Hlavní navigace

Kdo je kdo na kabelu a satelitu: rodina programů Filmbox a CS TV

6. 5. 2010
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Za stanicemi pod hlavičkou Filmbox a CS TV stojí Ivan Hronec, generální ředitel české a slovenské pobočky SPI International. Historie těchto kanálů se začala psát před necelými pěti lety, a přesto, že je krátká, je poměrně bohatá. Začínala Filmboxem, později doplněném programem Nonstop Kino (dnes Filmbox Extra). Počítalo se s nejedním projektem, k jehož realizaci nakonec vůbec nedošlo. Vzpomeňme např. na Action Box, Lady Box nebo Erox. Došlo také k několika změnám názvů, například Nostalgia se změnila na Kino CS a tím dala základ dalším programům pod hlavičkou CS TV.

Začalo to Filmboxem a Nonstop Kinem

Začátek byl poměrně skromný. Filmová a distribuční společnost Help Film spustila na konci října 2005 filmový kanál Filmbox. Oficiálně bylo vysílání stanice zahájeno 28. října 2005 ve 20:30 hod. Filmbox magazínem. Program se nejprve objevil na dost neatraktivní (z pohledu českého diváka) družici Amos 2 na pozici 4 stupně západně. V době, Filmbox začínal, měl jeho majitel k dispozici přibližně 1 300 filmových titulů, a signál programu na satelitu nebyl kódován. Vysílal české, slovenské i zahraniční filmy. Licence Filmboxu platí od druhé poloviny září 2005 a je udělena na dobu 12 let, tedy do roku 2017. Na prvního máje 2006 zahájila vysílání sesterská stanice Nonstop Kino. Výhodou tohoto programu oproti Filmboxu bylo celodenní vysílání 24 hodin denně. V programu nechyběly snímky jako např. Pulp Fiction, Od soumraku do úsvitu, Vřískot a další. Na rozdíl od Filmboxu se také počítalo s vysíláním snímků mladšího data, přibližně od roku 1994.

Nonstop Kino screenshot

Tenhle screenshot vytvořil autor tohoto článku ještě jako redaktor serveru satCentrum.com (Foto: Lukáš Polák)

Tak šel čas…

Filmový kanál Filmbox vysílal poměrně dlouhou dobu na satelitu nekódovaně. Přibližně do konce dubna 2006. Poté přešel na kódovací systém Viaccess 2.5. S tím už by dnes příliš neuspěl. Nedávno se hackerům podařilo prolomit verzi 3.0. Společnost SPI International, respektive její dceřiná firma Help Film (provozovatel Filmboxů), se rozhodla vyhovět požadavkům diváků a později jim nabídla také karty pro individuální příjem Filmboxu z družice Amos 2. K zakódování Nonstop Kina došlo 5. září 2006. Zákazníci satelitní služby Digi TV si jistě vzpomenou i na to, že program byl součástí její nabídky. Nevydržel zde ovšem dlouho. Objevil se koncem července 2006 a putoval z ní pryč už začátkem září téhož roku. Důležitý krok v rozšíření distribuce obou programů přišel v únoru 2007. Signál se v testovacím režimu objevil na vysílací pozici 23,5 stupně východně a 28. února bylo ukončeno šíření na pozici 4 stupňů západně. Individuální diváci, kteří měly karty Viaccess RED, je museli kvůli přechodu na jinou pozici vyměnit za modrobílé karty Skylink s kódováním CryptoWorks.

Změna Nonstop Kina na Filmbox Extra, start Nonstop Kina HD a Nostalgie

1. ledna 2008 čekala programy společnosti Help Film první změna. Kanál Nonstop Kino byl přejmenován na Filmbox Extra a tento název používá dodnes. Ke změně došlo kvůli sloučení všech programů SPI International pod jednu hlavičku. Abychom ale ještě zbytečně neskákali do roku 2008, pojďme se podívat na léto 2007. Právě tehdy se totiž rozhodla společnost SPI International spustit první filmový HD kanál ve střední Evropě, tehdy ještě pod názvem Nonstop Kino HD. Program odstartoval nejprve v srpnu 2007 v IPTV sítích Prozeta a HDD, až později se objevil v nabídce dalších operátorů, například u dnes již neexistující progresivní společnosti Mattes AD. 1. března 2008 začala stanice používat dnešní označení Filmbox HD. Třetím SD kanálem pro Českou republiku byla Nostalgia. Ta spustila testovací vysílání koncem května 2008, na ostrý provoz přešla od září.

Nostalgia se mění na Kino CS, v Polsku startuje Filmbox Family

V době startu Nostalgie jej společnost SPI International označovala jako kanál, který vysílá starší československé filmy, jež přinesou divákům trochu nostalgie, ale hlavně hodně zábavy a kvalitní filmové zážitky. Ani tato stanice si však svůj název dlouho neuchovala. Od 1. listopadu loňského roku používá název Kino CS. V září 2008 byla udělena licence dalšímu projektu Ivana Hronce, který získal označení Filmbox Family. Vysílat začal v podstatě okamžitě poté, avšak pouze v Polsku. Česká Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) mu přitom udělila licenci pro vysílání v Česká republice, na Slovensku, v Maďarsku, Polsku, Srbsku, Chorvatsku, Černé Hoře, Slovinsku, Rumunsku a Bulharsku. S novou grafikou a logem se program představil v únoru letošního roku a o měsíc později do něho byla zařazena také česká jazyková stopa. O expanzi do tuzemska už v podstatě nemohlo být pochyb. Došlo k ní s oficiálním spuštěním satelitní platformy UPC Direct na nové vysílací pozici 0,8 stupně západně letos 1. května.

Projekty, které se nikdy nepodařilo nerealizovat

Společnost Help Film, dceřiná firma SPI International, počítala také s projekty, k jejichž realizaci nikdy nedošlo. Není to tak dávno, co Ivan Hronec prezentoval stanice, kterými byly např. Action Box, Lady Box nebo Erox. Co měly tyto programy vysílat? Action Box měl být, jak již z názvu vyplývá, zaměřený především na muže a akční filmy a seriály, Lady Box by naopak nabízel tvorbu pro ženy. Stanice se měly nejprve objevit v Polsku, později u nás a na Slovensku, a nakonec v Maďarsku a Rumunsku. Program Erox by nabízel snímky pro dospělé s erotickou tematikou. Jeho plánovaný web na adrese www.eroxtv.eu je stále funkční a informuje návštěvníky o tom, že jeho čas brzo přijde (Coming Soon). Stanice měla vyplňovat mezeru v programovém schématu v době, kdy nevysílala Nostalgia (pozdější Kino CS).

Revolution TV ani Nostalgia Musica TV neodstartovaly. Místo toho konkurence spustila Retro Music Television.

Počítalo se s dvěma hudebními televizemi

Ivan Hronec měl ale plány ještě větší. Nepočítalo se jen s kanály Lady Box, Action Box nebo Erox, ale také hudebními stanicemi Revolution TV nebo Nostalgia Musica TV. První televize měla vysílat z družice Astra 1E, tedy pravděpodobně v satelitním paketu Skylink, čtyřiadvacet hodin denně, v českém a slovenském jazyce. Orientovat se měla na mladé publikum a spolupracovat s hudebními vydavatelstvími v obou republikách i nezávislými autory. Předpokládaný start stanice byl stanoven na 1. ledna 2009. Help Film získal v srpnu 2008 také licenci pro satelitní vysílání kanálu Nostalgia Musica TV. Signál měl šířit opět čtyřiadvacet hodin denně. Jak již název napovídá, program se měl zaměřit na retro hudbu česko-slovenské produkce z padesátých až osmdesátých let minulého století, čímž měl doplnit obdobně zaměřený filmový kanál Nostalgia. Start byl stanoven na první čtvrtletí loňského roku. Ačkoliv tento projekt nebyl nikdy realizován, jeho myšlenka přešla do stanice Muzika CS.

Filmových HD kanálů mělo být celkem pět

Pokud vám přijde, že těch nerealizovaných projektů je až moc, pak věřte, že ještě stále nejsme na konci. Několik řádků budu věnovat také HD kanálům, které tým okolo šéfa filmové a distribuční společnosti SPI International Ivana Hronce připravoval. Není to ještě tak dávno, přibližně tři čtvrtě roku, co se mluvilo o kanálech Film Box Action HD, Film Box Classic HD, Fight Box HD a Fashion Box HD. Z názvů stanic si lze jednoduše odvodit, co by tyto kanály nabízely.

BRAND24

Rodina kanálů CS TV

Kino CS známé dříve jako Nostalgia dalo základ balíku označenému jako CS TV. Právě z důvodů spuštění této stanice z Filmboxu úplně zmizely české a slovenské filmy. Do balíku CS TV brzo přibyl také program Doku CS. Ten se v nabídce satelitní platformy Skylink objevil 15. ledna, od března pak najel na ostrý režim. I jeho název je dost výstižný. Divákům nabízí nejstarší české a slovenské filmové dokumenty, které se vůbec poprvé objevují na filmové obrazovce, společně s novější dokumentární tvorbou z České republiky a Slovenska. Doku CS nabídne ročně na 400 dokumentů, přičemž odvysílá také profily známých osobností z veřejného života. Posledním programem patřícím do nabídky společnosti Film Europe, kterou Ivan Hronec založil mimo jiné pro potřebu těchto stanic, má být Muzika CS. Zároveň ji uvádíme takto neurčitě, protože zatím nevysílá. V éteru už sice jednou byla během svého testovacího provozu, protože se však zjistilo, že kvalita některých videoklipů nebyla dobrá, bylo její šíření až do odvolání přerušeno.

Budoucnost projektů Ivana Hronce

Ivanu Hroncovi se podařilo vybudovat dvě skupiny kanálů, které mají divákovi co nabídnout. Tou první je rodina stanic pod hlavičkou Filmbox, tedy nejen tento program samotný, ale i Filmbox Extra, Filmbox HD a nejnovější (v České republice) Filmbox Family. Ty jsou zaštítěny společností Help Film. Pod společnost Film Europe pak spadají novinkové projekty CS TV, tedy Kino CS, Doku CS a zanedlouho také Muzika CS. Jak však Hronec nedávno uvedl pro ekonomický deník E15, čeká ho především vlastní business, tedy jako dosavadní ředitel a spolumajitel se chce zbavit podílu ve společnosti SPI International a zaměřit se pouze na aktivity Film Europe. Bližší informace o této společnosti naleznete na jejím webu (v angličtině). Pod její hlavičkou by měl také fungovat nový slovenský kanál Europa Cinema s celoevropskými ambicemi. Nabízet by měl filmy z většiny zemí evropskému kontinentu, z nichž by pak Hronec se svým týmem vytvořil mix toho nejlepšího. Odstartuje pravděpodobně v příštím roce a počítá se také s jeho verzí ve vysokém rozlišení obrazu.

Který nezrealizovaný projekt by vás nejvíce oslovil?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).