Hlavní navigace

Jaký byl rok 2016 v televi­zorech? Trh se usadil a usadily se i operační systémy

3. 2. 2017
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Michal Bezouška
Minulý rok se událo mnohé. Tím nejdůležitějším však bylo HDR, opět se soubojem formátů, důležitá je i stabilizace unixových prostředí.

Nová „televizní“ kolekce 2016/17 překvapila už jen tím, jak se opozdila. Některé televizní řady byly následně rušeny, měněny nebo přesouvány, jako to například udělalo Sony se svými Full HD přístroji, či byla změněna celá koncepce prodeje jako u Loewe a Hisense. Na nové kolekce se tak čekalo a čekalo a „staré“ televizory se doprodávaly nejen před prázdninami, jak bývá zvykem, ale ještě o půl roku později, a to v míře podstatně vyšší, než jaká byla obvyklá v minulosti.

Důležité však bylo ještě něco. Trh s televizory se usadil, i když ani zde nebyla nouze o překvapení. Sony po problémech s verzí pět urychlilo zavedení Android TV (6) a jeho televizorům to – zdá se – šlo k duhu. Na českém trhu pak firma začala komunikovat a výsledkem jsou i zápůjčky přístrojů.

Na sousedním německém trhu se pak k vrcholu tlačí tradiční německý výrobce, značka Loewe, a dokonce ohrožuje doposud výsadní postavení asijských firem. Značka ostatně za poslední dva roky udělala obrovský kus práce, a to jak viditelné, tak méně viditelné. Příkladem z poslední doby budiž kompletní přejmenování výrobků, což v tomto podání rozhodně není drobnost, ale zásadní změna strategie a přístupu.

NAPSALI JSME: Jaký byl rok 2015 v televizorech? Tvrdý a unixový

Jaký byl satelitní rok 2016?

Jaký byl rok 2016 pro poskytovatele IPTV a HbbTV?

Unixové operační systémy se usadily. Až na Android TV

Ne, že by to znamenalo odstranění zvukových pauz typicky při vyvolání programové nabídky EPG a při jejím opuštění. Tohle bez výpadku audia zvládne na moderním operačním systému opravdu málokdo (Loewe, Sony…). Důležitější zprávou však je, že až na Android TV se stabilita chodu, robustnost a rychlost práce operačních systémů pro televizory s loni nově uvedenými verzemi výrazně zvýšila. Vlastnostmi si nezadají s předchozími specializovanými platformami, možností mají nesrovnatelně více, a hlavně – jsou perspektivnější.

Android TV je pak kapitola sama pro sebe a tady je na hodnocení ještě příliš brzo, a to i proto, že verze pět nebyla nejpovedenější, s problémy pomalu na každém kroku. Nová verze šest, která byla v některých televizorech Sony k vidění v závěru roku (Philips přechod právě chystá), přináší výrazné zvýšení spolehlivosti chodu televizoru, ujednocení ovládání zejména v menu nastavení a také – jak to zatím vypadá – nesrovnatelně méně problémů souvisejících s nemožností zapnout televizor a samovolným restartováním během jeho chodu.

Na konkurenci toho ovšem Android TV stále dost chybí a ani sliby ohledně aplikací se nenaplnily. Je jich dokonce tak pomálu, že Google šachuje s vyhledáváním, aby ve výpisu nabídl alespoň něco. A dělá další zajímavé kroky. Zatímco výrobci televizorů právě začínají implementovat verzi 6, což potrvá ještě pěkných pár měsíců, Google už představil verzi 7…

Většina výrobců v roce 2016 stále ještě u chytrých televizorů nabízí jak klasickou platformu, tak novou unixovou, a tohle se – jak říkají lednové náznaky – nejspíše v roce 2017 ještě nezmění. Jediný, kdo z masových výrobců kompletně přešel na Unix, resp. Linux, je Samsung a jeho Tizen prokázal, že na to bohatě má. Bohužel na zápůjčky nebylo v minulém roce od tohoto výrobce skoro nic, takže počet recenzí televizorů na DigiZone dosahuje čísla 2. U další korejské firmy, LG, to nebylo o mnoho lepší a i zde jsme se přes všechnu snahu dostali pouze k číslu 3.

NAPSALI JSME: Víkendové HbbTV na Primě ukázalo tvrdší reklamní režim

Skupina Nova dnes spustila HbbTV. Nikoli ale na Nově

Prima zahájí prodej reklamních spotů v hybridní aplikaci Prima Play

České aplikace pro TV v roce 2016? Ještě že máme HbbTV

Stav českých aplikací stále není nijak růžový, i když situaci, například v případě IPTV/VoD, může pomoci funkce sdílení (zrcadlení) obrazovky z mobilu či tabletu, zejména pak ale HbbTV. Na něj zákazníci slyší a v minulém roce ho adoptovaly všechny velké a několik menších televizních skupin. Trh s přehledem vedou Česká televize a FTV Prima. Ta minulý rok významně pokročila i v zavedení reklam přímo do pořadů (viz galerie výše), a přitom jsme stále ještě u HbbTV verze 1.1, resp. 1.5. Nic jiného současné televizory nenabízejí a na zavedení modernějšího systému HbbTV 2.0 se čeká minimálně už jednu sezónu. Je ale pravdou, že balíček testů kompatibility vydala HbbTV.org až minulý rok v březnu, o čemž jsme vás taktéž informovali.

Otázkou tak zůstává, zda se letos HbbTV 2.0 v televizorech vůbec dočkáme. Aplikací této verze je vysloveně pomálu a najdete je zejména ve Velké Británii a Itálii.

Obecně vzato se dá říci, že HbbTV je už funkční v prakticky všech v Česku nasazených aplikacích, resp. na všech stanicích, a usadit potřebuje zejména ještě u KinoSvět. Televize Nova HbbTV aplikaci stále nespustila pro všechny diváky a pro všechny své stanice. Vše je ve stádiu zkoušek.

Prvnímu HbbTV kanálu, který se v Česku minulý rok objevil, Seznam.cz TV, se po počátečních potížích daří výrazně lépe a poslední dobou pracoval spolehlivě na všech televizorech, na kterých jsme ho zkoušeli.

Co se týče aplikací mimo technologii HbbTV, tady si i v roce 2016 nejlépe vedl Samsung. Solidně je na tom LG, méně dobře už Philips, Sony a Panasonic. Znovuzrozené Loewe je zatím na nule a přednost dostávají větší trhy.

Dobrou zprávou je, že zrcadlení obrazovky na televizoru bývá v drtivě většině případů funkční (pokud to aplikace dovoluje, což typicky u HBO GO nejde), takže si můžete z mobilu či tabletu poslat filmík z IPTV/VoD na „big screen“. Obrazová kvalita ale obvykle nadšení nebudí.

Další dobrou zprávou je, že v průběhu minulého roku konečně začalo fungovat YouTube a že se aplikace na jednotlivých platformách snad už s konečnou platností usadila. Stále však ještě narážíme na potíže především s vyhledáváním videí. Problémy s vyhledáváním má ale Google i v tržišti aplikací Google Play/Store. A nejen ty.

NAPSALI JSME: Bontonfilm uvádí BD disky s rozlišením Ultra HD. Mají mít i HDR

Astra vysílá s HDR…

Netflix přichází s filmy a seriály s technologií HDR

Hodně nadějné HDR, ale souboj bude. Opět

Technologie HDR (High Dynamic Range – vysoký dynamický rozsah), která dokáže někdy až výrazně zkvalitnit podání světlých a tmavých míst, se sice minulý rok zabudovávala do stále levnějších televizorů a dnes ji dostanete už od nějakých 12 000 Kč, ale obsah chybí a chybí. A když je, tak je často málo kvalitní, nebo s kvalitou dosti proměnlivou. Proměnlivé ale mohou být i implementace HDR v televizorech jako takových, na což je třeba dát při nákupu pozor.

Cíl HDR (v protikladu se používá SDR – standardní dynamický rozsah) je jednoduchý: nabídnout realističtější a veskrze přirozenější obraz, který má být podobný tomu, jak ho vidí lidské oči. Hluboká černá tak může být kombinována s jasně prosvětlenými detaily, které jsou ve scéně viditelné a nesplývají nebo zcela nemizí.

HDR je podle našeho názoru první televizní technologie, která po dlouhé době opravdu dává smysl, protože pokud je obsah správně natočen, správně zpracován a správně podán, nabídne větší prožitek, a někdy i podstatně větší.

Standardů, resp. momentálně také pokusů o standardy, je dnes celá řada. Nejčastěji se mluví o HDR10, který najdete u všech masových výrobců TV a nejen u nich, Dolby Vision od Dolby Laboratories a poslední dobou i o HLG (Hybrid Log-Gamma), za kterým stojí BBC a japonská NHK. Často ještě můžete slyšet o HDR Pro, což je ale většinou jen marketingové označení, i když někdy se za ním může skrývat otevřený standard HDR10.

Poté, co se na věčnost – v podstatě zcela – odebralo pseudo3D, bylo HDR minulý rok nejčastěji skloňovaná televizní technologie. Mluvilo se ovšem i o zmiňovaném HbbTV 2.0, ale jeho čas teprve přijde.

Pokud o HDR v televizoru stojíte, vedle kompatibilního zařízení a obsahu nezapomeňte také na správný kabel HDMI. Ne každá verze ho přenese a ne každý systém HDR je s tímto rozhraním, resp. jeho variantou, kompatibilní.

NAPSALI JSME: Čínský Hisense vstoupil na náš trh. Jeho 4K TV startují na 13 tisících

Test Loewe Bild 7.55 s obrazovkou OLED

Test Hisense H43M3000 a H50M3300: příjemné překvapení ze solidně odvedené práce

Značky: na český trh vstupuje Hisense, cvičí s ním ale i Samsung a Loewe

Velký čínský výrobce, který vyrábí v Plzni, měl původně začít s prodejem už na přelomu 2015/16. Nakonec vše pozastavil, změnil nabídku a do boje v polovině roku vytáhl se zbrusu novými televizory s rozlišením Full HD a zejména Ultra HD určenými rovnou pro sezónu 2016/17. Jeho kolekce znamenala v druhé polovině roku, včetně podzimní sezóny, významné oživení trhu a díky ní jsme se také dočkali jistého cenového pohybu.

Čilé ale byly v roce 2016 i značky působí na českém trhu již podstatně déle. Konečně ožilo Sony, velmi aktivní ale bylo i nové Loewe. U něj výrazně klesly ceny a díky přepracované nabídce se i u nás objevují nejen plně konkurenceschopné TV, a to po všech stránkách, ale i televizory, u nichž za srovnatelné peníze dostanete tak unikátní vlastnosti, jaké jinde prakticky nenajdete. A netýká se to jen toho nejlepšího, co je podle našeho názoru na domácím trhu k mání, totiž Loewe Bild 7.55 s obrazovkou OLED.

V roce 2016 byl také znát jistý ústup ze slávy u Samsungu, aktivní bylo naopak LG, jehož OLED televizory byly vidět hodně často, ať už ve slevových akcích v případě rozlišení Full HD, nebo v podobě špičkových výrobků s označením Signature, které se ale někdy pro velký zájem vůbec do volného prodeje nedostaly. Uvedeny byly především dvě OLED TV: LG Signature OLED65E6 a LG Signature OLED65G6V.

Jak bylo řečeno, celkově vzato situaci na trhu hodně poznamenalo zpoždění nových kolekcí pro sezónu 2016/17 a u mnohých výrobců také snaha přinést na trh televizor s obrazovkou OLED. S výjimkou Samsungu, pochopitelně.

Snaha co nejdříve uvést OLED je typicky vidět na Philipsu 55POS901F. Oznámen byl v srpnu, resp. v září, na trh se po několika odkladech dostane snad až tento měsíc, tedy v únoru 2017. Nicméně alespoň už má mít nový operační systém Android TV (6).

NAPSALI JSME: Podle průzkumu Digimonitor kupují české domácnosti televizory se stále větší úhlopříčkou

Satelit kontra všichni ostatní aneb průzkumy jako na houpačce

Kupují se stále větší TV, polovina domácností má dvě

Za poslední rok jsme průzkumů na téma televize a televizory viděli hned několik a byli jsme také svědky řady pochybení, z nichž nejkřiklavěji to bylo znát u satelitní SES (Astra).

Jeden z posledních průzkumů loňského roku byl proveden pro České Radiokomunikace na vzorku 1203 obyvatel České republiky. Sběr dat pro Digimonitor 2016 proběhl v rámci internetovém panelu společnosti STEM/Mark, průzkum zpracovala společnost MRThink. A výsledek?

Z tiskové zprávy jsme se pouze dozvěděli, že polovina respondentů uvedla, že má doma dva televizory, druhý přijímač má většinou úhlopříčku do 50 cm a že také významně vzrostl podíl obrazovek s větší a velkou úhlopříčkou.

BRAND24

Necelá třetina domácností (31 %) tak má „hlavní“ (obývákový) televizor s úhlopříčkou 101–128 cm a nejvíce jsou rozšířeny LCD. Počet domácností, které je vlastní, ale kupodivu není nijak vysoký – pouze 64 %. Dvanáct procent domácností pak má stále ještě TV s klasickou skleněnou obrazovkou typu CRT, což je oproti minulým letům překvapivě nízké číslo. Další podrobnosti jsme se nedozvěděli.

Z průzkumu Digimonitor 2016 ještě vyplynulo, že více než 50 % domácností je ochotno do nového televizoru investovat částku nad 10 000 Kč (v roce 2014 to bylo 44 %) a že hlavní domácí TV většinou není starší než pět let.

Jaký druh televizoru máte v domácnosti, na chatě či chalupě? (Zatrhnout můžete více odpovědí.)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).