Hlavní navigace

Názory k článku Jak to vlastně bylo a je s digitálními licencemi?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 3. 2006 16:11

    Michal Krsek
    Prosim nematte tady lidi nejakou asijskou technologii, ktera prekonava MPEG-4. Pokud mate za to, ze nejaka technologie MPEG-4 potrela, bylo by dobre sdelit, JAKA technologie a v jakych parametrech.
  • 9. 3. 2006 16:50

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    Spíš si to krkolomné souvětí přečtěte pořádně: neříká se tam, že je MPEG-4 je překonaná technologie, ale uvádí se to jako příklad jedné z fám, kolujících mezi prostým lidem, kvůli kterým si spousta lidí nechce DVB-T box koupit.
  • 9. 3. 2006 17:54

    ERtech (neregistrovaný)
    Mno jsem jeden z mála obyvatel Brna, jež se penetrace kabelovek nedotkla, protože dle slov poskytovatelů "by zavedení kabelové televize pro 153 bytů v našem domě bylo příliš nákladné" museli by totiž podkopat 4 proudovou komunikaci, takže nemám přehled o cenách jednotlivých poskytovatelů. Z toho co vidím v praxi usuzuji, že málo kdo zatím zrušil kabelovku s tím, že pro něj bude substitutem DVB-T. Osobně si ale myslím, že je ostuda, že obě společnosti vysílají analogově, ve světě se již dávno užívá DVB-C :(
  • 9. 3. 2006 18:00

    ERtech (neregistrovaný)
    K tomuto se nejspíš budu muset vyjádřit - jedná se o drobnou nepřesnost z mé strany. Četl jsem na internetu o technologii, která navazuje na současné MPEG-4 a název byl něco jako uMPEG-4, nicméně zatím nejsou pro tuto technologii vyvinuta paměťová média s dostatečnou kapacitou. Rozlišení by mělo překonat HDTV. Dnes jsem asi hodinu pátral, kde jsem to četl a bohužel jsem ten článek nikde nenašel :( Je dost možné, že jsem tuto informaci podal zkresleně, protože je z druhé ruky. Jestli někdo máte bližší informace, rád se nechám poučit :)

    René Němec
  • 9. 3. 2006 18:32

    Výzkumník (neregistrovaný)
    Cituji: (Stereo & Video 10/2005)

    Co očekávat v budoucnosti

    Zatímco stolní přístroje mají stále ještě problémy s profilem MPEG4 ASP, na počítačích už se začíná používat nová generace MPEG4, označovaná jako h.264 nebo AVC (Advanced Video Coding). K dispozici je několik kodeků, z nichž nejznámější jsou Nero Digital AVC a x264 (open source). V budoucnosti se s tímto formátem počítá pro digitální pozemní vysílání (DVB-T), nástupce současných DVD (Blu- Ray, HD-DVD) a své uplatnění najde určitě také v kamerách, fotoaparátech a přenosných videopřehrávačích.
  • 15. 3. 2006 12:05

    Nota Bene (neregistrovaný)
    Jestliže se zruší analogické vysílání a převede se do digitálního a budou se vysílat tento televizní póvl - Tv 1,2,Nova i Prima, pak bych se přimlouval, aby se televize televize v republice zrušila. Výběr pořadů je špatný a některé pořady-filmy se opakují i několikrát v roce. Stala se nástrojem honby za penězmi-Vyvolení, Velký bratr, reklama je dnes hlavním vysílacím programem - zvláště na Nově a Primě.
    Nejsem příznivcem komoušů, ale ti to dělali - ukazovat lidem smysl života, odvahu a umění člověka. Dnes převládá vraždění,násilí a beznaděj,hrůzy, ale takový život přece není.
  • 17. 3. 2006 0:14

    Michal Krsek
    Aha, takze nejde o novy format, ale o "novy" kodek. Pak je vse v poradku, kodek H.264 AVC (to vse prosim dohromady) je pomerne znama (stara) technologie, ktera se do MPEG-4 kontejneru vejde krasne :-)
  • 8. 3. 2006 8:36

    Jožka Doležal (neregistrovaný)
    Jak ubohé a nezodpovědné vůči lidem tohoto národa, kteří jsou odsouzeni do rolí nešťastných statistů a neustálých platičů toho "Augiášova chléva", který tam dle popsaných indicií bezpochyby panuje! Kde je zdravý selský rozum a jak tedy chceme vše stihnout do stanoveného nejzažšího termínu odpojení analogu?
  • 9. 3. 2006 0:12

    ERtech (neregistrovaný)
    Jsem prodejcem set-top boxů. Dvakrát denně kontroluji tyto stránky, abych mohl svým zákazníkům podávat nové informace. Bohužel, situace DVB-T je v Česku neslavná:

    a) o DVB-T je zájem tam, kde není dostupné (ve velkých městech je velká penetrace kabelových televizí, kde je podstatně větší programová nabídka a lidi mají zároveň s kabelovkou zaplacený i internet, což je první argument, proč si průměrný obyvatel Brna set-top box nepořídí. Jako další nedostatek programové nabídky DVB-T pak vytýkají absenci kanálu pro děti. Naopak na vesnicích je o DVB-T zájem velký, protože tam nemají na co koukat (nekvalitní analog).

    b) druhým argumentem, který od zákazníků slyším je, že v programové nabídce chybí Prima a když už DVB-T tak ať je tam aspoň to co v analogu a konkrétně Prima má obecně nejhorší analogové pokrytí (a po spuštění DVB-T na vysílači Brno-Hády ještě horší), tak se divím, že se nesnaží vysílat digitálně. Málo komu připadá adekvátní zaplatit 2-3 tisíce za 5 TV programů + 3, které jsou v Brně jen dočasně.

    c) lidé si obecně myslí, že set-top boxy se budou rapidně slevňovat, případně, že je "stát bude dávat zadarmo" a pokud ne tak tvrdí, že odborníci nedoporučují kupovat si set-top box kvůli "nové" technologii MPEG4 (která je mimochodem v Asii již překonaná), že prý by ho za pár let mohli vyhodit.

    d) Ještě nikdo se nevyjádřil, jak se vyřeší jeden velký problém digitalizace a to jsou důchodci, kteří jsou všeobecnými odpůrci jakékoli technické modernizace (živě si pamatuji, jak nadávali, když Telecom nedávno odpojil rozhlas po drátě). Už vidím důchodce, jak ochotně vytahují z peněženky část důchodu, aby si koupili set-top box (ale nesmím jim křivdit, i pár důchodců si jej u mě již koupilo...), takže na to jsem opravdu zvědavý, jak se bude celoplošně vypínat analog.

    Já osobně jsem velkým zastáncem digitalizace a snažím se ji všemi prostředky podporovat, ale je to nesnadné díky těmto 4 bodům + ještě jednomu - dle mého laického odhadu z praxe je v Brně cca. 30% obyvatel absolutně neinformováno o digitální televizi. Z těchto 30% asi polovina uvádí, že o něčem takovém slyšeli ale vůbec neví o co jde, co k tomu potřebují, kolik je to bude stát a jaké to má výhody. Sleduji, že vznikají sdružení jako například Hermes atd., tak by bylo na čase, aby začali šířit informace o DVB-T mezi laiky, protože odborná veřejnost o tom vše důležité již ví. Jediný subjekt, který se k digitalizaci staví aktivně je ČT, škoda, že nemají dostatek prostředků na digitalizaci archivu.

    Tohle vše odráží, jak se v ČR přistupuje k technické modernizaci :(

    (výše uvedené výroky jsou soukromým názorem)

    René Němec
    prodejce
  • 9. 3. 2006 12:11

    ivovi (neregistrovaný)
    Jen poznamka k bodu a). Jinak souhlas.

    "ve velkých městech je velká penetrace kabelových televizí, kde je podstatně větší programová nabídka a lidi mají zároveň s kabelovkou zaplacený i internet, což je první argument, proč si průměrný obyvatel Brna set-top box nepořídí"

    Ten kdo ma kompletni kabelovou nabidku, tomu stejne asi DVB-T jako alternativa stacit nebude, a to bez ohledu na internet. Ten kdo ma mini nabidku s internetem, muze klidne (napr u UPC) pouzit internet z kabelu a tv z DVB-T. Tomu totiz kabelovky zadny zvyhodneny balicek tv+inet nenabizi (UPC, Karneval). Takze internet bych nevidel jako argument.
  • 8. 3. 2006 12:38

    BOB (neregistrovaný)
    Mám kardinální otázku: A proč se vlastně udělují digitální licence? Nestačilo by udělit "pouze" licence? Oč jednodušší život by potom RRTV měla. Nikdo by jí nenadával, ba ani sprostými výroky nečastoval.

    Do 12 (15) není těžké napočítat, poskytovatelé tří celoplošných multiplexů byli vybráni a žadatelé o licence jsou (předpokládám) svéprávní.

    Nechci radit, byť 50 mi už bylo a v Moskvě jsem jednou také byl.

    :-)

    Tomuto bonmotu už mladší generace ani nebude rozumět.

    Kdybych byl radním, udělil bych 15 žadatelům licence. Hned a podle starého zákona. Než se kdo nadá, bude (možná) platit novela novely zákona, a pak si tu "starou" licenci žadatelé překlopí na tu "digitální". Jaký je v licenci, která se uděluje na PROGRAM rozdíl?

    Netroufal jsem si víc než parafrázovat, ale díky výhodám internetu s uspokojením cituji.

    Ale stejně to bylo všechno absurdní, soudruhu majore.
    Bolo, Bože moj, bolo.
    A čo si predstavuješ pod takým slovom absurdní?

    Do dnešní doby a k tomuto tématu bych citované použil celé. Vyškrtnul bych pouze slova: soudruhu majore. Nejistě i tu poslední tázací větu majora Terazky...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).