Hlavní navigace

Jaká je Digi2GO v mobilu a v počítači?

15. 12. 2016
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Digi CZ
AKTUALIZOVÁNO – UVNITŘ GALERIE – Služba internetové televize postavená na platformě 4Net.TV solutions působí po několikaměsíčním provozu stabilně a spolehlivě.

AKTUALIZOVÁNO, 22. 2. 2017: Jak nám sdělila Digi CZ, problém s přepínáním obrazu mezi 4:3 a 16:9 u aplikace Digi2GO pro Android, je už opravený. 

Digi2GO je k dispozici jednak v podobě set-top boxu, jednak jako aplikace pro mobilní telefony a tablety s operačním systémem iOS 7.1 a Android 4.3, což jsou minimální požadavky. Provozovat se ale dá i na PC pod webovým prohlížečem a tady Digi TV žádné požadavky neuvádí. Podařilo se zjistit, že podmínkou je pouze nainstalovaný Flash Player.

Služba pracuje s tzv. adaptivním datovým tokem přizpůsobujícím se průběžně kvalitě a síle internetové linky a další informace nejen na toto téma, ale týkající se kupř. i možného rozlišení, najdete v článku o set-topboxové verzi Digi2GO.

Jak u mobilní aplikace, tak u verze pro PC/web je k dispozici tzv. zpětné zhlédnutí v délce až 72 hodin, které je u Digi2GO označeno jako „Archiv vysílání až 72 hodin“. Na výběr jsou tři programové balíčky plus tři balíčky doplňkové, cena služby běžně začíná na 349 Kč. Službu můžete využívat přes jakékoli internetové připojení, základním požadavkem je opět jeho stabilita. Minimální rychlost udává provozovatel na 6 Mb/s.

Vedle funkce zpětného zhlédnutí, ať už mu říkáme jakkoli, je k dispozici i prostor pro 30 hodin nahrávek, které mohou být uchovány až 30 dnů. V případě živého televizního vysílání je však třeba se připravit na to, že není k dispozici klasické provedení funkce TimeShift, tedy sledování pořadu s nějakým volitelným zpožděním. Vysílaný pořad sice můžete kdykoli zastavit (Pause) a pak opět spustit, ale ne vždy to fungovalo a nikdy se v něm nešlo vrátit třeba o pět minut. Vždy ale pořad přehrajete od počátku a pak můžete skočit na libovolný čas.

ČTĚTE TAKÉ: Digi2GO: výborný základ, teď ho jen dotáhnout

Digi2GO: podívejte se, jak vypadá na třech platformách

T-Mobile TV: velmi nadějná, i když nějakou cestu před sebou ještě má

Jaká je O2 TV v mobilu a v počítači?

Instalace bez potíží

Aplikace Digi2GO od 4Net.TV solution nevyžaduje při instalaci z tržiště aplikací Google Play žádné oprávnění. Její uživatelské hodnocení bylo včera 3,8, stížnosti byly zejména na osekaný obraz, resp. převedený do poměru stran 4:3, a absenci synchronizace pro nastavení nahrávek a kanálů. Bohužel se tato absence projevuje i v tom, že nemůžete sledování pořadu na jednom zařízení přerušit a na druhém na něj plynule navázat, jak to umí například HBO GO. Nepříjemné také je, že nelze zviditelnit přihlašovací heslo, což by určitě chtělo napravit a šlo by to velice snadno.

Velkou výhodou mobilní aplikace Digi2GO je, že na rozdíl od například HBO GO či UPC Horizon Go nezakazuje druhý displej, tzv. big screen. Není tak problém přijímat stream do mobilu/tabletu a odtud ho posílat na televizor přes vaši domácí síť a promítat si tak obraz na podstatně větší úhlopříčku.

Celkově můžete službu využívat na čtyřech zařízeních (3 + 1) a je to tedy včetně set-top boxu, resp. PC.

Na čem jsme Digi2GO zkoušeli

Především na prohnutém mobilu LG Flex 2 s Android 5.1 s displejem o úhlopříčce 5,5", tedy 14 cm. Krátce také na výrazně levnějším, ale taktéž výborném Energy Max 4G (2990 Kč) s OS Android 5.1.

V případě počítačů šlo o ultrabook Acer Aspire S3 s rozlišením obrazovky 1366 × 768 bodů, procesorem Intel Core i5, 1,7 GHz a Windows 10 Home, na kterém byl nainstalován prohlížeč Firefox s posledními aktualizacemi. Stejný webový prohlížeč byl instalován i na stolní PC s Windows 10 Pro (64 bitů) vybavené procesorem Intel Pentium Dual-Core, 3 GHz.

Internetové připojení, resp. propojení zařízení mezi sebou (zkoušen byl i výstup na televizor přes sdílení obrazovky), měl na starosti router Netgear R7000. Ten nabízí i standard Wi-Fi ac, a pokud máte zájem o internetovou TV, právě na kvalitní směrovač a stabilní internetové připojení, ideálně alespoň 10 Mb/s, je třeba myslet nejvíce. Obrazová kvalita v mobilní aplikaci je bohužel neregulovatelná (u webové verze to jde), takže někdy je kvalita při sdílení obrazovky z mobilu na TV na hranici sledovatelnosti. Tady ale hodně záleží na napojení, směrovači a také samotném televizoru.

Rozdíl mezi menu (to z mobilu je vsazeno do pravého dolního rohu) a tím pádem i možnostmi obou řešení je zřejmý.
Autor: Bohumil Herwig

Rozdíl mezi menu (to z mobilu je vsazeno do pravého dolního rohu) a tím pádem i možnostmi obou řešení je zřejmý.

Porovnání obou verzí

Počítačová a mobilní Digi2GO se – jak je obvyklé – liší. Pokud se podíváte do galerií, uvidíte, že se liší velmi výrazně a základní srovnání je vidět na snímku výše. U mobilní verze je například menu ve spodní části obrazovky, u PC, resp. webové PC verze, v horní. To je jen drobnost. Bohužel však neobsahuje ty samé položky a typicky k nahrávkám se v PC verzi zjevně vůbec nedostanete. Nahrát pořad tak jde pouze prostřednictvím mobilní aplikace, tedy v našem případě pro Android. Na druhou stranu má webová verze jednu zásadní výhodu – nepřevádí poměr stran u pořadů ze 16:9 na 4:3, jak to stále častěji – nebo poslední dobou už vlastně neustále – dělá aplikace pro Android.

Datový tok, resp. rozlišení u mobilní aplikace nenastavíte, u webové verze už ano. Digi2GO si u mobilní verze vše řídí automaticky, u PC, resp. webové verze je jednak na výběr automatický režim, rozlišení jde ale také upravit manuálně.

Položky v menu:

  • živé TV vysílání – „Aktuální pořady“ (PC) nebo „Živě“ (mobil)
  • EPG – „Programový průvodce“ (PC) nebo „Program“ (mobil) – právě tady se vyvolává funkce zpětného zhlédnutí, kterou ovšem u pořadů naznačenu nevidíte.

Další položky menu obou platforem už vypovídají samy za sebe, jak také ze snímku nahoře vidíte, u PC, resp. webové verze zcela chybí vyhledávání pořadů a také nahrávky.

Mobilní Digi2GO v praxi

Při zkoušení jsme narazili na drobné potíže s vyhledáváním (viz galerie v úvodu) a také s nahráváním. Více než 30 dnů staré nahrávky se totiž automaticky nemažou a zůstávají v mobilní aplikaci, jakoby byly stále k dispozici. Přehrát se už však nedají a pouze jdou – po delším podržení – manuálně smazat. Dokud to neuděláte, kapacitu z třiceti dostupných hodin vám budou stále ukrajovat. Je na to třeba myslet a tady by se nějaké upozornění typu „máte poslední den, než se nahrávka deaktivuje“ určitě hodilo.

Pokud jde o samovolný převod poměru stran pořadu z 16:9 na 4:3 týkající se jak živého vysílání, tak archivu, na mobilních telefonech, na kterých jsme službu zkoušeli, to dříve zlobilo jen občas. Pořad přeskočil do 4:3 typicky třeba po reklamě. V poslední době je to však pravidelné, nebo spíše neustálé, a to u všech pořadů a u všech TV stanic. Přitom ve webové verzi je přitom ten samý pořad podáván správně. Až to vypadá, jakoby se Digi TV rozhodla upravovat poměr stran speciálně pro přístup z mobilů a tabletů s Androidem. Jak je tomu u Apple iOS, nevíme a budeme rádi, pokud nám dáte vědět.

Jinak byla aplikace mobilní Digi2GO na obou vzpomínaných telefonech stabilní a spolehlivě funkční. Tu a tam se pouze stalo, že některý pořad dostupný ve zpětném zhlédnutí nešel přehrát, co jsme mohli posoudit, vše se ale rychle napravilo, maximálně do druhého dne. Aktivní aplikace si v našem případě také hlídala přepnutí do pohotovostního režimu mobilu a bránila mu, což je nejspíše dobře. V případě příchozího volání většinou dokázala na sledování pořadu navázat. Pokud jsme z ní vyskočili a chtěli si zavolat, po návratu, během kterého mohlo klidně dojít i k uvedení mobilu do pohotovostního režimu, taktéž velmi často pokračovala v přehrávání archivního pořadu.

Asi nejhorší případ ořezání obrazu na jaký jsme narazili. (TV Barrandov, seriál Třicet případů majora Zemana.)
Autor: Bohumil Herwig

Asi nejhorší případ ořezání obrazu, na jaký jsme narazili. (TV Barrandov, seriál Třicet případů majora Zemana.)

Pokud by se vyřešilo ořezávání, resp. deformace formátu pořadů a také by bylo možné upravit si nastavení kvality, resp. datového toku, za což bychom se rozhodně přimlouvali, utnulo by to celou řadu námitek.

V seznamu našich přání pak jednu z nejvyšších příček ještě zaujímá možnost synchronizace tak, aby bylo možné pořad na jednom zařízení ukončit a na druhém na sledování navázat, což ale umí opravdu málokdo. A nepochybně i možnost výběru doprovodného audia, resp. titulků, pokud jsou k dispozici. Naopak si ceníme celkové přehlednosti mobilní aplikace, široké časové lišty, díky které není problém prstem přeskakovat relativně přesně reklamy, a také přehrávání videa jak ve vertikální, tak v horizontální poloze zařízení.

Počítačová (webová) Digi2GO v praxi

Ovládání je příjemné (Play/Pause buď přes kurzor, nebo obyčejný mezerník, jak je zvykem ve světě videopřehrávačů), ale webové verzi, která na obrazovce nabízí dostatečné místo, by ještě slušela základní časová orientace v rámci dne. Tj. něco jako 8:00, 12:00, 16:00, 20:00 a také volby pro nahrávky a vyhledání pořadu, které – pokud si na ně zvyknete na mobilní verzi – dosti chybí.

V podstatě by menu z mobilní verze mohlo a mělo být zopakované, plus položky, které tu jsou nutně navíc, tedy Nastavení a Můj profil, v nichž se mj. vymazávají napojená zařízení. Jinak je vše vynikající a přehledné, včetně rozložení jednotlivých částí aplikace. To, co potřebujete nejvíce, tj. TV program provedený à la EPG, je na místě, kam se zrak přirozeně stáčí nejvíce, tj. v levé části obrazovky. Nahoře je menu, vpravo pak náhledové okno, ve kterém se přehrává vybraný pořad. Nechybí rozměrné datum a zejména čas.

Vše je jako z partesu, tedy až na chybějící položky menu a drobné potíže s tlačítkem Play, ke kterým se ještě dostaneme. Určitě bychom ale ještě ocenili zvýrazněné dny, u nichž je k dispozici funkce zpětného zhlédnutí. Pochopitelná je pak úvaha, proč u jednotlivých pořadů chybí ikonka, která zpětné zhlédnutí naznačuje. V této podobě je vše přece jen přehlednější.

V praxi webová verze pod Firefoxem pracovala po drtivou většinu času bez sebemenších problémů, posledních pár týdnů se ale po přihlášení tvrdošíjně přepínala do profilu. Mezi celoobrazovkovým náhledem a náhledem v menším okně v pravé části obrazovky se jednoduše přepnete Escapem, resp. ikonou náhledu. Potíže jsme neměli ani s poměrem stran, na který jsem naráželi u aplikace pro Android. Občas se však stávalo, že jsme si po Pause spletli tlačítka Play a namísto maličkaté ikony u časové lišty, která spustí pokračování přehrávání, klikli na rozměrnou šipku, která sice dělá totéž, ale přehrávání vždy spustí od začátku. Rozměrná ikona k tomu totiž přímo svádí. I zde by si časová lišta zasluhovala větší výšku a Play/Pause trochu rozměrnější.

A ještě poznámka. Webová verze je určena opravdu jen pro počítače, a nikoli pro prohlížeče například u televizorů nebo mobilů.

BRAND24

Mobilní aplikace Digi2GO. Na druhém snímku zleva je vidět, že video se po klepnutí na tlačítko „Play“ vůbec neobjeví, natož aby se začalo přehrávat. Ta samá situace jednou nastala u dalšího ze seriálů televize Prima (třetí snímek zleva), ale nejen u ní. Tady stačilo počkat asi dvě hodiny a vše se přehrálo. Nakonec se druhý den v aplikaci přehrál i Polda…
Autor: Bohumil Herwig

Mobilní aplikace Digi2GO. Na druhém snímku zleva je vidět, že video se po klepnutí na tlačítko „Play“ vůbec neobjeví, natož aby se začalo přehrávat. Ta samá situace jednou nastala u dalšího ze seriálů televize Prima (třetí snímek zleva), ale nejen u ní. Tady stačilo počkat asi dvě hodiny a vše se přehrálo. Nakonec se druhý den v aplikaci přehrál i Polda…

Hodnocení

pro: stabilita aplikací jak pro Android, tak pro Firefox, přehledné uživatelské prostředí (mobil i PC) s výraznou časovou lištou u mobilní aplikace, přehrávání videa jak ve vertikální, tak v horizontální poloze (mobil)

proti: ořezávání a deformace obrazu (mobilní verze), verze pro PC/web má omezené funkce a chybí zejména nahrávání, problémy s funkcí TimeShift

Chystáte se na používání nějaké služby IPTV?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).