Hlavní navigace

K rušení televize signálem LTE zatím nedošlo, Telefónica ale spustí další vysílače

30. 4. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ MAPY – Telekomunikační úřad už začátkem letošního roku zveřejnil výzvu, že bude případným zájemcům z řad odborných firem nabízet možnost proškolení na řešení těchto problémů.

Společnost Telefónica Czech Republic dnes oznámila, že výrazně investuje do technologie LTE, o níž se v minulosti hovořilo v souvislosti s možným rušením televizního signálu. Toho se obávali nejen zástupci televizních stanic, ale například i operátoři zemských sítí. Z map, které dnes Telefónica zveřejnila, vyplývá, že by hlavní město a přilehlé okolí by chtěla signálem pokrýt do konce letošního roku a podobně na tom bude i Brno. V Praze má dojít k výraznému zlepšení pokrytí technologií do konce června, průběžně se mají přidávat i další regiony. V souvislosti s možným rušením sítěmi LTE se hovořilo o kanálech 59 a 60.

Plán pokrytí signálem LTE v Praze a okolí do konce letošního roku.
Autor: Telefónica Czech Republic

Plán pokrytí signálem LTE v Praze a okolí do konce letošního roku. Obrázek lze zvětšit.

K TÉMATU: Jak to vypadá se vzájemným rušením LTE a DVB-T měsíc po startu prvních BTS?

Na kanálu 59 funguje například pražský vysílač Žižkov s multiplexem 3 a stejná síť z lokality Cukrák nebo jihomoravského Kojálu a brněnských Hádů. Ve čtyřech lokalitách pak používá tento zemský multiplex kanál 60. Pravděpodobně nejvýznamnější oblastí je v tomto směru severočeský Ještěd s východočeskou Černou horou. První z nich funguje výkonem 20 kilowattů, druhý je dokonce pětkrát silnější. Na kanálu 60 je šířen formou dokrývačů signál multiplexu 3 také v Karlových Varech a Svitavách. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) přišel začátkem ledna s nabídkou, že bude odborné firmy na „boj s rušením“ LTE školit.

BRAND24

Plán pokrytí signálem LTE v Brně a okolí do konce letošního roku.
Autor: Telefónica Czech Republic

Plán pokrytí signálem LTE v Brně a okolí do konce letošního roku.

ČTĚTE TAKÉ: ČTÚ bude nabízet odborným firmám zaškolení proti rušení televize sítěmi LTE

Pro televizní příjem je nebezpečím zejména pásmo 800 MHz, v němž stanice LTE fungují. Tyto kanály využívá zejména celoplošný multiplex 3 společnosti Czech Digital Group (CDG), jíž stoprocentně ovládají České Radiokomunikace (ČRa). Právě ty se rušení ze strany LTE obávaly nejvíce. Základové stanice LTE budou vysílat hned na sousedním kanálu vedle vysílacích kanálů DVB-T. Technici by vám potvrdili, že takto blízké kanály nelze v přijímacích anténách nějak jednoduše oddělit filtrem, uvedlpředloni v květnu Jiří Vykydal, tehdejší šéf útvaru strategických projektů a regulace Českých Radiokomunikací.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).