Torrentfreaku.

Mezi uživateli Kodi s nainstalovanými doplňky z TV Addons samozřejmě vypukla panika, podporovaná rozpornými zprávami o funkčnosti či nefunkčnosti podle toho, jak si servery aktualizovaly DNS záznamy. Některé servery, např. Kodi Fans, také zveřejňovaly zprávy, že minimálně část sloužící jako úložiště je stále on-line, což se následovně ukázalo jako mylné.

Znepokojení je ovšem zcela pochopitelné, když se jedná o repository server s 1544 stahovatelnými položkami, který v měsíci březnu vygeneroval 39 463 419 unikátních uživatelů a přenesená data za ten samý měsíc činila 1 petabyte.

Unikátní uživatelé a přenesená data za měsíc březen. Zdroj: Torrent Freak.
Autor: Torrent Freak

Unikátní uživatelé a přenesená data za měsíc březen. Zdroj: Torrent Freak.

Nyní ovšem pro tyto desítky miliónů uživatelů vzniká značný problém s aktualizací softwaru staženého právě z tvaddons.ag. Obzvláště když doplňky, jako třeba zmiňovaný Fusion, byly hostovány výhradně na tomto úložišti.

Kromě již výše zmiňovaných doplňků jsou v podstatě zcela „mimo provoz“ i další (neúplný a neověřený seznam, podle hlášení uživatelů): DOJO Streams, F.t.f.a, Bamf, One128, Reaper, Cerburus, SRTVHUB, Planet MMA, ICE Films.

Částečně funkční nebo jen místně funkční doplňky (dle wirelesshack.org) najdete ve fotogalerii níže.

Další spekulace

Spekuluje se ale i o tom, že TV Addons uzavřelo jistý druh dohody s DISH Networks, že pro zmírnění postihu přeruší podporu nelegálních addonů a bude plně spolupracovat při vyšetřování případu.

Podle nejnovějšího vlastního vyjádření prý úložiště TV Addons nezmizelo úplně a definitivně. Jak je tvrzeno, stránky se v „blízké budoucnosti“ vrátí na scénu a budou přinášet pouze legální obsah.

Stejně jako Freaktab či Torrentfreak, který o kauze podrobně referuje, jsem k takovému prohlášení poněkud skeptický. Obzvláště ve světle toho, že se osoby stojící za TV Addons vydaly cestou napadání ostatních, referujících o vývoji ve věci a výše zmíněné spekulaci o dohodě s DISH. Více se dozvíte zde: androidpcreview.com

To ovšem nic není proti britskému bulvárnímu deníku The Sun, který vydal 15. 6. článek, který by se dal přirovnat k šíření poplašné zprávy. A to ve světle nedávného tragického požáru Greenfell Tower v Londýně.

Deník v jeho první verzi vydal zprávu s palcovými titulky …při celní kontrole bylo zachyceno více než 2000 Kodi boxů, neodpovídajících britským standardům, které mohou být i příčinou požáru…

Nebyly ovšem zveřejněny žádné podrobnosti o výrobci nebo modelu. To bylo příčinou velké vlny kritiky a donutilo deník k několika zásadním úpravám a krácení předmětného článku. Zájemci si mohou materiál, ze kterého bylo čerpáno, přečíst zde.

ACE – Alliance for Creativity and Entertainment.
Autor: archiv autora

ACE – Alliance for Creativity and Entertainment.

Alliance for Creativity and Entertainment (ACE)

Do kauzy „DISH vs. TV Addons“ byla tiskem (hlavně tím britským) zatažena i nově vzniklá globální aliance tzv. amerických majors, tedy velkých filmových studií a distributorů, a dalších velkých mediálních hráčů.

Podle vlastního vyjádření na webových stránkách byla založena jako společná platforma k boji proti on-line pirátství 13. června tohoto roku (viz tisková zpráva).

Členové ACE jsou:

  • Amazon, AMC Networks
  • BBC Worldwide, Bell Canada a Bell Media
  • Canal+ Group, CBS Corporation, Constantin Film
  • Foxtel, Grupo Globo, HBO, Hulu
  • Lionsgate, Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), Millennium Media, NBCUniversal, Netflix
  • Paramount Pictures, SF Studios, Sky, Sony Pictures Entertainment, Star India, Studio Babelsberg, STX Entertainment
  • Telemundo, Televisa, Twentieth Century Fox
  • Univision Communications Inc., Village Roadshow, The Walt Disney Company, Warner Bros. Entertainment Inc.

Role ACE v běžící kauze

Popravdě – nulová. Úsměvná historka zachycená opět na stránkách deníku Sun: Kodi v problémech, když Netflix, Amazon, Sky, Warner Brothers spojili síly a největší on-line knihovna zmizela.

Tak zní palcový titulek článku, který má vyvolat dojem, že za koncem TV Addons stojí právě ACE. To je však technicky nemožné, když obě události, tedy vznik ACE a zmizení TV Addons, proběhly prakticky současně, plus mínus několik hodin.

UX DAy - tip 2

Jiné stránky dokonce opatrně naznačují, že jde o první velký úspěch ACE. Těžko, když jde o sólovou akci společnosti DISH Network, která zakládajícím členem ACE není.

Zde je patrně přání otcem myšlenky, která se navíc velmi dobře hodí ke zvýšení nákladů a výdělku. Jakmile se však takto rozsáhlá globální aliance plně etabluje, může dosáhnout skutečných velkých úspěchů. Situace se stále vyvíjí a my ji budeme sledovat a případně i přinášet důležité události.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec a znalec IPTV technologie, externí spolupracovník redakce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).