Hlavní navigace

Kaňon z displejů OLED, ČTÚ zveřejnilo zprávy o stavu multiplexů DVB-T/T2 a FTV Prima chce další program

20. 1. 2018
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: LG
TÝDENNÍ REVIZE – Hodně vás ale zaujala i recenze na seriál Vzteklina, jednoduchý FM/DAB přijímač prodávaný v Normě či zpráva, kdy Seznam vypne vysílání v HbbTV.

ČTÚ zveřejnilo zprávu o stavu celé řady multiplexů

Na stránkách Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) byly aktualizovány informace o stávající volné kapacitě a mj. i o struktuře datového toku u některých vysílacích sítí. K poslednímu dni roku 2017 se to týkalo úpravy informací o sedmi multiplexech a konkrétně šlo o vysílací sítě 2 a 3, přechodovou síť 12 a regionální sítě 4, 8, 12 a 20. Podívejme se na ně podrobněji v tomto pořadí.

Vysílací síť 2 k 31. prosinci 2017 nedisponovala žádnou volnou kapacitou pro umístění vysílání dalšího digitálního televizního kanálu. Datové toky jsou zde rozděleny tak, že na jeden připadá 3,9 Mb/s, včetně teletextu a EPG.

Bohumil Herwig: DVB-T/T2 – jaká je zaplněnost pozemních multiplexů, s jakou kvalitou se vysílá

Bohumil Herwig: Jak si stojí Vysílací síť 4 patřící Digital Broadcasting

Přechodová vysílací síť 12, ČRa, DVB-T2 - pokrytí k 15. 12. 2017.
Autor: ČRa

Přechodová vysílací síť 12, ČRa, DVB-T2 – pokrytí k 15. 12. 2017.

Jaký byl nejdůležitější veletrh spotřební elektroniky na světě CES 2018?

Návštěvníci letošního CES mohli v Las Vegas vedle klasické „spotřebky“, mezi níž patří i tzv. bílá technika, tedy domácí spotřebiče, spatřit spoustu věciček pro automobily, včetně řešení kokpitů či systémů samoříditelných aut, dále pak obvyklé drony, mezi nimiž nechyběly ani ty voděodolné, nejrůznější roboty, překvapivou zdravotní techniku, hodně zajímavé projektory, domácí vzdělávací zařízení atd. atd. K vidění byl dokonce i „samoříditelný cestovní kufr“ jako vystřižený ze sci-fi románu.

O Samsungu a jeho „televizní“ novince The Wall se zcela novou technologií obrazovky MicroLED (Micro LED) jsme se už zmiňovali stejně, jako o údajně taktéž převratném převodu videa v jakémkoli rozlišení na konečné Ultra HD (8K). Samsung se vedle toho pochlubil i inteligentními brýlemi Relúmĭno pro lidi se zrakovými vadami a společně s Harmanem ukázal automobilovou platformu Digital Cockpit.

Bohumil Herwig: Veletrh CES 2018 – „kaňon“ z displejů OLED, unikátní projektory a HDR10+

Rozhovor s Lukášem Hniličkou o HbbTV a mj. také o světovém sympoziu v Římě

Někdejší technický ředitel hudební televize Óčko a v současnosti CEO vývojářské firmy Hybrid Lukáš Hnilička hodnotí loňský rok z pohledu hybridní televize.

Co znamenal loňský rok pro segment HbbTV?

Minulý rok splaskla jakási bublina HbbTV, respektive se jasně ukázalo, že se o žádnou bublinu nejedná. Poslední dva roky televizní stanice i zadavatelé neustále přemýšleli, jestli je HbbTV opravdu nový mediatyp, nebo zda se jedná pouze o nějakou chvilkovou módu. Na českém trhu se HbbTV v minulém roce do značné míry standardizovalo, odbavilo se kolem dvě stě padesáti komerčních kampaní. Diváci si na červené tlačítko zvykli a na trhu máme zadavatele, kteří za loňský rok zrealizovali i devět kampaní. Inzerenti se navíc naučili připravovat vhodné HbbTV aplikace, jako příklad mohu uvést třeba společnost Bohemia Energy, která představila interaktivní kalkulačku roční spotřeby.

A samotné televizní stanice?

V loňském roce začaly televize s HbbTV mnohem víc pracovat, třeba videoarchiv už se stal jeho naprosto nedílnou součástí. Ještě před koncem roku ho přidala i televize Óčko, která začala v HbbTV uvádět aspoň část svých hlavních pořadů.

Co Nova?

Nova sice ještě v HbbTV archiv svých pořadů nemá, ale řekl bych, že vše je na dobré cestě.

Jan Brychta: Lukáš Hnilička – HbbTV už je dnes dokonale etablovanou platformou

Stručně

Jak informovala server DigiZone tisková mluvčí společnosti Seznam Aneta Kapuciánová, v pátek 26. ledna ukončí Seznam vysílání HbbTV aplikace v multiplexu 4. Uživatele, kteří nás v multiplexu 4 sledují, už dnes na jejich obrazovkách informujeme o ukončení HbbTV aplikace a zároveň je odkazujeme na vysílání Televize Seznam v multiplexu 3, uvedla pro DigiZone Kapuciánová.

Jan Brychta: Příští pátek vypne Seznam své hybridní vysílání v multiplexu 4

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) přijala koncem listopadu žádost TV Pohoda, s. r. o., o licenci na zemské televizní vysílání stanice Brněnský Infokanál, 7. prosince 2017 pak žádost Jany Peterkové o kanál nazvaný Televize Natura (zvláštní přenosové prostředky) a hned na počátku letošního roku žádost o licenci na RTM Plus. Ta by měla být taktéž šířena prostřednictvím zvláštních přenosových prostředků.

Bohumil Herwig: Na webu RRTV se objevila žádost o licenci na kanál Prima 8 a stanici Televize Natura

Vzteklina je příběh o vzteku, který je potřeba každý den držet na uzdě, popsal nový seriál jeho režisér Tomáš Bařina. Po prvních pár minutách seriálu Vzteklina si nebudete jisti, jestli se náhodou nedíváte na velice drsný horror. Chlapi, co si zašli v šumavských lesích, temnějších než dartmoorská blata, v bouřlivé a deštivé noci zapytlačit, hrajou karty moc rychle, hodně u toho pijou, a když si jde jeden z nich ulevit ven, tak z na intenzitě nabírající hudby je okamžitě jasné, že další pivo už si asi nedá.

Zdeněk Strnad: Vzteklina – Nový detektivní seriál České televize nabídne uhrančivou erupci šumavského zla

„Smlouva s právem první volby platí pro následující tři sezóny až do roku 2021,“ říká se v zaslané tiskové zprávě a pokračuje se: „ČT rovněž koupila práva na kvalifikační utkání české reprezentace na nadcházející evropský i světový šampionát i na zápasy v nové soutěži Liga národů UEFA. Získala také závěrečný turnaj Euro 2020 a už z předchozích let vlastní práva na vysílání mistrovství světa z Kataru v roce 2022.“

Bohumil Herwig: ČT získala práva na fotbalovou Evropskou ligu UEFA

Bohumil Herwig: Skupina Nova získala práva na Evropskou ligu do roku 2021


Autor: ČT

Nová televizní stanice Seznam.cz TV byla velmi rychle přijata operátory a nechybí ani u satelitního a internetového vysílání Nové Digi. Jsme rádi, že jsme mohli stanici Seznam TV hned od prvního dne jejího vysílání nabídnout všem našim zákazníkům, říká Vladimír Rusnák, výkonný ředitel společnosti DIGI TV, a doplňuje: Seznam TV nabídne kontinuální proud kvalitního zpravodajství, zábavy i autorských pořadů zajímavých novinářských osobností, jako jsou Sabina Slonková, Helena Šulcová, investigativní sportovní novinář Luděk Mádl a další. Věřím proto, že vhodně doplní naši programovou nabídku.

Bohumil Herwig: Seznam.cz TV i pro zákazníky Digi TV

V zaslané tiskové zprávě Towercomu se říká, že oproti březnu 2017 vzrostl počet domácností přijímajících televizní signál pozemní cestou o 6 % a dosáhl tak celkového počtu 30 %. Zatímco ale podle průzkumu GfK v březnu 2017 bylo rozložení příjmu „domácnosti – 21 % a rekreační objekty – 3 %“, v listopadu skupina „domácnosti“ vystoupala na 27 % a podíl u rekreačních objektů zůstal stejný.

Bohumil Herwig: Na Slovensku výrazně posiluje DVB-T/T2

UX DAy - tip 2


Autor: Towercom

Od pondělí můžete v obchodní síti Norma zakoupit rozhlasový přijímač s barevným displejem a tříletou zárukou. Nabízen je za 1390 Kč pod jménem „Dual Radiopřijímač DAB+/FM“. Má poměrně rozměrný barevný TFT displej s úhlopříčkou 2,4", tedy 6,1 cm, a může být provozován jak z 230 voltů, tak na baterie.

Bohumil Herwig: Norma začala prodávat jednoduchý FM/DAB přijímač Dual DAB 4C

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).