Hlavní navigace

Jiří Baumruk: Za současného složení asi Rada ČT ředitele nezvolí

5. 5. 2009
Doba čtení: 18 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Pokud by měla Rada České televize volit nového generálního ředitele ČT za současného složení, patrně nedá dohromady potřebných deset hlasů pro jakéhokoli kandidáta. V rozhovoru pro server DigiZone.cz to říká její předseda Jiří Baumruk, který rovněž objasňuje pravděpodobný scénář, jak ze sekretariátu Rady ČT unikly na internet projekty 19 kandidátů na funkci šéfa veřejnoprávní televize. Na webu www.all4all.cz je zveřejnil syn radního Radka Mezuláníka.

Příští středu má Rada České televize vybrat z 19 kandidátů na generálního ředitele ČT pět finalistů konkurzu. Číslo pět je konečné, nebo jich může být víc? Případně kolik?

Bude to maximálně pět kandidátů.

Může se stát, že jich bude méně?

Pokud nedostanou počet hlasů potřebný k postupu, stát by se to mohlo.

Jiří Baumruk - 1

Stanovili jste si počet hlasů pro postup?

Ano, už při schvalování harmonogramu volby generálního ředitele. Je to podobné jako v předcházejících volbách ředitele ČT: finalista musí dostat minimálně pět hlasů. To je poměrně řídké síto, takže by neměl být problém získat dostatek finalistů.

Co se bude dít potom, až je vyberete?

Musíme si podle situace říci, jak budeme postupovat. Tedy kdy proběhne finálové kolo volby. Buď si řekneme datum, nebo si ho neřekneme my, ale až Rada ČT v novém složení, protože Poslanecká sněmovna má dovolit šest nových členů.

K tomu se ještě dostaneme. Podle čeho vlastně budete finalisty konkurzu vybírat? Jaká jste si stanovili kritéria?

Kritéria už byla zveřejněna v zadání výběrového řízení.

Po kandidátech jste chtěli pouze dvoustránkové zamyšlení o České televizi.

Ne, bylo toho více. Chtěli jsme životopis, osobní motivaci, která byla na dvě stránky, což byla úvaha, proč se chtějí stát ředitelem ČT. Rozsah byl rámcový, rozhodně jsme nepřepočítávali počet písmen. A potom měli zaslat také třístránkovou koncepci na funkční období generálního ředitele.

Takže si všech 19 kandidátů nebudete zvát na zasedání rady?

Ne, budeme si zvát až účastníky finálového kola. Je to stejný postup jako při minulé volbě generálního ředitele ČT.

Stačí vám dvoustránková osobní motivace pro to, abyste vybrali pět kvalitních finalistů konkurzu?

Jak jsem říkal, těch materiálů je několik. Motivace je dvoustránková, koncepce práce generálního ředitele třístránková, osobní posouzení jejich dosavadní činnosti je také dvoustránkové a ještě životopis, takže těch materiálů je dost. Ostatně, ono to je tak, že celé výběrové řízení a celé to jeho zadání už ukázalo, jak ho kdo bere vážně.

Ale někteří kandidáti jsou mediálně známější, dokonce ČT v minulosti vedli, a jiní jsou naprosto neznámí. Nebudou ti druzí v nevýhodě, když mají dodat jenom několik málo stran dokumentů a ani je osobně neuvidíte?

Rozhodně mohou být v určité nevýhodě. Je ale otázka, jestli je mediální známost výhoda nebo nevýhoda. Někdy mám pocit, že to v naší společnosti funguje tak, že se řekne: toho nikdo nezná, na toho nikdo nic nevytáhne, toho budeme volit. Takže to teoreticky může být i výhoda.

Při minulých výběrových řízeních museli kandidáti na ředitele ČT předkládat rozsáhlejší, až dvacetistránkové projekty.

Při minulém konkurzu před šesti lety to bylo velmi podobné jako dnes. Při předcházejících to bylo různé. Nikdo z ředitelů, co museli předkládat tak rozsáhlé projekty, nevydržel celé funkční období, někteří dokonce ani rok. Takže si myslím, že žádný projekt, tím spíš, že nikde nemáte garanci, co v něm psal skutečný kandidát a co někdo jiný, není zárukou ničeho. Navíc to není projekt pro televizi, která vzniká na zelené louce, ale pro televizi, která stojí a je v nějakém stavu. Jestliže někdo napíše nádherný projekt, který je absolutně nerealistický, tak si o něm sice můžeme povídat, může se nám líbit, ale musíme se na něj také dívat tak, jestli je možné ho realizovat.

Motivační dopisy všech kandidátů unikly krátce po otevření obálek na veřejnost, syn jednoho z radních je vyvěsil na internet. Co tomu říkáte?

Uniklo všechno. Ono nejde o to, že to uniklo. Nejde o tajné materiály. Jeden z uchazečů o funkci generálního ředitele ČT byl dokonce vyřazen proto, že nepodepsal čestné prohlášení, ve kterém souhlasí s veřejným projednáváním jeho přihlášky, tedy všech těchto materiálů. Je to o něčem úplně jiném.

O čem? Takže se vlastně nic nestalo?

Že se objevily, ale ještě takovýmto hloupým a primitivním způsobem, svědčí skutečně o něčem jiném než o tom, že někdo chce zodpovědně zvolit generálního ředitele. Nevím, kolik probíhá ročně výběrových řízení na různé úrovni, ať už na lidi nebo na různé projekty, ale nedovedu si představit, že by z nich v jejich průběhu vycházely na veřejnost projekty a pak si z nich ti, co o to mají zájem, vytrhávali různé části, hodnotili je a celé to výběrové řízení ovlivňovali.

Popište ten „primitivní způsob“, jakým se tyto materiály dostaly z kanceláře Rady ČT na internet.

Nevím, já jsem si to přečetl v novinách.

Vy tedy nevíte, jak se ty dokumenty dostaly ze sekretariátu Rady ČT do rukou syna jednoho z radních a od něj na internet?

Ne, já jsem si jenom přečetl, že se k tomu údajně dostal syn jednoho z radních. Nevím, jak jinak by se k nim mohl dostat, než tak, že by mu je dal tatínek.

A s tím tatínkem, tedy radním Radkem Mezuláníkem, jste se o tom bavil?

Nebavil. On se o tom se mnou nebavil a já se s ním o tom taky nemám co bavit.

Takže ten únik nebudete vůbec řešit?

Co bychom měli řešit? To je jeho způsob jednání. Jak říkám, projekty mají být veřejné.

Jiří Baumruk - 2

Ale když si vzpomenu na minulé konkurzy na generálního ředitele ČT, rada si najímala personální agentury a od těch nikdy žádné projekty na veřejnost předčasně neunikly.

Minule to nedělala také žádná agentura. Argumentujete tím, že to někdy dělala nějaká agentura. Dříve sice možná existovaly nějaké větší projekty, ale nikdy z takového konkurzu nevzešel pořádný generální ředitel. Tady není o čem diskutovat. Pan Mezuláník neudělal nic, co bychom si my jako Rada ČT zakázali. Já si prostě jenom myslím, že je nevkusné, aby se takovýmto způsobem a s takovýmto zdůvodněním tyto projekty ukázaly na veřejnosti. Jinak mi to nevadí a myslím, že kandidátům také ne. Nechť si každý přečte, s čím jdou do výběrového řízení.

Nebudete jako radní pod větším tlakem, když podle mínění veřejnosti dáte přednost někomu, kdo nebude mít tak dobrý projekt? Přečíst si je teď může kdokoli.

To je samozřejmě teoreticky možné, ale nezávisí to na tom, jestli se projekty někde zveřejnily nebo ne. Stejný důvod si můžete najít, i kdyby se tak nestalo.

Překvapuje mě, že ten únik dat nechcete vůbec řešit.

A jak bych ho měl řešit?

Možná byste se mohli na Radě ČT pobavit, že to nebylo úplně košer.

Ano, ale to je maximum, co můžeme udělat. Vždyť já jsem se o tom úniku dozvěděl až od vašeho kolegy z Lidových novin. Navíc mi připadá hloupé, jak pan Mezuláník argumentuje, že si to někde získal jeho syn sám.

Jak se to k němu tedy mohlo dostat?

V pátek jsme otevřeli obálky od kandidátů, shodou okolností u toho byl pan Mezuláník jako jediný zástupce rady, pak paní tajemnice rady, paní notářka a já. Dokumenty byly pouze v originále, nedostali jsme je v elektronické podobě. Teprve potom se začaly kopírovat pro všechny radní, abychom jim je mohli v pondělí odeslat. A mezitím to bylo už v pondělí naskenované a viselo na internetu. Tak kdepak si je asi tak ten syn obstaral, když všechny byly jen v jednom jediném originále? To je tak všechno, co k tomu můžu říct. Připadá mi to nečestné a nesportovní, ale jinak to nemá z hlediska výběru ředitele žádný význam. Už jenom to, že generálnímu řediteli končí mandát a že se rada rozhodla, že to bude řešit tím, že vybere nového generálního ředitele, což je přesně podle zákona, se v této společnosti setkává doslova… Nevím, jak bych to řekl… Kdyby to bylo v mariáši, tak ti, kteří hrají karty, hospodu vyhází ven. Je to neuvěřitelné.

Vidíte v tom zveřejnění nějaký záměr?

Jistě. Jsou v tom záměry. Chápu, že výběr generálního ředitele ČT zajímá téměř každého, a právem. Lidé si platí televizní poplatky, tak je to logicky zajímá, a je správné, že na to mají vlastní názory. Jistě to zajímá i novináře, protože to je mediální téma. Jistě to zajímá i politiky. To by mi nevadilo. Musím říct, že to, co mi mnohem víc vadí, je neskutečný kolorit, co se všechno kolem této volby napíše, a jakým způsobem se tu volbu snaží leckdo zvenku ovlivňovat.

Poslední dobou se opravdu roztrhl pytel s články o současném generálním řediteli ČT Jiřím Janečkovi.

No právě. Myslíte si, že to je náhoda?

Náhoda to asi není, ale zase na druhou stranu, kdyby Jiří Janeček komunikoval s novináři, leccos by mohl vysvětlit a nevycházely by spekulace. Vy jste se dokonce nedávno v rozhovoru pro ČT 24 zmínil, že máte výhrady ke komunikaci ČT. Myslel jste tím i Jiřího Janečka?

Platí to obecně. ČT není úplně stoprocentně schopna vysvětlit svoje působení. Myslím i to dobré. Úplně stoprocentní komunikace není ani uvnitř televize. Tím netvrdím, že to je jednoduché a že to jde mávnutím kouzelného proutku změnit. Je to přeci jenom velká firma s určitým vlivem a tím pádem komunikace není jednoduchá. Podle mne k té nedostatečné komunikaci možná přispívá i série kampaňovitých článků v médiích. Jednak generální ředitel moc komunikovat nechce, protože asi nevidí cestu, jak vysvětlit svoje kroky, možná má nějaké další poznatky, to já nevím. Lidi radši nadávají, než by něco pochválili. Na nároďák ve fotbalu se taky nadává, když jdou fotbalisti večer do hospody, a je jedno, že ještě nedávno byli nedotknutelnými modlami. Bohužel to tak u nás funguje.

Jiří Janeček se ale nezúčastňuje ani odborných konferencí. Většinou za sebe posílá někoho jiného, rozhovorů dává jako šafránu. Když to porovnám se začátkem jeho funkčního období, kdy s novináři komunikoval naprosto bezproblémově, je to divné. Zvlášť když se nechává zapírat.

O tom nemám žádnou informaci, takže bych to nechtěl komentovat. Nejsem v roli obhájce Jiřího Janečka, ani nikoho jiného.

Nechci, abyste ho obhajoval.

Nebudu ani komentovat nic z těch předložených koncepcí. Jsou tam koncepce zajímavější a koncepce méně zajímavé…

Zajímavější než koncepce Jiřího Janečka?

To bych už musel komentovat.

Dobře. Přišlo mi jen trochu škoda, že když už se objevují takové negativní články, Jiří Janeček nemá ani snahu se veřejně obhajovat. Pak to vypadá, že na tom něco bude.

Nevím, nejsem ani jeho mluvčí, ani poradce. Rada je kontrolní orgán a nemůžeme řediteli v tomto ohledu dávat žádná doporučení. Spíš mě to překvapilo v tom, že Jiří Janeček je generálním ředitelem skoro šest let, volila ho rada v minulém složení, v níž jsem tehdy nebyl, volila ho s nějakým programem, stojí za ním nějaká čísla, a teď se najednou objevují články, které jdou do dávné historie. Není mi jasné, zda ta historie byla dřív tak neznámá. Teď ji ti autoři berou téměř za stoprocentně diskvalifikující pro výkon funkce generálního ředitele ČT. Ale Jiří Janeček tuto funkci vykonává šest let a předpokládám, že splnil všechny zákonné podmínky. Nemám zprávy o tom, že by je nesplnil. Tak co si o tom myslet?

Máte na mysli Janečkovo někdejší členství v KSČ a šéfredaktorství komunistických novin Palcát v Táboře?

Třeba.

Jiří Baumruk - 4

V rozhovoru pro ČT 24 jste také řekl, že necítíte žádné politické tlaky na Radu ČT před volbou ředitele. To se s politiky opravdu nebavíte o tom, kdo by jim nejlépe vyhovoval?

Já se s nimi bavím obecně jen velmi minimálně. Potkám se s nimi sem tam, opravdu málo.

Třeba na mediální komisi v Poslanecké sněmovně nebo Senátu.

Ano, třeba. Při projednávání výroční zprávy Rady ČT. Nebo na nějaké společenské akci, ale já na něj moc nechodím. Musím říct, a zdá se to neuvěřitelné, samotnému mi to přijde divné, že maximálně padne nějaká otázka: tak co, jak to na té radě zvolíte? Říkám jim, že ještě nevím, že čekáme, až nám přijdou projekty, a pak uvidíme.

Teď už ty projekty přišly, tak by se politici mohli ptát, komu to tam hodíte.

Neptají se. Ani jsem neměl žádnou příležitost se s někým vidět. Ani nevím, co si politici myslí. Ale čtu monitoring tisku, kde mám k dispozici veškerá vyjádření, a čtu si v nich leccos. Teď si počkáme na to, jak to dopadne s dovolbou části rady, a podle toho budeme postupovat. Za jeden ze zbytečných momentů sporu a jakousi kampaň, která tu vznikla, beru i podsouvání, že jsme vyhlásili výběrové řízení předčasně a že chceme zvolit Janečka. Vůbec nevím, kde to vzniklo.

Nechcete zvolit Janečka?

Nevím. Ředitel musí v každém případě získat deset hlasů, jak říká zákon. A to tedy není vůbec jednoduché, ať už to bude kdokoli.

Vy sám máte blízko k ODS, dělal jste mluvčího jedné z pražských radnic, kde ODS vládla. Ani se svými přáteli se o volbě nebavíte?

Na té radnici byla koalice. Zaznamenal jsem dokonce názor, že jsem největším zastáncem předčasné volby ředitele, zatímco ODS by chtěla nového ředitele volit až po dovolbě nových členů Rady ČT. Předčasná volba je pro mě nesmyslný termín, když tak včas.

Podle zákona není stanoveno, jak dlouho před koncem funkčního období dosluhujícího ředitele má rada vypsat výběrové řízení na jeho nástupce.

No právě. A já si myslím, že jsme začali v čase, který je rozumný. Že se sešly blízko sebe dva termíny, volba ředitele a výměna třetiny rady, to my jako radní nemůžeme nijak ovlivnit. Mezi těmi termíny je velmi krátký časový úsek na to, abychom zvládli celé výběrové řízení. To je taky pravda. Navíc, když nevíme, jestli rada bude v dohledné době kompletní a jestli vůbec bude schopná generálního ředitele zvolit.

Pěti radním končí posledního května mandát a jeden radní dobrovolně rezignoval, takže by poslanci měli zvolit šest z patnácti radních. Pro zvolení ředitele je třeba deset hlasů, a ty byste bez nových radních po 28. květnu neměli.

Nemohli bychom zvolit nikoho, i kdybychom se sešli úplně všichni a volili jednomyslně.

Čili 13. května zvolíte ve stávajícím složení maximálně pět finalistů konkurzu, a pak máte čas do 28. května, abyste ve stejném složení zvolili nového ředitele.

13. května uvidíme, zda budou noví členové rady sněmovnou dovoleni. Pokud ano, pak by byl nesmysl pospíchat a volbu ředitele si předáme. Radě jako takové žádný mandát nekončí. Končí jenom některým členům, ale rada jako taková je kontinuální orgán. To omezení je dané právě tím, že pro volbu a jmenování generálního ředitele ČT musí být deset hlasů. A rada se k tomu musí postavit tak, aby těch deset hlasů měla. Aby prostě byla schopná generálního ředitele jmenovat.

Když by poslanci nestihli zvolit šest nových radních a nebyl by zvolen nový generální ředitel ČT, co se bude dít dál?

Pokud ještě budeme fungovat ve starém složení rady a budeme mít čas, třeba někdo navrhne, abychom volili ředitele ve starém složení. Ale nejsem si jist, že by některý z kandidátů prošel hlasováním, že by se pro něj našlo deset hlasů. Pokud nebudou noví členové rady dovoleni sněmovnou, což se také může stát, nemůže rada po uplynutí mandátu svých pěti členů dělat vůbec nic. Může buď výběrové řízení zastavit, protože v podmínkách konkurzu si stanovila podmínku, že ho lze kdykoli v jeho průběhu zrušit, nebo bude čekat. V zákonu bohužel není daný vůbec žádný termín, v jakém by měli být noví členové rady zvoleni. Proto jsme to nechtěli podcenit, zvlášť po zkušenostech z poslední doby. Jediný termín, který známe, je datum, kdy končí mandát současnému generálnímu řediteli ČT.

V červenci.

To víme už šest let.

A když Jiřímu Janečkovi skončí mandát a nebude známý jeho nástupce?

Ze statutu ČT je určený statutární zástupce, který by televizi vedl.

Tím je dnes technický ředitel Rudolf Pop.

Ano, v současné době to je Rudolf Pop. Ale může se stát, že dojde ke změně, to je věc generálního ředitele. Ale pokud ke změně nedojde, bude řídit ČT on, dokud rada nejmenuje nového řádného ředitele. Rudolf Pop by musel začít připravovat výrobní úkol na příští rok, rozpočet, ale u toho by měl být plnohodnotný generální ředitel. Navíc, co si budeme povídat, Rada ČT je kontrolní orgán a třeba z hlediska personálního vztahu je jejím jediným partnerem generální ředitel ČT, ale pouze ten, kterého ona sama jmenovala. Nikoli jeho zástupce. V tu chvíli může Rada mluvit leda tak do rozpočtu.

Vy sám jste tedy pro to, abyste nového generálního ředitele ČT zvolili ještě ve starém složení rady?

Takovou podmínku nemám. Je to jedna z možností. Jsem pouze pro to, abychom generálního ředitele jmenovali včas, aby jeho křeslo zbytečně nezůstávalo volné. Termín víme dostatečně dlouho dopředu, není to žádná krizová situace, kterou bychom měli okamžitě řešit.

Neměl by takový ředitel, zvolený ještě starou radou, oslabený mandát tím, že by ho nových šest radních nemuselo přijmout? Stala by se stejná věc jako v případě Rady Českého rozhlasu, kde se dnešní radní snaží už několik měsíců svrhnout generálního ředitele Václava Kasíka.

Já i celá řada dnešních radních jsme Janečka nevolili ředitelem, přišli jsme do rady až po jeho volbě. Není to náhodou stejná situace? Vždycky budou v radě členové, kteří nevolili stávajícího generálního ředitele, protože se třetina rady obměňuje po dvou letech. Když to tak vyjde, dá se říct, že generálního ředitele, kterému nyní končí funkční období, volila před šesti lety pouze třetina současné rady. Není náhodou tedy jeho postavení slabé a nelegitimní? To tak přece nejde brát. Mohl bych oponovat druhým názorem, že přijde šest nových radních a mají za týden jmenovat generálního ředitele? Pro takovou instituci, kde se většina z nich bude teprve rozhlížet?

Jiří Baumruk - 3

Třeba se nebudou muset rozhlížet, protože budou mít jasné instrukce, koho mají volit.

To nevím, já je opravdu nemám. Při volbě generálního ředitele ČT jsem jako člen rady poprvé. Je pravda, že v minulosti asi byly nějaké problémy při výběru generálního ředitele. Nevím, jestli to bylo tím, že někteří radní měli instrukce, nebo je naopak neměli a generální ředitel si dělal, co chtěl, přivedl si své lidi, a nebo že to bylo jenom proto, že nebyl schopen takovouto instituci řídit, protože k tomu neměl základní předpoklady. Nechci moc věřit na to, že by se to dalo dělat přes instrukce. Je to nesmírně komplikované. Určitě má někdo nějaké preference. Zaznamenal jsem v tisku názory politiků, ale myslím si, že jsou velmi opatrné. Zdá se, že určitá zkušenost z minulosti stačila.

Ohrozí nového generálního ředitele ČT fakt, že se brzy po jeho volbě změní složení Poslanecké sněmovně, které se zodpovídá Rada ČT?

Když to budeme brát takto, uvedu jeden příklad. Je to tak rok nebo dva, kdy se stalo něco podobného v Polsku. Tam odvolali Radu Polské televize, to se stalo někdy k večeru. Do půlnoci navolili novou radu a ta hned odvolala generálního ředitele a okamžitě zvolila nového. Doufám, že k něčemu podobnému, ani v menším, u nás nedojde. Sněmovna jsou volení zástupci veřejnosti. Rada jsou lidé nominovaní občanskou společností, občanskými sdruženími…

Ano, podle zákona by to tak mělo být.

Ale to je podle zákona i fakticky.

Podle zákona se kandidáti fakticky dohodnou s politickými stranami, které je vyšlou za občanskými sdruženími, aby za ně oficiálně podaly nominace do sněmovny. Strana řekne, že vás budou nominovat zahrádkáři, a tím se splní zákon.

Proč mám takovou smůlu, že mně se to tak nepřihodilo?

Třeba jste výjimka.

Mne vyzvali přátelé ze sportovní oblasti, kteří se zajímají o televizi. Poprvé jsem jim řekl, že mě to nikdy nenapadlo.

Když se občas podíváte mezi nominované do Rady ČT…

Já netvrdím, že to tak nemůže být…

… vidíte tam stále tatáž jména, to jsou turisti po mediálních radách, a jenom hledají, kdo by je do nich nominoval, aby se naplnil zákon.

Nechci komentovat někoho dalšího, bylo by to nekolegiální. Ale musím říct, že generalizujete. U mě se to tak nestalo, ale je mi jasné, že kandidát do rady musí mít určitou, nechci říct přímo politickou podporu, ale musí získat hlasy ve sněmovně, jinak by do té rady neprošel.

Rozhodně podporu sněmovny získá lépe bývalá poslankyně než regulérní kandidát sdružení na pomoc mentálně postižených.

Dobře, a kolik je v Radě ČT bývalých poslanců?

To byl příklad. V těch radách se stejně objevují pořád ti samí lidé. Nebo stejné typy lidí.

Kdo v současné Radě ČT byl v minulosti v jiných radách? Pan Uhde, co si vzpomínám, ten byl v Radě Českého rozhlasu. A pan Mezuláník, ten byl v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání.

Pojďme ještě k volbě generálního ředitele. Příští středu tedy vyberete pět finalistů a potom proběhnou nějaká veřejná slyšení?

Všechno bude veřejné. Předpokládáme, že na každého finalistu bychom měli minimálně půl hodiny. Určitě budeme vycházet z toho, co nám předložili písemně. Nepochybně přijdou i dotazy, které budou směřovat dál.

Podstoupí finalisté i psychotesty?

Jsou na to rozporné názory. Já jsem kdysi na post šéfredaktora sportovní redakce ČT absolvoval psychologické testy. Tehdy to bylo poměrně náročné. Někdy se to dělá, někdy ne. Myslím si, že v tomto případě bychom si snad nějakou závažnou psychickou poruchu troufli poznat sami. Myslím si, že psychickou připravenost stejně neprověří psychotesty. Tady to není bezprostřední práce v nějaké konfliktní situaci, jakou musí absolvovat například policisté.

Samotná volba ředitele by pak mohla proběhnout v den, kdy vyslechnete finalisty? Pokud byste to chtěli stihnout do konce května, asi by to ani jinak nešlo.

Ale já jsem vůbec nemluvil o tom, že bychom to chtěli stihnout do konce května. Termín není vůbec žádný.

Ale za současného složení rady to jinak nejde.

Teorie, že by to bylo do konce května, přichází v úvahu pouze za předpokladu, že nebudou dovolení noví členové rady, že to někdo v nynější radě navrhne a že to tato rada odhlasuje. Jinak je logické, že když uděláme veřejné slyšení jednotlivých kandidátů, tak bychom měli samozřejmě pokračovat hlasováním a následným jmenováním generálního ředitele.

V ten samý den?

Ano.

V dřívějších volbách to tak nebývalo.

Určitě to tak bylo při minulé volbě, ale musím říct, že mi to připadá lepší, protože už nepůjde o neznámé lidi a nechat to zase 14 dní někde uzrávat… Nevím. Ale třeba to někdo navrhne, a rada to schválí. Všechno je možné.

Takže čistě teoreticky: 13. května zvolíte maximálně pět finalistů konkurzu. Za dva týdny proběhne další jednání rady, a to je jediný možný termín, pokud byste tedy nesvolali nějaké mimořádné zasedání rady, kdy byste mohli za starého složení zvolit nového generálního ředitele.

Teoreticky je to možné.

Čili 27. května bychom mohli znát jméno nového ředitele České televize.

Ale je to velmi nepravděpodobné. Těch deset hlasů tam teď nevidím.

Pravděpodobnější je čekání na nové radní?

UX DAy - tip 2

Ano.

Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

V jakém složení zvolí Rada České televize nového generálního ředitele?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).