Hlavní navigace

Jaká je Lepší.TV v počítači a v mobilu? Velmi dobrá

9. 2. 2017
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Bohumil Herwig
Tuto internetovou televizi můžete najít na celé řadě platforem. Minule jsme ji zkoušeli v televizoru s operačním systémem Android TV, dnes tu máme mobil a webové prostředí.

Aplikace pro mobil je už týden ke stažení v Google Play/Store (dříve se musela do zařízení zavést manuálně, což způsobovalo komplikace), webová služba jako taková je k nalezení na stránce „lepsi.tv“.

Standardně bylo k dispozici více než šedesát kanálů v nízkém rozlišení, dalších asi patnáct jde, stejně jako u TV a mobilu, povolit v nastavení, a to včetně erotických, které jsou chráněny rodičovským zámkem.

Prostředí je jednotné pro všechny platformy, využívá se ale také jejich specialit, jako například u aplikace pro televizor barevných teletextových tlačítek a u mobilu dotykové obrazovky a gest. Jakmile poznáte jedno prostředí, jste doma na všech, pochopitelně až na specialitky. Na ty je však třeba přijít a tady má služba ještě rezervy. Zobrazit typicky po instalaci aplikace na mobilu a televizoru jednu dvě obrazovky s ovládacími tipy by rychlejšímu zácviku obsluhy určitě prospělo.

Gonet se také chlubí tím, že Lepší.TV, kromě klasických výhod IPTV, vyžaduje i podstatně nižší datový tok, než je zvykem, a má to být díky použitému kodeku H.265/HEVC. Úplně tomu tak ještě není. Firma totiž tento kodek používá pouze pro HD kanály, které však zatím nejsou k dispozici na žádné platformě s výjimkou přístupu přes set-top box.

Tady se pracuje s SD (nízké rozlišení) a kodekem H.264, byť subjektivně vzato velice dobře nastaveným. Po zhruba měsíci provozu se dá říci, že stabilita internetové linky na něj má výrazně nižší vliv než v případě jiných služeb IPTV – a také HbbTV – které jsme zkoušeli.

Pro lepší orientaci vám Lepší.TV u jednotlivých pořadů (u většiny z nich) nabízí také jejich hodnocení pocházející od uživatelů serveru tvprogram.cz/sms.cz. Další informace najdete v článku Jaká je Lepší.TV v televizoru? na odkazech níže.

ČTĚTE TAKÉ: Jak vypadá internetová televize Lepší.TV (fotogalerie)

Jak vypadá Lepší.TV na televizoru s operačním systémem Android (fotogalerie)?

Aplikace Lepší.TV pro mobil a televizor je už ke stažení v Google Play/Store

Test: Jaká je Lepší.TV v televizoru?

Minimální provozní požadavky, na čem jsme zkoušeli

Gonet pro provoz služby na PC neuvádí žádné hardwarové minimum a jde prý o cokoli, na čemž smysluplně poběží webový prohlížeč. Týká se to i operačního systému a služba prý byla zkoušena i na Windows XP. Dnes má ovšem smysl používat jen Windows 10 a Lepší.TV jsme zkoušeli právě prostřednictvím tohoto operačního systému.

Co se týče webových prohlížečů, může jít o jeden z následujících: Internet Explorer, Firefox nebo Chrome.

Služba byla zkoušena na ultrabooku Acer Aspire S3, s rozlišením obrazovky 1366 × 768 bodů, procesorem Intel Core i5 1,7 GHz a Windows 10 Home, na kterém byl nainstalován prohlížeč Firefox s posledními aktualizacemi. Stejný webový prohlížeč byl instalován i na stolní počítač s operačním systémem Windows 10 Pro (64 bitů) vybaveným procesorem Intel Pentium Dual-Core 3 GHz a vše doplňoval výtečný Wi-Fi router Netgear R7000 nabízející mj. i nejvyšší standard Wi-Fi ac, který taktéž nechyběl v mobilu LG Flex 2 (viz dále).

Instalace byla v případě webového prostředí nulová (využívá se HTML5) a stačí se jen vydat na www.lepsi.tv nebo rovnou na www.lepsi.tv/onlinetv.

Na rozdíl od počítačové (webové) aplikace jsou aplikace pro televizor a mobil už připraveny na možnost nastavit kvalitu ve dvou stupních: nízká (H.264) a vysoká (H.265). To je ale pouze příprava na budoucí zavedení HD kanálů. Ty, jak bylo řečeno, zatím pracují pouze v rámci set-top boxu.

Nastavená nižší kvalita vyžaduje 1,2 Mb/s, pro vyšší kvalitu (HD kanály, provoz služby přes set-top box) je zapotřebí internetová linka s minimálním datovým tokem 2,5 Mb/s.

U mobilního telefonu (OS Android) taktéž není udávána nějaká minimální hardwarová a softwarová konfigurace. Instalace aplikace už dnes probíhá přes obchod Google Play/Store a je snadná stejně, jako všechny ostatní. Lepší.TV jsme zkoušeli na dvou mobilech: na LG Flex 2 s rozlišením displeje OLED 1080 × 1920 bodů (Full HD), vybaveným osmijádrovým procesorem Snapdragon 810 a 2 GB RAM. Druhým byl levný, ale taktéž výborný Energy Phone Max 4G (LCD, 720 × 1280 bodů, čtyřjádrový ARM Cortex A53, 1 GHz, grafika Mali-T720MP1, 1 GB RAM).

Lepší.TV v mobilu: drobný kaz a překvapivá ovladatelnost

Internetovou televizi jsme vyzkoušeli i na dvou telefonech s Androidem 5.1 a rozdíly byly patrné. Tedy rozdíly v chování aplikace, nikoli v celkové koncepci, protože ta je – jak bylo řečeno – totožná.

Testování jsme začali s aplikací v podobě souboru „lepsitv-v0.2.42-release.apk“ ke stažení z webových stránek služby. Následná instalace tak byla složitější, aktualizace náročná. To je vše – v případě OS Android – minulostí a vše pracuje tak, jak jsme zvyklí (iOS se chystá). Aplikaci nainstalujete z tržiště Google Play/Store (musíte zadat řetězec „lepsitv“) a následně se objeví v podobě ikony i na pracovní ploše. Přestože jde o stejnou verzi, jaká je (byla) k dispozici ke stažení na webových stránkách, tj. 0.2, raději jsme znovu prověřili její funkčnost. Nijak se nezměnila.

Lepší.TV na mobilu LG Flex 2 pracovala velmi svižně. Některé pořady však byly spouštěny (zejména na ČT1 a ČT2) pouze se zvukem a obrazovka zůstávala černá. Tytéž pořady přitom na PC platformě a také na dalším mobilu fungovaly správně. Jindy se stávalo, že pořad vysílaný širokoúhle (takto jel i na PC) byl na mobilu podáván deformovaně ve 4:3. Rozhozena byla – tentokráte vždy – úvodní grafika, jak ostatně můžete vidět v galerii výše. Jak se zdá, aplikaci nesedí rozlišení Full HD.

Druhým zkoušeným mobilem byl levný, ale taktéž výborný Energy Phone Max 4G, který s Lepší.TV pracoval sice pomaleji, což bylo znát zejména při posunu gesty v EPG a také v odezvě třeba při spuštění pořadu, ale aplikace fungovala spolehlivěji. Na předchozí problémy s obrazem jsme tu nikdy nenarazili a také grafika vždy seděla.

Aplikace na mobilech pracuje pouze na šířku a pouze v jedné poloze. Pokud tedy máte na jedné straně ovládání hlasitosti, jako v případě Energy Phone Max 4G (LG Flex ho má na zadní straně), telefon buď opřít vůbec nemůžete, nebo to musíte dělat opatrně. Daleko zásadnější věcí je posuvná lišta, díky které můžete mj. přeskakovat reklamy. Zatímco ve webovém prostředí (počítač) se s ní pracuje pohodlně, protože je rozměrnější, navíc ovládaná myší nebo kurzorovými šipkami, tady je hodně krátká na to, abyste bříškem prstu zachytili posun alespoň v rámci deseti, patnácti minut. Výrobce nám však poradil trik: stačí se lišty s jezdcem dotknout, držet prst na displeji a sjet pod ni. Potom prst pomalu posouvat jedním nebo druhým směrem. V malém okénku se pak bude ukazovat náhled filmu, čímž, po chvíli cviku, reklamu přeskočíte.

Povedená „maličkost“!

A co se stane v případě přerušení přehrávání typicky při pause spojené s automatickým vypnutím mobilu, resp. při příchozím telefonickém hovoru? Přehrávání se buď chytlo automaticky a pokračovalo od pozice, což bylo nejčastější, nebo se ukončilo, ale pak stačilo pořad opět spustit a většinou se chytl na správné stopáži. Pokud jde o absenci HD kanálů, resp. o obrazovou kvalitu lehce pod DVB-T, u mobilu ji nejspíše pociťovat nebudete. Přece jen tu sledování IPTV probíhá za dosti odlišných podmínek.

Hodnocení (mobil)

pro: výtečné ovládání i posun po pořadu, excelentní stabilita služby a parádní spolupráce i s problematičtější internetovou linkou, schopnost často navázat při předčasném přerušení přehrávání (např. příchozí hovor), na mobilu jsou k dispozici prakticky všechny vlastnosti služby, včetně všech dostupných kanálů, zpětného zhlédnutí až týden a neomezeného nahrávání, ale…

proti: …zatím bez HD stanic, u mobilu pracuje aplikace pouze v jedné poloze telefonu, aplikace má potíže s vysokým (Full HD) rozlišením displeje

Bezproblémové ovládání, pevný seznam stanic

Ve webové aplikaci není s ovládáním sebemenší problém, a to nemusíte mít ani notebook s dotykovým displejem. Nástrojem pro pohyb kurzoru je tu nejčastěji myš či dotyková destička, takže nemáte problém zajet na kterékoli místo na obrazovce, nemluvě o tom, že k dispozici jsou i šipkové klávesy. Klepnutím na pravou či levou se posunete po pořadu o deset sekund, tlačítka ale také můžete držet stisknutá a pak to jde o dost rychleji. Pochopitelně také můžete kliknout myší kamkoli na lištu s časovou osou pořadu nebo na výtečný kalendář a vrátit se zpět třeba na pořad vysílaný přes šesti dny. Na liště je také znázorněn pravděpodobný skutečný začátek pořadu a často to Lepší.TV i vyjde.

Zelené teletextové tlačítko (zde Další díly) se mění podle situace. Jindy na něm najdete třeba video ukázku.
Autor: Bohumil Herwig

Zelené teletextové tlačítko (zde Další díly) se mění podle situace. Jindy na něm najdete třeba videoukázku.

Seznam stanic je v nabídce napevno, jak je u služeb tohoto druhu zvykem, takže není možné si je uspořádat podle svého. Mezi prvním a posledním kanálem lze však v případě webové aplikace s výhodou přejíždět kurzorovými tlačítky nebo kolečkem myši (u mobilu listujete gesty). Škoda ale, že nelze využít tlačítek PgUp, PgDn pro operativnější pohyb mezi kanály. U více než sedmi desítek stanic by se to už vyplatilo.

Jaká je Lepší.TV ve webovém prostředí?

Mezi drobné problémy (viz galerie výše), které se projevily po více než měsíčním zkoušení na PC a notebooku, patří občasná nemožnost vymazat nahrávku (máte ale nekonečný prostor) a jednou za čas také – při delší pauze – nepracovalo tlačítko pro přechod na živé televizní vysílání. Stačilo ale obrazovku Firefoxu obnovit třeba přes F5, objevilo se domovské menu a následně už bylo vše v pořádku. Aplikace totiž při delší pause na pořadu (den, dva), nebo při jejím nechání zcela v klidu, neprovádí automatické odhlášení (sláva!). Nutnost manuálního obnovení webové stránky je však jen malá daň za to, že se nemusíte znova a znova přihlašovat. Vytrvalost aplikace, rozumějte schopnost práce po dlouhé či hodně dlouhé přestávce, je opravdu obdivuhodná.

Lepší.TV má ale i dvě další zásadní výhody, které stojí za zvážení, i když obrazová kvalita by zasloužila vylepšit, resp. ji nechat na zákazníkovi (počítejte zhruba s DVB-T, resp. s nějakými 90 %, což je ale často překvapivě málo znát). Služba je totiž neuvěřitelně stabilní, s čímž souvisí i výtečná spolupráce s pomalejší internetovou linkou nebo takovou, která vykazuje značné výkyvy, což je dnes naprosto obvyklá situace. Právě tohle je vlastnost, se kterou se momentálně může na českém trhu pochlubit málokdo. A na ní také u IPTV – spolu se zmiňovanou stabilitou platformy, na které je provozována – v současnosti záleží nejvíce. V těchto ohledech Lepší.TV exceluje.

BRAND24

Hodnocení (webové prostředí)

pro: výtečné ovládání, excelentní stabilita služby (subjektivně vzato nižší citlivost na výkyvy vašeho internetového připojení), až týdenní zpětné zhlédnutí pořadu, neomezené nahrávání (prostor i doba jeho uchování), při přerušení přehrávání schopnost často na danou pozici navázat, k dispozici jsou prakticky všechny vlastnosti set-topboxové Lepší.TV, až na…

proti: …HD kanály, obrazová kvalita by měla být na úrovni zdrojového streamu, nebo by měla být zákazníkovi dána možnost výběru

Pokud byste měli na výběr, jakému prostředí pro provoz IPTV byste obecně vzato dali přednost? (Zatrhnout lze i více odpovědí.)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).