Hlavní navigace

Klasická pozemní televizní digitalizace opět nabývá na významu

29. 10. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Digitalizace se vrací v posledních týdnech do našich domácností v podobě, jak ji známe - spouštění nových vysílačů, nové kanály… Vše souvisí s datem konce analogového pozemního vysílání, které se blíží. Za pár dní začne vysílat multiplex 2 na Jesenicku a bude tak pokryta definitivně Česká republika, očekávány je i oficiální start lokálního multiplexu z libereckého Ještědu s televizí RTM. Událostí číslo jedna pro letošní týden ale bylo bezpochyby historicky první společné setkání partnerů satelitních služeb CS Link a Skylink.

Proběhlo první společné setkání partnerů CS Linku a Skylinku

Ve středu se ve středočeských Senohrabech konalo vůbec první společné setkání obchodních partnerů satelitních služeb CS Link a Skylink. Server DigiZone.cz dostal možnost zúčastnit se této akce. Zákazníci se nemusí bát, že by se měly služby do budoucna spojovat, alespoň taková je současná vize. Skylink bude nadále fungovat jako platforma pro náročného diváka, kdežto CS Link by mohl být označen za takzvaný „low-cost“. Zachována bude nadále i struktura obou společností, které služby provozují. Co se týká programových nabídek, není připravována žádná zásadní změna. Zachována bude i struktura placené televize. Výkonný ředitel Media Vision Daniel Klička upozornil na sjednocení velkoobchodních cen karet. Šlo ale spíše o kosmetickou změnu. Zásadní zdražování programových nabídek se nechystá. Skylink bude více tlačen, protože bude snaha o získání co největšího počtu náročných zákazníků, zatímco CS Link bude alternativou.

Lukáš Polák: CS Link a Skylink se spojovat nebudou. Z partnerství však vytěží maximum
Lukáš Polák: Exkluzivně: Prezentace ze včerejšího setkání partnerů CS Linku a Skylinku

Rakousko provedlo velké změny v DVB-T i na satelitu

Rakouský telekomunikační operátor ORS, tamní obdoba Českých Radiokomunikací, provedla velkou změnu v multiplexu B, kde byly doposud šířeny pouze stanice Puls TV, 3sat, Servus TV a Hitradio Ö3/ORF Sport Plus. V síti se objevila nová programová pozice ORF 3, která je určena pro nový stejnojmenný kulturní kanál, který tu odstartuje zítra. Největší změnou je však úprava parametrů multiplexu B. „Ochranný interval je 1/8, korekce chyb (FEC) 5/6,“ popsal ve fóru DigiZone.cz Radovan Bučák. Někteří čtenáři, například Petr Novotný, mají právem pocit, že se změnou hodnot rakouské sítě se změnila kvalita signálu. Zarážející je postup ORS ve Vídni. Zde se totiž kromě pěti zmiňovaných programů objevil také šestý (!) – Schau TV (plus Radio Maria). Jde o novou metropolitní televizi, jež má zahájit vysílání během podzimu.

Lukáš Polák: Rakousko zažilo velkou změnu v DVB-T. Novinky jsou i na satelitu Astra

Kdo získá kmitočty multiplexu 4 po Telefónice?

Čtvrtý celoplošný multiplex pro zemskou digitální televizi patrně změní provozovatele. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) ve své pravidelné půlroční zprávě o naplňování Technického plánu přechodu ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání potvrdil svůj záměr uvolnit kmitočty multiplexu 4 pro nové výběrové řízení. V současné době tuto síť provozuje Telefónica, která ji ale nijak nerozvíjí. „Vysílání v rámci vysílací sítě 4 je díky absenci programové náplně nadále omezeno pouze na jednotlivé vysílače provozované v lokalitách Praha, Brno a Ostrava. V současné době zajišťuje vysílací síť 4 pokrytí pouze pro 22,7 procent obyvatel České republiky, v lokalitě Plzeň není nyní vysíláno. O dalším přístupu k vyhrazení rádiových kmitočtů pro vysílací síť 4 bude rozhodnuto nejpozději počátkem roku 2012 tak, aby byly tyto kmitočty uvolněny pro výběrové řízení připravované na rok 2012. Právě z tohoto úseku kmitočtového pásma jsou vyhrazeny rádiové kanály pro vysílací síť 4,“ píše ČTÚ ve své zprávě.

Přenosový vůz Telefónica O2

K čemu jsou Telefónice její přenosové vozy? (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Jan Potůček: Nového majitele kmitočtů multiplexu 4 chce ČTÚ vybrat v příštím roce

Stručně

Událostí číslo jedna v letošním roce na poli satelitní televize bude bezesporu prodej operátorů CS Link a Skylink do rukou jediné zahraniční společnosti. Málokdo si ale pravděpodobně uvědomil, že na trhu je ještě další hráč, který touto skutečností může být značně ovlivněn. Je jím T-Mobile televize, virtuální satelitní služba, která funguje na kapacitě Skylinku. Co se stane, pokud se Skylink a CS Link spojí?

Lukáš Polák: Co bude s T-Mobile televizí, pokud se CS Link a Skylink spojí?

Společnost Telefónica Czech Republic zařadí po několika letech do nabídky své IPTV televize O2TV konečně také stanice ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Půjde konkrétně o kanály Animal Planet HD, ČT HD, Nova HD, Nova Sport HD, HBO HD a Filmbox HD. Do ledna 2012 budou mít programy ČT HD a Nova HD v základní programové nabídce.

Lukáš Polák: O2TV se rozšíří od listopadu i o HD kanály. Má to však své ale

Ne na diváky ve věku od 15 do 54, ale na veškeré dospělé publikum nad 15 let začne v příštím roce prodávat reklamu televize Nova. Na setkání s novináři k obchodní politice Novy pro příští rok to řekl ředitel prodeje reklamy Jan Ulrych. Nova si zároveň ponechá hlavní cílovou skupinu diváků od 15 do 54 let pro své programování.

Jan Potůček: Nova začne prodávat reklamu jen na diváckou skupinu D15+ jako Prima

Nova HD - repríza

Ve sledovanosti bude Nova stále cílit především na skupinu 15–54, v reklamě ji ale budou zajímat i diváci D15+. (Screenshot: autor)

Vlastní internetovou televizi, která nabízí živé přenosy zápasů domácí hokejové Tispsport extraligy, slovenské Tipsport extraligy či ruské Kontinentální ligy, provozuje sázková kancelář Tipsport. Na kanálu Tipsport TV mohou diváci zdarma sledovat i španělskou fotbalovou Primera División, vybrané tenisové turnaje či zápasy v házené a volejbalu.

Jan Potůček: Tipsport má vlastní webovou televizi s přenosy hokeje, fotbalu i tenisu

Až o tři minuty delší je od minulé soboty hlavní zpravodajská relace České televize Události. Právě od tohoto dne přestaly programy ČT 1 a ČT 24, které Události vysílají, zařazovat reklamu. Zakazuje jim to totiž novela zákona o ČT, která začala platit 14. října. A tak zatímco upoutávky, které následovaly hned po reklamním bloku po Událostech na ČT 1 i ČT 24 zůstaly, samotnou reklamu televize nahradila prodloužením zpravodajské relace.

Jan Potůček: ČT prodloužila stopáž Událostí. O tři minuty kvůli ukončené reklamě

BRAND24

Pouhých 10 minut po začátku premiérového dílu Show Jana Krause na Primě začala ten samý díl této talk show vysílat v pátek i slovenská zpravodajská televize TA3. „Přinášíme na slovenské obrazovky ve spolupráci s TV Prima populární Show Jana Krause. Budeme ji vysílat každý pátek od 21:15 hod. Dnes bude hostem Jana Krause premiérka Iveta Radičová a známý český šéfkuchař Zdeněk Pohlreich,“ sdělila v pátek mediální zástupkyně TA3 Antonia Račková.

Jan Potůček: TA3 nasazuje Show Jana Krause. Půjde 10 minut po premiéře na Primě
Lukáš Polák: Prima se dohodla s TA3, Show Jana Krause bude i na Slovensku

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).