Hlavní navigace

Veletrh CES 2018: „kaňon“ z displejů OLED, unikátní projektory a HDR10+

14. 1. 2018
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: CES
V pátek se završila cesta dalšího ročníku nejdůležitějšího veletrhu spotřební elektroniky na světě. S jedním výpadkem proudu, světelnou show z dronů, „kaňonem“ z displejů OLED a spoustou vychytávek, na které je ovšem Las Vegas za ta léta už zvyklé.

Návštěvníci letošního CES mohli vedle klasické „spotřebky“, mezi níž patří i tzv. bílá technika, tedy domácí spotřebiče, spatřit spoustu věciček pro automobily, včetně řešení kokpitů či systémů samoříditelných aut, dále pak obvyklé drony, mezi nimiž nechyběly ani ty voděodolné, nejrůznější roboty, překvapivou zdravotní techniku, hodně zajímavé projektory, domácí vzdělávací zařízení atd. atd. K vidění byl dokonce i „samoříditelný cestovní kufr“ jako vystřižený ze sci-fi románu.

O Samsungu a jeho „televizní“ novince The Wall se zcela novou technologií obrazovky MicroLED (Micro LED) jsme se už zmiňovali stejně, jako o údajně taktéž převratném převodu videa v jakémkoli rozlišení na konečné Ultra HD (8K). Samsung se vedle toho pochlubil i inteligentními brýlemi Relúmĭno pro lidi se zrakovými vadami a společně s Harmanem ukázal automobilovou platformu Digital Cockpit.

Letošní CES 2018 u Polaroidu.
Autor: CES

Letošní CES 2018 u Polaroidu.

Své televizory do amerického Las Vegas přivezla celá řada výrobců. LG představilo i takové, které podporují asistenty typu Amazon Alexa. Obecně vzato tu však byla k vidění spousta výrobků na toto téma i pro Apple Siri či Google Assistant. Právě tato zařízení ovládaná hlasem by podle některých názorů měla vnést zásadní změny i do chytrého bydlení, které poněkud skomírá. Někteří ovšem říkají, že se jen připravuje na přechod mezi běžné spotřebitele.

Co se týče společnosti TP Vision, která vyrábí televizory pod značkou Philips, ta již tradičně CES vynechává a svoje novinky ohlašuje na samostatné akci, tentokráte v Amsterdamu.

NAPSALI JSME: Zítra začíná nejdůležitější veletrh spotřební elektroniky na světě, CES 2018

CES 2018: Samsung se k OLED nevrátí. Nyní má MicroLED

Čeká nás další souboj velikánů. Přichází HDR10+

Prezentace modulového systému se Samsung Micro LED.
Autor: Samsung

Prezentace modulového systému se Samsung MicroLED.

Nová technologie obrazovek a zajímavější budoucnost

S novým rokem máme nadělenu další technologii výroby obrazovek zvanou MicroLED, nebo také MicroLED či mLED. Zda bude skutečně funkční, dostane se do běžné praxe, což znamená i nějaké rozumné ceny, nikdo zatím neví snad s výjimkou Samsungu. Ten se tím pádem ani přes neúspěch jeho QLED, což jsou LCD obrazovky dělané trochu jinou technologií, nicméně stále s tekutými krystaly, zjevně nehodlá vrátit k momentálně výborně rozjetým OLED, které navíc ještě relativně nedávno také nabízel. Že jsou jeho televizory s obrazovkami LCD/QLED neúspěchem, je zřejmé minimálně z několikrát se opakujícího zlevňování v minulém roce. Kdy ale skutečně nasadí MicroLED, je otázkou. Zatím byl představen pouze zmiňovaný modulární prototyp The Wall, na němž je ale úžasná už samotná koncepce: „složte si takovou úhlopříčku, jaká vám vyhovuje“.

Technologie MicroLED pracuje s miniaturizovanými LED žárovkami, tedy s anorganickým materiálem, a měla by mít řadu vlastností společnou s naopak organickou technologií OLED. Například perfektní černou, velmi nízkou reakční dobu atd. atd. Navíc dovoluje v rámci obrazového bodu zhasnout i konkrétní subpixel.

Když si to zrekapitulujeme, máme tu LCD v několika podobách, které pěje svou labutí píseň, razantně nastupující OLED s lepším obrazem, rapidně se snižující cenou a už vyřešenou životností, a také zcela novou MicroLED, u které ale nikdo pořádně neví, co má čekat. V každém případě je nyní ve světě zobrazovačů podstatně veseleji. Jen mou dlouholetou touhu, pořádný rolovací displej, stále nikdo nenabízí.

LG: nový obrazový procesor a úchvatný kaňon OLED

Firemní technologie ThinQ umožňuje implementovat stovky hlasových příkazů s využitím chytré platformy LG a služeb umělé inteligence (AI) třetích stran. Jako hlasový vstup se využívá mikrofon v dálkovém ovladači a ideou LG je, aby televizor vytvořil bránu směrem k dalším domácím zařízením, jako jsou robotické vysavače, klimatizace, osvětlení, či dokonce reproduktory. Vyhledávání informací, fotografií a videí probíhá prostřednictvím přirozených výrazů typu „ukaž mi všechny filmy, kde byl tento herec v hlavní roli“ nebo „ukaž videa o józe“.

Velmi důležitým krokem je pro LG zavedení nového obrazového procesoru Alpha 9, který má vyšší účinnost v potlačování šumu, má lépe vykreslovat jemné barevné gradace a nabízet přirozenější barvy. Tou nejdůležitější vlastností je však příprava na budoucí vysílání s vysokou snímkovou frekvencí High Frame Rate (HFR). To díky 100, nebo i 120 snímkům za sekundu vytváří u pohybujících se objektů podstatně čistší obraz, což je znát typicky u sportovních přenosů a akčních filmů.

Pro letošní LCD špičku, označovanou u LG jako Super UHD TV, bylo připraveno i nové plošné podsvícení FALD (Full-Array Local Dimming), které má vylepšit jeho rovnoměrnost a zajistit lepší podání černé barvy a vyšší kontrast.

Vedle nových OLED s HFR a podporou Amazon Alexa a Google Assistant, hodně zajímavého kompaktního 4K projektoru LG HU80KA, který můžete vidět ve fotogalerii výše, byla zdokonalena i řada audioproduktů. U některých LG využilo technologie společnosti Meridian Audio a výsledkem má být přirozenější a plnější podání. Zvukové lišty spolupracují s Dolby Atmos a nově byly také oznámeny reproduktory vybavené umělou inteligencí. Vrcholem nabídky je pak „soundbar“ SK10Y s výkonem 550 wattů, Dolby Atmos a systémem 5.1, na kterém spolupracovala zmiňovaná společnost Meridian Audio.

Co se týče technologie HDR (High Dynamic Range – vysoký dynamický rozsah), LG na výstavě oznámilo, že u letošní kolekce hodlá podporovat – vedle HDR10, HLG (Hybrid Log-Gamma) a Dolby Vision – i nastupující systém Advanced HDR by Technicolor.

A LG OLED Canyon? Podle videa a fotografií úchvatná expozice s promítáním těch nejnádhernějších míst, jako je například kalifornský park Redwood Forest s nejvyššími stromy na planetě. Sekvoje vždyzelená (Sequoia sempervirens) dosahuje podle Wikipedie výšky až 116 m a stáří až 2200 let. Vidět je v reálu je pohled pro bohy, ale muselo to stát za to i na televizorech OLED. 

Technicky vzato je „kaňon OLED“ složen z 246 konkávních a konvexních displejů pro komerční použití, ze kterých je vytvořena 28 metrů dlouhá stezka. Dojem to musel být ještě lepší než z „tunelu OLED“, který jsme viděli na berlínském veletrhu IFA 2016.

ČTĚTE TAKÉ: Panasonic TX-65EZ950 (test) – ukázková OLED prakticky po všech stránkách

Panasonic: čtyři nové OLED a opět ozvučení od Technicsu

Televizory OLED uvedené v minulém roce, tedy Panasonic TX-55EZ950, TX-65EZ950, TX-55EZ1000, TX-65EZ1000 a TX-77EZ1000 s úhlopříčkami od 140 cm do 196 cm, budou letos doplněny (střídány) řadami FZ800 a FZ950 s úhlopříčkami 140 a 165 cm (55" a 65"). Vybaveny budou zcela novou generací obrazovky, tedy už šestou (pátá měla poprvé udánu oficiální životnost na 20,5 roku) a také přepracovaným obrazovým procesorem. Novinkou má být i to, že všechny OLED budou podporovat obsah s technologií HDR10+ s dynamickými metadaty. Řada FZ950 pak nabídne – stejně jako vrchol z minulého roku EZ1000 – ozvučení pocházející z dílny značky Technics.

Panasonic rovněž pro CES připravil řadu přehrávačů 4K Blu-ray, včetně dvou – DP-UB420 a DP-UB820 – které jsou kompatibilní s novým systémem HDR10+, na kterém firma participuje (viz dále).

ČTĚTE TAKÉ: OLED televizor Sony KD-55A1 zná svou evropskou cenu

Sony: špičkový projektor zcela jinak

U tohoto výrobce je nutné nejprve vyzdvihnout kompletní domácí kino à la klasický obývákový stolek. Jak můžete vidět na fotografiích, Sony LSPX-A1 je vytvořen z polomatného hliníkového rámu s horní částí z umělého mramoru a nechybí mu ani dřevěná polička. Uvnitř najdete 4K projektor s laserovou lampou a světelným tokem 2500 lm pracující na velmi krátkou vzdálenost. Jak je zřejmé z fotogalerie, stolek může být prakticky přímo u stěny, na kterou promítá.

Projektor vytvoří obraz s úhlopříčkou až 120", tj. 305 cm, a pracuje s technologií SXRD, takže rozhodně není běžný. Zabudováno je několik reproduktorů, včetně basových, a celek vytváří 360stupňový zvuk. Výkon je podle stránek výrobce udáván na „3× 23 watty plus 50 wattů pro subwoofer“.

Na veletrhu byly také představeny nové televizory čtyř řad: XF80 (LCD), XF85 (LCD), XF90 (LCD) a AF8 (OLED). Na tom posledním je asi nejzajímavější technologie akustického povrchu (Sony Acoustic Surface), díky které zvuk vychází přímo z obrazovky à la dříve hodně známé reprosystémy NXT. Stejná technologie ostatně byla minulý rok použita u velmi dobře přijaté série A1.

Vrcholový model 4K LCD televizorů XF90 je vybaven novým procesorem X1 Extreme, který má vylepšit ostrost scén s rychlým pohybem, a Sony také ukázalo prototyp zcela nové generace obrazového procesoru X1 Ultimate zabudovaný do přístroje s rozlišením 8K. Seznámit jste se také mohli s několika zvukovými lištami pro Dolby Atmos a DTS:X, sluchátky s Google Assistant a televizory s hlasovým ovládáním prostřednictvím Amazon Echo.

Technologie HDR10+ s dynamickými metadaty je bez licenčních poplatků. Platí se pouze roční, tzv. správní poplatek.
Autor: Samsung

Technologie HDR10+ s dynamickými metadaty je bez licenčních poplatků. Platí se pouze roční, tzv. správní poplatek.

HDR10+: jsou tu přesné licenční podmínky, koncoví zákazníci ušetří

Společnosti 20th Century Fox, Panasonic a Samsung na veletrhu prezentovaly ukázky technologie HDR10+ s dynamickými metadaty; jde o vylepšení standardní HDR10, která má jedno nastavení a podle něj se jede celý film. Poprvé byly také zveřejněny novinky programu certifikace této bezlicenční technologie HDR.

Podle tiskové zprávy bude „Platforma HDR10+ brzy k dispozici poskytovatelům obsahu, výrobcům televizorů s ultra vysokým rozlišením, Blu-ray přehrávačů a rekordérů či set-top boxů a dále také dodavatelům tzv. systémů na čipu (SoC). Metadata budou poskytována bez licenčních poplatků pouze za nominální správní poplatek.“

BRAND24

Certifikovaná zařízení budou opatřena logem HDR10+ a mezi klíčové prvky licenčního programu patří:

  • Certifikaci zařízení bude provádět externí autorizované zkušební centrum.
  • Kompletní návrh včetně patentů pochází od tří společností přímo spjatých s technickou specifikací.
  • Technologie bez licenčních poplatků za jednotku s pouze „ročním nominálním správním poplatkem pro výrobce zařízení, výrobce SoC a poskytovatele služeb distribuce obsahu“.

Podle zpráv z veletrhu CES 2018 zatím o podporu platformy HDR10+ „vyjádřilo vážný zájem více než 25 společností z mnoha různých odvětví, čímž se zvyšuje pravděpodobnost úspěšného rozvoje této technologie“. Patří mezi ně i Amazon Prime Video.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).