Hlavní navigace

Kdo je kdo na kabelu a satelitu: programy z rodiny Discovery

16. 4. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Také máte tak trošku hokej v jednotlivých skupinách televizních programů v nabídkách kabelové, satelitní a IP televize? Které televizní stanice patří k sobě, kdo je vlastní a jak se to projevuje na jejich dostupnosti v nabídkách placených televizních služeb v České republice? Rozhodli jsme se pro vás zmapovat situaci na kabelovém a satelitním trhu. Jako první jsme si vzali "na paškál" značku Discovery Networks Central Europe, která spadá do regionu Discovery Networks EMEA (Europe, Middle East and Africa).

Jednotlivé regiony podle Discovery

Stěžejním pilířem programů pod hlavičkou Discovery je společnost Discovery Communications, která byla založena před 25 lety Johnem Hendrichem. V současnosti má tato společnost pod palcem osmadvacet značek, pokrývajících 185 zemí a teritorií po celém světě a jejich signál by měla mít k dispozici více než půdruhá miliarda diváků. Discovery pokrývá prostřednictvím svého zaměření více než 100 stanic, z nichž přední místo zaujímají kanály Discovery Channel, Animal Planet, Discovery Science a Discovery HD. Je také například odběratelem výukových produktů. Některé z programů jsou českému divákovi známy, jedná se například o kanály Discovery Channel a Animal Planet, naopak jiné kanály, jako Discovery Kids, DMAX a Discovery Turbo, v regionu střední Evropy zatím dostupné nejsou.

Discovery Networks Central Europe

Discovery Networks Central Europe zahájila svoji činnost v roce 2000, kdy otevřela svoji pobočku v Polsku. Od té doby se společnost snaží o rozšíření portfolia a posílení budování značky Discovery. Společnost Discovery Networks CE staví na lokalizační strategii – investuje do místních týmů, místních schémat, výzkumu nebo národních jazyků ve vysílání. V České republice DNCE provozuje sedm kanálů, a to Discovery Channel, Animal Planet, Discovery Science, Discovery World, Discovery Travel&Living, ID: Investigation Discovery a Discovery HD Showcase. Poslední dva jmenované kanály byly spuštěny v roce 2009. V loňském roce u nás také došlo k lokalizování programů Discovery World a Discovery Science a bylo představeno 24 hodinové programové schéma kanálu Animal Planet.

Discovery Channel tapeta

Discovery Channel

TV2 Discovery Channel 2009 logo

Discovery Channel je jedním z nejvíce distribuovaných televizních kanálů na světě. Vysílat začal v USA již před pětadvaceti lety, tedy v roce 1985. Mezinárodní expanze značky začala v roce 1989, kdy společnost vstoupila na britský trh. Historie Discovery Channel ve střední Evropě se začala psát debutem v Polsku v roce 1996, které o rok později následovaly Maďarsko, Rumunsko, Česká republika a Slovensko. Celosvětově sleduje kanál na 375 milionů předplatitelů, přičemž v Evropě, na Blízkém východě a v Africe ho má k dispozici více než 63 milionů jednotlivců. Discovery Channel je určen především mladým mužům. Kanál zprostředkovává zkušenosti a vědomosti o světě kolem nás. Nabízí také nápady a způsoby, jak obohatit život. Nabídka kanálu neobsahuje pouze příběhy z lidských životů, ale také programy zabývající se mimo jiné inženýrstvím, automobily a motocykly, koníčky či aktivitami pro volný čas. Populární jsou například série zaměřené na bojová umění nebo způsoby přežití v extrémních podmínkách. Vysílá 24 hodin denně.

Animal Planet

TV2 Animal Planet logo 2008

Animal Planet se jako jediná televizní stanice na světě věnuje pouze životu zvířat, ale již příští měsíc jí vyroste konkurence v podobě kanálu Viasat Nature. Programová nabídka se skládá z pořadů o přírodě, v nichž figurují nejnebezpečnější dravci i domácí mazlíčci. Diváci se mohou těšit například na nerežírované příběhy z přírody, originální moderátory a neopakovatelné okamžiky ze života volně žijících zvířat a lidí. Cílem Animal Planet je apelovat na základní lidské instinkty. Stanice vysílá 24 hodin denně a v programovém schématu lze najít také seriály o vzniku druhů nebo boji o přežití a dokumentární seriály ze života zvířat. Animal Planet je dostupný ve více než 335 milionech domácností po celém světě, přičemž poprvé začal mimo území USA vysílat v Evropě v roce 1997. Na provozu stanice se podílejí společně Discovery Communications a britská BBC Worldwide. V České republice je Animal Planet dostupný od roku 1998.

Build It Bigger Discovery

Discovery World a Discovery Science

TV2 Discovery World logo 2009

Program Discovery World vznikl na základě jeho předchůdce Discovery Civilisation. Jeho programová nabídka je založena na širokém spektru dokumentárních pořadů předkládajících příběhy z celého světa. S jejich pomocí se diváci mohou dozvědět více o světě, který je obklopuje, a seznámit se se skutečnostmi, které jej ovlivňují. Discovery World seznamuje diváky s nejdůležitějšími událostmi v dějinách lidstva. Na celý svět nahlíží z různých úhlů pohledu. Stanice vysílá 24 hodin denně, nedávno se její součástí stal také český jazyk. Discovery Science pak předkládá to nejzajímavější z oblasti technologie a vědy. Kanál vysvětluje největší technologické projekty, ukazuje zajímavé trendy ve výzkumu a zároveň diváky baví. V programu nechybí ani průlomové objevy a vysvětlení praktického využití moderních technologií. Stejně jako Discovery World vysílá i Discovery Science 24 hodin denně v češtině a na tuzemském trhu je dostupná od roku 2000.

BRAND24

Discovery Travel&Living a ID: Investigation Discovery

TV2 Discovery Travel a Living logo

Discovery Travel&Living je lifestylovým kanálem zaměřeným hlavně na ženy. Stanice pokrývá témata a problémy, se kterými se ženy ve svém každodenním životě setkávají (zdraví, rodina, kariéra, vztahy, přátelství, móda a volný čas). Zájemci o tento kanál se mohou těšit na široké spektrum pořadů od proměn a plánování svateb až po vychovávání dětí, vaření nebo úpravu a dekoraci interiérů. Stanice vysílá 24 hodin denně a na českém trhu je dostupná od roku 2000. ID: Investigation Discovery vysílá také celodenně a s již zmiňovaným programem ho bohužel pojí také skutečnost, že není dostupný v českém jazyce. Nabízí kriminalistické pořady, v nichž experti zkoumají uvažování zločinců a dělí se s diváky o vědomosti nutné k vyšetřování a vyřešení zločinů. ID: Investigation Discovery nahlíží do zákulisí vyšetřování, kde se analyzuje práce expertů a svědectví. Kanál je určený dospělému, spíše ženskému publiku, které zajímá zločin a vyšetřování. Stanice ID: Investigation Discovery byla v USA spuštěna 27. ledna 2008, v České republice je dostupná od loňského září.

Discovery HD Showcase screenshot

Třešnička na konec: Vysílání ve vysokém rozlišení

TV2 Discovery HD Showcase logo

Discovery HD Showcase je jeden z největších globálních televizních kanálů, které nabízejí televizní pořady ve vysokém rozlišení obrazu. Divákům představuje divy světa, kulturu, vědu, přírodopis, cestování a životní styl. Vysílá čtyřiadvacet hodin denně a jeho programová nabídka je kombinací nejlepších seriálů a produkcí z portfolia společnosti Discovery. Zaměřuje se především na mužské pohlaví, které více fascinují nové technologie a kvalitní zvuk i obraz. HD vysílání společnosti Discovery Networks sahá až do roku 2002, tedy ještě dále, než byl na satelitu pro Evropu spuštěn první kanál ve vysokém rozlišení. Oním průkopníkem byl program Discovery HD Theater. Discovery HD Showcase zahájil vysílání v České republice v roce 2009. Nabízí ho například satelitní platforma Skylink.

Sledujete programy společnosti Discovery Networks Central Europe?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).