Hlavní navigace

Jaký je nový set-top box Sledování.TV? Bohužel žádné velké překvapení

4. 5. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Původně vývojová divize Sledování TV, která se po loňském rozštěpení mateřské společnosti osamostatnila jako společnost Modern TV, představila další set-top box pro IPTV službu Sledování TV.

Podle vlastního vyjádření chce společnost nabízet svým partnerům box za stejných cenových podmínek jako předchozí model. Musím bohužel hned ze začátku konstatovat, že z mého pohledu není jeho nasazení krokem tím správným směrem.

PSALI JSME: Srovnání set-top boxů pro IPTV služby Lepší.TV a SledováníTV v plné firemní specifikaci

Již z neúplné technické specifikace, kterou společnost poskytla (a na stránkách zahraničního prodejce nejsou technické údaje o moc rozsáhlejší), šlo vyčíst, že nebude možné očekávat nějaké zásadní novinky nebo překvapivá řešení.

Technická specifikace

  • CPU: Amlogic S905 Quad Core Cortex-A53 2.0GHz
  • GPU: ARM Mali-450 Penta Core
  • Paměť RAM: 1GB DDR3
  • Paměť Flash: 8GB eMMC
  • OS: Android 5.1 Lollipop
  • Podporované videokodeky: MPEG2 / MPEG-4 H.264/AVC, H.265/HEVC 10– bit
  • Podporované videoformáty: AVI, MOV, MPEG, MPE, MPG, TS, M2TS, M3TS, M4TS, M5TS, MTS, M4V, DAT, M2V, ISO, VOB, 3GP, 3GPP, 3G2, FLC, FLV, WMV
  • Podporované audioformáty: MP3, WMA, OGG/OGA. FLAC, APE, AAC/M4A, RM
  • Podporované obrázkové formáty: JPG, JPEG, BMP, GIF, PNG, TIF

Kromě velikosti přístroje (84 × 84 × 18 mm) se už více nedozvíme. Vzhledem k tomu, že jde o box s operačním systémem Android, nezazní ani slovo o tom, jakou konektivitou je přístroj vybaven, kromě na fotografii jasně viditelného RJ 45 LAN portu. Nedozvíme se ani, jestli má přístroj nainstalované nějaké další programy nebo aplikace.

To je v souvislosti s výše zmíněným vyjádřením, že  …společnost bude nabízet svým partnerům box za stejných cenových podmínek jako předchozí model, poněkud zarážející.

Představení přístroje

Přípojná místa

A to je vše, přátelé. Optické S/PDIF absentuje, počet USB portů je sice shodný s konkurenčním X96 služby Lepší TV, ten je ale osazen novějším CPU S 905X s podporou HDMI standardu 2.0a.

V podstatě jediným pozitivním prvkem je IR dálkový ovladač ve větším provedení, designově shodný s předchozím boxem služby. Kdo by však čekal funkci Learn, která se nyní zhusta vyskytuje u ovladačů přístrojů aktuálně uváděných na trh, bude zklamán.


Autor: Modern TV

Nečekejte podporu VP9/VP10 (ty jsou podporovány až procesory 905X a 912), taktéž nejsou známy ani pokročilé audioformáty nebo bezdrátové připojení. Něco málo může napovědět originální specifikace výrobce, která je uvedená níže.

Společnost poskytla i několik fotografií uživatelského prostředí služby, které si můžete prohlédnout v následující galerii.

Originální přístroj

Originální set-top box jsem dohledal v nabídce spolupracujícího partnera Modern TV, společnosti Shenzhen Sen5 Technology. Jako model SN6B5A je uveden na obchodním portálu Hongkongské obchodní komory.

Na stránkách společnosti však naleznete pouze aktuální novinku, combo přístroj s OS Android Nougat 7.1. Proto jediným zdrojem zůstává fotografie v nabídce hktdc.com.


Zdroj: HKTDC.com

A na základě této jediné fotografie nelze určit s naprostou přesností, ale pravděpodobně se jedná o klon rozsáhlé skupiny přístrojů Mini MX, uvedených na trh v roce 2015.

Originální specifikace výrobce:

  • USB 2.0 + Ethernet + wifi + Bluetooth + SD čtečka karet 
  • Android 5.1 
  • Quad Core 
  • Výkonné 3D grafické jednotky 
  • podpora DLNA/Miracast/Airplay
  • Kodi 15.2 hardware video dekodér plně kompatibilní se 4K UHD hardware
  • Nes TV pro interaktivní multiscreen na chytrých telefonech nebo tabletech

Nyní si opět připomeneme porovnání procesorů Amlogic řady S:

Porovnání procesorů Amlogic řady S (klikněte pro zvětšení).

A k té slibované podpoře 4K si zde vypomůžeme testem provedeným CNX Software za použití známých referenčních souborů. Test byl proveden na značkovém Beelinku Mini MX se stejnou specifikací 1 / 8. Berte jej tedy pouze jako orientační.


Autor: cnx-software.com

Test značkového Beelinku Mini MX (klikněte pro zvětšení).

Závěr

Na závěr nutno konstatovat, že se jedná o vylepšení nabídky přístrojů u Sledování TV, ale pouze ve vztahu k předchozímu přístroji. Proto není nikde v textu použito slovo „nový“, neboť zmíněný přístroj opravdu není ničím novým. Společnost Modern TV jako hlavní přednost přístroje uvádí právě podporu 4K a Full HD.

Pro komfortní sledování videa ve 4K přes box s OS Android je doporučováno ve vzácné shodě většinou technologických stránek míti box v sestavení 3 GB / 16 GB, popřípadě 3 GB / 32 GB. Pokud by se jednalo stále o přístroj s 1 GB / 8 GB paměti, je taktéž doporučován model s procesorem S905X pro podporu aktuálních videokodeků.

Další aspekty jako software, aplikace nebo chování přístroje prozatím nebyly posuzovány z důvodu nedostatku informací.

UX DAy - tip 2

Po zapůjčení set-top-boxu na testování se k tématu určitě vrátíme. Zatím autor vycházel pouze z dostupných informací.

Autor děkuje za spolupráci Marii Indrákové ze společnosti Modern TV. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).